torsdag 25 oktober 2018

Gjort en hel del affärer de senaste dagarna

I och med den senaste tidens turbulens på börsen känns det nu lättare att hitta intressanta investeringar på lite längre sikt. Enligt min investeringsstrategi försöker jag köpa när folk är som mest negativa till de bolag jag vill äga. När bolag jag äger känns för högt värderade kan jag sälja av. Ibland tar jag även någon snabb vinst när det känns rätt. Jag investerar helt enkelt efter vad jag tror är bäst för min portfölj och sen får resultatet bli därefter. De senaste dagarna har jag lyckats fått tag på lite likvider som investerats. Detta gör att det inte kommer bli något köp imorgon när lönen kommer.

Till och börja med har jag åter tagit in JM i portföljen. Ni som följt bloggen vet att jag ägde bolaget 1 dag nu i sommar men valde att ta en snabb vinst på 4700 kr. 200 aktier köptes då in för 150.10 kr st och såldes dagen efter för 174 kr st. Läs gärna mitt gamla inlägg: Lyckan blev kortvarig i JM.

Idag valde jag att åter investera i bolaget efter att aktien åter rasat efter dagens rapport. Jag gillar fortsatt JM och på dagens värdering känns bolaget intressant igen. 100 aktier har köpts in för 149.30 kr st. Nu håller jag som sagt tummarna för JM igen.

Förutom detta köp har jag valt att åter öka på mitt ägande i Skanska. Bolaget kom med en vinstvarning här om dagen och med det har aktien straffats hårt. Jag har iallafall investerat i ytterligare 50 aktier för 138.80 kr st och med det känner jag mig fullinvesterad i bolaget. Skulle aktien tids nog närma sig 100 kr kan jag tänka mig max 500 aktier till.

Sist men inte minst har jag åter ökat i Danske Bank. 50 aktier har köpts in för 126.30 kr st. Aktien har tappat runt 50 % och jag tycker mycket elände borde vara in prisat i kursen just nu. Jag tycker de svenska bankerna rapporterat helt ok och jag tror även Danske Bank kommer med en ok rapport nu i q3. Läser man Didner och Gerges kvartalsrapport skriver det följande om banken som är deras näst största innehav:  Vi har försiktigt ökat vårt innehav under den senaste tidens nedgång då vi anser att värderingen på banken är låg, även om osäkerheten tyvärr har ökat. 

Jag tror som sagt Danske Bank kommer vara ett bra köp på längre sikt och kan tänka mig öka lite till om aktien skulle fortsätta ner. Didner och Gerge ökade en hel del när aktien stod i 240, men sen kom penningtvätt skandalen. Osäkerheten är givetvis hur stora böterna blir. Men ingen bank har tidigare fått så pass stora böter att de gått omkull. På lång sikt tror jag Danske Bank kommer bli en bra investering från dagens nivåer. Banken har haft bra tillväxt på kunder de senaste åren och ligger före de andra svenska storbankerna med möjlighet till bland annat E-möte. Detta är en bra miljövänlig lösning för  de kunder som inte kan ta sig till ett kontor eller de kunder som vill prata med sin bankman hemifrån. Med det börjar nu Danske bank bli ett av mina större innehav och jag hoppas som sagt att böterna för penningtvätt skandalen inte blir alldeles för stora tids nog. 

Min nya portfölj ser ni på höger sida av bloggen.

Har ni gjort någon investering nu vid lön?

8 kommentarer:

 1. Hade en plan som jag höll mig till, den stora sättningen till trots, så det blev Baltic Horizon Fund och Westpac Banking Corporation för min del. Så nu är det bara att vänta på nästa löning och hoppas att den sura börsen håller i sig så jag kanske kan fynda lite svenskt också :) Skulle inte ha något emot att öka en del i Skanska, t ex.

  Mvh

  SvaraRadera
 2. Hej Kowalski.

  Intressanta innehav du valt. Hade inte hört talas om dessa innan du skrev om dem nu. Vad jag nu läst har Baltic Horizon Fund en förvaltningsavgift på 0,5-1,5 procent om året plus en resultatbaserad avgift från och med 2017. Hur ser du på dessa avgifter? Är det något som är värt att betala över tid tänker jag och vad är det som lockar med just denna fond? :) Gällande Westpac Banking Corporation ser jag att det är en bank från Australien men verksam i England? Vilken börs är aktien noterad och vad kostar den i courtage att köpa in? :) Skulle även vara kul att höra vad som lockar med just den banken? Är det kanske den höga direktavkastning på drygt 7 %? Får hoppas du kan fynda lite svenskt tids nog också :-)

  Tack för din kommentar.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gokväll,

   Tack för följdfrågorna.

   Den Baltic Horizon Fund jag köpt handlas som en aktie (ticker NHCBHFFS):

   https://www.avanza.se/aktier/om-aktien.html/717537/baltic-horizon-fund

   Aktien är dubbelnoterad i Estland och i Stockholm. Den använder ett REIT-upplägg som innebär att de delar ut 80% av vinsten med kvartalsbaserade utdelningar. Direktavkastningen ligger på över 7,5%. Misstänker att du kanske tittat på fonden, med ticker NHCBHFFT, på Nasdaq Baltic? Där är det mycket riktigt 1,5% i avgift.

   Plockade in den då jag tyckte det vore trevligt med lite exponering mot fastighetsmarknaden i de baltiska länderna. Den fina direktavkastningen - som dessutom landar i fördelaktiga månader - skadade ju inte heller, om man säger så :) Ska nog öka lite framöver, men någon jätteposition kommer det inte bli.

   Vad gäller Westpac Banking Corp är den dubbelnoterad i Australien och USA. Jag köpte den amerikanska aktien (WBK), till min KF hos Nordea. Det blev alltså vanligt USA-courtage (1 USD). Det blev ett köp dels för att jag tycker aktien är väldigt nedtryckt just nu och värd en chansning, samt dels på grund av utdelningsplanering (de har halvårsbaserad utdelning, i januari och juli). Någon djupsinnig analys har jag inte gjort, men så kommer det å andra sidan inte bli någon stor position heller.

   Kommer eventuellt bli lite svenska småköp med utdelningar som kommer in framöver. Nästa löning lutar det åt AT&T (så mycket för att satsa på svenskt), efter den stora dippen häromdagen. Om den nu ligger kvar på en liknande nivå om en månad, vill säga.

   Är medveten om att det är lite High Chaparall över min investeringsstrategi, men å andra sidan tycker jag det är roligast så :)

   Mvh

   Radera
  2. Hej igen Kowalski.

   Tack för svar. Precis som du skriver trodde jag du menade den andra fonden du nämner. Bra att du slipper en avgift på 1.5% :) Intressant med baltiska fastigheter. Sällan man ser svenska ekonomibloggare exponera sig mot den marknaden :)

   Gällande Westpac Banking Corp är det ju bra att den går att handla i USA. Vissa länder är det riktigt dyrt att handla från. Kul att aktien har 2 utdelningar per år också. Även jag gillar flera utdelningstillfällen om året. Hoppas båda dina investeringar blir bra. Fortsätter följa din blogg och hoppas du skriver lite mer framöver om intressanta investeringar :-)

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 3. Hej slimis jag har precis köpt en ny bil men vet inte vilken bolag jag ska ha min fösäkring på vilket tror du är billigast och vilket har du just nu ? Gick in på compricer men det står bara att de inte kan erbjuda nåt pris för tillfället

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Alex och ursäkta för sent svar.

   När det gäller Compricer finns inte alla företag med när du gör en sökning. Kontakta Länsförsäkringar och hör vad de har för pris. Genom dom spar jag över 500 kr per år i jämförelse med vad de andra försäkringsbolagen erbjuder. En annan fördel med dom är att man får återbäring ifall det går bra för banken. I år fick jag förutom 500 kr i besparing även ca 100 kr i återbäring på min trafikförsäkring.

   Lycka till med ditt val och tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 4. Hej Slimis, intressanta köp och jag tror som du att Danske Bank kommer ta igen detta på sikt. Dock har jag redan en del exponering mot banker och försäkringar så jag investerar inte i detta fall :)

  Hoppas det blir bra med JM!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Investmentbolagsinvesteraren.

   Ja du har ju dina investmentbolag som ger bra riskspridning :) Tack hoppas även jag att både Danke Bank och JM presterar bra framöver.

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera