fredag 19 oktober 2018

Då var hela kassan investerad igen

De senaste dagarna har det varit en hel del jobb och jag har jag inte hunnit uppdatera bloggen trots att inköp gjorts de senaste dagarna. Det första köpet som gjorts var att jag valde att öka ytterligare i Danske Bank. Aktien känns som en fallande kniv och nu i efterhand var jag lite tidig att börja investera i bolaget. Jag har iallafall köpt in ytterligare 100 aktier och denna gång köptes de för 135 DDK st. Totalt ligger jag ca 12 % minus i denna aktie, men jag tror som sagt det kan bli bättre på längre sikt. Danske Bank är i grunden en välskött bank och handlas nu till en direktavkastning över 7 procent samt har ett PE-tal under 7. Jag tycker både denna bank samt de övriga storbankerna i Sverige är intressanta på dagens nivåer. Svenska banker tjänar fortsatt bra med pengar och blir det ingen större kris nu framöver tror jag de kan vara en bra investering från dagens nivåer. Man ska dock även beakta de risker som finns med den senaste tidens penningtvätts misstankar i de olika bankerna.

Det andra bolaget jag valt att öka i är Skanska. Idag kom bolaget med en vinstvarning och med det gick aktien ner över 10 %. Innan detta köp var Skanska mitt näst minsta innehav och jag är glad att det inte var ett av mina större innehav. Idag gav det mig ett bra tillfälle att stärka mitt ägande i bolaget. Egentligen hade jag inte tänkt öka i Skanska just nu men jag tycker dagens aktiepris känns ok på lite längre sikt. Min förhoppning är att Skanska tids nog får ordning på sin verksamhet och att vi ska slippa se en massa nedskrivningar. Vi får se tids nog hur aktien utvecklar sig. Ytterligare 100 aktier köptes iallafall in för 143.95 kr st. Nu framöver är tanken att köpa in ytterligare 50 aktier om aktien håller sig runt 150 kr eller lägre i pris. Skulle aktien närma sig 100 kr tids nog kan jag tänka mig att öka mer än så men annars kommer jag tids nog vara nöjd med att äga max 500 aktier i detta bolag.

Med det är som sagt kassan förbrukad och jag får se om det finns pengar till nya investeringar nu vid lön. Även bufferten behöver stärkas upp igen. Vi får se hur läget ser ut nu den 27:e.  Portföljen håller sig fortsatt på drygt 1.8 miljoner även om börsen vart sur överlag den senaste tiden. Jag är ganska nöjd att portföljen presterar skaplig även om det blåser motvind på börsen. Men just nu känns målet att nå 2 miljoner till nyår lite motigt. Jag ger dock inte upp utan jobbar på nästan varje dag för att få upp sparkvoten. Vi får se hur resultatet blir tids nog.

Min nya portfölj ser ni på höger sida av bloggen.

Med det vill jag även önska alla läsare en trevlig helg :-)

Har ni gjort någon investering de senaste dagarna?

14 kommentarer:

 1. Jag passade på att öka en del i Atlas och Skanska idag, så nu har jag maxat mitt räntefria lån på Avanza och får se till att betala av kreditlinan när lönen kommer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Minimalistspararen.

   Jag tror båda dina köp blir bra på sikt. Är själv lite sugen på Atlas men just nu finns det dåligt med likvider. Får se tids nog om jag tar in bolaget i portföljen :-)

   Fortsatt lycka till med dina investeringar.

   Mvh Slimis

   Radera
 2. God afton Slimis!
  Brukar läsa din blogg och är imponerad av timingen i dina investeringar,hur du ofta går in i ett bolag på låg värdering för att sedan sälja av när aktien går upp. Själv rev jag av plåstret och sålde mina Skanska idag som jag ägt i ett par år och ökat på under tiden. Har varit inne på att sälja tidigare då jag upplevt det stökigt i bolaget men man har ju hoppas att dom skulle få bolaget på rätt kurs igen. Men när vinstvarningen kom igår kväll bestämde jag mig för att sälja. För pengarna från försäljningen köpte jag 100 Investor, 50 XATC Sverige och 300 XACT högutdelande. Vi får hoppas att Skanska får ordning på bolaget igen då jag fortfarande äger en klick genom Industrivärden.
  Fortsätt lycka till med dina investeringar och ha en bra helg!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. God afton Anonym.

   Tack för de fina orden :-) Gällande Skanska ska man givetvis inte äga ett bolag man inte längre tror på. Jag försöker själv endast köpa bolag jag kan tänka mig äga över 10 år. Om ett bolag jag äger går ner i pris ökar jag på om jag fortsatt tror på bolaget. Skanska har inte presterat bra den senaste tiden men om man ser på lite längre sikt framöver tror jag inte man behöver vara orolig. Mitt ägande är dock på väldigt lång sikt så jag har tid att vänta in bättre tider. Gällande Investor gillar jag bolaget. De har presterat bra de senaste åren och blir säkert en bra investering på sikt. Jag köper gärna in lite Investor om det blir rea :-) Gällande XACTs fonder är de bra då de ger en bra riskspridning. Jag gillar dock inte fonders avgifter och det är en av anledningarna att jag föredrar aktier. Fonders avgifter gör inte en så stor skillnad på kort sikt men ska du äga dem i 30 år gör en liten avgift stor skillnad på avkastningen. Läs gärna mitt inlägg "Avgifternas betydelse vid pensionssparande" på höger sida av bloggen för att se hur mycket avkastning du går miste om vid en högre fond avgift. Önskar även dig fortsatt lycka till med ditt sparande. Ha en trevlig vecka :-)

   Mvh Slimis

   Radera
 3. Gillar din blogg en av de bättre, själv ökade jag i ett av mina största innehav Atlas. Trots en djupdykning tror jag vidare på bolaget och köpte även på mig mera i Telia och Volvo....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Unknown och tack för de fina orden. Ja Atlas Copco har verkligen imponerat historiskt. Är lite sugen på bolaget jag också men tyvärr är det dåligt med likvider just nu. Hoppas att även Telia och Volvo blir en bra affär för dig :-)

   Fortsatt lycka till med dina investeringar.

   Mvh Slimis

   Radera
 4. Om Danske bank får böter så lär utd försvinna nästa år, därför köper jag andra banker och alla dessa i Sverige. Jag ökade också i Skanska, tror på bolaget och ny ledning städar ut dåliga projekt, samma sak som i NCC

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Nyttboende.

   Min förhoppning är att Danske Bank fortsatt ska klara en hög utdelning. Enligt bolaget ska utdelningen förbli stabil men återköpen är det stopp för. Givetvis kommer framtida böter påverka bolagets resultat men min förhoppning är att bolaget fortsätter prestera bra. Jag klarar en utdelningssänkning om det behövs och tänker på längre sikt. Vi får hoppas att Skanska och NCC blir bra för dig :-)

   Tack för kommentar och fortsatt lycka till med dina affärer.

   Mvh Slimis

   Radera
 5. Hej Slimis,
  Jag tror att det kan vara en god ide att hålla i pengarna ett tag nu, det kräver dock ett visst tålamod.
  Har investerat sparkapital i aktier sedan -90 talet, ett par kriser har det varit sedan dess. OM det här nu är början på nästa (har ingen aning men känner igen en del tecken från tidigare) så tänkte jag inte göra samma misstag jag gjort vid de tidigare, dvs investera hela kassan för tidigt.
  Jag drömmer inte om att kunna träffa någon botten men kanske med en god portion tålamod skulle man kunna komma halvvägs.

  Har sålt av delar av portföljen som jag tycker verkar extra riskabla och sitter med en för mig ovanligt stor kassa (ca 20% av tillgängligt kapital). Om jag har rätt tycker jag att det skapar goda möjligheter för att på lång sikt kunna göra några riktigt fina affärer, har jag fel så kommer jag att förlora avkastningen som pengarna kunnat ge den närmaste tiden.
  Så jag har gjort tvärtom mot er andra som skrivit i bloggen men jag har ofta fel, dock har framgången i mitt sparande gjort att jag kan dra slutsatsen att jag ändå oftare gör rätt en fel.

  Men det är aldrig för sent att ge upp, den som lever får se! :-)

  Önskar en Trevlig Helg och lycka till!
  /Rille

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Rille.

   Ja det där med att sälja på toppen och köpa på botten är inte det lättaste :-) Jag är själv mer orolig när allt på börsen ser bra ut och allt står på ATH. Just nu är marknaden lite mer pessimistisk och jag tycker många aktier börjar kännas attraktiva att köpa på längre sikt. Kriser likt 2008 händer inte så ofta men givetvis är det fördel med en kassa när folk skänker bort sina aktier. Sen gäller det att våga köpa när det väl är kris. Bara titta på hur många i bloggosfären som köpte H&M på 120 kr? Det var mer prat om att sälja av istället. Jag hoppas att vi kan se lite lägre kurser framöver. Nästa år ska en hel del utdelningar återinvesteras och då köper jag gärna lite billigare :-) Du får återkomma om du hittar något intressant bolag framöver :D Önskar dig en trevlig vecka och fortsatt lycka till med dina affärer.

   Mvh Slimis

   Radera
  2. Hihihi …. Nä, det var nog bara du som köpte H&M då.
   Jag kanske hade gjort dig sällskap men jag har ju lite personliga regler för portföljen som jag inte rubbar. H&M ligger på en andel av portföljen som jag är nöjd med, så därför ökade jag inte men hade heller ingen tanke på att sälja.

   Nu har jag ju sålt av och hämtat hem lite vinster i några aktier, så nu får börsen gärna fortsätta nedåt så man kan handla billigare :-)
   Passade också på att göra oss (familjen) skuldfri som jag tidigare berättade, det är väl sånt man bl.a ska ha pengarna till.

   Bevakar några företag som jag tycker verkar intressanta, men håller hårt i sparbössan nu.

   Lycka Till med affärerna och livet!
   Med vänlig hälsning /Rille

   Radera
  3. Hej igen Rille.

   Jo jag vet att du var nöjd med ditt innehav i H&M :-) Börsen har gått fort ner den senaste tiden och med det har en del av portföljvärdet gått upp i rök. Får se om börsen kan stabilisera sig längre fram eller om detta är starten på något större ras. Oktober brukar ju vara en svag månad och kanske ser det lite bättre ut i November. Vi får se :-) Inte fel att ha lite pengar vid sidan av börsen nu när allt går ner. Hoppas som sagt du hittar någon fin investering så småningom och lycka till även du :-)

   Mvh Slimis

   Radera
 6. Jag måste nog vänta någon månad till med nya investeringar. Sparkontot gapar allt tommare efter flera månader utan inkomst. Men den som väntar på något gott väntar aldrig för länge. Lycka till med ditt sparande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kaizenliv.

   Att vänta med en investering är inte bra om du inte måste avstå. Bättre med en liten investering än ingen alls. Får du in en bra rutin nu när du börjat jobba och sparar en liten summa varje månad kommer det tids nog ge ett fantastiskt resultat. Du som är ung har ju även tiden på din sida och kan med det utnyttja ränta på ränta effekten tids nog. Du har nu ett bra jobb och en strålande framtid. Ta vara på det och lycka till även du nu framöver. Kom ihåg att när börsen går som sämst gör man de bästa affärerna.

   Mvh Slimis

   Radera