torsdag 4 oktober 2018

Inköp Novo Nordisk och Danske Bank

Idag slog jag till på två bolag jag tror kan prestera bra på lite längre sikt.

Novo Nordisk 

Novo Nordisk är Danmarks största företag och världsledande inom diabetes forskning. Jag som jobbar i vården kommer ofta i kontakt med deras produkter och överlag tycker jag deras produkter är riktigt bra. Med det tror jag även att deras produkter kommer vara efterfrågade framöver då tyvärr diabetes är en av våra snabbast växande sjukdomar.

Tidigare under bloggens tid ägde jag detta bolag men valde då att ta en snabb vinst och placera pengarna på annat håll. Idag kom Novo Nordisk konkurrent Elli Lily med positiva studieresultat och med det rasade Novo Nordisk aktien idag. Jag passade på att handla på mig 100 aktier och idag betalades 279.85 DKK per aktie. Direktavkastningen ligger på drygt 2.5 % idag men bolaget återköper även aktier. Skulle aktien fortsätta ner framöver kan jag tänka mig ytterligare 50-100 aktier.

Danske Bank

Få har väl missat att Danske Bank just nu misstänks för penningtvätt i Estland. Mycket tack vare det har banken tappat runt 37 % sen toppen. Även om risken är förhållandevis hög och det är svårt att bedöma framtida böter väljer jag att ta in bolaget i portföljen. Ser man bortom denna penningtvätt är banken välskött och det är ett av Didner och Gerges största aktie innehav. Senaste i maj 2018 köpte fondbolaget 1.2 miljoner aktier och priset då var drygt 240 kr. Idag valde jag att investera i 200 aktier och dessa köptes in för 160.95 DDK st. Danske Bank har starka finanser och handlas nu med 30-40 % rabatt i jämförelse med den nordiska banksektorn. Likt de andra nordiska bankerna kommer Danske Bank gynnas av stigande räntor som kommer ge stöd till räntenettot. Lånetillväxten är bra både i Sverige och Norge och dagens pe tal är under 8. Direktavkastningen ligger på strax över 6 %. Min förhoppning är att banken kan fortsätta hålla en hög direktavkastning även om ett större bötesbelopp kommer sänka vinsten tillfälligt. Idag kommunicerade danske bank finanschef att utdelningen kommer vara stabil men att man stoppar återköp av aktier pga den misstänkta penningtvätten i Estland. Skulle aktie fortsätta ner framöver kan jag tänka mig ytterligare 100-300 aktier till portföljen.

Med det minskade min kassa igen. Men jag hoppas att dessa bolag kan få pengarna att växa bättre på längre sikt :-) Den riskfria ränta som finns idag känns inte allt för lockande.

Min nya portfölj ser ni på höger sida av bloggen.

Hur ser ni på dessa två bolag som en långsiktig investering?

6 kommentarer:

 1. Du gjorde ett kap gällande Novo Nordisk. Markanden inprisade en kommande marknadsförlust till Eli Lilly redan.

  mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Myntaren. Ja det känns som att marknaden överreagerade lite gällande Eli Lillys studieresultat. Även Novo Nordisk kan ju visa bra resultat framöver. Blir spännande att se hur det går tids nog :-)

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 2. Minns mig läsa på ett par olika håll från dig att du inte vill äga Swedish Match (där snus inte har någon påvisad negativ hälsoeffekt förutom för tandköttet) av moraliska skäl. Coca Cola: en av de större hälsobovarna på alla börser - och kriminella banker är inga problem? Intressant.

  SvaraRadera
 3. Hej Anonym.

  När det gäller Swedish Match stämmer det att jag avstår en investering av etiska skäl. Även om snus inte har lika negativa hälsoeffekter som rökning är det fortfarande beroendeframkallande och inget jag vill stödja. För mig känns det inte fel att investera i Coca Cola. Nu äger jag ju inte Coca Cola längre men precis som socker i övrigt är det inte speciellt farligt om man konsumerar det i mindre mängder. När det gäller banker överlag finns det människor inom den verksamheten som gör fel med jämna mellanrum. I detta fall de som jobbar med verksamheten i Estland och inte alla i banken. Vdn har fått gå och de ansvariga kommer få stå till svars. Jag tittar istället framåt och tror inte Danske Bank kommer göra om samma misstag igen. Med det kan jag köpa banken lite billigare än om allt vore perfekt för stunden. Om det är moralist riktigt är upp till var och en att bedöma. Men på längre sikt ser jag inge fel på att äga Danske Bank. Skulle de då göra om samma misstag igen väntar mer böter. Jag tror banken kan lära av sina misstag och på sikt kan det åter bli en välskött bank igen.

  Tack för kommentar :-)

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker etik inom investeringar är löjligt. Går ju inte ens köpa Volvo aktier om man ska följa de riktlinjerna med tanke på att de säljer maskiner till diktaturer som troligtvis använder dem till att gräva massgravar.

   Radera
  2. Hej igen Anonym.

   Ja det är väl upp till var och en vart man vill placera sina pengar. För mig känns vissa bolag fel men det är bara hur jag känner. Jag kan tänka mig att det finns en hel del folk som inte alls bryr sig vad det gäller etik eller moral. Vi är alla olika och tur är väl det :-)

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera