fredag 27 juli 2018

Månadens utveckling samt månadens inköp

Då var det åter dags för lön och med det innebär det givetvis nya investeringar.

Idag valde jag att slå till på ytterligare 50 st Lundbergföretagen B. Priset idag var 285.60 kr st. I och med detta köp är jag tillfälligtvis nöjd med min exponering mot investmentbolaget. Lundbergföretagen är inte det mest spännande bolaget på börsen men det passar mig bra. Jag gillar bolaget då det framförallt innehåller en del fastighetsrelaterat men även skog och industri. Sen tror jag att Fredrik Lundberg med sina döttrar kommer fortsätta förvalta kapitalet bra. En nackdel med investmentbolaget är den låga direktavkastningen. Men i gengäld hoppas jag Fredrik Lundberg förvaltar kapitalet bra.

Annars har portföljen fortsatt tuffat på bra den senaste tiden. Då många vart rädda för handelskrig, ränteoro mm har jag köpt på mig mer aktier än jag vanligtvis brukar göra. Nu i efterhand har det vart ett bra beslut. Marknaden har lugnat ner sig till viss del och med det fortsätter portföljen öka i värde. Det är fantastiskt att äga bra bra bolag på längre sikt. Som ni ser har portföljen ökat över 100 000 den senaste månaden. Att äga aktier innebär en risk men även en chans till en bra avkastning. Räntesparande är tryggt men ger som sagt ingen nämnvärd avkastning. I skrivande stund är portföljen värd 1 755 000 kr. Min nuvarande portfölj ser ni på höger sida av bloggen.

Uppdatering:

Jag valde även under dagen att sälja av mitt lilla innehav i JM. Jag tror fortsatt att bolaget kan prestera bra på sikt men risken är även lite högre än jag är bekväm med just nu. Jag väljer istället att investera pengarna i Industrivärden eftersom tanken är mer riskspridning framöver. Med det tackar jag åter JM för den kortsiktigt fina avkastningen. 150 Industrivärden C har köpts in för pengarna. Industrivärden handlas just nu till bra substansrabatt och likt Lundbergföretagen tror jag bolaget kommer prestera bra på längre sikt.

Med det vill jag även önska alla läsare en trevlig helg :-)


Har du gjort någon investering nu vid lön?

9 kommentarer:

 1. Inga direkta köp nu men köpte vid några dippar bl.a. HiQ, Intrum och Duke Energy.

  Vilka bolag är det som har dragit mest? Min portfölj har "bara" gått upp 0,5% senaste månaden, långt efter OMX S30. Känns som man har missat något haha när alla skriver om sina fantastiska portföljtillväxter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Snålgrisen.

   Att köpa vid dippar kan vara bra tillfällen. Jag brukar själv försöka öka när det är tillfälliga nedgångar i bolag jag vill äga på längre sikt. 0.5 % är iallafall plus och det är ju bra även det. Just nu är det mitt största innehav Handelsbanken som gått extra bra. Men även den snabba kurs rusningen i JM efter rapporten har bidragit positivt. Överlag känns det som att portföljen går helt ok nu. Fortsatt lycka till med dina investeringar och tack för kommentar :-)

   Mvh Slimis

   Radera
 2. Bra månad Slimis!
  Var tvungen att kolla på hur min månad varit.
  9,88% i min långsiktiga portfölj. Trevligt.
  Mvh PB?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej PB?

   Kul att höra din positiva utveckling. 9.88% är riktigt bra för en enskild månad. Vi hoppas det fortsätter i samma takt :-)

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 3. Hej Slimis,
  Blir glad när jag får höra om din fina "korta" trading sista tiden. Kul att du förstår dig på det, tror också att du flyttar pengarna till fina långsiktiga innehav.
  Om du sedan väljer att sitta "lång", det blir spännande att se :-)

  Jag sa ju att jag skulle berätta om mina funderingar att hämta hem lite vinst, jag sålde hela mitt innehav i Axfood som var ett av mina större. Valde denna gång att inte omplacera, tyckte att det jag var intresserad av ser lite för dyrt ut (utom möjligen SHB).
  Så jag tog en "tugga" ur portföljen och såg till att alla i familjen inklusive mig nu är skuldfria.
  Inget "stå med kepsen i handen" på bankerna längre, det är ju faktiskt därför jag i så många år sparat med risk i aktier. Har faktiskt aldrig ångrat när jag tidigare gjort så och betat ner skulderna.
  Byggde mig 2 hus på min tomt när jag var mellan 25 och 30 år, har sedan dess alltid haft en skuld att beta av. Men nu är jag fri :-) Möjligen är det dumt att inte ha några lån i denna lågränte miljö, men jag har aldrig tänkt så jag har alltid velat bli skuldfri. Det är jag nu :-)

  Önskar en riktigt trevlig helg!
  /Rille

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 4. Hej Rille.

  Så länge lite kortare affärer går bra är det kul :-)

  Planen är att tids nog inte hålla på med så mycket trading utan istället låta mina nuvarande portfölj växa på och bli större. Jag säljer sällan men det händer att jag äger vissa bolag kortare perioder som du vet. För mig känns köp i en indexfond varje månad lite tråkigt och därför föredrar jag bolag jag gillar. Jag hoppas med det givetvis en liknande utveckling med index.

  Kul att höra när det går bra för dig :-) Samt härligt att du skuldfri idag. Jag har ju själv valt bort belåning även om jag inser att det kan ge en högre avkastning. Min Pappa lärde mig tidigt att spara till det jag ville ha och inte ta lån. När han skulle köpa sitt första hus lånade han pengar av min farfar istället för banken. På så sätt blev det betydligt billigare. Han äger idag 4 hus + sommarstuga och bor i ett 5:e och alla dessa är betalda. Jag tror själv att det kan vara värt mycket att spara ihop det man vill ha och inte ta lån. På så sätt inser man pengarnas värde bättre. Sen förstår jag givetvis att de flesta måste ta lån någon gång i livet. Vi har ju alla olika förutsättningar. Kul att din investering i Axfood slutade bra iallafall. Axfood har verkligen imponerat de senaste åren. Skulle aktien tids nog bli rimligt prissatt kan jag tänka mig att ta in den igen. Jag sålde ju tidigare av Axfood och Ica eftersom jag fick ett arbetsuppdrag hos deras konkurrent. Men nu kommer jag sluta hos dem till slutet av året och av den anledningen kan jag tänka mig både Axfood och Ica i portföljen igen. Vi får se om det kommer några bra köplägen framöver.

  Intressant att du byggde 2 hus. Var tanken att hyra ut det ena för att få en passiv inkomst där ifrån? :-) Är du själv kanske snickare så du kunde bygga dessa billigare? Skulle jag själv vart händig skulle jag bygga mitt eget hus. Tyvärr har jag tummen mitt i handen :-) Hur ser du på husbygget nu i efterhand? Byggdes dessa med lösvirke eller köpte du nyckelfärdigt hus från någon husleverantör? Blev det som du hade tänkt dig eller kunde du gjort något annorlunda? Jag funderar ju själv på hus någon gång i framtiden så det är alltid kul att höra andras tankar i ämnet.

  Önskar dig en trevlig Söndag och tack för din kommentar :-)

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
 5. Vilken fin utveckling, mycket pengar på en gång! Jag har sålt ICA och Skanska och gått tyngre in i ABBVIE samt UBISOFT. I UBISOFT har jag nu placerat 30 000:- I senaste köpet lyckades jag inte med min timing, och kursen dök därpå :( men på sikt kommer det nog vara en fin investering.


  Mvh VÄL

  SvaraRadera
 6. Hej VÄL.

  Hoppas dina nya investeringar blir bra påpå sikt :-) Såg att Ubisoft gått bra men inte alls insatt i något av de 2 bolagen. Jag fokuserar ju mest på svenska bolag nuförtiden då jag ser en del nackdelar med handel i utlandet. Det är framförallt dyrt att köpa och sälja utländska aktier men även dyrt att flytta dessa innehav om du får för dig att byta bank. Jag tycker även det är lättare att följa nyhetsflödet när det gäller Sverige. Sen slipper man även valutarisk här hemma. Men tids nog ska jag fundera lite mer på utlandet. Men Sverige räcker långt för en småsparare som mig. Håller tummarna att din portfölj fortsätter prestera bra. Tack för kommentar. Mvh Slimis

  SvaraRadera