fredag 17 november 2017

Utdelning Hennes & Mauritz

Idag kom äntligen höstens utdelning från  Hennes & Mauritz in på kontot. 1800 aktier gav en total utdelning på  8730 kr. Tyvärr fick jag vänta till efter klockan 17 innan pengarna kom in på kontot. Nordea Investor hade något problem så det tog nästan hela dagen att fixa det.

Snabb som jag var han jag investera dessa pengar innan börsen stängde.

Vad har jag köpt för aktier?

Denna gång fokuserade jag att öka på i mina mindre innehav.

23 st Hufvudstaden har köpts in för 135.20 kr st.

20  st Assa Abloy för 169.70 kr st.

5 st Coca Cola 45.70 dollar styck. Dollarn stod i ca 8.40 kr.

I och med det fortsätter jag bygga upp mina mindre innehav som med tiden kommer bli större.

Annars känns börsen lite depressiv just nu. Att bostadspriserna sjunker i kombination med amorteringskrav känns tråkigt för de som precis har köpt ett boende. Bättre är det ju för de som vill komma in på bostadsmarknaden. Men eftersom bostadsmarknaden sjunker nu när vi har minusräntor hur ska det då bli om räntorna stiger? Även bankerna kan drabbas illa av detta. Folk både amorterar mer och lånar mindre om priserna går ner samt en striktare amorteringsplan. Sedan bostadspriserna har börjat gått ner har även bankaktier tappat. Framförallt mitt innehav Handelsbanken har sjunkit en del den senaste tiden och portföljvärdet har även det backat en del. Jag tycker ändå portföljen känns ganska stabil just nu. Även om Handelsbanken har backat en del är det just nu så är det H&M som har haft sämst avkastning. Min inställning är att jag fortfarande  sitter kvar med mina 1800 aktier men väljer att inte öka på i innehavet. I övrigt får gärna börsen fortsätta vara lite depressiv framöver. Jag investerar ju på lång sikt och köper gärna på rea framöver. 10 dagar kvar så är det ny lön och nya investeringar.

Min nya portfölj ser ni på höger sida av bloggen.

Har du fått utdelning från H&M idag?

14 kommentarer:

 1. Jag fick väl nån hundring från lite aktier som skvalpat kvar ;). Hur tänker du kring att Stefan Persson hjälper Schörling att köpa ut MSAB? Kan det ev vara så att Schörling är en bricka i en ev. plan att köpa ut H&M? Isfl lär de inte vilja påverka kursen uppåt. låter det rimligt?

  Med vänlig hälsning Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska vi vara ÄNNU mer konspiratoriska så sänker HM utdelningen strategiskt till våren vilket kommer få kursen att krascha ordentligt.... blir billigare att köpa ut HM då ;)

   Radera
  2. Mycket tyder på det men tänk på att inget är skrivet i sten. Bolaget har haft 42 år med positiv utdelningstrend så det är sant det du säger att bolaget kommer drabbas negativt om utdelningen sänks.

   Radera
  3. Är omöjligt att veta vad som händer, hur som helst intressant! :) Senaste 7 åren får man väl nästan säga att HM haft en stillastående utdelningshistorik. "Om" de sänker utdelningen nästa år så blir det iaf troligtvis ganska många miljoner mindre att betala för bolaget. Jag skrev faktiskt ett litet inlägg om det Här.

   Radera
  4. Hej Frihetsmaskinen. Härligt att du också fick in någon hundralapp ;) Ja Stefan Persson har ju ägt en del i MSAB sen tidigare och det är väl rimligt att inte lägga alla sina pengar i ett bolag (H&M). För att kunna köpa ut H&M krävs dock en hel del pengar. Men jag tror att planen kan vara att köpa ut bolaget från börsen på sikt. Han har ju inte köpt något nu efter utdelningen så han kanske väntar in lägre kurser innan han fortsätter att tanka H&M aktier. Ska bli spännande att se hur han resonerar framöver.

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
  5. Hej Anonym och KTM. Ja det blir intressant att se om H&M kan behålla sin utdelning 2018. Den som lever får se :-)

   Mvh Slimis

   Radera
 2. Hej Slimis, hoppas att allt är bra. Tänker mycket på ditt senaste inlägg - torde inte sjunkande bostadspriser drabba samtliga innehav i en portfölj (utom kanske räntebärande fonder). Grubblar på hur min portfölj kommer stå sid och vad som händer med innehav investerade i: bygg och fastigheter?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej VÄL. Bank aktierna tappar just nu och det beror framförallt på oro för fortsatta prisnedgångar på bostäder. Jag läser att många banker endast tror på en mindre nedgång i bostadspriserna. Min uppfattning är att bankerna vill få oss att tro detta. Så länge bostadspriserna fortsätter upp tjänar ju bankerna mer pengar då de kan låna ut mer. Vid prisnedgångar tjänar banker mindre och det är de sista de vill. Jag är själv inte alls lika positiva som bankerna själva och just nu ser prisnedgången ut liknande 2011. Fortsätter priserna ner finns flera negativa risker när det gäller bankerna så jag tycker att riskerna har ökat vad det gäller att äga bankaktier i dagsläget. Skulle bostäder fortsätta falla rejält kan vi få se en repris av 2008. Nu är vi även överbelånade så det heter duga. Jag väljer att behålla mina 2000 Handelsbanken aktier men är glad att jag sålde av 4000 Handelsbanken mellan 125-132 kr st. Jag tror risken på nedsidan är större än uppsidan i dagsläget. Även byggaktier har gått sämre nu och mitt innehav Hufvudstaden verkar inte heller påverkas positivt av prisjusteringar ner. Men att tajma marknaden är svårt. Det gäller att ha rätt pengar på börsen. Vill man ha mindre risk och har lån tycker jag själv att amortering är ett bra alternativ då börsen överlag är högt värderad. Jag tror framförallt att det är de låga räntorna som håller uppe aktier i dagsläget. Men som fastighetsmarknaden visar just nu kan värderingar gå ner även om räntorna är låga. Det ska bli intressant att fortsätta följa börsen framöver. Jag fortsätter månadsspara som vanligt men har ju även drygt 350 000 kr utanför börsen. Det kan ju komma en dag när aktier är riktigt billiga igen och då är det alltid fint att ha lite extra man kan handla för :-)

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 3. Tillskott till pensionen18 november 2017 kl. 11:27

  Hej Slimis! Var nog inte bara Nordea som var sena med utdelningen, har några hundra H&M kvar på mitt gamla Swedbankkonto och den utdelningen dök inte upp förrän sent efter lunch.
  Med vänlig hälsning

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Tillskott till pensionen.

   Härligt att höra att jag inte var ensam om att få utdelningen sent :-) Fast sent efter lunch var ändå ok i jämförelse med efter klockan 17. Hoppas du shoppade något roligt för dina H&M pengar :-)

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 4. Tack Slimis för ditt utförliga svar, och jag hade gått i liknade tankegångar som du - detta torde slå hårdast mot bankerna. Men på så sätt borde detta därigenom få följdverkningar för hela samhället dvs. om bankerna drabbas?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Givetvis drabbas hela samhället om det blir en djup lågkonjunktur igen. Sist när bankerna gick dåligt tog de igen det på bland annat dyrare lån till kunderna. I slutändan brukar det bli de som har det sämst i samhället som drabbas mest när det blir dåliga tider. Börsen går ner, företagen sparkar personal och gör indragningar. Men med tiden tjänar företagen mer pengar igen. Jag tror och hoppas att bankerna är bättre rustade just nu än tidigare kriser. Men jag tror att bankerna har svårt att hålla dagens vinster. Bolånemarginalen hade sjunkit nu sist och jag tror det finns risk att den fortsätter försämras framöver. Bland annat har ju Avanza lagt sig betydligt lägre i pris vad det gäller bolån. Lägg till amorteringskrav och sjunkande bostadspriser samt avgifter till resolutionsfonden. Det är därför jag är nöjd med 2000 aktier i Handelsbanken i dagsläget. Företaget är välskött men det finns faktorer man inte kan styra över tex rejäla boprisfall, amorteringskrav, skatter mm. Jag tror att värderingen kan fortsätta ner framöver men jag hoppas inte fastigheter får ett alldeles för stort prisfall. Det ska bli intressant att fortsätta följa marknaden :-)

   Mvh Slimis

   Radera
 5. 5 Coca Cola? Vad blir det för procentuellt courtage på det?

  SvaraRadera
 6. Hej Kanaljen. Jag kör Nordea Investor så jag betalar 0.06% i courtage. På utländska aktier tillkommer valutaväxlingsavgift på 0.25%. Jag föredrar svenska aktier men kommer med tiden ta in något bolag från utlandet :-)

  Tack för kommentar.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera