onsdag 22 november 2017

Shell Mastercard sänker till 0.5% bonus på köp

Idag kom det dystra beskedet hem med post.

Den 1 Januari sänks Shell Mastercards bonus från 1% till 0.5%. En direkt effekt av 2015-års nya EU regler där förmedlingsavgifterna för kort halverats.

Jag skrev för några veckor sedan att Preem gjorde samma sak.

Preem Mastercard sänker til 0.5% bonus

Redan när jag skrev om Preem Mastercard såg jag risken att även Shell skulle sänka sin återbäring. Detta då båda korten ges ut av Ikano bank.

I och med detta blir det en försämring precis som det tidigare blev med OKQ8 kortet. Frågan är givetvis om det finns något bättre kort framöver?

Jag har tittat runt lite men har svårt att hitta mer förmånliga kort. Det finns fortfarande kort med runt 1% återbäring men de flesta verkar ha en årsavgift. Sen finns ju risken att även dessa kort sänker sin återbäring tids nog. De andra kort jag tittat på är SAS och Norwegian som verkar ok. Tråkigt nog går deras återbäring till resor. Eftersom jag inte är så pigg på att ut och resa passar det inte mig.

Vad är då fördelen med Preem/Shell Mastercard även om de sänker återbäringen med 0.5%?

Båda korten är avgiftsfria. Shell lämnar 2% ränta på kapital upp till 15000 kr Preem lämnar 1.6% ränta på kapital upp till 15000 kr. Över 15000 kr får du 0% ränta. Dessa pengar skyddas av insättningsgarantin.

Jag som har en diesel bil gynnas mest av Preem kortet då jag har 25 öre per liter i rabatt.
Shell kortet har endast 15 öre per liter i rabatt.

Shell har dock infört Bonuspumpen som gynnar de som tankar mycket. Tankar man över 100 liter på en månad får man 50 kr genom en värdecheck. Så tankar du dessa mängder varje månad får du ett billigare literpris med Shell kortet. Jag själv är dock inte i närheten av att förbruka 100 liter bränsle på 1 månad.

Slutsats

Jag tycker fortfarande kortet är skapligt bra men inte alls lika förmånliga som tidigare. Om familjen handlar för 10 000 kr per månad blir det med de nya villkoren 600 kr mindre i återbäring varje år. Men samtidigt är korten avgiftsfria och det är bra. Det är även plus i kanten att man får lite ränta på sin buffert.


Vilket kort använder du idag? Tycker du ditt kort är ett bättre alternativ än dessa 2 kort?  

13 kommentarer:

 1. Hej slimis jag använder just nu preem mastercard och har överfört 15 000kr för tat buffert spara så som du säger. Men hur får jag ut dessa när jag behöver de utan att det blir avgift. Buffert sparande ska ju vara ifall man behöver pengarna så ska man kunna ta ut de eller ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym.

   Jag brukar ta ut pengar samtidigt som jag handlar på Coop. Men de flesta affärer tillåter att ta ut pengar över det beloppet man handlar för. Genom att ta ut pengar över beloppet så slipper du en uttagsavgift. På Coop kan man ta ut 2000 kr över beloppet. Men det är sällan jag tar ut några pengar då jag tycker det är smidigare att använda kort. Tråkigt nog tar dessa kortutgivare en uttagsavgift i bankautomater så det rekommenderas ej.

   Tack för kommentar :-)

   Mvh Slimis

   Radera
  2. Hej, Jag har oxå haft samma fundering. Men jag ringde till Preem och fick hem en blankett som jag får fylla i när jag vill få ut pengarna. Så smidigt är det inte, men värt räntan tycker jag :) /emelie

   Radera
  3. Hej Emelie.

   Ok det visste jag inte om. Men precis som du skriver borde det vara självklart att man kan föra över pengar till ett bank konto igen.

   Tack för dina idéer.

   Mvh Slimis

   Radera
  4. Jag råkade gå på minan att ta ut pengar med OKQ8-kortet. Dels så åker man på uttagsavgiften och sen är det tydligen så att uttag räknas som ett lån där ränta börjar ticka på en gång. Jag tog ut pengar i början av april och det syntes först på kreditkortsfakturan i majräkningen. Under tiden fick jag betala ränta för både april och maj. Ett uttag på 1000 kr slutade i avgifter på 60kr (40kr i uttagsavgift och 10 kr i ränta per månad).

   Radera
  5. Ja det suger verkligen om man åker på dessa avgifter. Tyvärr tror jag det är flera än du som har råkat ut för detta. Det gäller verkligen att vara uppmärksam vad som gäller dessa kort. Men jag har som sagt alltid tagit ut pengar i samband med att jag har handlat och har aldrig behövt betalat någon ränta.

   Mvh Slimis

   Radera
 2. Undrar om det finns något annat norskt kort med bra bonus? Eller påverkas Norge också av dessa EU-regler tro...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej InvestDroid.

   Jag har tyvärr dålig koll på den norska marknaden. Men jag antar att det även där finns kort med återbäring. Hittar du något bra kort som du rekommenderar får du gärna återkomma med svar :-)

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
  2. Det är säkert så att det inte går att ta Noska kreditkort om man inte bor i Norge. Kom att tänka på det eftersom jag använder Santander och de har all nordisk verksamhet i Norge. De har tyvärr inget bra kort.
   Hitta de här sidorna.
   https://bastakreditkortet.com/basta-kreditkortet-pa-resan/
   http://www.kreditkort-listan.se/

   Själv gillar jag Coop-kortet bäst. Återbäringsprocenten ökar med 1% för varje ny tusenlapp som man handlar för varje månad. Så det betyder att man får runt 2-3% i snittåterbäring om man handlar mat för 5000 kr varje månad på Coop. Tyvärr har de ju nyligen tagit bort fördubblingen av bonus som man fick när man kom upp i ett visst belopp varje halvår. Där jag bor får man 5% rabatt alla tisdagar. Så handlar man bara på tisdagar och på Coop så kan man räkna med 5% + 2,5%. :-)
   Vidare ska man alltid använda bonuspoängen till presentkort på Coop för det är där man får mest värde för poängen. För 100.000 poäng får man 1000kr rabatt på ett köp.

   Radera
 3. Tråkigt att höra. Det är ju nästan som om man tror att detta var ett planerat drag från deras sida. Locka mycket folk med ett generöst erbjudande, när tillräckligt många nappat så minskar vi på bonusen. Lite om många asiatiska restauranger, som vid premiär har hemlagade vårrullar, dim sum etc men allt eftersom går över till helfabrikat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Snålgrisen.

   Ja detta är vanligt att företag lockar med tillfälliga erbjudanden som med tiden försämras. Avanza och Nordnet kör med gratis courtagehandel ett tag. Sen blir det dyrare. Teleoperatörer erbjuder ofta de 3 första månaderna för halva priset. Men sen även det dyrare. Banker kan erbjuda en tillfällig ränta. Sen måste man förhandla för att få samma rabatt. Hade Icaförsäkring på bilen till ett bra pris. När jag fick ny faktura hade priset gått upp 10%. Istället för att ha kvar Ica bytte jag till länsförsäkringar och sparade 800 kr. Listan kan göras lång för att locka oss konsumenter spendera mera pengar på olika saker. Det gäller att passa sig så att man inte kastar pengarna i sjön. Med tanke på hur hårt man jobbar för sina pengar gäller det att man får valuta för dom.

   Tack för dina idéer jag håller med.

   Mvh Slimis

   Radera
 4. Tycker att coop mer mastercard är bättre även om de har en årsavgift på 349kr. Man kan få 0,5poäng per krona när man betala räkningarna t.ex hyran osv. På ett år blir ju dessa mer än vad kortet kostar. Sen kan man även göra uttag utan att det kostar + att det är en av de bästa kortet att ha utomlands.

  SvaraRadera
 5. Hej Alex. Tycker kortet ser helt ok ut. Riktigt bra förmåner samt 1:a året gratis.
  Kanske vore ett alternativ.

  Tack för tips.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera