fredag 18 augusti 2023

Ha tålamod och lyckas med dina investeringar över tid

Just nu är det lite sura miner överlag på börsen. De flesta aktier har backat den senaste månaden och OMX30 är ner nästan 5 % om vi ser till de senaste 30 dagarna. 

Hur ska man då agera framöver för att lyckas med sitt sparande?

Det kommer perioder då börsen går lite sämre under en tid men det kommer även bättre tider tids nog. Jag har själv vart med om många upp och nedgångar sedan jag började spara till min ekonomiska frihet i slutet av 2007 och en sak som jag lärt mig är att ha tålamod. 

För egen del tycker jag det blir svårare att tjäna pengar på kort sikt när riskviljan sjunker. Givetvis finns det dem som blankar aktier på börsen men för egen del har jag aldrig sysslat med detta. Däremot kan jag sälja av i en fond/aktie om jag anser att det finns goda chanser att återköpa billigare inom kort. Men som läget är just nu säljer jag inte av i mina innehav. Jag är medveten om att börsen kan studsa upp från denna nivå men även att det kan fortsätta ner framöver. Historiskt är det inte ovanligt med mindre nedgångar med runt 10 % med jämna mellanrum. Ibland blir det större nedgångar men ska du lyckas med ditt sparande är det svårt att tajma och sälja vid rätt tillfälle för att återköpa billigare. Ofta blir det tvärtom. Investerare köper när det är dyrt och säljer sedan med förlust och det är ingen vinnande strategi på sikt.   

Just för stunden påverkas både privatpersoner och företag av den höga inflationen och den högre räntan som börjar slå igenom. Det mesta har blivit dyrare. Även om vår familj inte har några lån på vår bostadsrätt märks det på föreningens lånekostnader att räntan börjar kosta mycket pengar. För en bostadsrättförening innebär det högre hyror på sikt om räntan fortsätter hålla sig hög. På det har inte heller bostadsrättföreningar någon avdragsrätt för räntekostnader. Just nu ligger den rörliga räntan i vår bostadsrättförening på 4.7 % i jämförelse med drygt 1 % när den var som lägst. Även om vi inte har så stora lån i vår förening börjar denna räntekostnad kännas och kanske måste vi höja hyran inför kommande år. Jag kommer titta närmare på hur ekonomin ser ut nu i höst och sen får vi se hur det blir. 

Hur ekonomin än utvecklas nu framöver kommer jag iallafall fortsätta med mitt månadssparande. Det har vart en vinnande strategi över tid och så kommer det även vara i framtiden. För den som vill bygga upp en förmögenhet lite fortare rekommenderar jag att höja sin sparkvoten först och främst. Jag har skrivit en hel del tips hur ni kan göra det på höger sida av bloggen. Man kan framförallt se över sina fasta kostnader och försöka jobba lite extra över tid för en högre inkomst. Jag vet själv att detta är en tuff strategi över tid framförallt om man är låginkomstintagare. Det är även tuffare i början av sparandet då man tycker sparandet växer långsamt. Den första miljonen är svårast att spara ihop men sen går det fortare om man fortsätter hålla i den goda vanan. Över tid kan man få in bättre vanor och det kan hjälpa till att öka sparkvoten på sikt. När man väl kommit så här långt gäller det att investera pengarna för att få dem att växa på sikt. Ett gott alternativ är att amortera ner på bostadslånet om man har ett sådant. Även om börsen gett en bättre avkastning på sikt är det inte säkert att just din investering går bättre än din räntekostnad för ditt lån. Som ett exempel lyckades jag själv sälja hela mitt H&M innehav för strax under 300 kr per aktie 2014 och det gjorde att vi kunde köpa vårt nuvarande boende kontant på den tiden. Även med långt tålamod hade en investering i H&M just då vart dålig i jämförelse med värdeutvecklingen på vår bostadsrätt sedan 2014.

Med det sagt är det inte alla investeringar på börsen som blir lyckade men det viktigaste är att det blir fler lyckade affärer än misslyckade affärer. På sikt vill du ha avkastning för att riskera dina sparpengar. Förövrigt vill jag tacka de läsare som skapat ett konto hos Levler (sponsrad länk) genom min blogg. Jag gillar Levler och kommer fortsätta investera här i både fonder samt i enskilda aktier framöver. Det håller nere mina kostnader för investeringar framgent.

Levler erbjuder

Courtagefri handel 1.5 år framöver och sedan lägre avgifter än Avanza och Nordnet.

Brett fondutbud med 25 % rabatt på alla fonder

Bra ränta på ditt ISK

Fri flytträtt av fonder och aktier

Bli gärna kund hos dem HÄR: (sponsrad länk)

Jag gillar som sagt Levler och tror att deras tjänst kommer växa rejält i framtiden. Det behövs nya utmanare som pressar priserna till oss småsparare och detta hjälper Levler till med. I dagsläget erbjuder inte Levler handel i utlandet men tanken är att även valutaväxlingsavgifterna kommer bli lägre när denna typ av handel införs.

Som jag skrivit tidigare får ni gärna bli kund kostnadsfritt hos dem via någon av mina tipslänkar här på bloggen. 

Eftersom jag har ett samarbete med Levler bidrar ni med en liten slant till bloggen genom att bli kund hos dem via bloggen. Jag är säker på att ni blir lika nöjd som mig med deras kostnadsfria tjänst och som sagt är jag evigt tacksam till de läsare som väljer att bli kund hos dem via min blogg. 

Förövrigt vill jag även tipsa om Vimla för de läsare som vill ringa/surfa billigare/gratis på sikt. Jag använder själv Vimla och genom att ha tipsat vänner har jag själv nu ringt i stort sett gratis sedan 2016. Blir du kund hos dem kan du värva egna Vimla vänner och för varje vän du värvar får du 10 kr rabatt varje månad. Värvar du 9 vänner kan även du ringa gratis på sikt. En besparing på runt 87 000 kr plus ränta på 50 års sikt i jämförelse med Comviq fastpris 145 kr per månad. Många bäckar små blir mycket på sikt.  


Hur agerar ni läsare för att lyckas med ert långsiktiga sparande?

2 kommentarer:

 1. Håller du dina hufvudstaden tills dem hamnar på plus helt enkelt?

  SvaraRadera
  Svar

  1. Hej Fils.

   Jag kommer behålla samt öka på i Hufvudstaden framöver om priset på aktien håller sig runt nuvarande nivåer eller lägre. Så länge jag tycker bolaget utvecklas på ett bra sätt äger jag gärna aktier här då jag tror att deras fastigheter kommer vara eftertraktade och värdefulla även i framtiden. Jag ser det som ett bra tillfälle att köpa fastigheter just nu när substansrabatten är hög i jämförelse med att betala en premie när sektorn var het tidigare. För stunden pressas sektorn överlag av de högre räntorna. Men på sikt kan det istället bli medvind ifall det istället blir sänkta räntor. Jag ser inte de tillfälligt högre räntorna som någon anledning att sälja. Snare ett bra tillfälle att köpa om man är långsiktig. Det kommer snart rapport från bolaget och jag kommer titta närmare på den. Men överlag tycker Hufvudstadens aktie åkt på lite väl mycket stryk på sistone. Jag ser inga nämnvärda ökade vakanser i det korta perspektivet och på sikt kommer bolaget kunna höja hyrorna för att kompensera de högre räntekostnaderna till viss del. Jag är iallafall positiv till Hufvudstaden på sikt men i det korta perspektivet kan givetvis högre räntor påverka aktiepriset mer negativt.

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera