torsdag 5 maj 2022

Lite allmänt gällande börsoron

Just nu är det lite oroliga tider och då dyker ofta domedagsprofeter upp. Det är krig, skenande inflation, högre räntor och det blir troligtvis värre än vad du tror. Som långsiktig investerare gäller det dock att inte lägga alldeles för mycket vikt på det negativa som skrivs i media. 

Idag kunde jag tex läsa att Göran Persson påminner: "Den som är satt i skuld är inte fri" 

Göran Persson oroas av hög skuldsättning och ser likheter med 90-talets början - en period som kom att följas av ekonomisk kris, en havererad fastighetssektor och kraftigt fallande bostadspriser.

Ändå välkomnar den tidigare statsministern höjda räntor ifrån Riksbanken.

 

Jag ställer mig ofta frågan varför inte denna typ av kommentarer sägs när allt ser bra ut. För det är ju när allt ser som bäst ut det ofta blir sämre. Istället dyker denna typ av uttalanden upp när börsen gått ner en del och det spär på rädslan att ekonomin kommer bli ännu sämre framöver. Jag har själv gjort misstaget att sälja av i portföljen vid ett tillfälle pga oro tidigt i min spar resa. Men lärde mig sen att jag skulle fortsätta mitt månadssparande i ur och skur. Går börsen ner får jag mer aktier/fondandelar för min pengar och tids nog ser vi bättre tider igen och börsen återhämtar sig. Ska man lyckas på börsen över tid gäller det att ha is i magen, tålamod och fortsätta investera även när det ser som sämst ut. Det mer du kan spara tidigt i livet det mer kommer du få på köpet tids nog då portföljen växer bättre av sig själv tids nog.   

Jag valde ju själv att sälja av 80 % av portföljen den 28 December 2021. Det var inte många moln på himlen då och börsen hade precis haft ett tomterally. Alla var glada och jag såg inte heller Göran Persson varna för framtida kris och att han oroades av hög skuldsättning. När allt ser som bäst ut kan det vara läge att ta hem en vinst och det gjorde jag just då. Tanken var att ha pengarna till ett framtida husköp men utbudet var dåligt och vi hittade inget hus just då. Under året har jag gått in med dessa pengar på börsen igen och de mer börsen går ner de mer försöker jag öka min sparkvot. Jag vet att denna nedgång inte varar förevigt och det är just i sämre tider man kan köpa aktier billigt. Det är i sämre tider det visar sig hur många som verkligen är långsiktiga. Många ger upp och säljer av när det börjar visa rött på kontot. Man vill bara slippa se eländet och alla förluster. Att investera och sedan sälja av med förlust är ingen vinnande strategi på sikt. Väljer du att investera på börsen gäller det att du har tålamod. På kort sikt kan börsen gå ner rejält men på längre sikt har börsen gett en bättre avkastning än alla andra tillgångsslag.

Med det sagt kommer jag fortsätta investera så mycket jag kan de kommande månaderna. För stunden går det mesta in i Avanza Zero. Genom den fonden slipper jag courtageavgifter, får en bra riskspridning och slipper förvaltningsavgift. Troligtvis kommer vi fortsätta titta efter ett större boende den dagen kriget är slut och saker och ting har lugnat ner sig här ute i världen. Men för stunden jobbar jag hårt för att hålla uppe sparkvoten.

Vill ni ha tips för att öka sparkvoten och lyckas bättre över tid? Läsa gärna mina gamla inlägg på höger sida av bloggen.


Hur gör ni läsare för att lyckas med ert sparande över tid?12 kommentarer:

 1. Mycket bra skrivet.
  Du som kört mycket swing i Hufvudstaden, vad tyckte du om delårsrapporten igår? Om dom fortfarande finns med på din radar dvs.
  Må Bäst!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym. Jag skrev lite om Hufvudstaden i mitt förra inlägg och är positiv till aktien på längre sikt. Just nu äger jag Hufvudstaden genom investmentbolaget Lundbergföretagen men jag har fortsatt aktien på bevakning.

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 2. Hej, helt rätt, bara vara långsiktig så löser sig det mesta!
  Svårigheten människor har är just det, att vara långsiktig. Tålamod är svårt!

  Anyway, hemligheten att spara pengar är att bara fortsätta göra det, månad efter månad utan undantag. Självklart kan summan variera pga omständigheter i livet. Carry on - save money! För att härma ett engelskt uttryck.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym.

   Som du skriver är det ibland svårare än man tror att vara långsiktig. Men det går att jobba på att få ett bättre tålamod och kanske blir det lite bättre när man blir äldre också.

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 3. Köper lite småskvättar här och där, t.ex. SBB D och Xact Högutdelande. Jag gissar att det kan falla ännu mera under våren/sommaren, lite beroende på hur lång tid det tar att krossa ryssarna i Ukraina.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Snålgrisen.

   Bra att du håller i den goda vanan att investera dina pengar :-) Jag hoppas att både SBB D och Xact Högutdelande blir bra på sikt.

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 4. Hej Slimis,
  Måste bara få dela med mig, som du vet har jag länge förespråkat Swedish Match som jag ägt i många år.
  Du har också förklarat för mig varför du inte vill investera i företaget, vilket jag har accepterat.
  Men det ser ut att bli ett riktigt fint tillskott till pensionen, mycket eftersom det är mitt överlägset största innehav ca 25% av portföljen. Samtidigt (om det kommer bud) försvinner ett mycket fint gammalt Svenskt bolag till utlandet, vilket givetvis är tråkigt.
  Frågan man kan ställa sig är också om det långsiktigt inte hade varit bättre att äga den till pensionen (om 8 år).
  Men vi får se vad som händer, kommer det ett bra bud? Kan det bli budkrig? Eller går allt i stöpet och det rullar vidare som vanligt. Alla alternativen är ok, den som lever får se!
  Mvh /Rille

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Rille.

   Vet att du ägt Swedish Match under en lång tid. Jag tycker det är riktigt kul att det kommer ett bud på bolaget och är glad för din skull. Grattis till att ha 25 % i portföljen dessutom :D Det blir helt klart ett fint tillskott på äldre dar. Såg att aktien fortsatte upp idag. Även vi Avanza Zero ägare får ju ta del av uppgången då Swedish Match utgör ett par procent av fonden. Så för min del känns det bra med en värdestegring samt att något nytt bolag kommer in i fonden. Har du börjat fundera vart du ska placera likviderna från dina Swedish Match aktier? Kanske köpa lite Phillip Morris så du kan fortsätta vara ägare i bolaget? :-) Helt klart spännande tider iallafall när det dyker upp bud här på Stockholmsbörsen.

   Vänliga hälsningar
   /Slimis

   Radera
 5. Hej igen Slimis,
  Just det, den finns såklart i Avanza Zero. Finfint det.
  Jag misstänker starkt att det kan komma fler bud på fina Svenska bolag från utlandet bland annat pga vår svaga valuta.

  Vi får se vad som händer här framöver och om budet accepteras till 90% vilket är det som krävs för att det skall genomföras.
  Det blir en del pengar för mig att omplacera, man kan ju ta sig några tankeställare men inget som håller en vaken om nätterna :-) Det är först om det går igenom man får lägga upp en plan. Jag tror att det i så fall sker först i höst det ska ju igenom en acceptansperiod som dessutom kan bli förlängd, men det känns inte just nu i alla fall som man behöver ha så bråttom med att skicka in nya pengar på börsen.
  Det enda jag vet är att jag inte kommer att köpa några utländska aktier för kapitalet i så fall. Det blir att hålla sig till "hemmaplan" i fortsättningen och dessutom sprida ut på flera innehav. Tycker fortfarande att det är tråkigt att vi mister Swedish Match från börsen, dom var mycket kompetenta dom som höll i pengarna i det bolaget och jag hade gärna haft dom kvar som "pensionsförsäkring".

  Läste ditt HM inlägg, grattis till de fina pengarna som kom in via utdelningen.
  Vänliga Hälsningar /Rille

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej igen Rille. Håller med om att Swedish Match lyckats bra över tid. Det är ju fina marginaler på snus och kunderna är trogna. För egen del får jag vara glad att jag aldrig börjar nyttja tobaksvaror. Vad jag förstår är det inte så lätt att sluta när man väl fastnat i ett beroende. Det blir iallafall spännande att se om och när budet går igenom. Uppmärksammade att aktien gick ner lite under veckan och att köpa på 101 kronor lär ju vara en bra affär om uppköpet av Swedish Match blir av. Men som allt annat på börsen finns det ju alltid en risk att ett bud kan dras tillbaka och då sjunker ju även aktiens pris igen. Men hursomhelst tror jag din investering i Swedish Match blir bra på sikt. Blir spännande att höra om framtida investeringar tids nog :-)

   Tack för kommentar.

   Vänliga hälsningar
   /Slimis

   Radera
 6. Hej Slimis,
  Min vilda gissning får bli att nuvarande bud går igenom i höst någon gång.
  Kommer troligen att sitta kvar med mina aktier tills dess, man kan ju alltid hoppas på en budhöjning men jag tar det inte som troligt.
  För min del blir det en lugn period nu över sommaren, brukar ta det lugnt då och ta lite semester från börsen och njuta av annat.
  Enda som hänt sista tiden är att jag har köpt lite Skanska. ATH i portföljerna för ett par dagar sedan, mycket tack vare budet på SWMA men jag låg på plus redan innan det.
  Jag skall hålla dig informerad om eventuella kommande omplaceringar av frigjort kapital från Swedish Match. Så får du tala om ifall ni hittar drömhuset!

  Önskar en trevlig sommar och god lycka med affärerna :-)
  Ha det bäst!
  /Rille

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för det Rille. Önskar även dig lycka till med affärerna. Håller tummarna att budet i Swedish Match går igenom och att du får en trevlig sommar med familjen.

   Hade bäst!

   Vänliga hälsningar
   /Slimis

   Radera