fredag 26 mars 2021

Fortsätter amortera på portföljbelåningen

Då var det åter dags för lön och som vanligt för jag över en slant till mitt långsiktiga sparande. Denna månad är sparandet lite sämre än väntat trots en ganska bra lön. Tyvärr kommer jag få betala tillbaka på skatten inom närtid. Men redan nu har jag satt av dessa pengar. Förra året jobbade jag mer än någonsin och på det har skatten för mitt sparande blivit dyrare efter att portföljen växt sig större med tiden. Lönen denna månad slutade iallafall på drygt 25000 kr efter skatt och 14000 kr har sparats.

Denna månad har jag inte gjort något inköp. Eftersom börsen stigit så pass mycket den senaste tiden har jag istället valt att amortera ner på min belåning. Efter dagens amortering ligger nu belåningen på 2.7 %. Men redan om några dagar kommer 74 000 kr i utdelning in från Hufvudstaden och Handelsbanken. Med största sannolikhet kommer även dessa pengar användas för att få ner skulden. Jag kommer med det sagt snart vara nära skuldfri igen och det känns fantastiskt. Överlag är jag försiktig med mina pengar och jag har inget behov att vara belånad över tid. Belåning har jag använt för min swingtrading och när börsen rasade. Nu står börsen högre och närmar sig ATH igen. Jag har haft en viss nytta av min belåning under denna kris. Den gav mig även någon extra procent i avkastning 2019 och har som sagt gett mig någon extra procent även i år. Förra året hade jag troligtvis haft en bättre avkastning utan belåning. Men året slutade okej till slut. Med det sagt är belåning ingen garanti för en högre avkastning utan kan slå åt båda hållen. 

Framöver är jag fortsatt positiv till mina innehav. För de som inte vart in på bloggen på ett tag valde jag att åter ta in H&M i portföljen för ett par dar sedan när aktien nu kommit ner lite i pris igen. I efterhand ångade jag att jag släppte alla mina H&M aktier för att köpa Hufvudstaden tidigare. Som tur kunde jag köpa tillbaka 1600 aktier i H&M 80 öre dyrare än jag tidigare släppte mina aktier. Samtidigt hade Hufvudstaden aktierna jag köpte för H&M pengarna stigit ganska rejält så det blev en bra affär till slut ändå. Mitt nuvarande innehav på 1800 st aktier i H&M känns för stunden som lagom och jag kommer troligtvis att behålla dessa aktier. Givetvis kan detta förändras om någon bättre affär dyker upp. Jag tror fortsatt H&M kan prestera helt okej den dagen alla deras butiker är öppna igen. När detta sker lär tids nog visa sig. 

Som vanligt kommer iallafall uppdatering här på bloggen om någon ny affär görs.

Med det sagt vill jag önska alla läsare en trevlig helg :-)

  

2 kommentarer:

 1. Tror också det är rätt att amortera av på belåningen när vi haft så snabb utveckling på sistone. Jag har dock tänkt ha en moderat belåning även på lång sikt men nu hade den dragit iväg lite väl. På lång sikt och med dagens räntor tror jag belåning kan hjälpa, men visst svettades jag extra under Coronafallet pga belåningen.

  Skrev ett inlägg om att lugna magen med differentiering och även låg eller ingen belåning är något som lugnar magen.

  Roligt att den svenska utdelningssäsongen är tillbaka efter att ha blivit inställd förra året.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Utdelningssmåläningen.

   För egen del känns det iallafall bra att få ner belåningen. Det ger mig även möjlighet att agera om något bra case dyker upp nu framöver. Som du skriver är det kul att vissa utdelningar kommit tillbaka :-)

   Tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera