tisdag 1 december 2020

Tagit in Hufvudstaden i portföljen igen

 Idag kom ABG Sundal Collier med en säljrekommendation gällande Hufvudstaden. Rekommendationen för Hufvudstaden sänks från Behåll till Sälj. Riktkursen ligger kvar på 115 kr.

I och med dagens pressmeddelande sjunker Hufvudstaden och med det passar jag på att ta in bolaget i portföljen igen. Det var bara 2 veckor sedan jag sålde av mina då 5900 aktier i bolaget för 134.81 kr st.

Idag har jag åter köpt in 5000 st aktier till portföljen och för dessa betalades 131.67 kr per st + courtage. Som jag tidigare skrivit ser jag positivt på Hufvudstaden på längre sikt. Men i det korta perspektivet är det hög volatilitet i aktien och det passar mig bra eftersom jag även kör lite kortsiktig handel i bolaget. I och med dagens transaktion har jag iallafall köpt tillbaka 5000 st aktier för runt 15 500 kr mindre än jag senast sålde för.

Tittar vi närmare på Hufvudstaden har det iallafall inte hänt så mycket den senaste tiden. Ser vi på vakanserna gällande kontor ligger de ganska stabilt både i Stockholm och Göteborg. Det som oroar i det korta perspektivet är givetvis smittspridningen och de hårdare restriktionerna. Vi får se hur mycket det påverkar julhandeln. Förövrigt påpekar ABG i sin analys att Hufvudstadens aktie handlas till en premie mot kollegorna på 36 % sett till kassaflöde per aktie. Aktien handlas just nu till en ca 30 procent rabatt i relation till det långsiktiga substansvärdet. Enligt estimaten för 2021 har aktien en direktavkastning på ungefär 2.7 %. Men ser vi en utdelningshöjning till våren likt tidigare år handlas aktien just nu till en direktavkastning på ungefär 3.15 %. Tittar vi på genomsnittet för sektorn ligger genomsnittet på 4.8 %.


Mina tankar gällande Hufvudstaden 

ABG har rätt i sin analys att Hufvudstaden handlas till en lägre direktavkastning än det genomsnittliga fastighetsbolaget på Stockholmsbörsen. Men det är inte så konstigt eftersom Hufvudstaden äger centrala fastigheter i topplägen som är betydligt högre värderade än fastigheter på mindre orter. Man får med det sagt räkna med en lägre direktavkastning än fastighetsbolag som äger fastigheter som ligger mindre centralt eftersom dessa är lägre värderade. Min tro är att att Hufvudstadens fastigheter kommer behålla ett bra värde över tid då deras lokaler med största sannolikhet alltid kommer vara eftertraktade på ett eller annat sätt. 

Förutom detta har Hufvudstaden den lägsta belåningen när det gäller fastighetsbolag på Stockholmsbörsen. Som en försiktig investerare föredrar jag hellre en lägre belåning framför en högre när det gäller fastighetsbolag. På sikt ger det även möjlighet till bra affärer genom förvärv eller återköp av aktier. 

Tittar vi närmare på Hufvudstaden är det även ett väldigt innovativt bolag som kommit långt med sitt hållbarhetsarbete. Här om dagen tog Hufvudstaden hem förstaplaceringen inom kategorin Kontor och handel i Europa och utsågs till "Sector Leader". Hufvudstaden fick 88 poäng av 100 där medelvärdet var 70. 

Hufvudstaden har även fastighetsbranschens nöjdaste kunder och får vi ett vaccin inom närtid tror jag hela retailsektorn kommer få sig ett rejält lyft. Redan nu pratas det om att vaccinering kommer starta inom kort och med det kan även smittspridningen här i Sverige gå ner.

Med det sagt ska du inte äga Hufvudstaden aktien om du letar efter aktier med hög direktavkastning. Hufvudstaden har dock höjt utdelningen 19 år i rad och jag tycker med det sagt att bolaget visat sig vara en stabil utdelare över tid. Min förhoppning är en utdelningshöjning till 4.10 kr per aktie om några månader men vi får väl se vad bolaget kommunicerar om tids nog.

Med det sagt är jag iallafall åter ägare i Hufvudstaden igen och hoppas på en bra avkastning på lite längre sikt.

Uppdatering: Idag 2:a December är Hufvudstaden åter upp och jag väljer att åter sälja av 5000 aktier för 133.90 kr st. Min syn på bolaget är fortsatt positiv på längre sikt. Men eftersom min swingtrading görs med lånade pengar väljer jag att åter sänka min risk i portföljen. Efter dagens försäljning ligger belåningen på ungefär 4.2 %. Med det sagt vill jag även tacka ABG för deras negativa analys igår som fick aktien på fall. Det gav ett bra tillfälle att köpa tillbaka lite Hufvudstaden aktier till ett bra pris. Det kan mycket väl hända att jag återkommer i Hufvudstaden om läget känns rätt. Annars vill jag åter en gång tacka bolaget för en fin avkastning.

Uppdatering 2: Idag 3:e December är Hufvudstaden åter ner. Med det har jag åter en gång köpt tillbaka 5900 st aktier. Priset idag var 132.53 kr per aktie. 

Uppdatering 3: Idag 4:e December är Hufvudstaden åter upp. Jag säljer åter 5900 aktier för 132.68 kr per st. Aktien känns allt svagare sedan säljrekommendationen kom ut. Känns läget rätt återkommer jag i aktien. 

Uppdatering 4: Idag den 18:e December införs hårdare restriktioner här i Sverige. Med det sjunker Hufvudstadens aktie och jag återköper 5900 aktier. Priset idag var 131.88 kr st + courtage. 

Uppdatering 5: Idag den 23:e December är börsen ner men Hufvudstaden stiger. Jag säljer åter 5900 aktier för 132.53 kr st. Efter dagens försäljning och månadens sparande är nu belåningen nere på 3.5 %.

Min nya portfölj ser ni på höger sida av bloggen.

Som vanligt kommer det uppdatering om någon ny affär görs.

Hur ser ni läsare på Hufvudstaden i dagsläget?

8 kommentarer:

 1. Tack för intressanta synpunkter om Hufvudstaden! Jag är ju långsiktig ägare, men har allt varit lite sugen på att sälja och plocka hem vinst...Men nej, Hufvudstaden stannar. Just nu i alla fall :-).

  Mvh Louise

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Louise.

   Du fick ett bra inköpspris på dina aktier :-) Skulle gärna köra köp och behåll i Hufvudstaden om jag inte haft belåning på min portfölj. Men som det är just nu kör jag lite swingtrading när jag tycker läget är rätt. Idag släppte jag mina aktier igen men är läget rätt kommer jag åter ta in bolaget i portföljen. Jag är dock lite försiktig i dagsläget med belåning eftersom börsen gått starkt den senaste tiden och jag sover lite bättre med lägre belåning. Det kommer iallafall uppdatering om Hufvudstaden återkommer till portföljen.

   Tack för din kommentar. Önskar dig en trevlig vecka.

   Mvh Slimis

   Radera
 2. Du är duktig på att göra dina klipp Slimis!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kalkyl.

   Det är kul när det går bra :-)

   Tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 3. Intressant att följa dina resonemang här och på Avanzas forum. En fråga: Hur resonerar du kring ECB:s beslut angående utdelningar för bankerna som lär komma den 10 december. Vågar du ligga kvar över det?

  /Tintin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Tintin och ursäkta för sent svar.

   Jag håller hårt i mina Handelsbanken aktier och har inte för avsikt att sälja något i dagsläget. Senast jag sålde Handelsbanken var på toppen 2017 då mina då 6000 st aktier avyttrades. Anledningen var att banken just då var övervärderad baserad på historiskt höga bolånemarginaler samt historiskt höga bostadspriser. Jag hade svårt att se någon ytterligare uppsida i aktien i det korta perspektivet. Senaste tiden har jag köpt Handelsbanken eftersom värderingen är låg sett i ett historiskt perspektiv. Banken tjänar fortsatt bra med pengar och tids nog lär dessa pengar distribueras till oss ägare. Om de inte delas ut nu på våren lär pengarna göra nytta i företaget istället. Men givetvis hoppas jag bankerna börjar dela ut pengar igen redan nu i vår. Om så är fallet tror jag på en uppvärdering av banksektorn överlag.

   Den som lever får se hur det går framöver :-)

   Tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 4. Sewr du kör swingtrading i SHB samt Huvfudstaden,stora belopp med hög volatil risk och en portfölj med enstaka aktier.För mig verkar scenariot extrem högrisk,iställer för stockpicking med minst 15-20 aktier.Gör själv så och är långsiktig och har en börsuppgång hitills iår på 33%.Intressant få veta din allokerade börsuppgång iår

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej civ.ekonom och ursäkta för sent svar.

   Det stämmer att jag kör en del swingtrading. Dock inte endast i Handelsbanken och Hufvudstaden. Jag har tidigare kört swingtrading i bland annat H&M, Volvo, Industrivärden, Investor, SCA mfl. 33 % låter som en fantastisk avkastning. Grattis till det :-) Jag ligger tyvärr själv efter index detta år. Kommer en års uppdatering tids nog för att summera året.

   Tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera