lördag 19 december 2020

Lägesuppdatering gällande jobbet, arbetsmiljön och dåliga chefer. Önskar er God Jul

Sedan en tid tillbaka har belastningen i vården vart extra hög. Med det sagt har jag jobbat en del övertid den senaste tiden och även jobbat på en arbetsplats jag egentligen inte vill vara på. Ibland är man dum och ställer upp på saker man egentligen inte vill.

Som ett exempel gick jag ut och jobbade Lördag och Söndag i helgen på en grupp jag inte varit på 3 år. Orsaken att jag för länge sedan slutade där var den inkompetenta chef de har som inte bryr sig alls om sin personal. Kan man spara några kronor i det korta perspektivet ska det göras. På det vägrar hon ändra på det som inte fungerar på arbetsplatsen. Att personal samtidigt blir långtidssjukskrivna pga stress verkar hon inte fatta att även det kostar pengar. Ja hursomhelst slutade jag på denna arbetsplats eftersom det är den sämsta arbetsplats jag arbetat på. Samtidigt har de en chef som är närmast sagt behandlar sina anställda som de vore värdelösa slavar. 

Dum som jag var kom jag iallafall till denna arbetsplats igen efter 3 år och fick genast ångest. På mitt schema hade jag 20 jobb under dagen. Till och börja med hade inte denna chef lagt in behörighet så att jag kunde kunde komma in till de jag skulle besöka. På en bra arbetsplats jobbar man nuförtiden med telefonen och kommer in till folk genom den. Istället fick jag stå och leta på en massa larmnycklar och för den delen fanns det inte nycklar till alla. Förutom detta har nyckelgömma införts för medicin nycklar på bra arbetsplatser. Detta gör att vi alltid har medicinnycklarna på plats hos de vi hjälper. Denna chef är så snål att nyckelgömmor inte köpts in till arbetsplatsen. Istället säger hon att nyckelgömmor är en bra ide, men kostar pengar.  Jag var iallafall tvungen att byta jobb på schemat och fick mer att göra än själva schemat jag hade från början. Jag stressade iallafall på under dagen och fixade till slut allt. Men att komma och hjälpa till i kris på en ny arbetsplats och inget är förberett är inte kul. Jag kan önska att denna chef kunde göra något vettigt istället för att gnälla över hur dålig lön de har. De har ju så mycket "ansvar" och en månadslön på över 40 000 kr för att jobba dagtid. Att dessa chefer dessutom fick en sida i ortens dagstidning pga deras "dåliga lön" är ju hån mot andra anställda inom vården. Som Undersköterska fick jag en gång i tiden en månadslön på 19000 kr och den har inte ens höjts varje år. Jag jobbar betydligt billigare än denna inkompetenta chef och jag är säker på att denna arbetsplats hade fungerat bättre om jag hade styrt den. Hade jag bestämt hade denna chef fått sparken för länge sen!

När helgen äntligen var över var jag åter tillbaka på en bättre arbetsplats. Tack och lov. Då hör denna chef plötsligt av sig. Det ska det vara smittspårning på all personal. Då jag jobbat mycket under hela året och inte haft någon semester har jag nu tagit ledigt några dagar. Jag blir då tvungen testa mig under min lediga tid. När jag väl kommer dit visar det sig att denna chef kallat oss personal till smittspårning men inte gjort någon beställning till de som ska utföra testerna. Med det sagt har jag väntat en halv dag på detta test som inte kan utföras. Ringer då upp denna chef som tycker att jag inte ska vara så otrevlig i telefonen. Då har hon bokat en ny tid på Måndag så jag måste ta mig till sjukhuset då och offra en till av mina lediga dagar. Som vårdpersonal ska man tydligen behöva acceptera allt. 

Det var iallafall sista gången jag hade med denna chef att göra. Jag önskar hon kunde ta sitt ansvar som chef och sköta sitt jobb men det är nog för mycket begärt!


Förövrigt är smittan här i kommunen nu värst i hela länet sett till antalet invånare. Här nedan ser ni den dramatiska ökningen av fall.

 




Med det sagt fortsätter jag kämpa på och hjälper de som behöver det mest i dessa tider. Men jag kommer framöver aldrig mer jobba för chefer som kör över sin personal. Hellre går jag ner i arbetstid och får en sämre lön. 


Jag vill med det sagt iallafall önska alla läsare en god jul och gott nytt år. Jag hoppas ni är friska och mår bra :-)

Hade bäst!

Mvh Slimis









16 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. Hejsan Slimis! Tråkig läsning och lider med dig. Dåliga chefer är en hemsk upplevelse och tyvärr finns det massor med sådana därute... Alldeles för många dåliga chefer som aldrig borde fått lov att bli chefer men då de ofta utses av deras likar har vi denna tråkiga situation på arbetsmarknaden i stort. Precis som jag läser in av din text tror de att de är både oumbärliga och alldeles förträffliga i sin roll men tyvärr lider deras anställda av vetskapen om att verkligheten förhåller sig precis tvärtom.

  Att chefer alltid ska sitta på de högsta lönerna oavsett yrke och bransch är bisarrt och i ett tidigare inlägg av dig kommenterade jag kring detta också. För egen del har jag endast haft en chef vars kunskaper överstigit mina, tyvärr hade den chefen brister i det rent chefsmässiga som var allvarliga. Vad jag inte någonsin kommer att förstå är varför en rent administrativ "sekreterarroll" ska ha högre lön än de som faktiskt utför arbetsuppgifterna. De flesta chefer ägnar sig mest åt att sitta i möte och göra rent administrativa rutinuppgifter och borde därför oftast ha lägre lön än de under sig. En märklig situation som sticker mig alltmer i ögonen för varje år jag blir äldre. Att inte företagsledningar har kommit till denna slutsats är märkligt men det beror troligtvis på att det är ryggdunkarklubben som styr.

  Alla vet väl vid det här laget, då flertalet artiklar och undersökningar visat att så är fallet, att de flesta chefer är psykopater och att psykopater ska styra över andra är ju definitivt i mina ögon inte en optimal situation. Alla vet också att de flesta chefer inte klarar av det jobb som deras anställda gör vilket ju också bokstavligt talat degraderar behovet av att ha en chef på det sätt vi har det idag. Chefsrollen är i mångt och mycket precis vad jag skrev ovan: en enkel sekreterarroll och borde därför sänkas i både status och i lönegrad.

  Ett annat något mer förlåtande sätt att se på chefsrollen är att den kräver en del "specialkunskaper" i form av: kommunikationsförmåga, empati, förståelse, allmänbildning samt förmågor att hantera personer, organisationsförmåga o.s.v. Låt gå för det då och i detta fall borde chefen kunna vara "specialist" på dessa områden och då få lov att ligga någonstans i mitten på lönespannet inom yrket. Tyvärr är en hel del chefer bedrövliga ganska mycket. En tidigare kollega sa en klok sak (han var chef): de som utför sysslorna sämst blir chefer. Han hymlade inte med varför han blivit chef då han visste att han tillhörde de allra sämsta på yrkesutförandet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kalkyl.

   Ja det har tagit mycket energi att haft problem med chefer den senaste tiden. Tyvärr har det även vart problem med en chef till som betett sig illa och för stunden känns det inte alls motiverande att jobba åt en av mina arbetsgivare.

   Som du skriver krävs mycket för att vara en bra chef. I mina ögon är en chef någon som jobbar ihop med sin arbetsgrupp och strävar efter ett bra resultat på sikt. Inte motarbetar sin personal på olika sätt och vis. Men nu framöver kommer jag som tur är inte ha att göra med chefen ifråga eftersom jag inte kommer arbeta på denna arbetsplats igen. Det var värre med den andra chefen som jag blivit illa behandlad av. Hon bestämmer betydligt mer här i kommunen och visar verkligen vem som bestämmer på ett fult sätt. För stunden är jag hos min andra arbetsgivare och jobbar och vet inte hur det blir på sikt hos den arbetsgivare jag jobbat längst hos. Men det ordnar sig alltid tids nog. I värsta fall får jag gå ner lite i arbetstid den närmaste tiden.

   Tack iallafall för dina synpunkter och idéer gällande chefer. Jag hoppas du får en fantastisk jul och ett gott nytt år.

   Mvh Slimis

   Radera
  2. God jul och gott nytt år till dig med Slimis!

   Ps: ja dessa stolpskott till "chefer" som inte ens kan sköta om sig själv ordentligt är väl en av anledningarna att verkligen satsa på FIRE. Ju äldre man blir desto mindre vill man bli hunsad.

   Radera
 3. Hej Slimis! Första gången jag kommenterar på din blogg, har dock följt dig ett bra tag. Jag vill bara uttrycka min uppskattning för det arbete du utför, all heder till dig och dina kolleger. Chefer kan verkligen vara ett kapitel för sig, skönt beslut du tagit!God Jul önskar Aktiegubben

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Aktiegubben.

   Tack för de fina orden och kul att du ville kommentera :-) Vi får hoppas läget successivt förbättras under 2021.

   Hoppas du får en fantastisk jul och gott nytt år!

   Mvh Slimis

   Radera
 4. Angående chefslöner.. Om det är en riktig chef med ex resultatansvar, personalansvar etc. Som kan bli uppsagd när som helst (Ingen LAS där). Så ska dessa ha en högre lön alternativt en bra fallskärm då de inte har det skydd som vanliga anställda har..

  Om det är påhittade chefer som egentligen inte har något reellt ansvar och oftast får sin tjänst för att de snackar bra och var för inkompetent för sitt vanliga jobb är det en annan sak.

  Slimis hör av dig till den chefens chef och förklara läget samt framför att du gärna skulle ta den tjänsten och att arbetsplatsen då skulle fungera bättre.. Vem vet snart kanske du har den tjänsten med bättre lön..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym.

   Givetvis finns det chefer som förtjänar sina löner. Den finns många chefer som gör ett bra jobb och har utbildat sig länge för sina tjänster. Men det är sällan jag sett chefer gått ut i dagstidningen och gnällt på sina helt okej löner som de gjorde här i kommunen.

   Jag sökte faktiskt en tjänst som chef här i kommunen. Men det kräver Socionom eller Sjuksköterskeutbildning eller liknande utbildning för tjänsten. Tyvärr tillsätts det ofta chefer som aldrig jobbat i vården och inte har någon erfarenhet alls av vården. Efter att ha jobbat som Undersköterska i drygt 8 år har jag lärt mig mycket i yrket som jag kunde haft nytta av som enhetschef. Man blir ju tids nog duktig på det man håller på med.

   Troligtvis kämpar jag på som nu och när barnen blir lite större kommer jag åter åka till Norge och jobba i perioder igen. Som Undersköterska i Norge är det möjligt att tjäna upp emot 50-60 000 svenska kronor minus skatt per månad. Nackdelen är att man måste ligga borta på jobb i perioder.

   Tack för din kommentar och god jul :-)

   Mvh Slimis

   Radera
 5. Hej Slimis,
  Alltid trist med dålig chef, det blir aldrig bra.

  Har fördelat om lite i portföljen, sålde av mina Hennes & Maurits för 2-3 veckor sedan, ger upp där. Vi får väl se om/när vändningen kommer, eller möjligen utköp från börsen men nu tog mitt tålamod slut.
  Pengarna användes mestadels till köp Av Essity, men sen beslöt jag mig för att köpa lite lottsedlar i Norska HydrogenPro, NEL och ytterligare ett litet köp i Svenska OrganoClick. Har länge letat efter bolag som passar in i den klimatvänliga trenden, valde efter diskussion med en vän och en del funderande dessa. Vi får väl se hur det går :-) Resten av slantarna gick in i kassan, så man har litet torrt krut att tillta nästa år om det skulle behövas.

  Sist men inte minsta vill jag önska dig en riktigt God Jul & Gott nytt år.
  Så får vi "spotta i nävarna" till nästa investeringsår.
  /Rille

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Rille.

   Det ordnar sig tids nog. Som tur är finns det bra med jobb inom vården och det är inte så svårt att byta arbetsplats.

   Gällande H&M har det verkligen vart en prövning de senaste åren. Det var ju bra att du sålde när H&M hade uppvärderats en hel del från botten iallafall. Idag kom statistik att klädförsäljningen går dåligt i Sverige. Kläder säljer nog lite sämre överallt just nu. Men tids nog kommer även den sektorn få en uppsving. Frågan är givetvis när. Jag hoppas iallafall att dollarförsvagningen håller i sig så att H&M kan gynnas lite av den nu framöver. Gällande Essity har jag sett fler som köpt bolaget den senaste tiden. Det är ju ett fint bolag och din investering blir säkert bra på sikt. Skulle kunna tänka mig ta in bolaget om priset var lite lägre och jag hade lite mer likvider. Just nu ligger jag iallafall åter med låg belåning och troligtvis blir jag åter skuldfri nästa år igen. De mindre bolag du nämner har jag inte hört talats om. Men jag ska titta närmare på dem så fort jag får lite tid över. Alltid kul när du berättar om dina affärer här på bloggen :-)

   Jag önskar dig och din familj en fantastisk jul och gott nytt år. Må 2021 bli ett bättre investerings år än 2020.

   Vänliga hälsningar
   /Slimis

   Radera
  2. Hej igen Slimis,
   Jag är mycket imponerad av ditt sparande och precis som du skriver två inkomster är viktigt idag. Tycker att det är mycket bra att du jobbar dig tillbaka till en skuldfri portfölj, visserligen är du med mina mått mätt fortfarande ung men som jag förut skrev har man en gång börjat låna kan det vara svårt att sluta. Någon gång smäller det till ordentligt nedåt och då är det inte roligt att sitta med lån på portföljen. Är man högt belånad kan det kosta hela kapitalet.

   Såg att inte 2020 föll riktigt bra ut för dig men jag tycker inte du skall ändra din strategi den har ju fungerat. Jag har en betydligt bredare portfölj än din men det är ju mitt val och du är mycket mera insatt i korta affärer än jag. Min strategi fungerar bra för mig och den fungerade även 2020. Det blev nästan +20% vilket gjorde att jag slog de flesta index t.o.m USA.

   Ha det nu gott och lycka till 2021, det ser ut att börja bra :-)
   Mvh /Rille


   Radera
  3. Hej igen Rille. Ja 2020 var mitt sämsta år hittills. Men det kunde ha slutat värre. Efter omständigheterna är jag fortsatt nöjd över tid när det gäller portföljens utveckling. Men skulle portföljen underprestera märkbart även framöver får jag nog tänka över min strategi en gång till. Det glädjer mig att du fick ett så pass bra år :-) 20 % ett år som detta är bättre än för de flesta.

   Jag önskar dig fortsatt lycka till under 2021. Jag håller tummarna att vi får ett bra år.

   Vänliga hälsningar
   /Slimis

   Radera
  4. Hej Slimis,
   Nya året har verkligen startat bra, jag brukar inte investera i mindre bolag normalt men nu valde jag att försöka leta reda på några intressanta innehav som följer den "gröna trenden" som jag letat efter ett tag.
   Som jag tidigare nämnde så valde jag 2 Norska bolag som utvecklar framställning och infrastruktur för vätgas och dessutom ett Svenskt inom träindustri (som jag gillar) som framställer bl.a impregnerat virke utan farligt avfall. Vilken fantastisk tur jag haft med investeringarna än så länge, har ägt dom i ca en månad och har nu fått en makalös avkastning:
   HydrogenPro +124,41%
   NEL 59,84%
   OrganoClick 19,40%

   Inte riktigt klokt! Men det är klart att det som går upp kan också gå ner lika fort, jag behåller dom så får jag lite spänning i portföljen :-)
   Hoppas att du kikade på dessa och fann dom intressanta.

   Såg att Handelsbanken ska börja skära ned investeringar som är gjorda i England, det känns inget vidare dom har investerat ganska mycket kapital för att få in en fot där. Att man börjar kapa i dessa tämligen nya intressen känns oroväckande, vad är dina tankar om detta?
   Vänliga Hälsningar
   /Rille

   Radera
  5. Hej igen Rille. Det var verkligen intressanta småbolag du hittat på. Jag har tyvärr bara hunnit titta på dessa som hastigast dvs deras hemsidor. Som läget är just nu är ju hållbara mindre bolag riktigt heta på börsen och kanske har du hittat något riktigt bra. Ska försöka titta närmare på dina nya bolag ikväll eller imorgon. Gällande Handelsbankens verksamhet i Storbritannien ser jag detta beslut som delvis negativt men samtidigt nödvändigt. Det är en liknande trend över hela världen att kontor behövs i mindre utsträckning och Corona pandemin har skyndat på denna utveckling. Framöver gäller det att Handelsbanken fortsätter effektivisera och stänger ner de kontor som inte bidrar på ett lönsamt sätt. I vissa fall behöver det inte betyda sämre service med färre kontor. På vissa ställen kan det bli bättre att slå ihop 2 kontor inom rimligt avstånd. Som Vdn påpekade i senaste rapporten är det vissa kontor som står för större delen av lönsamheten. Jag tror det är en bra idé att satsa mer där kunderna finns och lägga ner/slå ihop kontor där affärerna går lite sämre. På sikt tror jag Handelsbanken kan fortsätta växa lönsamt i Storbritannien. Men de senaste året har Coronan slagit hårt mot både ekonomin och bankerna. Får vi se lite bättre konjunktur framöver är jag säker på att samtliga våra storbanker kommer gynnas.

   Önskar dig en trevlig kommande vecka.

   Mvh Slimis

   Radera
 6. Hello kompis. Tråkigt att läsa om chefen där och tyvärr gissar jag att det är våra skattepengar som används på detta usla vis. Tur att du snart har skaffat dig ett fuck off-kapital så du kan ge chefen fingret ;).

  God fortsättning!

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
 7. Hej Aktiepappa.

  Ja tids nog kommer jag nå ekonomisk frihet. Men redan idag väljer jag bort människor som behandlar mig illa. Livet är helt enkelt för kort för att ha med fel folk att göra.

  Tack för det och god fortsättning även du :-)

  Mvh Slimis

  SvaraRadera