tisdag 15 september 2020

H&M, Handelsbanken och swingtrading

 Idag kom H&M med sina försäljningssiffror för kvartal 3 och jag tycker det ser bra ut. Förväntat var en vinst på ett par hundra miljoner men istället kom H&M med en positiv vinstvarning och resultatet kommer nu landa på runt 2 miljarder i vinst. Samtidigt har ca 900 butiker vart stängda i början av kvartalet men i dagsläget är ca 200 butiker stängda. 

Bolaget skriver att försäljningen återhämtat sig bättre än väntat och kraftfulla åtgärder har gett ett bra resultat. Det var annat igår när Morgan Stanley förutspådde en rekord dåligt resultat för H&M detta kvartal. På detta satt de en riktkurs på 90 kr. Det är tur att man inte alltid lyssnar på dessa proffs som sätter olika riktkurser. Efter dagens siffra tror jag det värsta är över för H&M. Nu är de flesta butiker öppna igen och jag räknar med att H&M kommer visa vinst även kommande kvartal. Kul med lite revansch för H&M aktien. 

 I och med dagens resultat så rusade H&M under dagen och i skrivande stund är aktien upp 10.65 % och aktien kostar just nu 157.75 kr.

I och med dagens kraftiga uppgång lyckades jag även med lite kortsiktig handel enligt tidigare strategi. 1200 st H&M såldes av för 157.10 kr st. In köptes 1500 st Hufvudstaden för 123.40 kr st. Lite senare såldes åter 1500 Hufvudstaden för 125.10 kr st. In köptes åter 1200 H&M för 157.90 kr st.

Med det sagt kommer jag inte sälja av något mer i Hufvudstaden. Blir det läge för mer swingtrading kan det mycket väl bli att jag åter minskar ner lite i H&M någon gång framöver. Men överlag är jag nöjd med den portfölj jag har just nu.

Lite senare under dagen kom nyheten att Handelsbanken inför schablonmetod för beräkning av kapitalkrav för brittiskt dotterbolag. Det innebär att riskexponeringsbeloppet, REA ökar med cirka 65 miljarder kronor. Total REA uppgick till cirka 705 miljarder per 30 Juni. 

Det innebär att att Handelsbanken ännu inte har kännedom om vilket kapitalbehov finansinspektionen kommer att åsätta de brittiska volymerna på gruppnivå. Men Handelsbanken bedömer att denna förändring , tillsammans med övriga redan annonserade förändringar, innebär en kärnprimärkapitalrelation per den 30 Juni som fortfarande är är över målintervallet.  

För en okunnig  är det inte så lätt att förstå vad allt detta innebär. Men jag ringde Handelsbankens Investor relations och frågade lite närmare om detta pressmeddelande och vad det innebar.

För er som inte vet påverkar detta runt 12-13 procent av Handelsbankens affärsområde. Dvs Storbritannien. Beslutet kommer innebära att Handelsbanken måste hålla inne med mer pengar. Det innebär att kommande utdelning kan bli något sämre. Ser man på saken positivt finns ju pengarna kvar i bolaget och jag kan tycka det är en överreaktion att Handelsbanken ska falla drygt 5 % på denna nyhet.

I dagsläget handlas banken till ett P/B tal runt 1. Historiskt är Handelsbanken lågt värderad och redan innan dagens tapp tyckte jag banken var billig. I och med dagens nyhet valde jag iallafall att stärka mitt ägande. Totalt har 1500 Handelsbanken A köpts in till portföljen och idag var priset 81.73 kr st. 

Med det sagt är jag just nu nöjd med mitt ägande i Handelsbanken. Men kan tänka mig ytterligare nån aktie om priset sjunker under 80 kr. 

Med det vill jag även säga grattis till alla H&M ägare som väntat på en uppvärdering av aktien. Tålamod har gett resultat, iallafall i det korta perspektivet. Jag håller tummarna att bolaget kan fortsätta prestera bra även nu framöver. 

Uppdatering: Idag 16 September stiger åter Handelsbanken. Med det säljer jag av 1500 st aktier för 84.56 kr st. Lite senare återköps 1500 aktier för 83.50 kr st. Även H&M stiger kraftigt på morgonen. 1200 aktier säljs av för 163.40 kr st. In köps 1500 Hufvudstaden för 126.50 kr st. Lite senare säljs åter 1500 Hufvudstaden av för 128 kr st. In köps åter 1200 H&M för 163.10 kr st. 

Kommer det uppdatering om någon ny affär görs.

Min nya portfölj ser ni på höger sida av bloggen.

Med det vill jag önska alla läsare en fortsatt trevlig vecka :-)

 10 kommentarer:

 1. Hej Slimis,

  Alltid lika roligt att titta in och starkt investerat av dig! Låt oss nu hoppas på såväl HUFV som SHB.

  Allt gott!

  /Cristofer

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Sofokles.

   Håller tummarna för både Hufvudstaden och Handelsbanken framöver. Tack för ditt besök och kommentar.

   Allt gott!

   /Slimis

   Radera
 2. Om REA ökar med 65mdr, betyder det att man måste lägga 65mdr "i valvet" då? Det motsvarar hela 5års utdelningar eller 4 årsvinster om man hellre vill. Stora summor, särskilt eftersom SHB anses (enl många) vara den säkraste av storbankerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym.

   Givetvis är det stora summor. Nu har ju bankerna i Sverige dragit in utdelningarna för i år. Med det sagt har även kapitalreserverna i våra banker stärkts under året. Som Handelsbanken kommenterade ligger kärnprimärkapitalrelation fortsatt högre än målintervallet per den 30 Juni. Nu genomför även Handelsbanken kostnadsbesparingar och jag räknar med att det kommer gynna banken tids nog. Med det sagt räknar jag fortsatt med en utdelning nu till våren. Hur hög den blir återstår att se. Men som långsiktig investerare i Handelsbanken äger jag främst banken för den för den lägre risken i kombination med väldigt nöjda kunder. De pengar som inte delats ut i år kan banken istället investera i något som ger mer avkastning på sikt. För egen del tycker jag det viktigaste att Handelsbanken fortsätter tjäna bra med pengar samt har nöjdare kunder överlag. Förr eller senare kommer vi aktieägare få ta del av vinsterna.

   Tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 3. Hej Slimis,
  Tyckte att jag hade tillräckligt med Handelsbanken i portföljen, men gjorde som du köpte några till igår. Kunde inte låta bli.
  Vänliga Hälsningar
  /Rille

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Rille.

   Håller tummarna att vår investering blir bra på sikt. Den som lever får se hur det går för Handelsbanken framöver.

   Tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 4. Heja Slimis! Kungen! Tänker som vanligt på dig när något större händer kring H&M eller Handelsbanken.
  Jag ser dina innehav (-Telenor) som ardennerhästar som släpar fram tung last (0,5-1,5 mille per häst) på en tävlingsbana. Av och till blir de omsprungna av lätta arabiska fullblod som ibland springer vilse eller skadar sig på vägen och blir ersatta, men dina ardennerhästar fortsätter att släpa. Det stormar ibland och ibland är stormen långvarig, men ardennerhästarna släpar vidare ändå. De har varit med förr. Oväder kommer och går men lasten skall framåt. Pälsen är tjock och musklerna till synes outtröttliga. Att ge upp finns inte.

  Blev det nå COVID-19 eller var det vanlig förkylning?

  PS. En bild på hur jag ser ditt innehav i Handelsbanken: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/03/Etalon_race_ardennaise_1.jpg

  /Arbetsplanen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Arbetsplanen.

   Tack för de fina orden. Gillar din bild på hästen 😃👍 Jo mina största bolag har vart med en länge tid och det finns mindre bolag som rör sig betydligt mer än dem :-) Men även om de är stora räknar jag med att de ger en skälig avkastning över tid. Som tur är var jag frisk från Covid-19. Det var bara en värre förkylning. Men nu är jag frisk och ska hålla mig på topp framöver.

   Tack för din kommentar och hoppas allt är bra med dig!

   Mvh Slimis   Radera
 5. Tänker också på dig när SHB är på tapeten, och undrar om du kommer köra lite swing nu när det är turbulent :-). Jag ökade lite i mitt innehav för SHB idag och köpte för 80,6 kr/st. Tror det kan vara en bra affär!

  Ha det fint!

  Mvh Louise

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Louise.

   Vi får se om det blir någon swintrading. Handelsbanken är ett innehav jag ägt och tänkt äga över längre tid. Skulle banken tids nog bli övervärderad kanske jag ändrar mig. Nu framöver håller jag tummarna att banken kan fortsätta visa ett bra resultat och med det att vi tids nog ser ett högre pris på aktien.

   Hade fint du med! :-)

   Mvh Slimis

   Radera