lördag 16 maj 2020

Nuvarande portfölj, belåning, avkastning mm

Då var det Lördag igen och i väntan på kvällens jobb tänkte jag uppdatera hur portföljen ser ut just nu. Tanken kom efter att min vän Dividend Guy frågat vilken belåningsgrad portföljen ligger på just nu.

Min belåning
Svaret på den frågan är att 19.7 % av portföljen är belånad. Den senaste tiden har belåningsnivån gått upp lite då alla mina innehav tappat ganska mycket i värde. Eftersom jag inte har några andra lån känns det som en ok belåningsnivå. Men under året kommer belåningen sjunka då det kommer bli nya fond/aktieköp i kombination med amortering. Största delen av lånet ligger just nu till 0.99 % i ränta. Men jag har även en liten del av lånet till 1.97 % i ränta. Jag kommer inom en snar framtid ha hela min belåning till 0.99 % ränta om inte börsen skulle krascha rejält från dessa nivåer. Den ränta jag idag betalar kommer tids nog kvittas mot ISK skatten. På längre sikt kommer portföljen en dag vara obelånad igen.

 Portföljen

Här nedan kan ni se nuvarande portfölj. Observera att alla inköpspriser inte stämmer då jag kört en del swingtrading över tid.

Portföljen har tappat ungefär 35 % sedan börsen toppade i Februari. Men sedan årsskiftet är portföljen ner 24.83 %. Även om jag lyckats med några riktigt bra affärer i år har det inte kunnat kompensera H&Ms svaga utveckling. H&M är i dagsläget ner 37 % i år och det är framförallt H&M som gjort att min portfölj underpresterat index så här långt in på året. Som mest var min portfölj ner över 1 miljon kr i det kraftiga raset. Sedan dess har portföljen återhämtat sig en del för att den senaste veckan åter tappa i värde. Efter att belåningen är betald är portföljen i skrivande stund värd 2 156 204 kr. Det är ett betydande tapp då portföljen toppade på 3 miljoner för bara några månader sedan. 

Detta gör att jag troligtvis inte kommer få vara PB kund särskilt länge till. Även om nysparandet varit bra detta år har det vart omöjligt att kompensera värdeförlusten i portföljen. Däremot kvalar jag just nu in som PRO kund hos Avanza och kanske kunde detta vara ett alternativ till att vara PB-kund. Framöver är planen att fortsätta att spara som vanligt. Jag försöker hålla nere kostnaderna så gott det går i vardagen och det som blir över sparas på längre sikt. Men då jag har 2 barn samt att vi lever på drygt 1 lön är det inte alltid så lätt att hålla uppe sparkvoten som förr i tiden. Men som alltid kämpar jag på och jag är säker på att nå ekonomisk frihet tids nog. Efter regn kommer solsken igen.


Hur ser er portfölj och avkastning ut för året?

20 kommentarer:

 1. Tung utveckling för din portfölj men det kommer förhoppningsvis tillbaka. Du har ju inte direkt 50% i Eniro och 50% i XXL :) Då hade man kunna varit mer orolig, kanske...?

  Min portfölj är ner 21% i år med stark återhämtning från -37%. Min exponering innan raset var i efterhand alldeles för överviktad mot energisektorn, mer än jag trodde, vilket skadade utvecklingen enormt. Jag hade lyckligtvis ingen belåning med mig in i raset, men ökade exponeringen till totalt 113% investerad på botten i mars.

  Hade 15% av portföljen direkt investerad mot de stora oljebolagen. Shell, BP, Total, Equinor. De gick som vi såg ner väldigt kraftigt.

  Hade dessutom relativt stor exponering i Fortum och Sampo, båda två fick ordentligt med stryk. Fortum påverkas en del av oljepriset och obligationsmarknadens tumult skakade Sampos investeringsportfölj som består till 80% av räntebärande produkter hårt.

  Nu har jag släppt mycket av det som i mina ögon är av sämre kvalité i uppstudsen som varit samt så har trading fungerat väl och givit en del extra avkastning. Idag är jag 90% investerad, mest för att jag ännu inte hunnit slänga in de sista 10% likviderna i något än då jag sålde lite amerikanska bolag igår (fredag).

  Fokus på mer exponering mot Sverige framgent och längre ned i listorna (mindre bolag). Känner att jag har mer av en edge på hemmaplan när jag går igenom siffrorna för ett bolag som Beijer Alma med sämre likviditet och mindre analyserat än exempelvis amerikanska 3M. Har också blivit mer noggrann att verkligen titta ordentligt på den skuldsättning bolag eventuellt bär, inte bara räkna med att en nettoskuld genom EBITDA på 1,5 är lugna puckar, den kan snabbt ändras till 3 när försäljningen i ett scenario vi sett sjunker med hälften och bolaget kan bli permanent skadat som tar åratal innan eventuell återhämtning skett.

  Är inte bitter över min nedgång, det var mycket bra att jag fick uppleva detta innan jag hade mer pengar. Har tagit till mig viktiga lärdomar som numera är regler jag kommer följa i framtida investeringar. Har också valt att minska antalet innehav i portföljen från vad jag förut sa "oändligt, så länge det är bra bolag" till max 50.

  50 bolag är väldigt många men tillräckligt för att få den breda exponering jag personligen är ute efter. Inte 80, 100, 150 osv.

  Mitt portföljvärde har gått från 446 tusen till 372 tusen. Nedgången för i år 109 tusen. Där ser man vad nysparandet gör. Förhoppningsvis kommer jag prestera bättre i framtiden med en allokering som fortfarande viker av från index till stor del och gärna också i utveckling, åt det positiva.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Globalpicker.

   Nej Eniro håller jag mig borta från :) Sett att energisektorn haft det tufft. Jag köpte ju bland annat Equinor för under 100 NOK när investerare i princip skänkte bort aktien. Jag hoppas den sektorn går bättre nu framöver för din skull. Går bara oljan upp lite i pris kommer även företag i den sektorn prestera bättre framöver. Jag tycker det låter sunt att du drar ner till en mindre andel bolag i portföljen. Mer än 50 bolag blir tufft att hålla koll på. Alternativt kan man ju välja någon indexfond om man vill ha rejäl riskspridning. Fokus på Sverige tycker jag också låter som en bra ide. Vi har många bra bolag här hemma och det är en stor besparing att slippa valutaväxlingsavgifter över tid. Sen kan det även vara lättare att följa våra svenska bolag än något okänt bolag i utlandet.

   Jag hoppas din portfölj presterar riktigt bra framöver. Fortsatt lycka till med sparande och tack för din kommentar. Det var många intressanta tankar från din sida.

   Vänliga hälsningar Slimis

   Radera
 2. Alltid inspirerande att följa din resa! Jag är övertygad att du kommer sätta många nya ATHs och uppnå dina långsiktiga mål. Efter regn kommer definitivt solsken :)
  För egen del uppgår belåningen nu till drygt 4%, det ska bli trevlig med ny lön snart och fylla på lite i portföljen :)

  Keep up the good work och trevlig kväll!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Dividend Guy.

   Kul att höra om din nuvarande belåningsnivå :) Som du skriver blir det kul med ny lön snart.

   Önskar dig en trevlig Måndag och tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 3. Uj ,vilka kraftiga tapp,jag själv ligger nu på +3,4%,sålde 60% i början av mars och har sedan succesivt köpt på mig Sinch,Fortnox,behöll min största post i Evo och det har varit ett bra drag.Fokuserar alltid på att jag måste slå OMX 30 med minst 5% annars kan man likaväl köpa en indexfond.Ävensom mycket riskabelt att ligga tungt i några enstaka aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym.

   Grattis som ligger så bra till för i år. Kan man slå index med 5 % över tid ger det en riktigt bra avkastning på sikt. Fortsatt lycka till med dina affärer och tack för att du delar med dig.

   Vänliga hälsningar Slimis

   Radera
 4. Hej Slimis,
  Jag har hittills klarat mig lite bättre ned 5% sedan årsskiftet, mycket beroende på en större spridning i portföljen i flera sektorer skulle jag tro.
  Jag skulle inte drömma om att låna pengar för att köpa aktier inte ens gratis belåningen, jag tror att det är lätt att börja där för att sedan risken är hög att det bli mer och mer.
  Vet att jag har ett "gammalt" tankesätt där men det passar mig och kommer inte att ändras.
  Tråkigt att mycket av utdelningarna försvann i år men det är väl bara ytterligare ett bevis på hur föränderlig börsen kan vara på kortare sikt. På lång sikt är min fasta övertygelse dock att det är den absolut bästa investeringsformen.
  Jag har bara gjort en affär i år, jag köpte lite Electrolux (dyrare än den står nu).
  Följande är mina innehav:
  ABB
  Electrolux
  Electrolux Professional
  Firefly
  Fortum
  Investor
  Handelsbanken
  Hennes & Mauritz
  Holmen
  Latour
  Nordea Bank
  SCA
  Swedish Match
  Telia Company
  Tele2
  Där mina tre största (nästan 50% av portföljen) är:
  Swedish Match
  SCA
  Latour

  Önskar dig lycka till med placeringarna och byt belåningen mot större tålamod, du har tiden framför dig.

  Men vänliga Hälsningar
  /Rille

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Rille.

   Det var länge sen du kommenterade. Kul att höra från dig :-)

   Som vanligt är jag imponerad över din portfölj. Ett bevis på att sparande på lång sikt ger ett bra resultat. Dina största innehav har presterat riktigt bra över längre tidsperioder. Jag vet att du är försiktig med belåning och det tycker jag är bra. Som du skriver är det lätt att dras med och belåna sig lite när man har möjlighet. Jag har ju kört lite belåning fram och tillbaka de senaste dryga året. Främst för att kunna köra lite mer kortsiktig handel i kombination med mitt långsiktiga sparande. Just nu jobbar jag hårt för att få ner min belåning. Samtidigt försöker jag få lite extra avkastning på sikt. Jag är ju fortsatt relativt ung så precis som du skriver har jag tiden på min sida. I slutet av året är jag säker på att min belåning gått ner alternativt är återbetald. Det beror helt på hur börsen går den närmaste tiden. Kommer iallafall fortsatta uppdateringar hur jag gör med portföljen.

   Önskar dig en trevlig vecka. Återkom gärna här på bloggen om du hittar något nytt intressant innehav. Alternativt om du gör någon större förändring av din portfölj :-)

   Vänliga hälsningar Slimis

   Radera
  2. Hej Slimis,
   Du kämpar på som vanligt, hoppas att du/ni kan unna er en semester i sommar.
   Tack för de fina orden men som du skriver det är bara ett sparande på lång sikt utan att chansa för mycket, så löser det mesta sig av sig självt.

   Eftersom du frågade om förändringar i portföljen, så har jag sålt lite SCA och omplacerat i Telia Company.
   Skälet till detta är en fin uppgång i SCA (som jag visserligen tror kan fortsätta) men jag tycker att värderingen av Telia ser mycket attraktiv ut.
   Ny duktig ledning och jag är övertygad om att det finns en hel del möjligheter till förbättringar som dessa kan starta. Dessutom börjar det väl bli dags att sparka igång 5G snart, vad det nu ekonomiskt kan innebära har jag ingen större koll på men det låter spännande.

   Kommer förmodligen att ytterligare öka på innehavet i kommande vecka.
   Ny hund på G :-) :-) :-) månadsskiftet aug/sept om allt går bra.

   Ha det gott och håll er friska!
   Vänliga Hälsningar
   /Rille

   Radera
  3. Hej igen Rille och ursäkta för sent svar.

   Jajamän, jag kämpar på som alltid. Skam den som ger sig :-) Kul att din investering i SCA har utvecklat sig bra. SCA fortsätter troligtvis prestera bra över tid även om värderingen har kommit upp en del. Gällande Telia hoppas jag att din investering blir bra på sikt. Med ny ledning borde iallafall chanserna vara bättre än tidigare. Tittar man kursmässigt står ju aktien lågt i jämförelse med bara några månader sedan. Hoppas att även 5G kan föra med sig något bra. Jag håller som sagt tummarna för Telia framöver.

   Kul att du skaffar dig en ny hund och jag hoppas du blir nöjd med den :-) Jag har själv inga husdjur med när det gäller hundar tycker är Golden Retriever min favorit ras. Min mamma hade en sådan för många år sedan men tyvärr gick den bort tids nog.

   Jag hoppas att även ni med familj lyckas hålla er friska i dessa tider. När det gäller Covid-19 här omkring har det lugnat ner sig betydligt. Bara hoppas det fortsätter att minska nu framöver.

   Hade gott så hörs vi :-)

   Vänliga Hälsningar
   /Slimis

   Radera
 5. Öff.. har du funderingar på fonder?

  https://www.avanza.se/fonder/om-fonden.html/1933/swedbank-robur-ny-teknik-a

  Den går fint. Jag månadssparar i den och är nästan all in.

  Ante

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ante.

   Tack för ditt tips. Är själv inte så intresserad av just teknik fonder. Men sett att de gått bra överlag. Hoppas din fond fortsätter prestera bra :-)

   Tack för din kommentar.

   Vänliga hälsningar Slimis

   Radera
 6. Hej Slimis!
  Tufft att tappa så mycket pengar som du gjort. Men jag är helt säker på att du kommer återhämta det där.

  Själv så ligger jag -19% sedan årssikftet. Inte vidare bra och lite efter index. Är inte orolig, tror på mina bolag på lång sikt.
  Trist att aktierna går ner men det positiva är att jag kan köpa mina bolag billigare nu.

  Pappa betalar? - Bloggen om privatekonomi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Pappa betalar?

   Min portfölj gick upp rejält förra året och har tappat rejält i år. Så för egen del är jag medveten om att värdet kan pendla rejält över tid. På sikt räknar jag fortsatt med att portföljen återhämtar sig. Kul att höra om din utveckling. Som du skriver får man se det som positivt att vi nu kan handla lite billigare. Det kommer säkert en dag igen då aktier känns dyra igen.

   Önskar dig fortsatt lycka till med sparande och tack för din kommentar.

   Vänliga hälsningar Slimis

   Radera
 7. Ang. belåning,det är fullständigt livsfarligt ,speciellt i denna turbolens,risken är att börsen går ner och belåningen ökar och man därmed blir stressad och skall ta igen förlorat kapital.Majoriteten av erfarna placerare säger nej till belåning samt diversifiera portföljen med minst ett 10-tal aktier helst runt 20-30.
  Har handlat med aktier i 35 år och aldrig gjort förluster på enskilda år över 12%,spekulerar aldrig,följer trenden,bottenfiskar aldrig,sprider risker,aldrig belånad,stor kassa för köp vid rekyler,det är min melodi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym.

   Tack för dina tips. Som du skriver innebär givetvis en belåning en högre risk. Det är en risk jag är medveten om. Förstår att 35 år på börsen måste ge en bra erfarenhet och på sikt hoppas även jag på att bli en bättre investerare. Angående min belåning är den iallafall på väg ner och till skillnad från många andra har jag istället ett skuldfritt boende.

   Fortsatt lycka till med ditt investerade och tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 8. Tjooh
  Jag ligger för helåret på +3,01% för tillfället. Som du kanske läst på bloggen så investerar jag 100% i fonder nu för tiden. La om tänket när jag sålde alla aktier i slutet februari och kör nu en laguppställning med:
  50% Tech
  25% Hälsovård
  25% Investmentbolag

  Det kommer säkert att ta lite mera tid nu i dessa tider men du kommer garanterat igen så småningom👍. Kör hårt.

  /Leva drömmen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Leva drömmen.

   Imponerande att du har en så bra avkastning ett år som detta. Dina fonder blir säkert riktigt bra på sikt.

   Kör hårt du också och tack för din kommentar.

   Vänliga hälsningar Slimis

   Radera
 9. Runt -10% i år, Swedbank och Securitas har förstört utvecklingen, annars hade varit en rätt bra plus i år. Det är bra bolag, så bara vänta ut. Tack för uppdateringen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Två Månadslöner.

   Då har du iallafall klarat dig bättre än index och det är ju bra. Jag hoppas att både Swedbank och Securitas kommer tillbaka på sikt samt att din övriga portfölj presterar bra.

   Tack själv för uppdatering.

   Vänliga hälsningar Slimis

   Radera