tisdag 12 maj 2020

Minskat lite i H&M samt ökat lite Hufvudstaden

Idag tog jag beslutet att minska ner lite i H&M. 1600 aktier har sålts av för 131.15 kr st. Anledningen till beslutet var flera. Under det tidigare akuta raset ökade jag på rejält i H&M. Jag har tidigare minskat ner 800 aktier och idag valde jag att minska ner ytterligare 1600 aktier. Just dessa 1600 aktier köptes in efter en försäljning av Hufvudstaden samt Equinor för några veckor sedan. Just då stod Hufvudstaden i 134.10 kr per aktie och jag gjorde en fin vinst på den affären. Nu i efterhand kan jag säga att jag ökade på lite mer i H&M än jag egentligen var bekväm med. Men är det rea på börsen har jag svårt att hålla mig från köpknappen. Jag äger fortsatt 5600 aktier i H&M så det är fortsatt mitt näst största innehav och i dagsläget känns det som denna exponering räcker. Jag är ju även exponerad mot H&M genom Avanza Zero. Jag tror och hoppas att H&M successivt kommer förbättra sin försäljning när fler butiker öppnar upp igen. Samtidigt växer H&Ms e-handel väldigt bra. Om jag ska ta upp något negativt så känns det som att det är väldigt lite folk och handlar kläder just nu. I de två H&M butiker jag besökt den senaste veckan var det inte alls många kunder i butikerna. Nu var detta i två lite mindre H&M butiker och det kan givetvis visa sig vara mer kunder i de större butikerna. Samtidigt förstår jag givetvis att pandemin gör att folk håller sig hemma i första hand och inte på stan. Men jag hade ändå hoppats på lite bättre fart när jag besökte dessa H&M butiker. Som det känns just nu går butikerna på sparlåga och frågan är givetvis hur lång tid det tar innan konsumenter börjar shoppa mer igen. Samtidigt visade H&M en högre försäljning online nyligen. Så det kan mycket väl vara så att många har valt att handla via nätet istället för butikerna just nu. Skulle H&M aktien gå ner i närtid kanske jag ökar på mitt innehav igen. Men annars är jag nöjd med nuvarande innehav.

För H&M pengarna har jag valt att stärka mitt ägande i Hufvudstaden.Ytterligare 1600 aktier har köpts in för 120.37 kr per aktie. Med det har portföljen nu lite bättre riskspridning. Portföljbelåningen har även den sjunkit lite efter affären. Efter den senaste rapporten har Hufvudstaden tappat en hel del. Jag tror att tappet kan bero på att Hufvudstaden skrev ner sitt bokförda värda på sina fastigheter med nästan 1 miljard kr. Det är även oro för sjunkande hyror, vakanser, konkurser mm just nu. Så det finns helt klar en förklaring till varför aktien gått från 203.40 kr ner till dagens pris på 119.80 kr per aktie. För några månader sedan var de flesta fastighetsaktier stekheta. Nu är många fastighetsbolag rejält ratade. Tidigare har jag alltid köpt Hufvudstaden då det har vart oro för räntehöjningar samt när substansrabatten vart lockande. I dagsläget är det väl mer oro för vakanser, konkurser, sämre konjunktur mm. Men som jag skrev i mitt senaste inlägg gällande Hufvudstaden tycker jag fortsatt bolaget känns intressant på lite längre sikt. Hufvudstaden har väldigt attraktiva fastigheter som ligger centralt. Dessa fastigheter tror och hoppas jag vara eftertraktade även i framtiden. I dagsläget ligger substansvärdet på 188 kr per aktie och aktien handlas just nu med en substansrabatt på drygt 36 %. Annat var det i början av året då aktien handlades med en premie på drygt 4 % mot substansvärdet.

När det gäller både investmentbolag och fastighetsbolag vill jag gärna handla dessa aktier när substansrabatten är hög.  Då får jag mer värde för mina pengar. Jag kan mycket väl tänka mig öka lite till i Hufvudstaden om aktien fortsätter ner framöver.

Men annars är fokus fortsatt att få ner skuldsättningen i portföljen. I dagsläget ligger belåning på drygt 18 %. På sikt är planen att successivt få ner belåningen och åter bli skuldfri igen. Men som det ser ut just nu vill jag inte sälja av något mer i de bolag jag äger. Jag tycker fortsatt både Handelsbanken, H&M och Hufvudstaden är köpvärda på dagens nivåer om inte hela världsekonomin går åt skogen. Framöver fortsätter jag spara som vanligt varje månad och med det kommer belåningen sjunka vare sig börsen går upp eller ner. På längre sikt är jag fortsatt positiv till börsen trots alla dystra konjunkturprognoser som kommit den senaste tiden. Då räntesparande inte ger någon skälig ränta ser jag fortsatt börsen som ett bra alternativ på längre sikt.

Det kommer uppdatering här på bloggen om någon ny affär görs.

Min nya portfölj ser ni på höger sida av bloggen.

Med det vill jag även önska alla läsare en trevlig vecka :-)

4 kommentarer:

 1. Hej Slimis. Jag undrar en sak varför du ligger så väldigt tung i 2 bolag som gått sådär dom sista åren. Du skulle ju fått en enorm avkastning om du tex bytt till tex Holmen och Latour samt hållit på med dina swingtrades i HM och SHB. Bara nyfiken hur du tänker(: Vi tänker ju olika alla investerare menar jag. Mvh Mats

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Mats.

   Som du skriver har både Holmen och Latour gått bra över tid. I efterhand är det alltid lätt och säga vilka aktier man skulle satsat på. När det gäller mina val av aktier finns det bolag som presterat både sämre och bättre än dem. Men jag har en stark tilltro till de bolag jag valt på längre sikt. Det är väll egentligen bara HM som gjort mig besviken över tid och när det äntligen såg lite bättre ut kom denna Corona kris. Vad jag förstår är min strategi ganska olik de flesta andra i bloggosfären då jag kör en del kortsiktig handel. De 2 år jag kunnat mäta min avkastning har den varit ganska mycket bättre än index. Men i år ligger jag efter index och det beror framförallt på H&Ms svaga aktieutveckling. Men än är året inte över och jag jobbar ständigt på att bli en bättre investerare. Skulle resultatet försämras rejält mot index i slutet av året kommer jag överväga mer indexfonder till portföljen.

   Hur tänker du själv när du investerar? Har du både Holmen och Latour i din långsiktiga portfölj?

   Tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 2. Ja jag har båda och även HM sen lång tid tillbaka men sålde större delen av just det innehavet runt 250 kr. La dessa pengar på just Holmen och Latour. Jag började även köpa in mig i HM igen före Corona även köpt på mig i dippen när den var som värst. Som du säger hade dom ju en klar vändning på gång innan Corona tror dom klarar stormen bättre och fortare denna gången dom stora investeringarna är ju redan tagna. Men blir det långvarigt dåliga siffror byter jag igen. Mvh Mats

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej igen Mats.

   Kul att höra om dina innehav :-) Såg att Latour tog ett rejält skull upp idag. Vi får hoppas H&M kan visa lite bättre siffror nu när butikerna börjar öppna upp igen. Den som lever får se hur det går.

   Tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera