lördag 22 juni 2019

Försämringar inom vården

De senaste åren har det skett en rad "effektiviseringar" inom vården. Jag förstår att detta krävs för att klara framtidens välfärd. Det kostar mycket att vårda andra människor och inom några år kommer de som är födda på 40-talet kräva allt mer vård. Då många föddes på 40-talet räknar politikerna med att kostnaderna skjuter i höjden och med det krävs mer pengar till vården i framtiden. Ett annat problem är att framtidens pensionärer troligtvis kräver bättre vård. Jag märker redan nu att det finns gott om pensionärer som tex vill duscha 2 gånger i veckan istället för 1 gång. Enligt lagen är det även tänkt att de äldre och sjuka ska ska kunna leva ett ganska normalt liv med lite hjälp från bland annat hemtjänsten. Det krävs även flera nya äldreboenden, vårdcentralen, sjukhus mm de närmaste åren. Hur detta ska bekostas lär väl visa sig. Men redan nu märks det av att det börjar bli sämre att jobba inom denna sektor. I vår kommun försvinner bland annat Sjuksköterskor pga arbetsmiljön. Mer jobb ska göras på betydligt kortare tid för jämnan. Det resulterar i att kommunen får hyra in Sjuksköterskor från andra kommuner. Jag kan tänka mig att dessa hyr Sjuksköterskor är betydligt dyrare att ha anställda. Nu framöver ska det iallafall sparas mer ändå. Det senaste som hänt hos 1 av mina 2 arbetsgivare är förkortad rapport tid.

Då jag tidigare kommit till jobbet har vi haft 15 minuter att gå igenom arbetsdagen. Vi tar bland upp om någon vi vårdar blivit sämre. Vi får även information om någon ny brukare har tillkommit. Ibland måste man ändra om på schemat. Det kommer även ny personal med jämna mellanrum som behöver extra hjälp för att klara sin arbetsdag. Förutom detta startar vi telefonen för att öppna 3 appar vi behöver under dagen samt hämtar ut bilnycklar som finns inlåsta. Nu är denna tid förkortad till 5 minuter. Det samma när vi slutar en arbetsdag. Från 15 minuter till 5 minuter. På detta sätt kan kommunen troligtvis klämma in ett par till jobb under en arbetsdag.

Man kan säga att en arbetsdag ser ut enligt följande: 

Jobbet startar 7.00 och rapporten håller på till 07.05. 07.10-15 är vi på vårt första jobb. Sen går det i ett med endast någon minuts restid mellan brukarna. Åka in och gå på toa kan man glömma. 11.20 är förmiddagens jobb klart och 11.25 börjar rasten. 11.55 slutar rasten och 12.00 ska vi vara hos nästa brukare. Kör på till 15.45 eller 15.50 och sedan tar vi oss in och har rapport som ska vara klar kl 16. Då slutar arbetsdagen. Förutom detta sprängfyllda schema har vi skyldighet att åka på larm under dagen och även detta tar en viss tid varje dag.

Har man tur får man något besök inställt under dagen alternativt att det går lite fortare hos någon brukare. Men tiden vi får till brukarna är behovsbedömda och överlag behövs den tiden att göra ett bra jobb.

Med det sagt förstår jag att sjukskrivningarna inom vården blir allt fler och att många som jobbar med detta ger upp. De orkar inte helt enkelt när det alltid ska räknas minuter och desto mindre viktigt blir de människor vi tar hand om. Förutom detta erbjuds en betydligt lägre lön än de flesta andra yrken.

Alla dessa försämringar hindrar inte mig att kämpa på. Ofta är jag väldigt trött av allt jobb men jag vet att jag tids nog kommer nå ekonomisk frihet och med det kommer jag kunna välja bort denna arbetsmiljö. Min plikt i livet är att hjälpa andra människor men inte till vilket pris som helst. Jag tänker som sagt inte jobba mig sjuk utan tids nog när jag har råd kommer jag göra något annat här i livet. Med det kan man ju hoppas att framtidens vård blir bättre och inte sämre.

Är det någon läsare som jobbar inom vården? Vad tycker ni om de senaste årens "effektiviseringar"?  
 
                                                                                           

 

12 kommentarer:

  1. Hej Slimis!
    Inte kul att läsa. Trist att det ska behöva vara såhär.

    Inte konstigt att så få vill arbeta inom vården när det är på detta sättet.
    Vad bör politikerna göra, tycker du och hur mycket kan det kosta. Låter inte som att det är lönen som är det viktigaste. Även med högre lön kommer anställda gå in i väggen med dessa arbetsförhållandena.

    Mvh PB?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej PB?

      Jag har ju jobbat några år inom vården nu och tyvärr blir det mer stress hela tiden. Jag har själv löst problemet genom att säga ifrån mig de sämsta arbetsplatserna. Men redan för 1 år sedan förstod jag att det bara var en tidsfråga innan det skulle bli för mycket stress överallt. Alternativet för många är att gå ner i arbetstid men då blir ju även lönen sämre. Svårt att säga hur man ska göra. Men jag tror många som jobbat med detta är för att de trivs med att ta hand om andra människor och inte just lönen. Jag tycker även själv att trivseln på jobbet är viktigare än en högre lön om jag måste välja. Det är nog bara hänga med i utvecklingen. Alternativet är att utbilda sig inom något annat. Jag får se hur jag gör i framtiden. Jag jobbar iallafall kvar i vården ett tag till sen får vi se.

      Tack för kommentar :-)

      Mvh Slimis

      Radera
  2. Kommunerna och landstingen biter sig själva i svansen genom att behandla sin personal som skit. Folk går över till bemanningsbranschen istället, många jag träffar har då äntligen fått bra chefer, bra betalt, och väljer själva när de vill arbeta. ”Effektiviseringarna” har då istället lett till högre kostnader än innan. Grattis alla skattebetalare...

    Mvh Ekonomie De Sade

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ekonomie De Sade.

      Som du skriver finns givetvis andra alternativ. Jag var själv och jobbade i Norge i perioder och det var inte helt fel förutom att jag hade hemlängtan. Det jag är orolig för är att fler kommer gå in i väggen i framtiden. Det är en tragedi både för den anställda och samhället. Fokus borde vara att hålla personalen friska och att ha en arbetsbelastning som är skälig. Ska man orka jobba längre som politikerna vill måste även arbetet anpassas efter det. Ett alternativ är givetvis att byta yrke för oss som jobbar i vården. Men det saknas redan idag utbildad personal inom sektorn och kommer behövas mer utbildad personal i framtiden. Frågan är givetvis vilken kvalitet man vill ha när det gäller vården. Idag tas många in från gatan som knappt kan det svenska språket. Det är billig arbetskraft men uppskattas inte av alltid av pensionärer då det ofta blir fel i kommunikationen samt kan bli mycket fel när det gäller mediciner mm. Annars tycker jag givetvis att det är jättebra att nya människor kommer in i arbetslivet och vill göra rätt för sig.

      Jag håller iallafall tummarna att vården inte monteras ner mer än den redan gjort nu framöver. Det är som sagt både personalen och vårdgivarna som får lida för det.

      Tack för din kommentar.

      Mvh Slimis

      Radera
  3. "Min plikt i livet är att hjälpa andra människor men inte till vilket pris som helst" Precis så tänker jag, idag har jag varit ensam sjuksköterska på min avdelning och gud vet hur mycket jobb det va. Det värsta är att den avdelning är en av dem viktigaste och som dessutom har länsuppdrag! vilket betyder att den måste vara öppet oavsett va..Kommunerna och landstingen helt enkelt skjuta sig i foten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Bli ekonomisk.

      Jag vet att Sjuksköterskor gör ett otroligt viktigt jobb och stor heder till dig som jobbar inom yrket. Jag är ju själv Undersköterska och har valt att inte läsa vidare just för att jag ser hur Sjuksköterskorna sliter för en dåligt ersättning. Betydligt mer ansvar men knappt någon högre lön än en Undersköterska. Som Sjuksköterska ska man ta studielån, studera 3 år och efter det tar upp emot 10 år att komma ikapp ekonomisk mot om man istället skulle jobbat som Undersköterska under tiden. Skulle jag levt om mitt liv skulle jag kunna tänkt mig bli Sjuksköterska. Men efter de senaste årens nedskärningar får jag se om jag ens är kvar i vården om något år. Jag känner tyvärr ofta av stress symtom och frågan är om risken inte är stor att bli långtidssjukskriven av att vara i vården för länge. Hoppas du får det bättre på din arbetsplats framöver. Annars kan jag rekommendera Norge om du kan tänka dig ligga borta på jobb.

      Tack för kommentar.

      Mvh Slimis

      Radera
  4. Mhm, det tummas verkligen på kvalitén, både för den anställde men också för patienten/brukaren. Tror det är det som händer när det styrs uppifrån med relativt blinda ögon. Politikerna vill tillfredsställa folket med öppettider och service för att det önskas. Hade dock själv som patient kommit till en vårdcentral/ett sjukhus eller fått hemvård av personal som har tid och resurser att undersöka/behandla/hjälpa, även om det inneburit en längre väntetid.

    Ett annat problem idag (gäller i mycket liten utsträckning äldre människor) är att folk vill att andra ska "fixa" deras liv, helst igår. Det söks akut hjälp för myggbett, gamla födelsemärken, skrapmärken, ont i någon kroppsdel sedan i förrgår, hosta och snuva. Folk försöker krama ur sjukskrivningar ifrån läkare och hoppas på att bli sjukpensionärer, så att de kan få lite extra semester eller passa på att arbeta svart vid sidan om. Någons katt dör och de behöver behandling hos psykolog etcetc. Sådant här onödigt trams belastar också vården.

    Precis som du skriver, PB?, så är det inte lönen per se som är det stora problemet. Problemet är arbetsuppgifterna i sig, att de är orimliga på vissa håll. Då orkar personalen inte med och kan välja bemanning (med högre lön) så att de kan arbeta mindre.

    Tänker att det finns två scenarion:
    1. Vi fortsätter på samma spår, fler går över till bemanning eller byter karriär och ännu fler folk behövs i vården. Tillslut "kollapsar" systemet i stor grad, dvs större delar av sjukhus/vårdcentraler/hemvård stängs ned.
    2. Det utformas fokusgrupper med personer med erfarenhet av fältet som kommer fram till riktlinjer för rimlig arbetsbelastning i förhållande till tid och resurser. Dessa riktlinjer lagstadgas och tillämpas tillsvidare.

    /Arbetsplanen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Arbetsplanen.

      Som du skriver är det våra politiker som bestämmer dessa nya arbetsförhållanden men chefer under får pressa sin personal genom dessa nya bestämmelser. De har nog inte själva så stor erfarenhet av jobbet och förstår nog inte alltid att stress medför mycket negativt i många hänseenden. Framförallt miss trivsel på jobbet men även att flera blir långtidssjukskrivna tids nog. Men som du även skriver finns det gott om fall där folk är sjuka för minsta lilla och även det är fel. Gällande vår kommun har vi inget bemanningsföretag här. Men jag har vart anställd på bemanningsföretag i Norge och då kan vi säga att det är skillnad både på arbetsmiljö och lön. Tråkigt nog måste man ligga borta på jobb.

      Ja vi får se hur det ser ut i framtiden. Det är bara att hoppas på det bästa.

      Tack för kommentar.

      Mvh Slimis

      Radera
  5. Hej Slimis,
    Kan bara instämma med föregående talare och jag är förundrad/förstummad att det trots dessa enorma brister du skriver om fortfarande är hyfsat många som pluggar till någon form av vårdyrke.

    Tyckte Maggan pratade om att vi kommer behöva 80k inom välfärden 2026 och att det kommer kosta c:a 90 miljarder årligen. Jag hoppas verkligen att det mesta av dessa pengar kommer dig och dina kollegor tillhanda men rädd att det inte blir så.

    Jag blir även lite trött på att Maggan och de som sitter i regeringen bara säger att vi blir äldre och därför kostar samhället mer men jag tror det finns 2 sidor av myntet. Vi blir lite äldre men samtidigt importerar vi en massa vårdkostnader iom vår invandringspolitik och när nu näbbgäddan Lööf gör anhöriginvandringen ännu större och ännu dyrare tror jag att det är där en del av de 90 miljarderna hamnar.

    Jag är inte rasist eller röstar på SD men tycker man bör kolla nyktert och transparent på detta och inte sopa så mycket under mattan.

    Slimis, ni gör ett fantastiskt jobb till alldeles för låg lön men jag är enormt imponerad av ert slit.

    Trevlig helg.

    // Malte

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Malte.

      Tack för de fina orden. Givetvis har invandringen kostat kommunerna enorma summor. När vi fick hit många flyktingar 2015 fick vi bidrag för alla dessa. Då var det guld och gröna skogar. Men tids nog försvann detta bidrag och nu ska alla de som kom hit ut i jobb, studier eller få försörjningsstöd. Detta belastar kommuner rejält då försörjningsstöden ökat rejält den senaste tiden. Gällande politik är jag neutral. Jag är norsk medborgare och får tyvärr inte rösta här i Sverige. Men gällande Magdalena Andersson såg jag någon video där hon menade att hemtjänsten inte kunde springa fortare än de gör idag. Men då tar de bort rapport tiden istället :-) Det finns alltid en lösning när det ska sparas.

      Tack för din kommentar och ha en trevlig Söndag :-)

      Mvh Slimis

      Radera
  6. Min fru jobbar inom vården och kan bara instämma i vad du skriver. En personalpolitik som inte är värd någonting, löner som är skrattretande och politiker och chefer som inte begriper någonting om verksamheten. Oavsett vad politikerna säger så har givetvis den enorma invandringen pressat verksamheten, främst inom primärvården. Det är dumt att bara påstå något annat. Man blir dessutom upprörd när folk likt Malte ovan känner sig tvingad att skriva att "jag är inte rasist eller röstar på SD". Här vill jag bara säga att 1) Man är inte rasist för att man kritiserar migrationspolitiken och 2) det går helt utmärkt att rösta på SD om man vill. Du får till och med bära en tröja med texten "SD är bäst" på stan om du vill.
    När det gäller invandringen vet jag inte vad det är med våra politiker men de verkar både fartblinda och handlingsförlamade och oförmögna att gira bort från den oundvikliga samhällskollaps som kommer på grund av brist på integration, utanförskap och ett myndighetssamhälle som inte är närvarande. Man står fortfarande och kliar sig i huvudet gällande hedersvåld, illegala invandrare, kriminella som ska utvisas, kvinnodiskriminering etc istället för att slå näven i bordet och till varje pris begränsa och slå tillbaka dessa farliga trender som växer sig starkare. Parallella samhällen är farligt, likaså vardagsbrott som ignoreras, men tyvärr blundar politikerna för detta. Kanske tror man fortfarande att den invandring som skedde 2015 var den som skulle "rädda välfärden". Säg det till de kommuner som nu brottas med miljonunderskott och är konkursfärdiga. "Vi var naiva"

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Snålgrisen.

      Det visar sig nu vad denna invandring 2015 innebär för samhället. Nästan alla kommuner här omkring ligger med stora underskott just nu. Borde inte vart så svårt att inse om man tänker efter. När alla invandrare kom hit 2015 fick Sverige bidrag för dem. Idag är detta bidrag slut och det är dags att betala för dem som inte klarar av att försörja sig själva. Hur invandringen har påverkat vården är jag dåligt insatt i. Jag har dock träffat många invandrare som är seriösa och vill göra något bra. Det kommer in många invandrare i vården som är duktiga och bidrar med något positivt. Men givetvis finns det även de som kommit hit och inte sköter sig alls. Något obehaglig som kommit hit på senare år är bilbränder. Något som aldrig existerat här i kommunen tidigare. Jag kan säga att det inte känns lika tryggt som förut men jag är ändå inte orolig för framtiden. Men jag skulle inte kunna tänka mig bo i vissa områden längre eftersom jag tänker på mina barns bästa.

      Jag hoppas det blir bättre för din fru framöver. Annars får ni göra som mig och kämpa på så att ni tids nog kan leva på utdelningarna :-)

      Tack för din kommentar.

      Mvh Slimis

      Radera