måndag 18 mars 2019

Nordea Investor krånglar

Nu de senaste dagarna har Nordea Investor krånglat igen. Jag vill gärna använda Nordea som min nätmäklare men ibland tappar jag hoppet när det gäller deras tjänst Nordea Investor. För mig är det svårt att förstå hur en bank kan ha så mycket problem för jämnan. Tidigare har det hänt vid flera tillfällen att mitt innehav har vart helt borta och inte synts på min depå. Detta gör det svårt att göra några affärer när jag inte kan se mina innehav. Det har även hänt att det inte går att logga in pga tekniska problem. Förra veckan när jag åter gjorde en ny affär dök ett nytt problem upp. Denna gång har det dragits flera hundra kronor för mycket i courtage och detta gjorde att mitt konto blev övertrasserat. Efter att ha uppmärksammat problemet hos Nordea var jag tvungen att ringa deras kundtjänst. Då troligtvis fler människor än mig drabbats av problem var väntetiden att komma fram närmare 20 minuter. Pengarna som dragits för courtage kom inte heller tillbaka direkt utan detta fick man vänta på 1 dag.

Jag är tacksam att Nordea har en låg avgift för aktiehandel men samtidigt vill jag ha en tjänst som fungerar över tid. Det tar både tid och energi med dessa problem.

Tyvärr har jag inte vart helt nöjd med Avanza heller. Deras olika courtage nivåer är inget jag gillar då jag vid flera tillfällen betalat ocker priser när courtagenivån förr i tiden endast gick att ändra på 1 gång i månaden. Idag går den att ändra 1 gång per dag men jag föredrar ändå Nordeas prismodell som gör det möjligt till både mindre och större affärer samma dag.

Med detta kommer jag ge Nordea 1 chans till att fixa till deras tjänst annars kommer jag överväga att flytta mitt sparande någon annanstans. Frågan är bara vilken nätmäklare som är bäst för oss sparare över tid?


Använder ni Nordea Investor? Vad tycker ni om deras tjänst?

14 kommentarer:

 1. Usch skulle aldrig ta i Nordea Investor med tång, betalar hellre lite mer för bekvämlighet och att tjänsten fungerar. Funderar själv på att starta min KF på Nordnet istället för Avanza. De har hanterat källskatten bättre än AVA och de har större utbud på utdelande ETFer. Det enda sorgliga är att deras plattform är sämre än Avanzas och att jag då inte kommer få allt samlat under samma tak. Svårt val faktiskt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Thoke.

   Jag har kört en hel del swingtrading och då har just en låg avgift gett betydligt bättre avkastning hos Nordea än Avanza. Skulle jag bara gjort ett par affärer i månaden hade denna prisskillnad spelat mindre roll. Men tids nog vill jag helst inte betala mer än jag måste i courtage. Haft Nordnet förut och håller med att de behöver förbättra sin plattform. Annars tycker jag Nordnet är ganska bra med sina superfonder. Som du skriver är det inte helt lätt att välja.

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 2. Jag använder också Nordea Investor och tycker precis som dig. Har dock drabbats av färre problem då jag inte handlar så ofta. Tipsa gärna ifall du hittar en bättre nätmäklare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej cvong.

   Tråkigt att även du drabbats. Bästa vore ju att Nordea skärper sig framöver. Kommer en uppdatering här på bloggen om jag tids nog byter från Nordea.

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 3. Hej Slimis,
  Det var ett tag sedan, hoppas att livet rullar på efter sorgligheterna.
  Jag beundrar ditt engagemang och ork att prova nya nätmäklare men kanske är det ibland så att kvalité är värt att betala för. Tänk bara på alla dom där aktierna som man ofta tyckt varit alldeles för dyra för att köpa, många gånger så har dom faktiskt fortsatt den positiva trenden.
  Visst jag är också irriterad på Avanzas courtageklasser, det blev dock bättre efter ändringen till möjligheten att byta varje dag istället för månad. Sen beror det naturligtvis på hur mycket/ofta man gör affärer.
  Vad man får är ju enligt mitt tycke den överlägset stabilaste och mångsidigaste plattformen och användargränssnittet. Dom få gånger som jag kontaktat Avanza har jag också blivit trevligt bemött och fått god hjälp.

  Lycka till med affärerna!
  Med vänlig hälsning
  /Rille

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Rille.

   Kul att höra från dig igen :-)

   Jag är som sagt alltid öppen att testa nya alternativ här i livet. Det gäller inte bara aktiehandel utan även mycket annat (Tex olika jobb) När det gäller aktier som är dyra kan de mycket väl bli dyrare. Kvalitet kostar. Men det händer ju även att dessa bolag kan gå sämre. Jag är därför försiktig att köpa på ATH. Avanza är som sagt bra på många sätt. Det är inte omöjligt att jag flyttar tillbaka hela mitt sparande om Nordea fortsätter krångla. Men jag vill fortsatt ge Nordea en chans till bättring.

   Hoppas att dina affärer och livet i övrigt går bra :-) Du får gärna skriva när du hittar något nytt intressant bolag.

   Tack för kommentar.

   Med vänlig hälsning
   /Slimis

   Radera
  2. Hej igen,

   Jodå, livet och affärerna rullar på bra. Nu längtar jag efter våren!
   Har roat mig med att "hjälpa" vänner och gamla arbetskamrater att bli av med nedblåsta träd på deras fritishustomter. Packade motorsågen, skottkärran, några goda mackor till mig och hunden, hakade på bilkärran och har nu hämtat fina ek, björk och furustockar från ett par ställen.
   Så nu blir det fram med yxan, det blir mycket fin ved (har två kakelugnar). Tänkte också titta på ett mindre sågverk och såga lite egna brädor (något jag alltid drömt om) :-). Men det blir ju en investering och något jag måste läsa på ordentligt om, känner du till sådant och kan rekommendera något?

   På aktiefronten har jag inte hittat något nytt som jag tycker är tillräckligt intressant och passar min placeringsprofil på senaste tiden. Har under de senaste 2 månaderna avvecklat Intrum ur portföljen, det blev en seg historia kom ut med svansen mellan benen och fick nästan pengarna tillbaka.
   Har använt dessa till att i portioner öka i SHB (som nu faktiskt är mitt största innehav) och i ABB. Inget spännande med andra ord.

   Trist med Nordea, hoppas att dom skärper sig. Kan förstå att courtaget där passar dig, du kan ju någon gång skjuta av ett gäng affärer av olika storlek samma dag.

   Önskar all lycka med familj och affärer :-)
   Med vänlig hälsning
   /Rille

   Radera
  3. Hej igen Rille.

   Längtar efter våren jag också :-) Att få tag i lite gratis ved är aldrig fel. Min far eldade alltid under min uppväxt tid och jag jobbade som liten mycket med vedklyvning samt stapling av veden. Min far brukar låna en lite större vedklyv av en vän. Just sågverk har jag ingen koll på. Men att elda med ved man fått gratis är alltid billigt :-)

   Gällande aktiefronten har mycket stuckit iväg i pris sen nyår. Är tacksam att även jag hann handla på mig lite Handelsbanken till portföljen. Närmaste tiden står troligtvis börsen runt dessa nivåer då många vill åt utdelningarna. Kanske får vi åter se lite rea till sommaren? Den som lever får se :-) Tråkigt att Intrum inte blev som du tänkt dig. Men det är ju inte alla investeringar som blir som man tänkt sig. Jag håller tummarna att Nordea fungerar bättre framöver.

   Önskar även dig lycka till med både familjen och affärerna :-)

   Hade bäst!
   /Slimis

   Radera
 4. Det känns som om Nordea inte satsar speciellt mycket på Investor. Det som finns där, det finns och fungerar sådär. Jag önskade för ca 6 månader en summering i foten för transaktionslistan, fortfarande har en sån simpel funktion inte tillkommit. Nu måste man exportera i princip till Excel varje gång man vill göra nån sorts sammanställning av t.ex. utdelningar, courtage, etc. De behöver skärpa till sig rejält om de vill ta marknadsandelar från Nordnet och Avanza. Den mobila webbsidan är inget vidare den heller, i portait-läge visar den knappt nåt vettigt, och texterna är ibland på engelska och ibland på svenska. Det är otroligt att en bank med sådana resurser inte kan prestera bättre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Snålgrisen.

   En bank med muskler som Nordea borde kunna ha en bättre tjänst än Avanza men det verkar inte satsas mycket pengar här. Som du skriver har de en tjänst som fungerar men mycket mer än så är det inte. Jag använder alltid Avanzas plattform för att kunna använda Nordeas tjänst på ett bra sätt. Så borde det inte behöva vara. Nu vet jag inte om de försöker ta marknadsandelar från Nordnet och Avanza men så borde fallet vara. Då måste man även se till att tjänsten fungerar samt att rätt courtage tas ut. Tyvärr har jag inga större förhoppningar att tjänsten kommer förbättras så mycket kommande år. Trösten är det låga courtaget som ger lite plåster på såret. Fortsätter Nordea tids nog att krångla kommer jag tyvärr överväga att flytta min aktieportfölj. Men innan det händer hoppas jag att Nordea tar sig i kragen och styr upp denna tjänst för oss kunder.

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 5. Kan du inte testa Nordnet och skriva ett blogginlägg? Alltså du behöver inte flytta allt innehav till Nordnet, men mest testa lite, känna och klämma så att säga.

  SvaraRadera
 6. Hej Anonym.

  Jag har använt Nordnet förr i tiden. Jag tycker Nordnet har mycket bra och gillar framförallt deras superfonder. Jag tycker att Nordnet är ett bra alternativ till Avanza även om plattformen är lite sämre. Men sen gillar jag inte Nordnets olika courtage nivåer och detta är något jag inte gillar hos Avanza heller. Risken finns att man tids nog får betala ett riktigt hög courtage avgift, även om det inte vart tänkt från början.

  Vilken nätmäklare använder du själv?

  Tack för kommentar.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
 7. Har använt Avanza, men de har riktigt kasst utbud av ETFer, så har därför börjat använda Nordea sedan i höstas förra året. Men Nordea Investor lämnar mycket att önska då deras plattform är riktigt dålig. Man kan inte ens se en sån enkel sak som hur portföljen har utvecklats. Men eftersom Nordnet har ETFer via den tyska marknaden är de ett väldigt intressant alternativ.

  För Avanza verkar inte ha något intresse för detta. De pratar enbart om ETF substitut, vilket känns som att de inte kommer göra så man kan handla ETFer, utan satsa på egna produkter för att låsa in kunden ännu mer till dem själva. Smart av dem, men inte så kundvänligt.

  SvaraRadera
 8. Hej igen.

  Precis som du skriver har de olika nätmäklarna både för och nackdelar. Sen finns det ju så många olika typer av sparare och de som passar den ena behöver inte passa den andra. Just ETF:er är något jag saknar. Jag skulle gärna vilja se lite mer utdelande ETF:er och gärna någon med månadsutdelning. Kanske är det något som kommer mer i framtiden. Jag hoppas du finner det som är bäst för dig på lite längre sikt :-)

  Mvh Slimis

  SvaraRadera