tisdag 4 december 2018

Tagit in ett nytt bolag i portföljen

Jag har under en längre tid funderat på något skogsbolag till portföljen. Problemet är att de har vart för högt värderade under en längre tid. Då jag inte gillar att köpa på ATH har jag därför väntat in att priserna ska bli lite mer acceptabla. Nu har skogsbolaget SCA tappat drygt 30 % och idag tog jag chansen att köpa in en post i bolaget. 100 aktier köptes in för 72.92 kr st exklusive courtage. Jag hade gärna köpt en lite större post, men just nu har jag inte mycket pengar i kassan. SCA är Europas största privata skogsägare och just skog är något jag vill ha mer av i min portfölj. Jag äger dock en del skog genom Lundbergföretagen och Industrivärden som också har SCA i sina portföljer. Men från och med idag äger jag SCA som enskilt bolag också. SCA aktien handlas just till en direktavkastning på ca 2 %, men jag ser främst denna investering som en realtillgång med säkra och stabila kassaflöden.

En annan sak jag gillar med bolaget är deras mål gällande hållbarhet.

Här nedan är några framtida hållbarhetsmål gällande en fossilfri värld:

När skogen växer tar den upp och lagrar koldioxid som finns i atmosfären. Då vi avverkar mindre skog än vad vi förbrukar binder nettotillväxten varje år cirka fyra miljoner ton koldioxid. Detta motsvarar cirka åtta gånger mer än utsläppen av fossil koldioxid från vår verksamhet, inklusive transporter av råvaror och färdiga produkter.

Produkter är baserade på förnybar råvara från ansvarsfullt skötta skogar. Produkterna är återvinningsbara och kan ersätta plast och fossila bränslen. Med våra produkter bidrar vi till lägre klimatpåverkan för våra kunder och våra kunders kunder.

SCA vill vara med och bidra till denna omställning och ett av våra hållbarhetsmål är att vår värdekedja ska vara fossilfri. Genom att också främja skogstillväxten får vi en större positiv påverkan på klimatet. 

Att minska utsläppen av växthusgaser till de nivåer som är nödvändigt, kräver ett genomgripande skifte till förnybara, energieffektiva tekniker och energislag samt ett mera cirkulärt samhälle. Sverige ska bli en av världens första fossilfria välfärdsnationer och vara fossilneutrala till år 2045. SCA vill vara med och bidra till denna omställning och ett av våra hållbarhetsmål är att vår värdekedja ska vara fossilfri. Genom att också främja skogstillväxten får vi en större positiv påverkan på klimatet.Resultat 1 JANUARI – 30 SEPTEMBER 2018 (jämfört med samma period föregående år)

 Nettoomsättningen ökade med 11 procent till 13 829 (12 422) MSEK. Tillväxten var främst relaterad till Papper och Trä.

EBITDA steg med 46 procent till 3 758 (2 570) MSEK. Resultatförbättringen var främst relaterad till högre priser.

 EBITDA-marginalen ökade till 27,2 (20,7) procent

 Resultat per aktie uppgick till 3,99 (1,82) SEK

Operativt kassaflöde, vilket exkluderar strategiska investeringar, steg till 2 007 (1 431) MSEK. Strategiska investeringar uppgick till 1 705 (2 085) MSEK och avser Östrandsinvesteringen.


Framöver expanderar SCA genom uppstart av av den utbyggda massafabriken Östrand. Produktionen kommer öka från dagens 430 000 ton till 900 000 ton under 2019 och full lönsamhet kommer nås 2020. Detta tror jag kommer driva viss vinsttillväxt framöver även om massapriser är volatila. Även valutan kommer spela roll framöver. Precis som för H&M gynnas SCA om euron stärks då Europa är deras största marknad. Min tanke är att fortsätta öka i SCA framöver om aktiens pris inte sticker iväg för mycket.

Min nya portfölj ser ni på höger sida av bloggen.

Har ni SCA eller något annat skogsbolag i portföljen?


10 kommentarer:

 1. Hej Slimis! Jag har kört igång en ny portfölj på bloggen, och i den finns lite SCA :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Nyttboende.

   Har redan vart och spanat in din portfölj :) Många fina bolag som jag hoppas blir fler med tiden :-) Fortsatt lycka till med dina investeringar och tack för kommentar :-)

   Mvh Slimis

   Radera
 2. Jag blev helt klart glad av att läsa deras miljömål! Tack för delad information.

  Mvh,

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Frilansportföljen.

   Kul att du uppskattade deras miljömål :-) Jag tycker de har många bra framtidsvisioner. Bara hoppas att även aktien blir en bra investering på sikt.

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 3. Äger sedan några år, köpt billigt. Patetisk DA i SCA, men jag gillar skog, de har gott kassaflöde och ökad användning av träråvara tror jag är en bred trend framåt så jag räknar med långsiktig uppgång. Dessutom tryggt att de inte lär sänka sin utdelning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym. Håller med om att direktavkastningen är låg. Men i slutändan kommer framtida resultat avgöra hur bra investeringen blir på sikt. Kan bolaget använda pengarna bra kan de vara bättre än att de delar ut till oss ägare. Aktien har fortsatt ner sen mitt inköp och jag tänker öka på lite mer de närmaste lönerna om aktien håller sig på en köpvärd nivå.

   Tack för att du läser och kommenterar.

   Mvh Slimis

   Radera
 4. Tror på ditt val stenhårt Slimis :) Jag har inte SCA men jag har Holmen och där har jag köpt så ögonen blöder nu de sista veckorna, hehe

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kronan. Holmen är inte fel det heller på sikt :) Jag köper som sagt gärna lite Holmen genom Lundbergföretagen men skulle även kunna tänka mig äga det som enskilt bolag.

   Hoppas din investering blir bra på sikt och tack för kommentar :-)

   Mvh Slimis

   Radera
 5. Hej!

  Gillar också skogsbolag och var nära på att köpa sca i veckan. Har holmen sedan tidigare och köpte in lite fler aktier där istället. De har ju lite högre DA, därav mitt val på Holmen.

  Mvh VER

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej VER.

   Även jag gillar Holmen, men i dagsläget räcker mitt innehav genom Lundbergföretagen. Hoppas din investering blir bra på sikt :-)

   Mvh Slimis

   Radera