måndag 10 december 2018

Köpt och sålt aktier för drygt 300 000 kr idag

Idag tog jag beslutet av avyttra mina 850 aktier i Danske Bank. Samtliga aktier såldes för 138.45 DDK st. In till portföljen har 1650 Handelsbanken A köpts för 97 kr st. Den senaste tiden hade jag ökat på i Danske Bank och med det fått ner mitt GAV en hel del. Tanken var att behålla mitt innehav men samtidigt kändes det mer lockande att åter öka på mitt ägande i Handelsbanken. Innan sommaren köpte jag in 3000 aktier i Handelsbanken mellan 94-98 kr st och efter en snabb uppgång såldes 2750 aktier av för 107.95 kr st. Med det tog jag en vinst på ca 30 000 kr. Av dessa pengar har jag placerat drygt 160 000 kr i Danske Bank och de senaste dagarna har den danska kronan stärkts en del samt har Danske Bank aktien gått upp en del i hopp om att mindre böter kommer delas ut i framtiden. I och med detta har mitt innehav i Danske Bank ökat i värde från minus 11% ner till minus drygt 4 % eller drygt minus 8000 kr i värde. Under samma tid har samtidigt Handelsbanken aktien tappat drygt 10 % sedan min försäljning där. Framöver känns Handelsbanken som ett tryggare alternativ än Danske Bank, även om Danske Bank känns rimligt värderade idag och det var därför denna affär gjordes idag. Jag tror fortsatt att en investering i Danske Bank kan bli bra på sikt men risken känns också lite högre än en investering i Handelsbanken. I och med dagens köp stärker jag åter mitt ägande i Handelsbanken och bolaget är nu näst störst i portföljen efter H&M. Handelsbanken har de senaste 19:e månaderna inte presterat så bra som jag hoppats på men på längre sikt tror jag en investering i Handelsbanken kommer bli bättre. Det jag gillar med Handelsbanken är att de historiskt sett varit väldigt lönsamma samtidigt som kreditförlusterna har vart lägre än de andra storbankerna. De har även väldigt nöjda kunder som jag ser som ett plus i kanten.  Ligger Handelsbanken kvar på nuvarande nivå eller lägre kan jag tänka mig öka på lite till mer framöver. Annars är jag nöjd med nuvarande innehav.

Min nya portfölj ser ni på höger sida av bloggen.

Med det vill jag även önska alla läsare en trevlig vecka :-) 

6 kommentarer:

 1. Hej Slimis

  I takt med digitaliseringen kommer bankerna kunna öka ännu mer i värde.
  Blir nog bra att alltid ha en stabil bankaktie ;)

  Hälsningar Tandläkaren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Tandläkaren.

   Jag hoppas du har rätt ;)

   Tack för kommentar :-)

   Mvh Slimis

   Radera
 2. Är själv en rookie på börsen men har SCA och Handelsbanken som största innehav förutom mina indexfonder. Blir glad att läsa att någon betydligt mer rutinerad än mig tror på dem långsiktigt :) Tack för att du delar med dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym.

   Indexfonder är alltid en bra grund i ett långsiktigt sparande. Gällande Handelsbanken har bolaget en imponerande historik. År 2009 hade Handelsbanken stigit med 1,9 miljoner procent sedan år 1900. ”Och då är inte utdelningar, som ofta varit generösa, inräknade” Inte ens Warren Buffets investmentbolag Berkshire Hathaway, med en kursuppgång på 362.300 procent sedan 1964, kommer trots vad många tycks tro i närheten av SHB:s börsfacit. Nu växer inte Handelsbanken lika bra som förr men jag tror fortsatt banken kan leverera en imponerande avkastning även framöver. Handelsbanken har som sagt alltid vart duktiga att generera avkastning till sina ägare.

   Även SCA är ett fint bolag men av lite mer defensiv karaktär. SCA är ett bolag jag främst kommer äga genom Industrivärden och Lundbergföretagen.

   Jag önskar dig fortsatt lycka till med ditt sparande och tack att du följer och kommenterar bloggen :-)

   Mvh Slimis

   Radera
 3. Intressant, vi gör liknande drag du och jag! Köpte själv tillbaks 500 SHB A igår, hamnade dock på en inköpsnivå på 98 kr, men tror att de på sikt bör ge en god avkastning! =)
  Mvh Kneg till Deg

  SvaraRadera
 4. Hej Kneg till Deg.

  Vet att även du gillar Handelsbanken. Vi får hoppas banken lämnar en fin avkastning nu framöver när vi båda har storhandlat :-) Fortsatt lycka till med ditt sparande och tack för kommentar.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera