söndag 4 februari 2018

Borta bra men hemma bäst

Då var familjen hemma igen efter att ha tillbringat 1 vecka i Sälen, eller rättare sagt Lindvallen.  Jag kan säga nu i efterhand att det var skönt att komma hem igen. Innan vi åkte iväg bokade vi en stuga på runt 90 m2. Denna stuga kostade 4400 kr för 6 dagar och 18 timmar. I stugan fanns det bland annat bastu och torkskåp. Köket var nästan nytt och stugan hade även ett loft där det fanns några extra sängar. Tyvärr var sängarna väldigt hårda och kändes även lite små då jag är ganska lång. Helst föredrar jag lite tjockare madrasser men det fanns inte. Det var något billigt skräp de hade kostat på. Även min flickvän tyckte sängarna var osköna. Men det går att leva med under en kort period. Det som var betydligt sämre var att hyresvärden inte höll efter med skottning av gården. Då stugan låg i lutning ned var det väldigt svårt att komma ut med bilen då det kom väldigt mycket snö. Det blev inte bättre av att det snöade nästan tiden vi var där. Det slutade med att jag skottade gården vid 3 tillfällen eftersom hyresvärden som bodde bredvid hade ont i kroppen och inte kunde skotta själv. Detta kanske är vanligt när man hyr stuga i fjällen att man ska skotta var och varannan dag? Jag kan tycka att hyresvärden borde tänka mer på sin kundservice om de vill ha återkommande kunder. Kan man inte sköta sin egen fastighet lär man väl anlita någon annan som kan hjälpa till? Inte låta sina gäster slita i timmar med att skotta under sin semester.

Vi var som sagt i denna stuga nu när det är lågsäsong. När det blir sportlov kostar antagligen denna stuga 6-7000 kr för en vecka. Ska man betala så pass mycket tycker jag man kan förvänta sig något bättre än det vi upplevde. Detta var dock en privat uthyrare som erbjöd sin stuga genom Bengt Martins i Sälen. Gillar man att åka skidor och vill ha närmare till backarna är nog Skistar ett bättre alternativ då deras fastigheter ligger mer centralt.

Förutom att vara i stugan blev det lite längdskidåkning samt umgås med familjen och ta det lugnt. Det var som sagt skönt att komma bort en stund men nästa ledighet kommer inte tillbringas i fjällen. Jag har som sagt aldrig vart riktigt förtjust i varken skidor, vinter eller fjällen så nästa gång får det bli till något varmare ställe. Gillar man att åka skidor samt vintern mm är Sälen ett fint ställe att åka till. Jag kan även rekommendera Kids Zone som ligger där. Ett trevligt litet lekland för de mindre barnen.


Hur har börsen gått under veckan jag har vart borta?

Givetvis har jag följt börsen i veckan. Under veckan kom en hel del rapporter jag har tittat närmare på. Förutom detta gick även räntorna upp en del och detta påverkade börsen negativt. Fortsätter räntorna upp nu framöver finns risk för en sämre börsutveckling överlag. Vi har vart bortskämda med låga räntor under en längre tid och jag tror att priset på pengar kommer bli högre framöver. Högre räntor är framförallt negativt för fastighetsaktier. Både mitt innehav Hufvudstaden och Wallenstam har tappat en del i värde den senaste tiden. Jag tror dessa aktier kan fortsätta ner nu framöver. Jag är dock långsiktig i mina innehav och både Hufvudstaden och Wallenstam kommer ligga kvar i portföljen. De är båda lågt belånade och det känns tryggt att äga även om räntorna skulle fortsätta upp.

Hennes & Mauritz kom med sin rapport i veckan. Det hela såg inte så dumt ut vid första titt. Resultatet låg strax över de lågt ställda förväntningarna. Det visade sig dock att bolaget behöver mer pengar för investeringar framöver. Investerare kan fortsatt få sin utdelning betald i pengar men deras aktier kommer spädas ut, dvs bli mindre värda. Alternativet är att man får nya aktier för sin utdelning. Jag har i dagsläget inte valt hur jag ska göra med min utdelning. Men det lutar åt nya aktier om det är mer fördelaktigt än utdelning. Givetvis ett tråkigt besked då H&M tidigare lyckats expandera sin verksamhet helt utan hjälp. Det är nu tydligt att bolaget har haft större problem än jag trodde. Även detta år har startat svagt.

Jag har dock inte helt tappat min tilltro till bolaget även om det har vart rejält tungt att äga H&M det senaste året. Även om det är det enda innehav jag någonsin har legat rejält back i tror jag på en bättre utveckling under kommande år. H&M har nu börjat med fri frakt och returer, uppdaterat sin hemsida, de har deras nya märke Afound på gång och de har rejäl valuta medvind i jämförelse med förra året. Denna vändning har dock tagit längre tid än jag trodde och det syns även i aktiens värdering. Aktien är ner över 60% sen toppen och givetvis hoppas jag som många andra på en vändning snart. Har man ingen tro på på bolaget är det bara att sälja. Jag tror dock att H&M tids nog kan vända skutan. Frågan är bara hur lång tid det tar. I dagsläget får man komma ihåg att dollarn var övervärderad förra året och detta har gjort att bolagets marginaler har pressats än mer under 2017. Nu framöver ser vi en dollarkurs under 8 kronor och kan inte bolaget förbättra sina resultat nu framöver vet jag inte hur de ska lyckas. Jag har iallafall i veckan gjort tvärs emot många andra. Bland annat blogg kollegan Lundaluppen valde att sälja av hela sitt innehav. För någon vecka sedan sålde jag själv av 1500 aktier i H&M för drygt 160 kr st i snitt. Istället investerades pengarna i Industrivärden och Investor. Tanken var mer riskspridning samt just oro för H&Ms framtid. Jag ser fortsatt H&M som en riskfylld investering. Men med tanke på dagens värdering kunde jag inte låta bli att åter investera i bolaget igen. Bolaget har som sagt fortsatt hård konkurrens samt utmaningar. Men på sikt hoppas jag att mina investerade pengar kan ge bra resultat. I veckan har jag sålt av 250 Investor A samt 250 Industrivärden C. Alla Investor A såldes för drygt 380 kr i snitt samt Industrivärden för runt 212.50 kr st i snitt. Jag har istället återköpt H&M under flera köp i veckan. En del aktier köptes för drygt 150 kr st och som lägst betalade jag under 137 kr per aktie. Totalt 966 aktier har köpts in i H&M. Man kan säga att jag i princip har återköpt alla H&M jag tidigare sålde. Men till ett lägre pris. Tror man på H&M gäller det dock att ha tålamod. Men så är det väl med börsen överlag. Pengar på börsen ska vara pengar man inte behöver på kort sikt. Pengar som du behöver de närmaste åren bör du placera någon annanstans. Jag har efter veckans affärer fortsatt 50 st Investor samt 50 st Industrivärden kvar. Med veckans affärer blev riskspridningen lite sämre igen. Jag kommer dock fortsätta att jobba på att öka min riskspridning under året. Framförallt kommer jag öka i indexfonder framöver. I övrigt tror jag börsen kan bli lite skakig den närmaste tiden. Framförallt om vi får se högre räntor. Det känns bra att ha lite kassa utanför börsen. Blir det en rejäl nedgång framöver är det alltid bra med lite kontanter. När de flesta skriker sälj brukar det vara som bäst att köpa :-)


Hur har din vecka varit ?


5 kommentarer:

 1. Det borde framgå i hyreskontraktet om snöröjning igår eller inte, speciellt på såna ställen där det snöar väldig ofta och mycket. Dåligt om sånt inte finns specificerat. Det spelar väl ingen roll om hyresvärden har ont i ryggen, det får han ju lösa med inhyrd hjälp, det finns många sysslolösa här i landet som behöver ut och röra på sig...

  Ja börsen har inte gått något vidare, men för oss som siktar in oss primärt på utdelningar har det snarare blivit billigare, men vi avvaktar för jag tror att det kommer falla mer framöver, speciellt räntekänsliga papper som REITs och BDCs. Vår största enskilda besvikelse är utdelningssänkning i Tele2, pang en tusenlapp mindre i utdelning. I skrivande stund ligger vi back gällande utdelningshöjningar/sänkningar.

  SvaraRadera
 2. Hej Snålgrisen.

  Tyvärr stod det inget om hur snöröjning sköttes vid stugan. Jag var lite naiv och tog det som en självklarhet att det ingick i hyran. Jag kommer ha det i åtanken om jag reser till Sälen i framtiden. Tråkigt med utdelningssänkning i Tele2. Men får hoppas att deras förvärv ger bra resultat på sikt :-) REITs och BDCs har jag som sagt dålig koll på men hoppas dina investeringar blir bra på sikt.

  Tack för kommentar.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
 3. Det är ju riktigt turbulent idag, men efter att ha varit med om två börskrasher, 2000 och 2008 så vet man att börsen kommer att komma igen. Jag kommer fortsätta att månadsspara i mina indexfonder. Ju mer det går ned, desto billigare blir det att köpa. Sparhorisonten är 25 år så jag lär hinna med åtminstone ett par krasher till.

  SvaraRadera
 4. Hej Prius.

  Det låter som en bra ide. Ett månadssparande är bra för de flesta.
  Fortsatt lycka till med sparandet :-)

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera