tisdag 27 februari 2018

Månadens inköp

Då var det äntligen den 27:e igen och med det nya investeringsmöjligheter. Börsen har vart volatil den senaste tiden och även min portfölj har påverkats negativt. Inget av mina innehav har stått emot särskilt bra så hela min portfölj har backat i värde. Detta år har mina kontanter presterat bäst hittills. Men min förhoppning är att börsen kan prestera lite bättre under året. Om inte annat kan jag handla billigare och det är positivt eftersom jag har en lång placeringshorisont.

Denna månad har 34 st H&M aktier köpts in för 139.10 kr st. Förutom detta har jag fortsatt att investera i fonden Avanza Zero. Tyvärr kunde endast 5700 kr sättas av till fonden denna månad. Januari började med influensa och slutade med en resa till Sälen. Det innebar mindre jobb än vanligt samt högre utgifter. Februari har vart en bättre månad både jobbmässigt och sett till sparande.

Efter att portföljen förra året tangerade 1.5 miljon i värde har portföljen gått ner i värde även om nya insättningar har gjorts sen dess. Som långsiktig placerare får man räkna med att vissa år kan ge en sämre avkastning. Hur avkastningen bli i år är svårt att sia om. Men genom att jag månadssparar behöver jag inte oroa mig om börsen går upp eller ner. Jag placerar dock bara pengar jag inte är i behov av den närmaste tiden. Att tvingas sälja aktier mitt i en kris är inget jag vill vara med om. På längre sikt kommer börsen gå upp även om det ibland blir oroligheter, kriser mm. Har man bara rätt pengar på börsen kan man ignorera bruset och fortsätta sitt sparande som vanligt.

Hur mycket är mitt sparande värt idag?

Aktier             727 926 kr
Avanza Zero  376 533 kr
Likvider         350 000 kr

Totalt           1 454 459 kr

Portföljen ligger i dagsläget ca 50 000 kr under ATH. Jag tror dock att 1,5 miljon kan nås inom snar framtid om vi inte ser några kraftiga börsfall den närmaste tiden. Sparandet framöver kommer fortsätta att fokuseras på Avanza Zero. Detta för att få ner courtage kostnaderna men även för en bättre riskspridning. Samtliga utdelningar kommer investeras i nya aktier under året.    

Med det fortsätter mitt sparande som vanligt. Givetvis hoppas jag på lite bra köplägen under året. Den som lever får se :-) Min nya portfölj ser ni på höger sida av bloggen.

Har du gjort någon investering nu vid lön?

8 kommentarer:

 1. Hej Slimis, härligt att året dragit igång. Precis som du skriver så är det bara att ta volatiliteten med ro. Jag blir nyfiken på hur du har dina likvider? Om din portfölj är värd ca 1,5 miljoner med likviderna inräknade betyder det att du har allt på Avanza? Eller har du likviderna på ett annat konto och räknar ihop allt ändå. Om så är fallet, vilket institut använder du dig av?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej dentystainvesteraren.

   Jag har samtliga mina aktier hos Nordea eftersom jag betalar minst courtage där. Min fond är däremot hos Avanza. Mina likvider las undan för ca 1 år sedan då jag sålde av mina 6000 Handelsbanken aktier som jag ägde vid tidpunkten. Pengarna är just nu placerade i en nära släktings fastighet och jag tar ingen ränta för att låna ut dessa pengar. Min släkting slipper dock 2% i lånekostnad och det är mer en välgärning att låna ut dessa pengar. Dagens räntefria avkastning känns inte så attraktiv. Men jag har även en del av likviderna på Shells Mastercard. Där får jag 2% ränta med insättningsgaranti upp till 15000 kr. Har även ett Preem kort. Där ligger räntan på 1.6% upp till 15000 kr :-)

   Tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 2. Givetvis har jag satt över pengar till fondinköp. Jag parkerar pengarna i några dagar på SBAB innan de åker ut till Avanza & Nordnet. Man får helt enkelt några extra ören varje gång pengarna landar på SBAB Sparkontot. Dessutom så skickar jag över extra likvider i mitten av månaden för att boosta fördelningen på värdepapper över likvider.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Prius.

   Alla ränteintäkter är bra :-) Att sprida ut köpen är inte heller fel. Vilken/vilka fonder gillar du? Månadssparar du i dessa fonder?

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
  2. Köper indexfonder runt om i världen, men köper både i början av månaden och i mitten av månaden. så det blir 24 köp per år.

   Radera
  3. Låter som en bra ide. På så sätt får du en bra spridning på dina inköp :-)

   Mvh Slimis

   Radera
  4. Glömde svara på vilka fonder jag gillar. Jag har mitt sparande fördelade i 3 olika konton ,2 ISK och en 1KF. Den ISK som gått bäst är faktiskt den som enbart består att Nordnets superfonder som har 0 i avgift. Annars så vill jag gärna ha fonder runt om i världen, men KF:en har gått allra sämst. Jag måste ha time:at inköpen fel. =(

   Radera
  5. Svenska kronan har stärkts det senaste året mot framförallt dollarn. Detta har påverkat bland annat globalfonder negativt då din fond visas i svenska kronor. Nordnets superfonder är bra. Kom dock ihåg att Nordnet superfonden Norge,Danmark och Finland har en växlingsavgift.

   Anta att du vill köpa Superfonden Norge för 1000 SEK och att Nordnets valutakurs är 1,1150 SEK per NOK. Detta ger dig 896.9 NOK att handla fondandelar för.

   Nordnet har däremot köpt NOK till kursen 1,1122 SEK per NOK (0,25 % lägre än de säljer för). 1000 SEK med denna kurs blir 899,1 NOK vilket innebär att spreaden i detta exempel motsvarar en kostnad om 2,2 NOK.

   Just pga alla avgifter när man handlar med utländska fonder/aktier håller jag mig till svenska börsen. Svenska börsen har presterat bra historiskt och jag hoppas så även framöver. På så sätt sparar jag in mycket pengar på avgifter.

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis


   Radera