måndag 12 februari 2018

H&M behåller utdelningen oförändrad
Idag kom ett pressmeddelande att H&M inte går vidare med sin återinvesteringsplan. 


De hade tidigare tänkt erbjuda befintliga H&M ägare en möjlighet att återinvestera utdelningen i nyemitterade H&M aktier, en så kallad "DRIP" Denna ide var dock svår att genomföra både ur tekniska och tidsmässiga aspekter, uppger H&M,
 Vissa bedömare har sett H&Ms återinvesteringsplan som en form av nyemission. Men nu går som sagt inte H&M vidare med planerna att emittera  nya aktier. Istället blir det en oförändrad utdelning på 9:75 kr som kommer betalas ut kontant. Precis som förra året kommer utdelningen betalas ut i 2 omgångar. 4:90 kr föreslås ha den 11 maj 2018 som avstämningsdag. Det innebär att utbetalningen blir den 16 maj. Andra utbetalningen på 4:85 kr föreslås den 13 November 2018 som avstämningsdag, innebärande utbetalning den 16 november. 
Jag gillade aldrig riktigt iden med att emittera nya aktier för att få in pengar till bolaget. H&M har även fått mycket kritik för detta förslag då många sett det som en nyemission som mest gynnar storägaren Stefan Persson . H&M har aldrig sänkt sin utdelning sen de introducerades på börsen 1974. En sänkning skulle vara en prestigeförlust för företaget . Jag tycker därför att detta förslag var bra från styrelsens sida. För egen del ser jag hellre att de lånar en liten del till utdelningen än att de sänker utdelningen, alternativt emitterar nya aktier i bolaget. I skrivande stund ligger aktiens direktavkastning på ca 7% och givetvis hoppas jag att bolaget börjar prestera bättre i år så att vi även nästa år kan få se en fin utdelning. Med tanke på årets valuta medvind, samt nya satsningar mm, borde det inte vara helt omöjligt med ett bättre resultat framöver. Nu framöver ser jag fram emot H&Ms kapitalmarknadsdag. Jag är framförallt nyfiken på deras nya satsning Afound men även väldigt nyfiken på hur deras e-handel presterar.

 Hur ser du på H&Ms nya utdelningsförslag?10 kommentarer:

 1. Ska bli riktigt spännande att höra vad H&M kommer säga!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Pappa betalar?

   Håller med dig :-) Hoppas som sagt på en hel del detaljer hur de tänker nu framöver.

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
  2. Kursen har ju faktiskt gått upp några procent senaste veckan. Kan det ha något med morgondagen att göra? Hoppas på bra information!

   Radera
  3. Kursen gick bra innan kapitalmarknaden. Men förtroendet är lågt för bolaget nu. Det krävs bättre resultat framöver om aktien ska lyfta.

   Blev hursomhelst en hel del bra information på kapitalmarknadsdagen :-)

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 2. Bra! Tyckte det verkade vara ett krångligt upplägg, skönt att slippa välja.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Gustav.

   Ja utdelning är helt klart bättre än nya aktier. Krångliga upplägg är inget som uppskattas.

   Tack för kommentar :-)

   Mvh Slimis

   Radera
 3. När jag läste på om DRIP så lät det som ett koncept skapat för att komma runt vissa amerikanske skatteregler vilket skulle göra det rätt meningslöst i Sverige. Speciellt som skatteverket gick ut och sa att utdelning är utdelning oavsett vad som sedan görs med pengarna.

  Frågan jag nu ställer mig är, om de för någon månad sedan såg ett behov av mer kontanter så lär de fortfarande vilja ha det. Varifrån? Blir det en vanlig nyemission istället?

  SvaraRadera
 4. Hej Daniel.

  H&M har ju tagit upp en kreditfacilitet om 700 miljoner euro, kanske är detta pengar som kan användas till investeringar?

  H&M lanserade även i höstas ett åtgärdsprogram med namnet "Future fit" med syftet att minska kostnader och effektivisera verksamheten. Man får även komma ihåg att årets svagare dollar kommer påverka marginalerna positivt 2018 i jämförelse med 2017. Jag tror därför att vi kan se bättre marginaler framöver.

  Med det tror jag som sagt inte på någon nyemission i H&M. Jag kan dock tänka mig att de lånar upp pengar till de investeringar som behövs. Men kanske får vi mer information om detta nu på kapitalmarknadsdagen :-)

  Tack för kommentar.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
 5. Likt dig föredrar jag detta upplägg, även om möjligheten att få utdelningen i kontanter fanns även innan. Det är just att vi nu undviker utspädningen av aktierna som jag gillar.

  Mvh,

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo precis. Utspädning av aktier är inget gott tecken. Hellre hade jag då sett en lägre utdelning om jag var tvungen att välja.

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera