onsdag 14 februari 2018

H&M kapitalmarknadsdag

Idag var det då äntligen dags för H&M kapitalmarknadsdag. Tyvärr var jag på jobbet under dagen och hade svårt att följa den. Jag uppmärksammade att det det till en början såg positivt ut. Men under dagen sjönk aktien till nya botten noteringar . Bolaget medger att de har underpresterat både marknadens samt deras egna förväntningar.

Det jag själv tyckte såg positivt ut från kapitalmarknadsdagen var följande:

H&M räknar med att ha infört RFID-teknologi i 1.800 av sina cirka 4.300 H&M-butiker 2018. Nästa år bedöms 80 procent av H&M-butikerna ha RFID-teknologi. Genom införandet av RFID ser H&M en stor potential för att förbättra försäljningen och minska lagernivåerna.

H&M ser "goda möjligheter" till ett något bättre resultat för helåret 2017 jämfört med föregående år.

H&M-gruppens onlineförsäljning förväntas öka med minst 25 procent under 2018 och försäljningen inom New Businessväntas öka med minst 25 procent.

I takt med att H&M-gruppens förändringsarbete och satsningar får effekt bedöms de fysiska butikerna återfå en jämförbar positiv försäljningsutveckling från 2019 och med betydligt lägre prisnedsättningar i relation till omsättningen jämfört med 2017.

 Försäljningen för New Business (varumärkena Cos, Weekday etcetera) beräknas fortsätta att öka med minst 25 procent per år och därmed nå över 50 miljarder kronor 2022.
Sammantaget bedöms utvecklingen 2019-2022 kunna leda till "goda vinstökningar".
Vad var negativt?
H&M har startat detta år svagt.
H&M har fortsatt problem med lagersituationen.
Fysiska butiker fortsätter att tappa i lönsamhet. Detta är ett stort problem då dessa butiker utgör 87.5% av H&Ms försäljning.
 H&M bedömer fortfarande att prisnedsättningarna i relation till omsättningen kommer att öka med 1,5-2,0 procentenheter under första kvartalet 2018 jämfört med motsvarande kvartal föregående år, "kanske i den övre delen" av intervallet.
Marknaden har svagt förtroende för bolaget.
H&M framöver
Som jag skrivit tidigare gäller det att H&M börjar leverera ett bättre resultat nu 2018. Bolaget har som sagt en rejäl valuta medvind nu i jämförelse med förra året. Euron har de senaste året stärkts ganska rejält mot dollarn som ni kan se nedan.

 Eftersom H&M till stor del köper in sina kläder i dollar samt säljer mycket i euro gynnar detta marginalerna. Detta år kommer valutaförändringarna börja synas i resultatet. De lanserade även i höstas ett åtgärdsprogram med namnet "Future fit" med syftet att minska kostnader och effektivisera verksamheten. Online handeln växer bra och jag tror bolaget kan locka till sig flera kunder framöver genom fri frakt och fria returer. Men det krävs även att butikerna börjar leverera ett bättre resultat framöver samt att H&M stänger de butiker som går riktigt dåligt. Jag kanske är lite väl positiv men jag räknar med ett bättre resultat 2018 än 2017. Kan inte H&M vända trenden detta år vet jag inte vad bolaget ska göra för att prestera bättre. Jag håller som sagt tummarna för bolaget och ser fram emot utdelning senare i år.

Vad tycker du om H&Ms kapitalmarknadsdag?  
8 kommentarer:

 1. Varken bra eller dåligt. Skrev lite om det jag tog med mig.
  Jag säger behåll just nu. Kan köpa mer när det börjar vända uppåt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Pappa betalar?

   Såg att du hade skrivit lite om det. Följer som sagt din blogg med stort intresse :-)

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
  2. Tack! Jättekul att du följer. Är kanske inte den mest extrema eller intressanta personen att följa, en vanlig familjefar.
   Men är verkligen kul att få skriva om mina tankar. Det hjälper mig :)

   Radera
  3. Ja det är helt enkelt kul att blogga om det man tycker är intressant :-) Även jag är ju en vanlig familjefar och det viktigaste är att man tycker om att blogga. Sen är det alltid kul att få lite kommentarer tillbaka :-)

   Mvh Slimis

   Radera
 2. Hej Slimis,
  Det känns som att vi nått botten nu, vilket inte alls behöver betyda att jag har rätt. Men ibland får man lita på magkänslan :-)
  Det var väl inte mycket nytt som sades (som man inte redan visste) på kapitalmarknadsdagen, men bara att den blev av och att man lovade att blir mer öppna med information är ju lovande.
  Det är nog ett viktigt steg för att börja vända den här enorma skutan åt rätt håll.

  Trist att du fick skotta snö på semestern!
  Önskar en trevlig helg
  /Rille

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Rille.

   Vi får hoppas att din magkänsla stämmer :-) Min magkänsla var att det skulle vända vid 200 kr men jag hade fel. Men min magkänsla känns även bra nu. Vi har iallafall valuta medvind nu samt lite mer information om de nya satsningarna. Förväntningarna är lägre nu och tids nog tror jag bolaget kan ge en bra avkastning till oss aktieägare igen. Tills dess sitter jag lugn i båten och tar mina utdelningar. 7% i direktavkastning är inte dåligt även om många anser det är en hög risk att äga H&M.

   Önskar även dig en trevlig helg och tack för kommentar :-)

   Mvh Slimis

   Radera
 3. Jag kommer nog inte att återgå till H&M, just för att läget är för infekterat nu. Många har hoppats på en vändning och köpt på en låg kurs, men bara för att återigen bli besvikna. Jag vänder istället blickarna mot Skanska och undrar hur det kommer att gå framöver?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skanska kan säkert bli bra på sikt :-) Själv är jag just nu nöjd med min lilla post jag har i bolaget.

   Tack för kommentar :-)

   Mvh Slimis

   Radera