tisdag 16 januari 2018

Hur kommer börsen gå 2018 samt lite tankar om H&M.

Året har börjat bra och börsen är redan upp runt 2.87% i skrivande stund. Världskonjunkturen går bra just nu och jag funderar på hur 2018 kommer utvecklas på börsen. Vilka kommer vara årets vinnare samt förlorare? Det som oroar mig just nu är att bostadspriserna faller här i Sverige. Frågan är hur lågt de ska sjunka denna gång? Vad jag förstår är det redan en större prisnedgång än 2011. Fortsätter priserna ner de kommande månader kanske vi ser en repris av 2008 då fastighetspriserna sjönk rejält. Det som förhoppningsvis ska stoppa prisfallet är den starka världskonjunkturen samt de låga räntorna. Det jag själv tycker är oroande med denna pris nedgång är att vi inte haft någon räntehöjning än. Även med dagens låga räntor samt högkonjunktur sjunker bostadspriserna. Hur kommer då bostadspriserna utvecklas om vi får en räntehöjning eller en lågkonjunktur framöver. En annan sak jag funderar på är hur börsen kommer reagera om den svenska kronan fortsätter att stärkas nu framöver. Våra exportbolag har ju länge vart gynnade av en minusränta som tidigare har sänkt värdet på vår krona. Så länge världskonjunkturen ser bra ut är det nog inga problem, men tids nog kommer en ny lågkonjunktur.


Hennes & Mauritz

 En annan bransch jag funderar på är detaljhandeln. Framförallt klädindustrin då jag fortsatt har en exponering dit genom mitt H&M innehav. Det som ser positivt ut för H&M det kommande året är att dollarn nu sjunker i pris. Om inte H&M förlorar alldeles för mycket försäljning till sina konkurrenter borde detta kunna vara en positiv trigger framöver. Tråkigt nog har H&Ms senaste år inte vart någon rolig erfarenhet för oss aktieägare. Förutom en tuffare framtid med omställning till mer e-handel har jag här nere sammanfattat året för H&M.

Källa:  https://www.cafe.se/hm-kris-coolest-monkey-in-the-jungle/

1. Trögt på börsen
Mars 2017. H&M presenterade sin kvartalsrapport och det stod klart att försäljningen gick dåligt, deras varulager växte och man hade tecknat ett avtal för att kunna låna 7 miljarder kronor – ett avtal som aldrig tidigare har behövts för H&M. Aktien föll med 15 procent och miljarder gick upp i rök för Persson.
2. Bränner kläder
Oktober 2017. Danska TV2 avslöjade i ett reportage att H&M bränner i snitt 12 ton fullt funktionsdugliga kläder i värmeverk i Danmark, varje år. Det skapade enormt genomslag i Sverige och svenska medier, och folk frågade sig – med rätta – vad det egentligen är som pågår?
H&M svarade då med ett öppet svar på Facebook och i ett pressmeddelande att ”det faller på sin egen orimlighet” att de skulle förstöra kläder som de skulle kunna sälja. De menar att kläderna som kasserats var mögelangripna och/eller innehöll för höga halter av bly.
3. Bränner kläder igen
November 2017. Efter att H&M bemötte påståendena i dansk media om förbränning av kläder avslöjade även svenska Uppdrag granskning att samma sak sker i Sverige – men i ännu större skala. 2016 ska 19 ton kläder ha bränts i ett värmeverk i Västerås. Om samma andel kläder bränns i varje H&M-land blir den totala mängden 400 ton årligen.
4. Ännu trögare på börsen
December 2017. Efter ytterligare en usel rapport, som visade på det största försäljningstappet på minst ett decennium, föll aktien med 16 procent. Det var det största dagstappet på börsen sedan 2001. Efter rapporten meddelade företaget att de kommer börja stänga ned butiker.
5. Samarbete med Alexander Bard
December 2017. Alexander Bard är inte #MeToo-rörelsens största anhängare, och samtidigt som miljoner kvinnor världen över berättade om övergrepp de utsatts för, gjorde Bard en rad nedlåtande utspel om kvinnor och #MeToo. I samma veva presenterade H&M sin nya satsning Nyden – ett klädmärke utvecklat för millennials – där Bard haft en viktig roll. Det samarbetet föll inte i god jord hos de millennials det var tänkt att tilltala.
Hur tänkte H&M här? Varför anlitar de Alexander Bard som sitter och skriver fruktansvärt hatiskt om kvinnor för att... nå ut till oss kvinnor? Jag är till hör den målgrupp ni vill nå ut till, varför anlitar ni en man som hatar oss för att göra er populära? https://www.breakit.se/artikel/10575/h-m-s-nya-storsatsning-tar-hjalp-av-bard-for-att-na-millennials 
6. ”Coolest monkey in the jungle”-storm
Januari 2018. H&M publicerar bilder av nya barnkollektioner i sin online-shop. Besökare noterar att en mörkhyad pojke bär en tröja med texten ”Coolest monkey in the jungle” och börjar sprida det i sociala medier. Bilden orsakar snabbt en hatstorm mot det man kallar för en rasistisk bild. Världsstjärnan The Weeknd avslutar sitt samarbete med H&M precis som rapparen G-Easy, och i Sydafrika har flera butiker vandaliserats så att samtliga butiker i landet har tvingats stänga. Pojkens mamma verkar dock tycka att uppståndelsen är överdriven.

Det kan konstateras att H&M har sett bättre år, men de tycks ha varit långt ifrån sin storhetstid i flera år. På tre år har aktien backat över 50 procent. 35 procent av tappet har kommit senaste året, och 20 procent är resultatet av senaste månaden.

Nu i efterhand kan man tycka att H&M borde tänkt mer på sitt rykte. Det jag tycker är värst när det gäller H&M är att de framförallt har bränt massor av kläder. Med tanke på vår miljö är det inte alls bra att producera kläder för att så småningom bränna den. Detta ser jag som ett stort långsiktigt problem inom klädindustrin. Nu är det ju inte bara H&M som bränner kläder men eftersom jag äger aktier i bolaget upprör det mig. Sen kan man ju fundera på vad Alexander Bard kan tillföra bolaget? Sist men inte minst tycker jag att tröjan med ”Coolest monkey in the jungle” inte var någon succé. Jag förstår att att många reagerar negativt på en sådan rasistiskt bild och tyvärr kan även en  del kunder bojkotta H&M just för den. H&M har verkligen lyckats göra en hel del folk upprörda. Tids nog glömmer folk bort liknande skandaler men på kortare sikt ger detta inget positivt till bolaget. Jag hoppas som sagt att H&M nu lär sig av sina misstag och inte gör om dem i framtiden.  
Hur kommer då börsen 2018 sluta?
Jag tycker just nu det är svårt att sia om 2018. En sak som är säker är att det inte alls är lika lätt att göra snabba vinster som det var tidigare inom fastighet/banksektorn. När bostadspriserna tidigare gick upp var det rejäla uppgångar både i fastighetsaktier samt bankaktier. Nu känns varken Wallenstam eller Hufvudstaden som några raketer i portföljen. Även Handelsbanken står och stampar runt 115 kr. H&M aktien går även den trögt. Frågan är om vi ska få se en kräftgång även detta år eller om ledningen till slut kan vända skutan? När det gäller byggbolag har jag även där svårt att se några positiva triggers så länge bostadspriserna pekar ned. Våra exportbolag verkar än så länge prestera ganska bra och framförallt skogsbolagen känns ganska starka. Håller konjunkturen i sig skaplig, boprisfallet stoppar och räntorna inte stiger för mycket tror jag vi kan se ett skapligt år. Men börjar konjunkturen att tappa under året samt att vi får se ännu lägre bostadspriser lär vi nog se en billigare börs senare i år. Detta är bara mina egna tankar och ofta blir det inte alls som man har tänkt sig. Jag fortsätter även 2018 att köpa aktier/fonder månadsvis. Det har fungerat bra än så länge och kommer fungera bra även i framtiden :-)

Vad är dina tankar kring H&M och börsåret 2018?

4 kommentarer:

 1. Tack för en intressant inblick i dina tankar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv för att du läser och kommenterar bloggen :-)

   Mvh Slimis

   Radera
 2. Hej Slimis,
  Har ingen kommentar rörande H&M annat än att botten borde vara ganska nära nu, sen kommer det att ta lång tid att vända skutan. Så jag har fullt förstående för de som kliver av, själv kommer jag dock inte att göra det. Kommer heller inte att fylla på innehavet, dom utgör nu (8% till inköpskurs) och har länge varit en lagom del av portföljen.
  I övrigt kan man säga om förra året, att bra kontra dåliga investeringar blev ett oavgjort lopp för mig, vilket naturligtvis inte är tillräckligt bra.
  Köpte Norsk Lax, dom simmar åt fel håll och behöver snart badringar :-)
  Vestas blev en rejält dålig investering, med en mycket svag utveckling under senare del av förra året.
  Fyllde också på Axfood och ett nytt innehav Intrum, till vad det ser ut som nu attraktiva nivåer.
  Men allting ger hyffsad direktavkastning och jag har ganska långt tålamod med såna aktier, har inga planer på att sälja något just nu. Möjligen Holmen som börjar närma sig en uppgång på 100%, når vi dit säljer jag hälften annars får det vara.
  Det som gav ett mycket bra resultat för året blev försäljningen av mitt gamla Investor B innehav, till mycket fin vinst. Men det känns tomt i portföljen utan Investor innehav, så dom skall vid ett bra tillfälle köpas tillbaka. Om det blir i år återstår att se :-) Det blev en kort resumé av 2017 för mig ....

  Lycka till med affärerna!
  Med vänlig hälsning
  /Rille

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Rille.

   Även jag håller tummarna för H&M. Tids nog borde de kunna göra något bättre än vad de gör idag. Din laxinvestering blir nog bra på sikt. Men som sagt lär man ha tålamod ibland :-) Fin utveckling du har haft i Holmen. Det var bara några år sedan det sågs som ett av de tråkigaste bolag som fanns. Förstår att du saknar Investor. Jag är nöjd med att ha tagit in bolaget i portföljen även om jag gärna skulle köpt mina aktier lite billigare. Vi får hoppas att 2018 blir ett bra år med bra avkastning :-)

   Lycka till även du här framöver.

   Mvh Slimis

   Radera