måndag 8 januari 2018

Inköp Investor A

Jag har den senaste tiden funderat mycket på riskspridning. Den måste som sagt bli bättre och i helgen funderade jag över vilka bolag som skulle passa in att bredda portföljen med.

 Mycket känns dyrt just nu på Stockholmsbörsen och därför har jag haft svårt att bestämma mig. Men jag har skrivit ner en lista på bolag jag skulle kunna tänka mig ha långsiktigt till portföljen.

Risken med att köpa ett bra bolag för dyrt är att bolagets aktie tappar så otroligt mycket om det bolaget inte fortsätter gå så bra som det har gjort historiskt. Just nu finns det en del bolag som närmar sig Pe 30 på Stockholmsbörsen samtidigt som vi är inne i en högkonjunktur. Även H&M hade en hög värdering innan bolaget började tappa i försäljning. Just nu är det många verkstadsbolag med höga värderingar. Kanske förtjänar de dessa värderingar. Men det finns givetvis även här en risk att de inte gör det.

Jag har idag köpt in 182 st Investor A för 383.10 kr kr. Pengarna kom från min försäljning av mina 500 st H&M, som jag skrev om i mitt förra inlägg. Det var aktier som aldrig skulle funnits i min portfölj och det blev en dyr läxa. Jag har kvar 1500 aktier i H&M och hoppas nu att de kan visa lite bättre försäljning under året.

Vad det gäller Investor har jag följt bolaget länge. Jag har avstått en investering av etiska skäl då Investor äger SAAB. Jag har dock tänkt efter och nu gjort ett undantag när det gäller Investor. Jag behöver mer riskspridning och just investmentbolag kan hjälpa mig med detta. Jag tycker Investor har vart bra på att förvalta sin portfölj och därför tycker jag bolaget förtjänar en plats i portföljen. Jag kommer köpa in ytterligare 18 aktier till i bolaget. Sen kommer jag vara nöjd med innehavet tillsvidare.

Min nya portfölj ser ni på höger sida av bloggen.


Vad tycker du om Investor?

9 kommentarer:

 1. Hej Slimis,

  Jag själv har nyligen börjat köpa in Investor till portföljen. Även jag har åkt på en hård smäll med H&M och vill ha mer riskspridning i portföljen. Investor passar bra in i den bilden. Vilka etiska skäl menar du med SAAB? För deras vapenproduktion?

  SvaraRadera
 2. Jag har själv sneglat en del på Investor som en del i att bredda portföljen. Blir kanske att jag går in snart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Mårten.

   Det var länge sen jag såg dig här :)

   Det är nog inte helt fel för de flesta att sprida sina risker mer. Även för de bästa bolagen kan framtiden ändra sig. Hade jag tex haft 10% av min portfölj i H&M, hade min avkastningen inte gått ner lika mycket som den nu har gjort. Men kort och gott inser jag nu i efterhand att jag tagit alldeles för stora risker. Att i bloggens start gå in med 80% i Handelsbanken var också alldeles för mycket risk. När det gäller Handelsbanken hade jag tur och aktien gick då bra. Men det jag vill få fram är att mina investeringar inte ska bygga på att endast enskilda bolag ska presterar bra. Det är inte tänkt att jag ska hitta nästa aktieraket och gå in med alla mina sparpengar där för att kunna slå index rejält. Tanken är en mer diversifierad portfölj med mindre transaktioner framöver. Så länge jag har investerat på börsen har jag ångrat att jag inte tagit in Investor. Nu är Investor en del av portföljen och jag hoppas att alla mina innehav kommer kunna prestera skapligt framöver.

   Du får väl fundera hur du ska göra med Investor :-)

   Tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 3. Snyggt Slimis! Investor är mitt näst största bolag. Tungt med HM men jag tror du gör rätt att sprida på lite fler bolag.

  Mvh / Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Frihetsmaskinen.

   Är nu i efterhand imponerad att du gick ur H&M när du gjorde det. Det är som sagt svårt att sia om framtiden men nu framöver har jag lärt mig att jag måste vara mer riskmedveten. Detta gäller inte bara H&M utan alla investeringar jag gör. Det kan alltid hända saker som man aldrig tror kommer hända. Har man då mer riskspridning blir konsekvenserna mindre. Får hoppas att Investor fortsätter prestera bra även framöver. Köpet känns bra iallafall :-)

   Tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 4. Hej dentystainvesteraren.

  Tråkigt att även du har åkt på en smäll. Viktigast är dock att portföljen växer vidare med tiden. På lång sikt kommer börsen ge en bättre avkastning än den riskfria räntan även om man gör något misstag ibland. Förhoppningsvis lär man sig också av misstagen man gör och kan på så sätt få en bättre avkastning framöver.

  Jag undviker gärna i den mån jag kan bolag som sysslar med spel, tobak, alkohol, olja, vapen, korruption mm.

  I just Investor är det SAAB och deras vapenproduktion som tidigare har gjort att jag avstått en investering. SAAB är dock en väldigt liten del av Investors portfölj så därför har jag gjort ett undantag nu. Jag tycker Investor har förvaltat ägarnas pengar bra historiskt. Just nu har även Investor en attraktiv substansrabatt om man jämför med de andra investmentbolagen. På sikt kanske man även kan köra arbitrage i aktien precis som jag gjort i Handelsbanken aktien.

  Vi får hoppas på en fin avkastning i både H&M och Investor framöver.

  Tack för din kommentar.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
 5. Med Investor A är det så fantastiskt just nu att kursen motsvarar nästan exakt de noterade innehavens substansvärde per aktie. D.v.s. man får hela den onoterade delen med Mölnlycke som största innehav 'på köpet'. Vad jag tycker ska bli intressant att se framöver är vad Invester väljer att göra med framför allt Atlas Copco efter avknoppningen, ABB samt Ericsson.

  Atlas Copco är idag klart största innehavet och det ska bli intressant att se om de två bolagen efter avknoppning kommer att korrelera så lite att riskspridningen i praktiken ökat. Alternativt att de kanske väljer att sälja det avknoppade bolaget eller fusionera det med ett annat bolag?

  Vad gäller ABB och Ericsson borde de tagit notis av Gardells försäljning av Volvoaktierna till Geely till en saftig premie utan att konsultera vare sig Volvo eller Industrivärden. Det är som jag ser det en tydlig signal till Wallenbergsimperiet att om de inte agerar i ABB eller Ericsson kan Gardell sälja snabbt till nästan vem som helst till rätt pris. Det borde fungera som en varningssignal till Investor att de inte kan sitta på rumpan i ett år till och vänta på att det ska ordna sig av sig självt. Vi får se hur det blir.

  Mvh Mattias

  SvaraRadera
 6. Hej Mattias.

  Tycker även jag att man får mycket Investor för pengarna just nu, även om en del innehav är högt värderade. Atlas Copcos delning är helt klart intressant. Med lite tur kan de ge lite extra aktieägarvärde. Jag tror även att Ericsson kan uppvärderas framöver eller det är iallafall min förhoppning. Lite tråkigt att Gardell sålde till Kina. Han har helt klart lyckats med några bra affärer genom åren och tar chansen till klipp när han ser dem. Ska bli intressant att fortsätta följa Investor.

  Tack för kommentar.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera