fredag 5 januari 2018

Jag har idag tagit en rejäl förlust i H&M

Idag valde jag att sälja av en fjärdedel av mitt innehav i H&M. 500 aktier har sålts för 162.50 kr st. 

Tyvärr har inte H&M varit någon rolig investering på väldigt länge. Som jag skrivit tidigare har jag ägt bolaget sedan 2012. 2014 såldes samtliga mina 1490 aktier för 294.60 kr st. Pengarna investerades då i bostaden familjen bor i idag. Aktien var som mest upp i ca 368 kr innan den vände ner.

När aktien så småningom har gått ner har jag köpt tillbaka aktier i bolaget billigare. Jag har inte vart orolig för H&Ms framtid utan med glädje köpt tillbaka aktier billigare. Tanken har aldrig att jag likt Stefan Persson ska vara någon storägare i bolaget. Mitt mål vart att köpa tillbaka 1500 aktier billigare och sen vara nöjd. Aktien har dock fortsatt ner och i hopp om att det har vart billigt har jag köpt på mig mer aktier än jag egentligen var bekväm med. Att köpa bara för att det blir billigare är inte något jag brukar göra. Jag känner nu i efterhand att jag har överskattat Hennes & Mauritz förmåga att skapa avkastning till oss ägare. Jag har litat på på vad ledningen har sagt men resultatet har visat sig betydligt sämre än jag tidigare förutspådde. Jag är inte säker på vad mitt inköpspris på dessa H&M aktier är då jag bytte till Nordea Investor förra året. Men om jag ska uppskatta förlusten av försäljningen borde det vara runt 30 000 kr eller nått. Detta är min första rejäla förlust när det gäller aktieaffärer och jag kan erkänna att det svider. Jag har alltid haft som mål att aldrig förlora pengar på aktieaffärer. 

Men jag behåller som sagt 1500 aktier som var mitt ursprungliga mål. Vad H&Ms aktie än står i framöver kommer jag inte öka mer i bolaget. Jag kommer framöver vara mer noga att sprida mina risker. Att satsa mycket pengar i ett bolag kan både öka chanserna men även risken. I början av bloggen hade jag 80% av mina pengar i Handelsbanken. Detta var då bra eftersom aktien gick upp 40% på kort tid. Jag gick då plus mellan 150-200 tusen på den aktieaffären, det gav även en överavkastning mot index då året slutade på 21.34% plus. Det har även vart många andra bra affärer som jag kan glädjas åt. Nu i efterhand svider dock förlusten i H&M en hel del. Det har väl att göra med att vi människor har svårt att acceptera en förlust. 

Jag fortsätter med detta att hoppas på H&Ms framtid. Kanske gör jag fel att sälja just nu. När det svider som mest brukar vara bästa tillfälle att köpa. Framöver finns mycket att jobba på. Framförallt måste jag bli mer riskmedveten. 

Då Nordea Investor krånglar idag får jag vänta med att investera pengarna. Tydligen går det bra att sälja aktier men inte köpa några nya. Min nya portfölj kommer uppdateras på höger sida av bloggen när Nordea Investor fungerar igen. Tror dock att det kan dröja till Måndag.

I övrigt önskar jag alla läsare en trevlig helg.

3 kommentarer:

 1. så länge du kommer att handla köpa/sälja aktier då blir det en del förluster. Hoppas att vinster blir större än förluster. De senaste 10 år har många blivit rika på aktier. Vad man än köpte gick det upp. Nu gäller det att inte förlora pengarna tills nästa raset kommer

  SvaraRadera
 2. Hej Anonym.

  Ja, man får räkna med att allt inte är guld och gröna skogar jämt. En indexfond säljer ju av sina innehav som presterar dåligt samt köper in mer av de innehav som presterar bra. När man äger en indexfond bryr man sig inte hur innehaven sköts. Men när man säljer sitt eget innehav med förlust känns det tråkigt. Speciellt när det är ett bolag man gillar och har ägt över en längre tid. Men som du skriver är det många som har blivit rika på börsen de senaste åren. Börsen har ju som sagt inte haft många dystra perioder sen 2009. Det är dock svårt att sia om nästa rejäla börsfall. I dagsläget finns det dåligt med riskfria alternativ som ger någon avkastning. Det lockar kapital till andra mer riskfyllda sektorer tex börsen.

  Tack för kommentar.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera