tisdag 9 januari 2018

Jag har sålt ytterligare 500 aktier i H&M

Jag tog idag beslutat att ytterligare minska mitt innehav i Hennes & Mauritz. Med det har jag kvar 500 aktier i bolaget samt i mina indexfonder och det känns mer lagom i förhållande till hur bolaget har presterat de senaste åren. De senaste dagarnas försäljningar har som sagt grundats på en ändrad syn av bolaget/marknaden i kombination med mer behov av riskspridning i portföljen. Som jag skrev om tidigare ska man vara försiktig när ett bolag man äger går markant sämre än index. På sikt vill man prestera ungefär som index. Annars känns det som att man kan välja en indexfond istället. Man äger ju inte bra bolag för att de ska gå ner för jämnan och portföljen ska bli mindre värd. Det känns som att jag har haft mer tålamod än jag borde när det gäller H&M. Det är omöjligt att få en bra avkastning om något innehav man äger bara går ner för jämnan. Jag har som sagt mer respekt att ett bolag man äger går ner i en allmän börsnedgång. Men när något enskilt innehav går dåligt under så lång tid samtidigt som börsen överlag går bra känns det inte alls kul. För egen del drog H&Ms utveckling ner portföljens avkastning rejält under hela förra året och även en del 2016. Som tur presterade alla andra bolag bra så åren slutade ändå plus. Bolaget har en hel del att bevisa nu framöver och jag hoppas som sagt att bolaget fortfarande vänder sin negativa utveckling och kommer tillbaka tids nog. H&M förtjänar dock inte vara bland mina kärninnehav längre. Att H&M ger en dålig avkastning påverkar tyvärr min portfölj alldeles för mycket. Framöver kommer jag ha stor respekt för fallande knivar. Det kan kosta mer än det smakar.

500 aktier såldes idag för 159.72 kr styck och jag tog åter en förlust i H&M. Istället har jag köpt in 370 Industrivärden C för 213.20 kr st. Jag tycker i dagsläget att Investor är mer köpvärd än Industrivärden. Men eftersom jag nu sprider mina risker mer fick det bli Industrivärden som nu kom in i portföljen. Jag tror att båda dessa investmentbolag kan prestera bra på sikt.

Min nya portfölj ser ni på höger sida av bloggen.


Vad tycker du om Industrivärden?

14 kommentarer:

 1. Industrivärden är ett finfint bolag. Det återfinns även i min portfölj. Likaså gör ett stort knippe HM. Jag säljer ju numera ”aldrig” och sitter därmed på stor förlust (som tyvärr inte kompenseras av den potentiella vinsten på mitt Industrivärden-innehav).

  Jag placerar upp till ett fast belopp i varje aktie och sprider därmed mina risker. Tyvärr är det endast i efterhand vi vet vad som var rätt.

  Kämpa på!

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Egon.

   Tycker du har en fin portfölj med bra riskspridning. Är bland annat imponerad hur bra Statoil har gått sen oljekrisen i Norge var. Hade min portfölj haft samma fina riskspridning som dig hade jag inte suttit med samma problem som jag nu fick med Hennes & Mauritz. Det är en lärdom att ta med sig som har kostat en hel del. Men jag har som sagt många år kvar till pension och nu framöver vet jag hur viktig denna riskspridning är för att få ett bra resultat på sikt . Det är lätt att bli fartblind när börsen har gått så bra under en längre tid. Man glömmer nästan bort att det även finns risker med att äga aktier. Jag gillar som sagt fortfarande H&M och hoppas att de tids nog får ordning på sina problem.

   Tack ska du ha. Kämpa på även du :-)

   Mvh Slimis

   Radera
 2. Snyggt jobbat Slimis. Själv verkar jag hoppas på något som aldrig verkar ske i H&M. När jag inte kan sova på nätterna brukar jag tänka på min utveckling i H&M, då svartnar det ;D

  Skämt å sido tycker jag om Industrivärden som investmentbolag. Innehaven känns rimliga och även om jag inte äger bolaget p.g.a. utdelningen tror jag på många fina utdelningshöjningar framöver.

  Ta hand om dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej KTM :)

   Jag hoppas även jag att det ska ske något positivt i H&M framöver. Haha, tänka på H&Ms utveckling och sen svartnar det :D Det är tur att man kan skoja om eländet :-) Min förhoppning är att Industrivärden kan prestera som index på sikt iallafall. Det samma gäller min investering i Investor. Givetvis hoppas jag även att H&M kan börja prestera som index igen. Jag har ju trots allt kvar 500 aktier i bolaget, även om det är det enda bolag jag någonsin ägt som aldrig verkar kunna vända upp igen. Men som sagt får man väl hoppas att man inte sitter kvar med sina H&M aktier förgäves. Någonstans borde de finnas en botten, om inte alla dessa nya e-handlare kör över bolaget totalt. Jag fortsätter följa samt hålla tummarna för bolaget.

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 3. Vill rikta kritik till att du är alldeles för kortsiktig och ändrar dig stup i kvarten. Om jag ska raljera så är dit beteende närmast följande:

  Måndag: Väljer att utöka mitt mål i antal H&M-aktier till 2000 - är verkligen köpläge nu!

  Tisdag: Återgår till mitt ursprungliga mål att ha 1500 H&M-aktier. Man ska stå fast vid sin utgångsplan.

  Onsdag: H&M är ju en kass aktie... Äh! jag minskar mitt mål till 500 aktier.

  Mitt råd är att du bör ha lite mer långsiktighet än så här. Samtidigt gör du det ju bra att du är handlingskraftig!

  Tack för en bra blogg och hoppas du inte missuppfattar min kritik.

  Mvh,
  Bert Karlsson

  SvaraRadera
 4. Hej Bert.

  Jag håller med dig om att det har vart väldigt fram och tillbaka vad det gäller min investering i H&M. Det har aldrig vart min mening att dra alldeles för snabba slutsatser när det gäller en investering. Men jag ska försöka förklara under varför det blev som det blev i veckan.

  En investering är inget problem så länge det går bra för bolaget och den aktie man äger. Jag har under mina drygt 5 år på börsen haft den turen att jag i princip alltid lyckats få en bra avkastning i de aktier jag valt att investera i. Det har hänt att jag tagit några hundra kronor i förlust men inte mer än så.

  Så länge börsen har gått bra har jag sett möjligheter och väldigt få risker.

  Men jag har den senaste tiden funderat och fått mer självinsikt. Framför allt gällande de risker jag tagit genom aktiehandel de senaste åren. Vilka blir konsekvenser om det som aldrig kunde hända händer? I bloggens start gick jag Tex in med 80% av mitt kapital i Handelsbanken. Nu gick ju den affären bra, men det kunde lika gärna gått mindre bra.

  Hur reagerar man om man förlorar en stor del av sitt sparkapital på börsen? Hur länge ska man vänta på att ett bolag man äger förhoppningsvis vänder?

  Man kan säga att det har vart H&M som har fått mig att se riskerna med att äga aktier.

  Jag trodde inte utvecklingen skulle gå så snabbt som den har gjort gällande att kunder hellre beställer på nätet än att besöka butiker när de ska handla kläder.
  Jag trodde inte heller att vi skulle få se en försäljningsminskning från H&M. H&M har ju alltid vart ett tillväxtbolag. Men nu hände det som jag aldrig trodde kunde hända. Samtidigt har jag haft en alldeles för stor andel av min besparingar i bolaget.

  Jag har tidigare inte tänkt så mycket på risker med att ha mycket kapital i ett bolag eftersom det bolag jag har ägt har gått bra. När det gäller H&M har det nu gått över 3 år och aktien är minus drygt 50 %. När förlusterna börjar bli så stora att det nästan äter upp all annan avkastning i portföljen så börjar det kännas tungt att äga H&M även om jag vill vara långsiktig i företaget. Jag har som sagt ägt bolaget i perioder sen 2012 och skulle bolaget presterat ok skulle jag inte ha något emot att det får ligga kvar i portföljen och ge en skälig avkastning över tid.

  Nu i efterhand är det lätt att vara efterklok och säga att jag skulle ha spridit mina risker mer redan tidigare. Jag skulle inte haft 40% eller mer av mina besparingar i ett och samma bolag. Hade jag istället haft 10% i H&M hade inte nedgången påverkat lika mycket. Jag har som sagt spridit mina risker för dåligt. Men förstår det först nu när portföljen underpresterar. Framöver kommer jag sprida mina risker mer. Detta för att slippa hamna i samma tråkiga situation igen.

  Jag har med det kvar 500 aktier i bolaget och det är mer rimligt i förhållande till min totala portfölj. Det var fel av mig att blanda in för mycket känslor gällande min investering tidigare i veckan. Jag har alltid tyckt om H&M som bolag och det är därför jag fortfarande äger dom. Jag hoppas även att deras e-handel kommer gå bra framöver samt att de lyckas få ordning på de olönsamma butikerna. Med det ska jag försöka vara lite mer långsiktigt framöver.

  Tack för din kommentar. Jag uppskattar din ärlighet.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är börspsykologin som attackerar en. Du visar verkligen handlingskraft och vågar agera efter att ha omvärderat din strategi. Någonstans så får man vara beredd att börsen kan gå ned till 40-50% och då gäller det att ha kapital och vilja att fortsätta spara. Strunta i att det lyser rött, utan fortsätt köpa och om världen inte går under så kommer börsen att stiga igen. Själv så har jag insett att jag inte klarar av att välja under stressen och därför måste jag ha automatiskt sparande. Lite som avvänjning så skall sluta logga in på Avanza och Nordnet för att kolla utvecklingen. Min horisont är 30 år och förhoppningsvis så glömmer man bort pengarna tills dess =P.

   Radera
  2. Hej Prius.

   Ursäkta att jag missat din kommentar.
   Ja det gäller verkligen att vara långsiktigt när det gäller börsen. Automatiskt månadssparande är inte alls fel. På lång sikt har detta visat sig vara en bra strategi. Får hoppas dina investeringar blir bra på sikt :-)

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 5. Det blir att ta nya tag. Aktiemarknaden är verkligen ett fint ställe att få bekräftat att man är inte så smart som man tror.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
 6. Hej Lars.

  Ja ibland får man lära sig den hårda vägen i livet. Viktigast är att lära sig av sina misstag och inte göra om dom. Nu blickar vi framåt för ett bättre 2018 :-)

  Tack för din kommentar och ha en fin dag.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
 7. Hej Slimis,
  När man handlat på börsen en längre tid och varit med om ihållande nergångar på 2-3 år, då lär man sig definitivt att bli lite försiktigare och sprida mer på riskerna. Framför allt att handla aktier endast för det kapital som du kan klara dig utan i flera år. Nu är jag ingalunda någon som hållit på jättelänge och besitter dom kunskaperna/rutinen, jag började som aktiv på börsen någon gång på 90-talet.
  Man kan kanske t.o.m. bli lite för försiktig, det beror ju alltid på hur man är som person och kanske framförallt vad du har satt för mål för ditt aktiehandlande och vilken tidshorisont du valt.
  Det som kommit under senare år, är ju att man både kan hänga med och handla utländska aktier till ett ganska lågt courtage. Det öppnar för en enorm möjlighet till riskspridning, men det är svååååårt och tidskrävande att försöka hänga med överallt .... Eller vad säger du?

  Med vänlig hälsning
  /Rille

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Rille.

   Jag är som person väldigt försiktig med mina pengar även om jag har en stor del av mina besparingar på börsen. Jag kan erkänna att min försäljning i H&M till stor del grundar sig på försiktighet. Jag gillar inte osäkerhet överlag. Men jag insåg även vikten av att sprida mina risker. Jag har alltid placerat för att få en skälig avkastning till en rimlig risk. I dagsläget finns det dåligt med alternativ att få någon riskfri ränta. Av den anledningen har börsen lockat och tanken är givetvis att vara långsiktig med mina besparingar. Jag utvärderar dock även andra alternativ än börsen. Som jag skrev om tidigare har jag mina likvider i en fastighet just nu. Totalt har de som står mig närmast flera fastigheter som till stor del hyrs ut. Jag har funderat på att investera i någon fastighet istället för börsen. Men det känns som vi redan äger fastigheter så det räcker. Dessa ska underhållas och renoveras med jämna mellanrum och tids nog kommer de gå i arv. Utländska aktier skulle kunna vara ett alternativ. Jag tycker dock kostnaden är alldeles för hög med den höga växlingsavgiften som finns.(0.25%) Som du skriver tycker jag även att det är svårare att följa bolag i utlandet. Kanske skulle indexfonder vara bra ett bra alternativ på sikt. Tyvärr känns dessa inte alls motiverande att spara i. Lite väl tråkiga kan jag tycka :-) Nej det blir nog att köra på med främst investmentbolag den närmaste tiden. Sen får vi se :-)

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 8. LARS....Har du en blogg?? Är det du "Lars" som länge talade gott om Novo Nordisk???

  SvaraRadera
 9. Hej TopFlite.

  Vad jag vet har inte Lars någon blogg. Men han har kommenterat en hel del på bland annat Lundaluppens blogg. Tror även att han har skrivit om Novo Nordisk där.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera