tisdag 18 juli 2017

Rapport Handelsbanken

Idag släppte Handelsbanken sin rapport för årets 6 första månader. Resultatet såg bra ut överlag men marknaden handlade ner aktien drygt 4% på en övrigt negativ börs som slutade på -1.95%.


Hur var resultatet då?


Handelsbankens rörelseresultat på 5,26 miljarder kronor (5,28 i fjol) överträffade analytikernas förväntan som låg på 5,00 miljarder.


Räntenettot var positivt och ökade med 3% första kvartalet till 7,32 miljarder. Det var 1% starkare än väntade 7,22 miljarder. Det var framförallt stigande utlåningsvolymer som bidrog positivt men även utlåningsmarginaler i kontorsrörelsen.

Provisionsnettot bidrog även det i överkant och ökade till 2,51 miljarder. Snittprognosen låg på 2,39 miljarder.


Även kreditförlusterna var lägre än beräknat. Dessa låg totalt på 186 miljoner men analytikerna hade räknat med kreditförluster omkring 366 miljoner. En förbättring mot föregående år då de låg på 229 miljoner.

Handelsbanken har även åkt på kostnadsökning pga. brexit-förberedelse. Dessa kostnader ökade 3% för den brittiska enheten under det andra kvartalet och låg på totalt 754 miljoner kronor. Detta genom bland annat negativa valutakurseffekter men även just förberedelser inför brexit.


Vinsten per aktie för första halvåret summerades till 4.20 kr. (4.31)


Mina egna tankar angående rapporten och aktien

Jag tycker Handelsbanken gjort ett bra första halvår 2017. Framförallt att de lyckas haft de nöjdaste kunderna bland storbankerna sen många år tillbaka. Min tro är att nöjda kunder gynnar banken på lång sikt. Jag gillar även att Handelsbanken är försiktig med ägarnas pengar. Detta syns framförallt när det gäller kreditförluster vid de senaste kriserna i Sverige.  Handelsbanken har störst nettoinflöde till sitt fondsparande här i Sverige. Själv har jag lite svårt att förstå detta då jag själv tycker deras fondavgifter ligger i överkant. Jag tror dock många av deras kunder inte bryr sig om detta utan vill endast ha ett långsiktigt lätt sparande som sköter sig själv. Även courtageintäkterna ökar rejält och med tanke på dagens konkurens på aktiehandel tycker jag detta är imponerande.

Hur ligger courtage kostnaden till hos Handelsbanken?

 Courtage kostnaden hos Handelsbanken är hög vare sig man gör stora eller små aktieaffärer. Att göra affärer hos Handelsbanken kostar minimum 99 kr per affär eller 0.09% i avgift. Om man jämför med Nordea Investor som har minimumkostnad på 1 kr sen 0.06% i courtagekostnad. Nordea Investor har även ett tak på 99 kr för en affär. Hos Handelsbanken får du tex betala 900 kr om du gör en affär på 1 miljon. Positivt är dock att Handelsbanken inte håller på med olika  "Courtage klasser" som Avanza och Nordnet.

Hur kommer Handelsbanken aktien gå framöver?

Det beror lite på hur börsen i allmänhet kommer utvecklas nu framöver. Jag ser den sista tidens dollarförsvagning som negativ för framförallt våra exportbolag här i Sverige. Dollarförsvagningen är dock bra för mitt största innehav H&M. Även mitt tredje största innehav Axfood gynnas av att kronan stärks. Min tro är att även Handelsbanken kommer utvecklas bra framöver.  Räntorna kommer antagligen stiga nu framöver och det kan gynna Handelsbanken genom att de slipper dagens minusränta. Skulle börsen fortsätta uppåt närmaste tiden kommer antagligen courtageintäkterna påverkas positivt. Även netto inflödena till fonder kommer fortsätta och med det ge mera intäkter till bankens ägare. Även i sämre tider känns Handelsbanken som en trygg aktie att äga. Detta då de är försiktiga med ägarnas pengar genom att ta lägre risker än de andra svenska bankerna. Jag behåller i dagsläget mina 1500 aktier men kommer köpa några aktier i Handelsbaken till mina barn nu vid lön den 27e.


Vad tycker du om Handelsbankens rapport?

2 kommentarer:

 1. Jag har inte lusläst rapporten men tycker det jag sett ser bra ut! SHB är bästa banken men jag tycker de delar ut lite snålt (4,12 %).

  Köper hellre Swedbank faktiskt.

  SvaraRadera
 2. Swedbank har gått riktigt bra de senaste åren :-) men även jag tycker att de delar ut i snålaste laget. Men min förhoppning är att pengarna som inte delas ut återinvesteras till bra avkastning inom bolaget. Har även en förhoppning om att kunna byta lite B mot A aktier framöver och tjäna lite på arbitrage mellan aktierna. Var länge sedan detta gick men med lite tur kommer det något läge snart.

  Tack för kommentar.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera