tisdag 11 juli 2017

Hufvudstaden

Hufvudstaden


Hufvudstaden är ett fint fastighetsbolag som förvärvar och förvaltar kontors- och butikslokaler i centrala Stockholm och Göteborg. De har ett fastighetsbestånd som består av 30 fastigheter med 388 tusen kvm uthyrningsbar yta.

Detta fastighetsbolag har jag ägt vid flertal tillfällen sedan jag började med aktieinvesteringar 2012.
Det jag gillar med Hufvudstaden är framförallt att de har attraktiva fastigheter i centrala Stockholm samt Göteborg. De har även en stark huvudägare ( Lundbergsföretagen ) .

Tidigare körde jag ofta kortsiktig handel i aktien. Köpte in ett parti aktier och sålde dyrare. När aktien så småningom var billigare köpte jag in den igen och sålde dyrare efter ett tag.  Men 2015 drog aktien iväg rejält och blev riktigt dyr. Jag stod då utanför aktien rejält länge. För några månader sen såg jag köpläge i aktien och 300 aktier köptes in för runt 133 kr per aktie. på ett par månader var aktien upp till 149 kr och jag såg bra läge att ta hem en snabb vinst. Som ni ser på diagrammet nere gick aktien snabbt uppåt från köp till sälj. Nu har aktien börjat röra sig ner igen och står i skrivande stund i runt 138 kr. Jag börjar bli lite sugen på att ta in aktien igen men tycker fortfarande att aktien är något dyr. Egentligen tyckte jag 133 kr var ett relativt högt pris på aktien men dyrt kan alltid bli dyrare. Frågan är när det är läge att gå in i fastighetsbolag igen? Är det kanske inte läge alls med tanke på att fastighetsbolagen missgynnas av nya skatter samt att räntorna kanske är på väg upp snart? Jag fortsätter avvakta även om jag skulle vilja ha detta fina bolag i min portfölj. Den låga direktavkastningen i kombination med en risk för högre ränta inom den närmaste tiden gör att jag avstår. Helst skulle jag vilja betala under 120 kr för Hufvudstaden men för det priset krävs antagligen en rejäl sättning på aktiemarknaden. 
Äger du Hufvudstaden? Vad tycker du är ett rimligt pris på aktien?

2 kommentarer:

 1. Hej! Ja jag äger hufvudstaden sedan drygt 5 år tillbaka, har nog tyckt annat har varit mer köpvärt under perioden så har inte ökat sedan dess. Tycker man kan tillägga att det finns en uppsida när det gäller hyrorna, finns möjlighet att de kraftigt accellerar just för sådan fina lägen som hufvudstaden har.
  Vidare är ju hufvudstaden väldigt lite belånat jämfört med övriga fastighetsbolag.
  Håller med dig att vid 120 kr skulle jag nog överväga att öka. Är lite svårt att hitta något riktigt köpvärt på dagens börs. Själv ökade jag lite i IAR förra veckan, ett kvalitetsbolag det med, men lite (väl ??!) dyrt oxå.
  Mvh JFG

  SvaraRadera
 2. Hej JFG.
  Även jag gillar att fastighetsbolaget är väldigt lågt belånat. Det är en trygghet om räntorna höjs i framtiden. Precis som du säger kan man få vänta på att köpa bra bolag billigare och ibland får man inte chansen alls. Det är ju ett fint och välskött bolag så jag tycker det förtjänar en viss premie. Det känns även betydligt tryggare att äga Hufvudstaden än de bolag som har betydligt högre belåning inom fastighetssektorn. IAR har jag inte alls tittat på. Men jag hoppas det blir en bra investering för dig :-)

  Tack för kommentar.

  Med vänlig hälsning Slimis

  SvaraRadera