lördag 15 juli 2017

Rapport från Axfood

Igår lämnade Axfood sin halvårsrapport.

Sammanfattning av andra kvartalet 2017
 • Axfood-koncernens nettoomsättning uppgick till 11 925 Mkr (10 901), en ökning med 9,4 procent.
 •  Rörelseresultatet uppgick till 487 Mkr (494), vilket motsvarar en rörelsemarginal om 4,1 procent (4,5).
 •  Periodens resultat var 379 Mkr (384) och resultat per aktie 1,81 kr (1,83).
 •  Eurocash Food AB konsolideras från och med 1 april.
 •  Den 31 maj förvärvade Axfood matkasseföretaget Middagsfrid.
 •  Axfood fokuserar på tillväxt och nyinvesteringar, och prognosen är ett rörelseresultat för 2017
  i linje med utfallet 2016.
Sammanfattning av första halvåret 2017
 •  Axfood-koncernens nettoomsättning uppgick till 22 564 Mkr (21 206), en ökning med 6,4 procent.
 •  Rörelseresultatet uppgick till 884 Mkr (902), vilket motsvarar en rörelsemarginal om 3,9 procent (4,3).
 •  Periodens resultat var 688 Mkr (700) och resultat per aktie 3,28 kr (3,34).
 •  Den 31 januari slutförde Axfood erbjudandet om förvärv av samtliga aktier i Matse Holding AB.
  Per den 31 mars uppgick Axfoods innehav till över 99 procent av aktierna.

Axfoods första halvår 2017

Axfood har haft ett händelserikt 1:a halvår. Det har vart bra tillväxt med hög aktivitetsnivå som vd Klas Balkow beskriver det. Axfood har totalt investerat ca 1.420 miljoner kr under året.
Matse Holding, Eurocash och Middagsfrid AB har förvärvats.
Försäljningen har vart genomgående stark , framförallt under andra kvartalet. Det satsas mycket på framtida tillväxt genom digitala erbjudanden, integrerar gränshandel genom kedjan Eurocash och matkassebolaget Middagsfrid AB. Den underliggande lönsamheten är stabil men rörelseresultatet har påverkats negativt av att Hemköp City i Stockholm har haft tillfälligt stängt för ombyggnation samt kostnader för utrullning av e-handel.

Willys, Hemköp, Axfood Närlivs och Dagab visar alla fina tillväxtsiffror. Men framförallt Willys visade en stark jämförbar försäljning. Både antalet kunder samt snittköpen ökade. Svenska marknaden växte växte med 2.6% med Axfoods omsättning ökade 6.4% dvs Axfood tar marknadsandelar här i Sverige från konkurrenterna. Axfoods ekologiska försäljning fortsatte även den att öka och uppgick till 7% av den totala försäljningen (6.7 procent under förra året) Målet är 10% år 2020.

Axfoods klimatpåverkan 

Axfood har som mål att sänka sin klimatpåverkan. Detta bland annat genom att man använder förnyelsebar energi i sin butiker. Kylanläggningar som börjar bli gamla byts ut mot energisnålare alternativ. Det är framförallt genom varutransporter med egna lastbilar som man har kunnat sänka sin miljöpåverkan. Man har gått från vanlig diesel till HVO, det är ett syntetiskt diesel som är framställt genom hydrering av växtfetter och eller slaktavfall. Man har även fått ner sin elförbrukningen i koncernen rejält. Mellan 2009 till 2016 har Axfood fått ner sin klimatpåverkan med 79%. Riktigt imponerande när de haft som mål att 2020 fått ner klimatpåverkan 75%.

Axfood framöver

Onlinesatsningen kommer även framöver tynga marginalerna. Framförallt genom uppstartskostnader. Men även vissa kostnader för utveckling. Dock är de största kostnaderna redan tagna, de för plattformen.

Axfood känns i dagsläget som en trygg investering. Resultatet känns bra och även de förvärv som bolaget har gjort. Jag gillar att de tar marknadsandelar här i Sverige och att de nu framöver kan få en viss tillväxt genom sina nya förvärv. Jag gillar även att de tänker långsiktigt på miljön genom att sänka sin klimatpåverkan. I dagsläget är aktien ganska högt värderad men jag tycker aktien förtjänar en högre värdering då företaget är otroligt välskött samt att de tjänar bra med pengar både i hög och lågkonjunktur. Aktiens pris ligger på 137.40 kr i skrivande stund och det ger en direktavkastning på 4.36%.


Vad tycker du om Axfoods rapport?6 kommentarer:

 1. Jag tyckte den är ok, och gillar de satsar på online, så pass jag köpte lite aktier i veckan, plus annan aktie som jag skriver lite om på bloggen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Såg att du köpt ett par fina bolag :)

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 2. Hej Slimis,
  Jag ser Axfood som ett bra långsiktigt innehav, den har historiskt gett en fin direktavkastning. Tror också att den under kommande tider (när konjunkturen vänder nedåt) kan vara en god motvikt mot kedjor med lite dyrare priser (Ica, Konsum). Framtidssatsningarna ser väl ut att ske genom väl genomtänkta investeringar, en bra aktie för byrålådan (vilket du vid det här laget vet passar mig perfekt) :-)

  Ha en underbar helg!
  /Rille

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Rille. Vi får hoppas att historien upprepar sig :-) Jag tror själv att just Willys kan locka till sig en del kunder i sämre tider från framförallt Coop. Men samtidigt är konkurrensen stenhård mellan de största dagligvarubutikerna i Sverige. Axfood finns i min byrålåda också :-) Ha en underbar helg du med! Själv skulle jag vart ledig men blev ett extra nattpass, är man ledig för mycket kan man gå och bli lat och det är ju inte bra :-)

   Mvh Slimis

   Radera
 3. Har i månaden lyft in Axfood i portföljen, tanken är att det bolaget ska bjuda på en hel del stabilitet i oroliga tider, för äta måste vi ju alltid göra... och numera ger bolaget en hygglig yield på > 4%.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja vi får hoppas att Axfood står sig väl även i sämre tider:-) Grattis till ett nytt fint innehav.

   Mvh Slimis

   Radera