fredag 7 juli 2017

Lite tankar kring Axfood

Axfood har sjunkit en del den sista tiden och senast igår valde jag att öka på mitt innehav. I dagsläget äger jag 1100 aktier i Axfood och det motsvarar ett värde runt 150 000 kr. Aktien har vart ganska högt värderad en längre tid och företaget har gått riktigt bra de senaste åren. För 1 år sedan kostade aktien drygt 164 kr och i dagsläget ligger aktiens pris på runt 137 kronor. Det har med andra ord vart en tråkig tid att äga aktien om man köpte den på toppen. Själv har jag som mest betalat runt 148 kr för en aktie och som lägst betalat mellan 130-135 kr aktien.

Hur kommer då aktien gå framöver?

Just nu ser jag positivt på bolaget och aktiens framtid. För ett tag sedan förvärvade Axfood Eurocash Food AB. Eurocash är en lågpriskedja med 7 stora matbutiker som ligger vid den norska gränsen. I dagsläget är inte Norges ekonomi på topp och det har medfört att norska kronans värde har försämrats. Man kan ju tro att detta påverkar gränshandeln från Norge negativt. Men enligt undersökningar visar det sig att norrmännen handlar mer i Sverige nu när norska kronan är mindre värd. När deras valuta blir mindre värd blir även importerade varor dyrare i Norge.

I Sverige är priserna lägre än i de norska lågprisbutikerna, men utbudet är av premiumkvalitet. Norrmännen kommer främst för att handla mat. Där är vinsterna som störst.

Den senaste tiden har svenska kronan stärkts en hel del. Dock främst mot dollarn. Det finns dock goda chanser att svenska kronan fortsätter att stärkas. Skulle svenska kronan fortsätta stärkas gynnar det Axfood, som importerar från utlandet men säljer i Sverige. 

Dock har även mycket pengar som normalt sett skulle ha legat i ränteprodukter de senaste åren sökt sig till bolag som Axfood och Ica på grund av den låga operativa risken och hyggliga direktavkastningen. Det är mycket därför värderingarna har gått upp en hel del.

Skulle räntan fortsätta upp i snabb takt finns det även en risk att bolag som Ica och Axfood får en lägre värdering trots en stabil och bra verksamhet. 

Förvärvet av Matse ser jag också som positivt för framtiden.

Jag följde Mat.se innan Axfood förvärvade bolaget. Det som var imponerande var tillväxten av kunder. Dock hade inte Matse fått igång lönsamheten ordentligt. Min förhoppning är att tillväxten av kunder fortsätter och med det kommer även lönsamhet. Att få sin mat hemkörd till dörren tror jag kommer bli vanligare i framtiden. Jag tror även att många äldre uppskattar hemkörning då de själva har svårt att ta sig till en butik.

Även petrusko har skrivit en intressant artikel om Matse förvärvet som ni kan läsa här:

Därför är Axfoods förvärv av Matse bra

Det ska bli spännande att följa Axfood resten av året.


Vad tycker du om Axfoods senaste förvärv? Blir Eurocash och Matse bra på sikt?


9 kommentarer:

 1. Nu var det ett tag sedan förvärvet av Mat.se genomfördes men jag tycker och tänker, precis som Petrusko, att det var strategisk smart. Återstår frågan hur väl de lyckas. Jag jämför t.ex. med H&M som också, likt alla företag som inser vidden av digitaliseringen, satsar stenhårt på att kapa åt sig en så stor marknadsandel de kan i denna "nya" säljkanal.

  Alltså, troligtvis, bra på sikt men kommer att tynga den närmsta tiden. Huruvida det kommer att slå igenom på aktiekursen antar jag beror på hur tålmodiga vi ägare är.

  Mvh. Marty

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marty.

   Precis som du skriver var det ett tag sedan detta förvärv gjordes. Min förhoppning är dock att vi aktieägare inte får vänta alldeles för länge innan vi ser ett bättre resultat. Med lite tur kan även den starkare kronan hjälpa till inom den närmaste tiden.

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 2. Jag tror också på Axfood. De må vara högt värderade men jag tycker aktien är värd att köpa ändå. Jag har 1200 aktier i Axfood just nu och det kan bli fler.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bättre att köpa ett fantastiskt bolag lite dyrare än ett sämre billigt. Har man bara lite tålamod tror jag Axfood kommer ge en fin avkastning på sikt. Imponerande innehav du har i Axfood :-)

   Mvh Slimis

   Radera
  2. Innehavet är ungefär som ditt :). Jag är också övertygad om att Axfood kommer vara en bra investering på sikt.

   Radera
 3. Jag tror att tillväxten på sikt kommer klinga av varför Axfood till sist blir en obligationsliknande defensiv aktie. Tror det är därför aktien kan handlas till så bra YOC - marknaden har prisat in att aktien på längre sikt inte kommer överprestera mot index. För mig är det gott nog eftersom den redan idag ger över 4 procent mot köpkurs och eftersom vi trots allt bör kunna räkna med några år av utdelningshöjningar innan det inträffar.

  Trygg bas i botten av portföljen och över tusen aktier låter verkligen inte fel. Mitt mål i år är minst 250 aktier vilket jag nästan har idag, annars blir portföljen lite väl tung men överväger att köpa ytterligare om aktien skulle sjunka under det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Utlandsutdelaren. Jag tror viss tillväxt framförallt från Matseförvärvet. Gränshandeln borde också kunna ge fina vinster. Men som du skriver är även jag glad att kunna köpa aktien med en direktavkastning över 4%. 250 aktier är inte så dumt det heller :-)

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
  2. Intressant resonemang Utlandsutdelaren. Jag ser en trygghet och även möjlighet till tillväxt i en eventuell lågkonjunktur. Då borde folk bli tvingade att köpa lågprismat vilket borde gynna Willys/Axfood. Fram tills dess cashar jag in 4.36 % utdelning.

   Radera
 4. Det är just i lågkonjunkturer man ofta märker vilka bolag som är välskötta och även då lyckas gå bra. Jag tror och hoppas att Axfood kan ta marknadsandelar av de andra matbutikerna i Sverige. Som Aktiepappa skriver tror även jag starkt på just Willys affärerna. De har ett prisvärt och bra sortiment som jag hellre väljer framför tex Ica. Sen har vi Lidl som är billiga men då har de istället ett sämre utbud av varor. 4.36% är knappast dåligt för ett defensivt bolag med lägre risk än tex många cykliska bolag. Även om det blir en lågkonjunktur framöver sover jag gott med Axfood i portföljen :-)

  Mvh

  SvaraRadera