onsdag 26 juli 2017

Mina investeringar under finanskrisen

Det är sällan man hör om guld som investering nuförtiden. När jag började mitt sparande i slutet av 2007 var det annorlunda. Jag började då mitt mitt första månadssparande i fonder. Eftersom sparandet var avdragsgillt var det optimalt att spara 12 000 kr per år då man fick dra av det på skatten. Det tråkiga är att pengarna ska skattas den dagen de ska utbetalas. Jag började med en engångsinsättning i slutet av 2007. 12 000 kr sattes in direkt. Efter det fortsatte jag med 1000 kr i månaden enda till 2013 eller om det var 2014. Pengarna placerades i AMF:s traditionella försäkring. Det är en pensionslösning med 40% räntor, 40% aktier och 20% fastigheter på ett ungefär. Det gick bara någon månad sedan kom ett kraftigt ras. På några månader hade en stor del av mitt insatta kapital gått förlorat. Finanskrisen var inledd. Jag var på den tiden lågavlönad precis som jag är idag så det sved extra hårt även om jag skulle spara pengarna på lång sikt. Jag valde ändå att fortsätta detta sparande även om pengarna växte väldigt dåligt de första åren. Men i samma stund fick jag även upp ögonen för guld. Jag hade sedan min ungdom vart intresserad av mynt och hade sedan tidigare i livet en del guldmynt liggandes hemma. Sagt och gjort valde jag att börja månadsspara genom att köpa guldmynt samt lite investeringsguld. Guldet var en fantastiskt placering under denna tidsperiod. Jag köpte kontinuerligt guld från slutet av 2007 till slutet av 2011 dvs ca 4 år. Men så kom den dagen då guld började tappa farten. Jag var helt enkelt nöjd med min avkastning och ville säkra vinsten. Allt guld såldes av mellan 2012-2013. Som mest sålde jag för 250 kr grammet för 18 karat guld. Priset toppade sen runt 262 kr för att sedan gå ner. Resten av guldet lyckades jag sälja för runt 220 kr grammet och även det var en bra affär. Pengarna placerades sedan på börsen under 2012 och 2013 och jag är nöjd med mitt beslut att hellre satsa på börsen än på guldet . Sen den dagen jag sålde mitt guld har inte guldet gett någon nämnvärd avkastning. Skulle jag sälja 18 karat idag skulle jag få runt 228 kr per gram. Börsen däremot har gått riktigt bra sedan 2012. Sedan 2012 har jag månadssparat på börsen och inte i guld.
Men som ni ser på diagrammet nere presterade guldet mycket bättre än börsen mellan 2007 och 2012. Kommer guldet någonsin kunna ge en så bra avkastning som det gjorde under den här tidsperioden? Min tro är att guld kommer vara en bra placering om/när en rejäl kris kommer igen. Jag skulle kunna tänka mig köpa tillbaka lite guld just för att det känns tryggt att äga samt som riskspridning vid sidan av portföljen. Dock max mellan 5-10% av mina besparingar då jag inte tror de kommer ge bättre avkastning än aktier på lång sikt. I dagsläget tycker jag inte guldet känns så dyrt. Men historiskt har guldet gett dålig avkastning under långa perioder och det kan ta tid lång tid innan guldpriset sätter fart igen. Jag bevakar dock guldpriset vid sidan av börsen då jag tycker det är intressant att följa.

Några anledningar jag ser att äga fysiskt guld är:

  • Guld är säkert som investering.
  • Det skyddar mot inflation.
  • Det bevarar sin köpkraft.
  • Det är en likvid tillgång.
  • Det har använts, och kan fortsätta att användas, som pengar.
  • Det har många användningsområden som gör att det värderas högt.
  • Att äga guld innebär ingen motpartsrisk.
 Vad är dina tankar om guldet? Är det något du skulle kunna tänka dig investera i på lång sikt? 

7 kommentarer:

  1. Hej Slimis. Jag är lite kluven till guld som investering. Idag äger jag inget guld. Jag har heller inga planer på att köpa.

    Jag ser i högerspalten att du nått målinnehav i de tre aktier du listar. Betyder det att du inte kommer att köpa fler aktier (någonsin)?

    Mvh

    Egon

    SvaraRadera
  2. Hejsan Egon.
    Själv ser jag guld som en trygghet framför avkastning. Det går snabbt att omsätta till pengar och köper man guldet vid rätt tillfälle kan de även ge en bra avkastning. Nackdelen är att guld är besvärligt att förvara samt att spreaden mellan köp och säljkursen är ganska stor.

    Vad det gäller mina tre kärninnehav känner jag mig i dagsläget fullinvesterad. Skulle vi få en rejäl sättning på börsen och priserna på mina innehav skulle sjunka omotiverat mycket är jag dock öppen för att öka på mitt ägande i dessa bolag. Imorgon är det dags för månadens inköp. Jag kommer då skriva om det inköpet samt förklara lite mera hur jag tänker investera inom de närmaste månaderna :-)

    Tack för kommentar.

    Med vänlig hälsning Slimis

    SvaraRadera
  3. Jag är riktigt dåligt insatt i guld, vilka är användningsområdena? Själv kommer jag nog aldrig att investera i guld, det känns som mucket spekulation då guldet inte producerar något som ett företag gör.

    Den dagen folk fattar att guld inte är så speciellt ska bli intressant! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
    2. Hej Frihetsmaskinen.

      Guld är en av de mest eftertraktade ädelmetallerna i världen, och används bland annat i smycken, elektronik och mynt. Visst kan man spekulera i guld men man kan även ha det som en trygghet speciellt i sämre tider. Jag avstår dock själv i dagsläget att investera i guldet. Framförallt ser jag en stor risk med att förvara massa guld hemma. Ett bankfack är ett alternativ men tycker det är alldeles för dyrt.

      Tack för kommentar.

      Med vänlig hälsning Slimis

      Radera
  4. Guld kan säkert vara stabilare än många aktier i oroliga tider. Vad som är viktigt att komma ihåg är väl att guld inte har så mycket värde i sig, mer än att det går att använda i tekniska apparater. Guld har ju, precis som kontanter, bara ett värde för att vi har kommit överens om det människor emellan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Kaizenliv. Precis som du skriver så bestäms priset av marknaden. Guld kan vara ett alternativ till de som tycker aktier är för riskabelt att hålla på med. Under finanskrisen blev guldet populärt och jag tror det berodde framförallt på att folk hade tappat förtroende för de finansiella marknaderna.

      Tack för kommentar.

      Med vänlig hälsning Slimis

      Radera