tisdag 16 augusti 2022

Hjälper vår bostadsrättförening med ekonomin

Dagens affärer 

Då var det åter Tisdag och sedan min senaste inlägg har jag bara kört en kortsiktig affär i H&M aktien efter den gick ner i början av dagen. 500 aktier köptes för 130.86 kr per styck och några minuter senare såldes dessa för 131.53 kr per styck. Ingen stor vinst men alla bäckar små bidrar till en bättre avkastning på sikt.

Bostadsrättföreningens ekonomi

Förutom detta har vår bostadsrättförening fått kraftigt ökade räntekostnader framöver. Som det ser ut för stunden har vi 2 lån som ligger med rörlig ränta. Vi har 2 lån som det ena lånet går ut 2024. Det andra 2025. Enligt mina beräkningar kommer räntekostnaderna öka med ungefär 30 000 kr per år from nu då den rörliga räntan ökat från drygt 1 % i böran av året till 2.48 % i skrivande stund. Våra tidsbundna lån ligger på mellan 1.6-1.7 % i ränta. Blir det ytterligare räntehöjningar framöver kommer räntekostnaderna öka mer ändå.

Tidigare har jag lyckats förhandla ner vår räntekostnad till viss del. Vi har idag våra lån hos Swedbank. Men som läget är just nu var det omöjligt att förhandla fram någon vettig ränta då banken vägrade sänka överhuvudtaget. Istället för att acceptera sämre villkor i föreningen har jag den senaste tiden funderat vad vi kan göra åt saken.

Vår förening är sen tidigare väldigt välskött och vi har gjort alla större underhåll för en lång tid framöver. Med det sagt ska ingen större investering göras de närmaste åren. Däremot kommer höjda räntekostnader slå hårt mot föreningen om nu räntorna fortsätter upp framöver. Det kommer innebära höjda hyresavgifter och det kommer innebära att det blir mindre attraktivt att bo här om det blir dyrare på sikt. 

För att komma lite billigare undan har jag iallafall beslutat att låna ut 360 000 kr till föreningen och på det kommer vi även amortera 60 000 kr till från vår nuvarande kassa i föreningen och den totala amorteringen blir således 420 000 kr. Förutom detta har vi fortsatt en bra buffert i föreningen. På så sätt sänker vi våra räntekostnader med drygt 10 000 kr per år. Dessa pengar betalas in som förskott på hyran och jag kommer ta ut pengarna från mitt Avanza konto de närmaste dagarna. Jag kommer inte sälja av några fonder eller aktier utan nyttja Avanzas superlån och betalar då 1.69 % i ränta. Men eftersom jag inte har några andra lån kommer jag kunna dra av denna räntekostnad mot min schablonintäkt på mitt ISK. Så man kan säga att jag lånar upp dessa pengar gratis för att sänka föreningens ränteutgifter framöver. På sikt gör detta att jag får lite sämre låneutrymme hos Avanza. Men istället kommer föreningens ekonomi se bättre ut efter jag gjort denna inbetalning. På sikt är tanken att alla våra lån i föreningen kommer ligga med rörlig ränta. På så sätt kommer jag tids nog kunna förhandla fram bättre räntevillkor genom ta in offerter från andra banker. Men för stunden är vi låsta hos Swedbank och det är en nackdel med bundna lån om man ska ta in offerter från annat håll. Men 2025 är föreningen fri att göra som vi vill med våra lån.

Med det sagt ser det iallafall lite ljusare ut framöver när det gäller vår förenings ekonomi.


Är det någon läsare som drabbats hårt av de stigande räntekostnaderna? Hur hanterar ni situationen?

 

12 kommentarer:

 1. Spännande upplägg! Du känner inte att du personligen tar stor risk (lånet är ju på dig)? Speciellt för det ni får, dvs slippa räntekostnader på 10000:-/år (<1000pix månaden)?

  Skulle vara intressant att höra mer om antal medlemmar, föreningens belåningsgrad ex.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym.

   Föreningen består av 32 lägenheter och 6 stycken garage. Innan vi gör denna inbetalning ligger vår totala skuld på ca 3.5 miljoner kr. Vi har ca 500 000 Kr i kassan. De senaste 20 åren har fastigheterna tillägsissolerats. Nya stammar och badrum. Bytt tak, målat trappuppgångar, nya fönster och det har byggts balkonger, nytt soprum, nya branddörrar till källaren och allmänt underhåll överlag. Det kan eventuellt behövas dra ny el i källaren om något år. Jag är med det sagt inte orolig för ekonomin i föreningen på lång sikt men vill samtidigt inte betala en ocker ränta till Swedbank. Jag tycker det är viktigt att vi fortsätter ha en välskött ekonomi i föreningen och därför ser jag nuvarande inbetalning som en bra idé. Det gynnar främst föreningen men hjälper även att familjens bostadsrätt behålla sitt värde bättre över tid. I dagsläget betalar vi 3785 Kr per månad för en 3 rum och kök på 89m2. Förhoppningsvis kan vi fortsätta hålla hyran på en rimlig nivå i framtiden.

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 2. Verkar som du slagit ut tanken på husköp. Blir ju ca 8 års hyror du betalar nu och dom är väl liksom rätt låsta nu ??

  SvaraRadera
 3. Hej Anonym.

  Det stämmer att det är ett rejält förskott till föreningen. Men tyvärr kommer vi tids nog behöva höja hyran lite då allt går upp i pris och vi får se hur länge detta förskott räcker . Gällande husköp har mina tankar ändrats en del den senaste tiden. Som läget är just nu har räntorna gått upp rejält. Vi har även ett rekordhögt elpris och detta gör att det kostar alldeles för mycket för att få några m2 till att leva på. Som låginkomsttagare vill man att lönen ska räcka till något mer än bara boendet. Skulle huspriserna gå ner en hel del från nuvarande nivå skulle det hela kännas mer intressant. Men där jag bor har inte priserna gått ner något nämnvärt. Istället står folk kvar med sina hus och får dem inte sålda. Utbudet börjar dock bli större och kanske kan vi se mer rimliga priser tids nog. Skulle vi köpa ett hus närmaste åren finns det fortsatt möjlighet att hyra ut lägenheten under en period.

  Tack för kommentar.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
 4. Jag vet inte hur mycket du kan dra av räntan från ISK skatten, risken är ju också stor att räntan på avanza's lån blir betydligt högre.

  Om det uppstår ett fin läge att köpa ett hus, hur löser ni då fösrkottsbetalningen?

  Jag personligen tycker detta är ett väldigt märkligt upplägg du gör för att föreningen ska spara 10 000 kr per år. Riskerna för dig känns mycket större än vinsten som för dig då, lite förenklat, blir 10 000/ 32 lägenheter = 312 kr billigare för din lägenhet, per år.

  Hur har ni skrivit papper på detta.
  Det var bara mina tankar. Nu har du ditt på det torra om detta skulle bli problem, men att blanda in sina privata pengar i en bostadsrättsförening känns lite sådär. Styrelser kan bytas och det kan bli stökigt, om man har otur.

  Mvh PB?

  Pappa betalar? - Bloggen om privatekonomi

  PB Surveys - Min egna panelsida, tjäna pengar på undersökningar

  SvaraRadera
 5. Hej PB?

  Som du skriver gynnar detta främst föreningen men även mig själv. I framtiden lär bostadsköpare kolla allt mer hur föreningens ekonomi är skött. När det gäller denna förskottsbetalning av hyran kommer dessa pengar registreras på ett specifikt konto att det gäller för mina kommande hyresfakturor. Pengarna kommer dras från detta konto varje månad och den dagen pengarna är slut kommer jag åter få betala hyra som vanligt igen. Genom att jag betalar in kan vi ta andra pengar i föreningen och amortera på lånet och mina pengar utgör då en buffert till föreningen. Så denna amortering gör att alla i bostadsrättsföreningen får ett kapitaltillskott och ger oss lägre räntekostnad framöver. En lägre skuld gör också att vi kan välja rörliga räntor framöver framför låsta räntor som kostar betydligt mer för stunden. Mitt sparande uppgår till drygt 4 miljoner idag så ISK skatten är iallafall minst 15000 Kr om året. Troligtvis blir den lite högre på sikt om portföljens värde kan växa över tid. Hitintills har jag betalat runt 8000 Kr i räntor i år och har även fått in lite ränta då jag lånade ut mina pengar i början av året. Men det gäller som sagt att inte betala för mycket i ränta då räntan bara är helt avdragsgill mot ISK skatten. Sen gäller 30 % avdrag. När det gäller husköp så kan detta finansieras på olika sätt. Vår bostadsrätt är värd strax under 1 miljon och här finns lite låneutrymme om vi vill eftersom vi inte har något skuld på den idag. Det går ju även att sälja av fonder/aktier för att finansiera en del eller hela huset. Husen här kostar mellan 1.5 upp till 5 miljoner på sin höjd så det är inte samma priser som i storstadsområdena. När det gäller bostadsrättsföreningen är jag själv ordförande där och det finns inte något jätteintresse att engagera sig i vår förening. De flesta vill bara betala hyran och bo. Så jag känner mig trygg med att betala in en liten summa i förskott för kommande hyror.

  Tack för kommentar. Önskar dig en trevlig Lördag.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men om du flyttar får du alltså tillbaka förskottsbetalningen?

   Som du säger tror jag också att det kommer bli viktigt med välskötta föreningar om det fortsätter krisa på bostadsmarknaden. Jag skulle nog föredra att styrelsemedlemmar inte blandar in sin ekonomi i föreningens. Första tanken då skulle vara att det är något tokigt, även om det inte är det i detta fallet.

   Du gör såklart som du vill och det kan säkert vara det bästa. Jag förstår nog inte bara inte vad du ser i denna lösning.

   Hoppas det blir bra iaf!
   Vore kul att få ett inlägg på hur en månad kan se ut för er, när det gäller inkomster och utgifter (och sparande, såklart).

   Mvh PB?

   Radera
  2. Hej PB? och ursäkta för sent svar.

   Skulle jag flytta kan jag få tillbaka förskottsbetalningen. Så det är en trygghet om jag tids nog skulle flytta. För egen del skulle jag vara glad om någon mer i föreningen skulle betala hyror i förskott. Då hade vi kunnat amortera mer och på sikt hade det blivit billigare att bo här. All amortering föreningen gör räknas som kapitaltilskott och tillfaller bostadsrättinnehavarna. Om jag tids nog säljer lägenheten får jag dra av allt som amorterats gällande min insats mot den framtida vinstskatten. Så pengarna försvinner inte utan tids nog blir det mindre skatt att betala om/när lägenheten säljs.

   Gällande inkomster och utgifter sparas som vanligt det som blir över varje månad. Jag försöker jobba nått extra pass för att öka sparkvoten. Jag har alltid som mål att minst spara 10 000 kr i månaden och det har gått bra över tid.

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
  3. Okej.
   Vad menar du med att du kan dra av amorteringar på vinstskatten? Aldrig hört något sådant tidigare.

   Superbra sparande Slimis!
   Mvh PB?

   Radera
  4. Hej PB?

   Jag ska ge ett exempel. Du köper en bostadsrätt för 500 000 kr. Efter det amorterar bostadsrättsföreningen varje månad på föreningens lån. Som i vårt fall har vår förening haft för stor kassa och gjort extra amortering vid ett par tillfällen. 10 år senare säljer du bostadsrätten för 1 miljon kr och tjänar 500 000 kr. Dessa 500 000 i vinst ska du betala skatt på. 22 % om jag inte minns fel dvs 110 000 kr. Det är på denna skatt du kan dra av alla amorteringar föreningen gjort under den tid du bott i föreningen det kallas även kapitaltillskott. Detta görs automatiskt den dagen du säljer bostaden och underlag skickas till Skatteverket.

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 6. Toppen, googlade nu och såg att det är precis som du skriver. Det är ju toppenbra. Kan bli mycket pengar att dra av från vinsten antar jag. Speciellt om man bott länge i lägenheten.

  Mvh PB?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej igen PB?

   Ja precis. För de flesta bostadsrättföreningar är det bra att amortera ner skulder över tid. Skattemässigt så får en bostadsrättsförening inte dra av 30 % av räntekostnaden som en privatperson får göra. Det gör att lånen blir dyrare för en förening än för en privatperson.

   Trevlig helg :-)

   Mvh Slimis

   Radera