måndag 18 oktober 2021

Preem och Shell Mastercard försämrar villkoren

 Idag när jag loggade in på mina sidor hos Preem och Shell uppmärksammade jag att de nu försämrar villkoren för oss användare. 

Jag har ju tidigare rekommenderat dessa kort av 2 anledningar. Dels cashback på 0.5 % men de har även haft en attraktiv sparränta med insättningsgaranti. Shell Mastercard har erbjudit 2 % sparränta och Preem Mastercard har erbjudit 1.65 % om jag inte minns fel. 

Men från och med 15 December upphör sparräntan att utgå på innestående saldo hos Preem.

From 20 December upphör sparräntan att utgå på innestående saldo hos Shell.

För er som äger korten blir det även några till förändringar. Dessa kan ni läsa om på respektive hemsida.

En nackdel med olika kreditkort är att förmånerna oftast försämras med tiden. Tidigare har jag använt OkQ8 och Komplett Mastercard som också försämrade villkoren över tid och med det sagt slutade jag använda dem.

För ett par veckor sedan tog jag i alla fall ut mitt buffertsparande från både mitt Preem och Shell Mastercard och istället satt jag in pengar på mitt nya Rocker Kort. I dagsläget har jag innestående ränteinkomster på korten som betalas ut till i början av nästa år. Men sen funderar jag på att göra mig av med något eller båda dessa kort. När villkoren försämras finns det ofta bättre alternativ och jag tycker inte dessa kreditkort är lika attraktiva som de en gång i tiden var.


För er som tröttnat på det ständigt försämrade villkoren finns det i alla fall fortsatt möjlighet att skaffa ett Rocker Kort istället.

Rocker erbjuder sparränta från 0.8 % på insatt kapital och upp till 10 % cashback. Den senaste tiden har jag legat i och värvat rejält med vänner till Rocker och igår hade jag värvat totalt 19 stycken vänner. Tack ni som blivit min Rocker vän via bloggen <3  Det innebär att jag nu har 10 % cashback på kortet. Handlar jag för 5000 kr på mitt Komplett, Shell eller Preem kort får jag 25 kr i återbäring. Rocker kortet ger mig istället 500 kr i återbäring. Som ett exempel så kostar nu 1 liter diesel till min bil 17.10 kr istället för tidigare 19 kr per liter. Återbäringen gäller överallt i jämförelse med en del andra kort som har begränsningar på vad man får återbäring för. Med det sagt är detta Rocker kort rena guldgruvan om man lyckas värva lite vänner. Precis som med Vimla är det inte alltid helt lätt att värva vänner över tid. Men med lite tålamod och envishet kan man man blir rejält belönad eftersom återbäringen är upp till 6000 kr per år. Återbäringen betalas alltid ut månaden efter och det är också ett plus i kanten. När det gäller Vimla kan man bli belönad genom att ringa gratis eftersom varje värvad vän ger 10 kr rabatt på telefonräkningen varje månad.

Jag kan med det sagt rekommendera att ni gör er av med dåliga cashback kort som inte levererar längre. Skaffa istället Rocker via min länk . Jag ger alla som blir min Rocker vän 0.5 % cashback och sen kan ni värva era egna vänner för att på sikt få upp till 10 % återbäring på kortet. Förutom en bra återbäring är kortet gratis, inga valutaväxlingsavgifter och man kan ta ut upp till 3000 kr i kontanter utan kostnad. Kan säga att jag redan nu älskar detta kort <3

Förövrigt vill även bankutmaren Rocker ta steget in på First North. I samband med notering kommer bolaget ta in nytt kapital, oklart hur mycket. Det ska bli spännande att följa detta bolag på börsen tids nog.

Uppdatering: Den 18 Oktober väljer jag att sälja av 8240 aktier i Hufvudstaden. Priset var 137.77 kr styck. In köptes istället 6500 stycken H&M. Priset var 168.86 kr st. 19 Oktober stiger H&M och jag säljer åter av 6500 stycken H&M för 171.32 kr st. In köps åter 8240 stycken aktier i Hufvudstaden. Priset för återköp var 138.92 kr st. Den vinst som dessa vinster genererade har investerats i Avanza Zero.

Uppdatering 2: Lite senare den 19:e Oktober säljs åter 8240 stycken aktier av i Hufvudstaden. Priset nu är 139.40 kr per st. In köps 6500 stycken H&M för 171.21 kr st. 

Uppdatering 3: Den 20:e Oktober får H&M sänkt rekommendation och faller. Jag köper ytterligare 200 stycken H&M för 166.94 kr styck samt investerar nästan 5000 kr i Avanza Zero. Efter denna transaktion ligger belåningen på 0 %.

Kommer uppdatering om någon ny affär görs. Nuvarande portfölj ser ni på höger sida av bloggen.


Vad använder ni läsare för Kredit/Betalkort? Är ni nöjda med de kort ni har idag? 

13 kommentarer:

 1. Kör på Lunar för sparräntan (har min buffert där, 1% ränta) samt på Rocker för konsumtion. Har nu precis fått 2,5% cashback på Rocker, så det är redan det bästa kortet jag någonsin haft. Har kvar Komplett kreditkort än så länge men kommer nog avsluta det snart, samtidigt kan det vara nice att ha lite kredit så kan man sänka bufferten lite :-). Räcker med Rocker för konsumtion annars, jag spenderar sällan mer än 5000 kr/månad utöver hushållets avgifter. Så länge sparräntan är högre på Lunar (upp till 100 000 kr insatt) så har jag nog kvar det.

  Är riktigt nöjd med Rocker. De hade en automatisk överföring man kan sätta på mellan sparkontot och betalkortet, så man kan se till att det alltid finns t.ex. 1000 kr på betalkortet. Detta är bra också om kortet blir stulet och någon försöker köpa dyrt, alla köp över den summan blir då nekade :-)

  /Arbetsplanen

  SvaraRadera
 2. Hej Arbetsplanen.

  Tack för tips om Lunar. Som du skriver är ju en ränta upp på 1 % upp till 100 000 kr riktigt bra. Gratis till 2.5 %. Jag är säker på att du fixar 10 % på sikt. Hör man bara runt lite bland nära och kära så lyckas man värva fler vänner med tiden. Det gäller bara att inte ge upp om det går lite segt. Såg det där med automatisk överföring. Riktigt bra funktion för den bekväme.

  Fortsatt lycka till att värva Rocker vänner och tack för din kommentar.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
 3. Hur funkar deras (Rocker) cashback ?

  Lika kasst som Komplett (som jag idag har för mina vanliga inköp), där man får 0,5% på hela kronor, dvs 1 kr tillbaks på 200, gör man ett köp under 151kr så blir det noll (151 avrundas upp till 200), eller som i graven gångna Rebilla (kortet) där dom direkt efter varje månads avslut satte tillbaks cashbacken på kortkontot, och där deras 1% (eller om det t.o.m var 2%) alltid räknades på de exakta beloppen ner på öret och på hela månadens total istället för på varje köp.

  /PeO

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej PeO.

   Tråkigt nog försämrade Komplett sina villkor. Som du beskriver är det inge vidare när det avrundas upp eller ner på köp. Handlar man för små summor hos Komplett uteblir bonus helt då bonusen avrundas ner. Hos Rocker får man återbäring för alla köp och avrundas varken upp eller ner. Återbäringen sätts sedan in automatiskt på samma kort som du använder månaden efter. Man behöver inte ta ut bonusen som man måste göra hos Komplett. Jag kan iallafall varmt rekommendera detta kort då det slår samtliga tidigare kort jag testat.

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
  2. Har använt din länk nu och beställt + fixat appen (trist nog luras dom med att den bara finns för iPhone, men söker man på Google Play så finns den såklart där med). Nu ska man också bara "lura" (övertyga) andra att skaffa, eller så får du/vi/alla helt enkelt hjälpas åt så att alla kommer upp i 10% :)
   Nu när du nått max så finns det ingen större anledning att få fler att skaffa kortet med din länk, eller ? Kanske har dom en onämnd begränsning på hur länge den högre återbäringen gäller (hittade inget sånt i villkoren) ?
   Signup var iallafall långt bättre än Revolut (inte Rebilla) som hade ett nästan fiskeliknande tillvägagångssätt där man skulle fota sitt körkort för att skaffa deras konto.. För många frågor att svara på kan skrämma bort nya kunder..

   Min länk är iallafall..
   https://rocker.com/referral/92b150a3-b59c-4d69-9ae8-83d9f3af92b7
   Hitta på nåt om du vill med den, eller rensa från kommentaren om du tycker det är en dålig idé att hjälpas åt :)

   /PeO

   Radera
  3. Hej igen PoO och ursäkta för sent svar.

   Tack för att du joinat Rocker <3 Just nu hjälper jag min sambo att värva Rocker vänner. Men jag kan även hjälpa dig om du kan få någon Rocker vän här via min blogg. Gällande återbäringen ska den gälla tillsvidare men givetvis finns ingen garanti att de någon gång i framtiden försämrar villkoren. Men så länge villkoren är så pass bra som idag tycker jag kortet är bra.

   Lycka till att värva Rocker vänner nu framöver :-)

   Mvh Slimis

   Radera
 4. Just nu går det segt med 0% återbäring... Det kommer ju bli en viss fördröjning på resultatet eftersom det tar tid för dom att skicka ut kort (som jag inte fått än).. Vill minnas det stod nåt om att mina 0,5% inte kommer dit förrän efter 3 köp med kortet.

  Får man på nåt sätt veta om nån (utan att behöva veta vem) som använt ens referral-länk ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej igen PeO.

   Du ska få 0.5 % direkt om du använt min länk. Men för att få det går du in på Rocker Cashback och tittar om du genomfört de 3 stegen för att få 0.5% i återbäring.

   1. Du måste beställa kortet.
   2. Du måste koppla någon bank till kortet. Jag har själv kopplat från mitt konto hos Länsförsäkringar.
   3. Du måste öppna ett sparkonto hos Rocker. Behöver dock inte sätta in några pengar utan endast starta ett sparkonto.

   Får du 0 % är det som sagt något av dessa steg som du inte gjort. Alternativt att du inte använt en tipslänk. Skaffar man kortet utan tipslänk börjar man på 0 %. Så man ska inte skaffa kortet via deras vanliga sida utan välja en tipslänk. Gällande referral-länken får man inte reda vem som använt den.

   Kolla upp detta så kommer du få 0.5 % återbäring.

   Mvh Slimis

   Radera
 5. Det bästa jag har just nu är inte-så-bra-Komplett + Santander VISA med deras återbäringsprogram (https://aterbaring.santanderconsumer.se/) för vissa onlinebutiker. Till skillnad från så många (alla ?) andra så är det inte bara för köp från onödiga skräpbutiker man får återbäring där, och ganska generöst ibland. Ingår i alla deras kort, men numera finns inte gratiskortet som jag har fått behålla (och förnya) fast dom plockade bort det.

  Sparande har jag också på Santander (0,75-0,85% ränta på olåsta buffrar, den med högre ränta tar det en månad innan man får ut från).

  Om man har lite "spelpengar" över så är Lysa ett bra alternativ som skött sig väl sen jag gick in och började månadsspara där. Jag prickade precis in den rejäla svackan (missade några dagar och förlorade lite alldeles i början i slutet på mars 2020). Uppgång på runt 40% sen dess.

  Savelend är också nåt för "spelpengar", men där går det inte fullt lika bra som på Lysa, får in runt 8% ränta per år.

  Sen ska man väl inte nämna pensionen... den kommer man ändå inte få se röken av när det är dags.. Gick bra ett tag, men just nu på återhämtning från en extremt djup grav för nån månad sen..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej igen PeO.

   Tack för att du delar med dig om dina kort. Gällande sparande med insättningsgaranti får man inte mycket i ränta i dagsläget och jag tror tyvärr inte man får så mycket mer framöver. Din investering i Lysa blev riktigt bra. Börskraschen blev kort men även jag gjorde något riktigt bra köp då. Saveland har jag inte hört talas om men 8 % låter ju helt okej om man kan lyckas med det.

   Pensionen blir dålig för de flesta med låg och medelinkomster. Det gäller att ta tag i pensionen i tid. Hur kommer det sig att sparandet sjönk så pass mycket för någon månad sen? Har du många år kvar till pension?

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
  2. Savelend (med ett "e" på andra halvan) har funnits ett tag, dom investerar i krediter till privatpersoner och företag, men det har som jag nämnde varit lite svajigt det senast året (mer kreditförluster, men det täcker ändå upp för räntan och man får igen 70% på förlusterna på deklarationen).

   Lyckades få igenom flytt av spelpengarna från Länsförsäkringar och Alecta efter många månaders hanteringstid, så först i mitten på aug kunde jag göra val av mindre dåliga fonder på SPP (som påstod sig ha de jag valt på det andra spelstället, men som det sen visade sig att dom inte hade).. Efter byte av fonder till några av deras aktiefonder, så gick det upp ett tag till början på oktober.
   Det större beloppet (från Alecta) tog såklart den större smällen när "SPP aktiefond Sverige" rasade, fick kortare tid för återhämtning än det mindre beloppet jag flyttat från Länsförsäkringar (tillgängligt från mitten på maj).

   Det har överlag gått ganska bra efter flytten, bara det att timingen vid inflytt blev fel, de jag har där på lite olika fördelning är:
   https://secure.msse.se/SPP/direkt/quicktake/history?id=0P00000FYQ
   https://secure.msse.se/SPP/direkt/quicktake/history?id=0P00000FYR
   https://secure.msse.se/SPP/direkt/quicktake/history?id=0P00000LST
   https://secure.msse.se/SPP-redesign/itp18/quicktake/history?id=LU0196035553

   Radera
  3. Hej igen PeO.

   Ja det kan vara lite krångel att flytta pensionpengar. Tycker iallafall att dina val av fonder från SPP känns bra på sikt. Hoppas det ordnade sig med din återbäring hos Rocker. Har skrivit längre upp bland kommentarerna hur du ska göra för att få 0.5 % i återbäring istället för 0 %.

   Trevlig helg.

   Mvh Slimis

   Radera
 6. Har gjort allt utom de 3 köpen med kortet jag inte fått, det här från deras egna instruktioner på sidan dom visar via referral-länken: "Steg 3: Beställ Rockerkortet och genomför tre köp med kortet, öppna ett sparkonto genom Rocker Savings och gör en koppling via Rocker Connect - allt i Rocker-appen."
  "Steg 1" gav bara en sidan hur man laddar ner appen till an apple-telefon, men gissar att det blev rätt då dom fått mitt mobilnummer där och säkert roffar åt de uppgifterna via appen oavsett hur den installerats (för Android får man leta själv på Google play).

  SvaraRadera