torsdag 14 oktober 2021

Månaden och årets resultat så här långt

Jag fick i mitt tidigare inlägg en del frågor gällande mina kortsiktiga affärer av användaren Unknown. 

Ni som följt min blogg ett tag vet att jag handlat i framförallt H&M, Handelsbanken och Hufvudstaden den senaste tiden. Jag förstår att det inte är så lätt att hänga med hur jag tänker gällande dessa kortsiktiga affärer samt vad som blir resultatet av alla affärer. Jag har även gjort väldigt många uppdateringar de senaste månaderna så att hänga med alla dessa är inte så lätt. Jag ska i alla fall försöka förklara lite kort om dessa affärer samt resultatet av det hela så här långt detta år.

Till och börja med kan ni se senaste månadens resultat här under: Eftersom dagens resultat inte är medräknat i detta diagram ligger avkastningen lite lägre då H&M hade en dålig dag. Som ni ser har den senaste månadens resultat inte varit positivt. Men lite bättre än omx30.

Tittar vi istället på årets resultat så här långt kan ni se resultatet här nedan:Som ni ser toppade min portfölj i Juli och har sedan dess haft negativ utveckling. När allt såg som bäst ut hade jag en avkastning på drygt 30 %  för året och portföljen var upp drygt 800 000 kr. Till dagens datum har portföljen tappat runt 10 % och ligger just nu på lite över 600 000 kr plus. Så här i efterhand hade det vart bäst att sälja av på toppen och sedan ligga likvid och vänta in en botten. Men att tajma börsen är inte lätt och därför kör jag på med att investera mer pengar på börsen över tid. Jag håller en hög sparkvot och investerar i det jag tycker känns bäst för stunden. Jag försöker även öka på i indexfonden Avanza Zero med jämna mellanrum och detta innehav har i dagsläget växt till över 800 000 kr.

Gällande min kortsiktiga handel stämmer det att jag sålde av i Handelsbanken lite billigare än jag tidigare köpt tillbaka mina aktier för. Anledningen var att att jag kunde köpa tillbaka Hufvudstaden med en större marginal än jag tidigare sålde för. Hufvudstaden sålde jag tidigare i år och hela innehavet såldes då för 142.40 kr per aktie. Dessa köptes sedan tillbaka för 139.40 kr styck i och med att jag sålde Handelsbanken aktier lite billigare än jag från början hade tänkt. Istället för en årsvinst på drygt 400 000 kr i Handelsbanken slutade det med 366 000 kr plus i denna aktie under 2021. Tittar vi däremot tillbaka 1 år ligger jag istället 563 000 kr plus i Handelsbanken och jag har totalt handlat för 34 miljoner kronor i aktien. Så för egen del är jag nöjd med resultatet även om jag kunde tjänat lite till så här i efterhand. Men det är ju alltid lätt att se tids nog vad man skulle ha gjort samt vad man skulle låtit bli. 

Så här i efterhand är jag ändå glad att jag släppt på mina Handelsbanken aktier och att jag gjorde en bra affär i aktien. Det har tagit lång tid för en uppvärdering av aktien och jag har väntat med tålamod för denna vinst.

Handelsbanken är ett fint och välskött bolag som presterat bra historiskt. Men bolaget har även gjort mig besviken över tid. Dels 2017 då banken började underprestera index. Så här i efterhand är jag glad att jag då lyckades sälja alla mina 6000 stycken aktier nära toppen (125-132 kr styck) (Länk till försäljningen) Det blev på den tiden en vinst på runt 150 000 kr. Jag låg däremot som mest runt 100 000 kr minus i aktien 2016. Så det gäller att inte sälja i fel tid om man vill tjäna pengar på sina investeringar.

Jag hade även själv en bra relation med Handelsbanken för några år sedan. Men tyvärr byttes det chef där jag bor och efter det blev relationen till banken sämre och sedan några år tillbaka är jag inte kund i banken längre. Tittar man på dagens Handelsbanken har de nu lagt ner sitt kontor där jag bor. Även om jag tror banken kommer tjäna bra med pengar i framtiden tror jag ett minskat kontorsnät kommer slå mot Handelsbanken på sikt. En av grundidéerna att vara kund hos banken är ju den personliga servicen. Den kommer helt klart försämras med ett halverat kontorsnät är min tro i alla fall.

 Med det sagt är jag just nu nöjd med att endast äga 200 aktier i banken samt ett visst ägande via min indexfond. Jag önskar därmed Handelsbanken lycka till framöver och jag kommer som sagt fortsatt behålla en liten del (200 stycken aktier) av mitt tidigare innehav.     

Gällande Hufvudstaden är det också ett bolag jag tjänat väldigt bra med pengar över tid. Vid två  tillfällen sålde jag av mitt innehav runt 150 kr tidigare år och gjorde en bra vinst. Sedan rusade bolaget till över 200 kr. Detta var när hela fastighetsmarknaden var övervärderad 2019. Det gäller att hålla sig borta när det blir en bubbla i någon sektor. Att köpa för dyrt är något jag försöker att undvika även om det även hänt mig. Pris är ju vad man betalar och värde vad man får.

I Hufvudstaden ligger jag 242 000 kr plus i år och ser vi 1 år tillbaka ligger jag hela 374000 kr plus. Men då har jag kört kortsiktig handel i aktien för över 56 miljoner kronor så det har vart lite jobb bakom vinsten. 

Tittar vi däremot vad som har gått sämre så ligger H&M i botten. Minus 102 000 kr i år men plus 51 000 kr om vi ser 1 år tillbaka.  Även här har jag handlat för drygt 15 miljoner kr i aktien det senaste året. Men det har inte hjälpt för att nå ett bra resultat. Min kortsiktiga handel hjälper ofta till för ett bättre resultat över tid men det är som sagt ingen garanti för en god avkastning. Viktigast är att aktierna jag handlar i utvecklas bra över tid. Gällande H&M kommer jag fortsatt ha tålamod och tror fortsatt vi kommer se en uppvärdering av aktien på sikt. Men precis som med börsen överlag gäller det att ha tålamod för att bli belönad på sikt.

Med det sagt är det svårt att slå index över tid. Jag har lyckats med detta några år men jag misslyckades förra året. Just nu ligger jag snäppet efter index även detta år. Men jag tycker det är kul med en del kortsiktig handel i kombination med långsiktigt tänkande och därför kommer fortsätta med min strategi så länge portföljen presterar skapligt. På längre sikt ser jag gärna att Avanza Zero tar en större del av portföljen och detta är något jag jobbar för redan idag.

Det var allt för mig denna gång. Förövrigt finns det fortsatt inte så mycket tid för bloggen. Med 2 st mindre barn här hemma, ansvar som ordförande i vår bostadsrättförening samt ett heltidsjobb med en hel del övertid blir det dåligt med tid till andra saker här i livet. Men förhoppningsvis kommer allt slit tids nog löna sig. Man får ju inget gratis här i livet och ska det bli något resultat lär man kämpa på. 

Med det sagt vill jag önska alla läsare fortsatt lycka till med ert sparande.

Tack för mig.

Vänliga hälsningar Slimis

12 kommentarer:

 1. Grattis till riktigt bra swingtrading! Mycket imponerande vinster!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kalkyl och tack för din kommentar.

   Grattis själv till 200k per år! Bra jobbat!!

   Mvh Slimis

   Radera
 2. Tack för en fin uppdatering. Det är kul att läsa din blogg. Ju mer lätt sammanfattade uppdateringar ju bättre. År och månad var lätt att följa. Riktigt bra jobbat att du sparat och fått tillväxt under lång tid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Unknown.

   Kul att du uppskattar min blogg även om tiden för den är knapp nuförtiden. Förhoppningsvis går livet in i en lugnare fas när barnen tids nog blir större och kanske finns det mer tid för bloggen då. Förövrigt är det kul att sparandet gett ett bra resultat på längre sikt. Så här i efterhand är jag glad att jag började spara till min pension redan när jag var 24 år gammal. Börjar man i tidig ålder behöver man ju inte spara lika mycket när man tids nog fått ihop ett kapital. När man även jobbar i ett låglöneyrke är det viktigare ändå att tänka på sin pension. Att tids nog leva som fattigpensionär är inte mycket att sträva efter. Dessutom höjs pensionsåldern hela tiden så man vet inte hur pigg man kommer vara på äldre dar. Har man ett sparande då har man ialfall den tryggheten.

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 3. Grattis till lyckad trading. Förstår fortfarande inte hur du lyckas pricka in uppgångarna så som du gör. När jag handlar något, backar det nästan alltid. Kanske en gång av fem går kursen upp efter köp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Snålgrisen.

   Det är flera faktorer som avgör om kortsiktig handel går bra eller inte. Det bästa för mig är när aktien jag handlar i går sidledes/svagt upp över en längre tid samtidigt som svängningarna i aktien är hög. Vid kraftiga ras är det desto svårare. För egen del går jag ofta på känsla och det behövs även lite tur för ett bra resultat. Tror med det sagt att kortsiktig handel inte passar alla. Det krävs en viss tid för att följa de aktier jag handlar i samt hålla koll på köp och säljkurser över tid. Men får man in lite flyt i handeln kan det bli riktigt fina vinster över tid.

   Tack för kommentar och lycka till framöver.

   Mvh Slimis

   Radera
 4. Bra jobbat! Jag har alltid undrat hur du valde just dessa tre aktier för din trading?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym.

   Över en längre tidsperiod har jag kört swingtrading i flera bolag. Investor, Industrivärden, Sca, Telenor, Volvo, BillerudKorsnäs för att nänma några bolag. Gemensamt är att jag håller mig till större bolag jag kan tänka mig äga på längre sikt. För att lyckas försöker jag köpa när jag tycker bolagen är attraktivt värderade. Sen jobbar jag vidare från det. Läs gärna lite mer hur jag tänker i fliken Swingtrading på höger sida av bloggen.

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
  2. Tack, läser mer!
   Låter som en strategi jag också skulle känna mig trygg med! Men jag brukar tyvärr "bli kär" i mina aktier och vill inte sälja efter jag köpt de :D Då blir det inget trading..

   Radera
  3. Hej igen.

   Som du skriver kan det vara svårt att släppa på sina innehav ibland. Man vill ju gärna vara med på en längre resa för en god avkastning över tid. Risken finns ju att man säljer av ett bolag som presterar väldigt bra på sikt. Men man kan ju köra kortsiktig handel med en mindre del av portföljen samt ha en del innehav på längre sikt. Jag rör tex inte mitt innehav i Avanza Zero och det har fungerar bra det också.

   Lycka till iallafall om du tänkt testa på lite mer kortsiktig handel :)

   Mvh Slimis

   Radera
 5. Hej Slimis. Jag önskar att du kunde börja klippa ut innehållet i dina screenshots. Som du gör nu är verkligen helknäppt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Apan.

   Givetvis går det alltid att få till det bättre. Men då jag inte har alldeles för mycket tid för bloggen har jag gjort det lätt för mig och gör på detta sätt som fungerar bra för mig.

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera