lördag 25 april 2020

Pengar rullar in. Det går bra nu

Då var det snart slut på denna månad och med det kommer en ny lön in på kontot nu den 27:e. Förra månaden blev det ett nytt rekord när det gäller antal jobbade timmar under en enskild månad. När månaden var slut hade jag lyckats jobba hela 255 timmar och 45 minuter. Jag bodde mer eller mindre på jobbet förra månaden. Det hela resulterade i en lön på ca 51000 kr brutto. Efter skatt kommer jag få ut ca 35 500 kr och det är min näst bästa månadslön någonsin. Enda gången jag tjänat mer var när jag jobbade i Norge för några år sedan och då lyckades jag komma upp i 57000 kr brutto. 

Anledningen till så många timmar på jobbet var att nuvarande kris utlöstes rejält förra månaden. När Corona-krisen bröt ut sköt sjukskrivningarna i höjden och så här i efterhand tror jag att många var sjuka av flera olika orsaker. Jag förstår de som var hemma eftersom de var sjuka på riktigt alternativt bara förkylda för att inte smitta andra. Men jag tror även att en hel del personal passat på att utnyttjat läget för att vara hemma. Kanske är man orolig för att smittas eller bara ser ett läge att kunna vara hemma länge med i stort sett hela lönen betald. På det krävdes ingen sjukskrivning från läkare på lång tid. Det kan ha gjort att personal kan ha vart hemma sjuka betydligt längre än motiverat.

Ett exempel är en kollega som varit hemma i 6 veckor nu. Denna kollega har tidigare ofta vart sjukskriven pga olika orsaker. Så fort det dök om detta Corona virus såg jag inte röken av honom på jobbet. Efter 3 veckor skrev han på FB att han säkert kunde ha jobbat men inte ville smitta någon. Efter 6 veckor kontrollerades det om han har varit/är smittad av Corona viruset. Men inget spår av någon smitta har synts till. För egen del har jag aldrig vart sjuk mer än 1 vecka i mitt liv och har därför svårt att se hur man kan vara sjuk 6 veckor av en förkylning mm.

Men det är som vanligt när man jobbar i vården. Det brukar synas vilka som ställer upp och finns där när andra håller sig borta. För egen del har jag har inte vart sjuk en enda dag under denna Corona-kris. Vardagen i vården har förändrats ganska drastiskt sedan smittan kom till Sverige. Varje dag går jag nu till jobbet och använder extra skydd för att inte smittats av denna hemska smitta. Mina händer har tagit rejäl skada av all sprit jag använt. Samtidigt känner jag en viss oro att även jag ska smittas när jag väljer att hjälpa andra människor. Skulle jag smittas finns en stor risk att många äldre skulle smittas av mig och med det skulle fler dö. Även om jag själv inte är i riskgruppen finns även en risk att jag skulle bli rejält sjuk om jag blev smittad. Men min plikt här i livet är att hjälpa andra människor och det finns många andra som jobbar inom vården som tänker precis som mig. Om inte vi skulle ta hand om de gamla och sjuka, vem skulle hjälpa dom då? Jag undviker i dagsläget all onödig social kontakt och träffar endast min närmaste familj vid sidan av jobbet. På det följer jag alla rekommendationer samt sköter mina hygienrutiner extra noga. Det sista jag vill är givetvis att bli sjuk.

Med det har jag iallafall denna månad valt att öka på mitt ägande i Avanza Zero ganska rejält. En del av månadens besparingar kommer även gå till amortering av aktiebelåningen. Även om det har vart få uppdateringar här på bloggen har jag den senaste tiden köpt och sålt aktier för några miljoner. Osäker på exakt hur mycket jag handlar för men har iallafall bidragit med nästan 4000 kr i courtage till Avanza de senaste 30 dagarna och eftersom min courtagekostnad ligger på 0.055 % så blir det några affärer. Det har framförallt varit kortsiktiga affärer i Hufvudstaden och SEB för min del. Jag har tyckt båda bolagen känns attraktivt värderade i dagsläget men väljer Hufvudstaden i första hand då jag redan har så pass stor exponering mot banksektorn genom Avanza Zero. Förövrigt har portföljen återhämtat sig lite sedan de stora raset. Som mest var aktieportföljen ner drygt 1 miljon kr och det gjorde riktigt ont i magen så här i efterhand. Men istället för att ge upp sparandet har jag detta år investerat mer pengar än jag någonsin gjort tidigare. När många andra går med i A-kassan och bunkrar toalettpapper har jag istället bunkrat aktier/fonder. Det har helt enkelt vart för svårt att avstå en del aktier när det är rejäl rea på börsen. Bästa affären i år har Hufvudstaden bidragit med. Men även Telenor, Equinor och XXL har bidragit positivt till portföljen . Tyvärr hjälper inte dessa goda kortsiktiga affärer när portföljen i övrigt har rasat likt det mesta på börsen. Men börsen kan som sagt inte alltid gå upp och man får räkna med perioder med lite sämre avkastning. Men efter regn kommer tids nog solsken igen och det gäller bara att härda ut denna kris som är just nu. Jag är säker att vi tids nog kommer se en bra avkastning på börsen igen. Man ska alltid komma ihåg att kriser inte varar för evigt. Det är även vid kriser man kan göra sina bästa affärer.

Med det har portföljen än så länge underpresterat index i år. Det är framförallt H&Ms svaga aktieutveckling som dragit ner avkastningen. Men på sikt borde även H&M återhämta sig. Förövrigt är förhoppningen att portföljen i stort kan ta igen lite avkastning mot index nu framöver. Kanske blir det här de första året jag underpresterar index. Givetvis hoppas jag att så inte blir fallet. Men om så blir kommer jag ta mig en funderare att gå över till mer indexfonder framöver. På sikt är en bra avkastning det viktigaste och även om jag lyckats slå index under några år finns det inga garantier att lyckas med detta över tid. Men det är som sagt för tidigt att utvärdera detta år då vi inte ens halva året ha gått än så länge.

Med det kommer jag fortsätta uppdatera här på bloggen om/när någon affär görs nu framöver.

Hur har ni läsare agerat under denna kris? Fortsätter ni ert långsiktiga sparande som vanligt?

27 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 2. Hej Slimis.
  Vad säger Arbetsmiljöverket om övertid.

  8 a §

  Övertid utöver allmän övertid får tas ut med högst 150 timmar per arbetstagare under ett kalenderår om det finns särskilda skäl för det och situationen inte har gått att lösa på annat rimligt sätt (extra övertid).

  Extra övertid och allmän övertid får tillsammans inte överstiga 48 timmar per arbetstagare under en tid av fyra veckor eller 50 timmar under en kalendermånad.

  (Paragrafen ändrad genom 2011:740.)
  Följer din arbetsgivare några regler som ska följas? Din övertid har passerat 95 extra timmar på 4 veckor. Dubbellt så mycket som tillåtet. Tolka mig inte fel men bra att veta vad lagen säger. Lycka till på jobbet och börsen.
  Mvh.jacke77

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jacke.

   Jag är dåligt insatt i fackliga frågor. Men då jag har 2 olika arbetsgivare har jag endast jobbat marginellt övertid hos den ena. Resterande tid har jag gjort hos min andra arbetsgivare. Men jag har tidigare jobbat 230 timmar hos en och samma arbetsgivare under en månad. Det är ju ett måste att folk får den hjälp de behöver även om de saknas personal. Så jag antar arbetsgivaren kan få tillfälligt tillstånd att en arbetstagare arbetar mer än normalt under en period. Är det kris är det vikgaste att de som behöver vård får det. Som tur finns det personal som ställer upp när det gäller.

   Lycka till du med och tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
  2. Det är bra att folk ställer upp. Men arbetsgivare måste följa regler speciellt om det skulle hända något på övertid och om du skulle skadats. Då blir det stora skadestånd för arbetsgivare. Det finns ingen extra kris när det är tillåtet jobba 95 timmar extra i månaden. Det är ett stor risk att det skulle hända olycka på jobbet när folk är slitna och trötta på jobbet. Man få får inte sova på jobbet här i Sverige. Det funkar så i asien och dem där länderna. Det kallas kollektivavtal som borde funger i demokratiska länder. Jag vet att innom vården brukardet fuskas med sådant som är inte tillåtet. Arbetsplatsolyckor är ganska vanliga och kollektivavtalet är för att skydda arbetare. Säkerhet borde komma på plats nr 1 för alla arbetsplatser i Sverige och demokratiska länder. Det borde varje arbetsgivare ha koll på för att inte ha med arbetsmiljöverket att göra. Det är bra att ha lite koll på sådana saker även om det är kul att tjäna extra pengar. Men långsiktigt skadar hällsan. Ha det så bra. Jag håller mig till LF Global indexnära.
   Mvh.jacke77

   Radera
  3. Hej igen Jacke.

   Av egen erfarenhet har arbetsgivare blivit hårdare med övertid. Det är som sagt sällan jag får jobba någon övertid alls nuförtiden. Men annars är jag van att jobba mycket och har aldrig råkat ut för någon olycka tack vare det. När jag jobbat mycket under en period tar jag ledigt sedan och återhämtar mig. Just nu har det vart behov av extra arbetskraft i vården. Det kommer tids nog lugna ner sig med Corona viruset och då kommer det finnas mer personal på plats. Men just nu ställer jag upp för allas bästa som sagt.

   Tack för dina synpunkter. Som du skriver ska vi givetvis inte jobba för mycket över tid här i Sverige.

   Mvh Slimis

   Radera
  4. Inställningen Jacke77 har här är vad jag anser är fel med landet. Givetvis ska det finnas skydd för arbetstagare så de inte blir utnyttjade och tvingade till övertid. Men detta översitteriet angående hur andra spenderar sin tid irriterar jag mig något otroligt på. Om jag vill jobba mer än någon annan så borde jag kunna göra det utan att något fack, som jag inte är ansluten till, kommer och säger annat.

   Radera
  5. Hej Anonym.

   Som du skriver finns det alltid någon som ska ha åsikter när man inte gör som alla andra. I flera år låg jag ofta på över 200 timmars jobb i månaden. Jag mådde bra av att jobba och var obetydligt sjuk över tid. Samtidigt finns det dem som inte ens jobbar heltid och har rejält hög sjukfrånvaro. Jag är öppen med att jag jobbar mycket och det är ok för mina arbetsgivare. Tids nog kommer jag jobba mindre men just nu krävs det mer än en heltid för att nå mina mål. Att kunna styra mina arbetstider och hur mycket jag vill jobba ger mig frihet och lycka och det borde vara en möjlighet för alla att kunna påverka sin egen arbetssituation mer. I min mening skapar arbete hälsa och välstånd. Den som arbetar gör något bra för samhället och betalar skatt. Att arbeta hårt ger även en möjlighet att förändra sin framtid till det bättre.

   Tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 3. Hatten av för dig slimis, mycket bra jobbat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för det Unknown! :-)

   Önskar dig en trevlig kommande vecka.

   Mvh Slimis

   Radera
 4. Du är en hjälte!

  För övrigt så JA, jag har köpt ganska mycket under krisen. Det mesta köpte jag redan första veckan när jag ökade från 50 till 200 aktier i Investor, samt från 12 till 150 aktier i Boliden. Sedan har jag även fyllt på i Eolus Vind, SCA, Handelsbanken och Resurs. Nya innehav är Svolder, Securitas, Industrivärden och Castellum!

  Ha en fin lördag!

  Mvh Louise

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Louise.

   Tack för de fina orden!

   Kul att du hittat lite fynd nu när priserna har kommit ner överlag. Tycker du valt ut bra och intressanta bolag på längre sikt. Något som sticker ut lite är Boliden som inte så många i bloggosfären äger. Jag skulle själv vilja ha en position i bolaget. Tror gruvan i Garpenberg kan fortsätta gå riktigt bra även i framtiden. Såg att de nyligen kom ut med att de tänker bryta mer i den gruvan nu framöver. Men i dagsläget får jag nöja mig med mitt innehav via Avanza Zero då jag inte har några pengar över att investera.

   Fortsatt lycka till med ditt sparande. Önskar dig en trevlig kommande vecka :-)

   Mvh Slimis

   Radera
 5. Bra jobbat verkligen, extra glädjande kanske att det går bra i dessa oroliga tider. Vissa stannar hemma för minsta lilla, det är därför karensdagen tyvärr finns. Många fuskar med precis allt, synd att inte Maggan förstått detta...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kalkyl.

   Det är helt klart kul att få in lite extra lön nu när det är rea på börsen. När det gäller karensdagen är det nog bra att den finns i vanliga fall. Annars hade nog sjukskrivningarna gått upp överlag. Jag vet att de inte har någon karensdag i Norge. Men jag är osäker på hur sjukskrivningarna ser ut där i jämförelse med Sverige.

   Tack för din kommentar. Önskar dig en trevlig kommande vecka.

   Mvh Slimis

   Radera
 6. Har också en kollega på mitt jobb som först var borta 1,5 vecka, sedan en vecka igen och sedan 2-3 dagar igen. Detta är en person som i vanliga fall är sjuk eller vabbar ofta. Aldrig sett denne ha några symtom på tidigare sjukdom på arbetet (lite hosta, nästäppa eller någon heshet) ens innan COVID-19. Nu är det ju stränga order att man ska vara symtomfri i 2 dagar innan återkomst till arbetet, så nu kan jag egentligen inte säga med säkerhet att denne "passar på", men det känns onekligen så. Att vara "sjuk" 3 gånger på 2 månader känns ganska otroligt för mig.
  Som tur är finns karensdagen i vanliga fall, den behövs verkligen!

  Bra att du klarat dig hittills :-) Förhoppningsvis har du redan varit smittad men utan symtom, om man nu ska vara självisk.

  Hoppas även att dina aktier börjar dra sitt lass snart igen för lite lugn och ro!

  /Arbetsplanen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fyller i att jag ökat sparandet i samband med nedgången. Både genom köp av enskilda aktier och i indexfonder! Ju mer det dippar ju mer försöker jag avsätta på börsen och vice versa.

   Radera
  2. Hej Arbetsplanen.

   Jag vet att sjukskrivningarna kan gå upp lite när man har småbarn hemma. Tyvärr är bacillerna från förskolor otroligt smittsamma och de gånger jag vart sjuk de senaste åren har oftast vart pga det. En del människor har även sämre immunförsvar än andra. Men sen finns det givetvis de som är lata eller passar på att utnyttja systemet om möjlighet finns. Jag tror själv inte jag drabbats av COCVID-19 även om man inte kan vara helt säker. Hursomhelst skyddar jag mig så gott det går. Kul att du ökat på i nedgången. Jag har alltid kört samma strategi som dig. Går börsen ner försöker jag köpa lite mer och vise versa. Har fungerat bra än så länge. Så det är ingen dum strategi på längre sikt. Fortsatt lycka till med ditt sparande nu framöver och tack för din kommentar :-)

   Mvh Slimis

   Radera
 7. Svar
  1. Hej Byggpengamaskin.

   Ja man får inget gratis här i livet. Vill man ha något får man kämpa hårt :)

   Tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 8. Hej Slimis!

  Du och dina kollegor är riktiga heroes! Tack för allt ni gör! Håller med om att några verkar passa på att utnyttja nuvarande situation med att vara lite ledig...

  Superkul att följa din resa, du är en stor förebild!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Dividend Guy.

   Vi behövs alla i samhället. Men just nu får väl vårdpersonal lite extra uppmärksamhet i och med den kris vi upplever. Jag är säker på att även ditt jobb är otroligt viktigt och att du gör det bästa för din arbetsgivare. Det viktigaste är att man försöker bidra med något som är bra för oss alla här i samhället och det gör vi ju när vi jobbar :-)

   Tack för dina fina ord. Tycker själv att du är en stor förebild bland oss här i bloggosfären. Det är alltid lika intressant att följa din blogg och allt du delar med dig.

   Önskar dig en trevlig kommande vecka.

   Mvh Slimis

   Radera
 9. Ta en dag ledigt ibland, för du kommer inte bli tackad för att du jobbar ihjäl dig. Du har jobbat VÄLDIGT mycket, vilket ökar risken att ta skada av det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Redaktionen.

   Som du skriver har jag inte tänkt jobba ihjäl mig. Ibland jobbar jag lite mer över en period men sedan tar jag mig tid för återhämtning. Ibland lär man lyssna på kroppen och jag vet att risken för utbrändhet mm ökar om man jobbar för mycket. Tack för din omtanke. Önskar dig en trevlig dag.

   Mvh Slimis

   Radera
 10. Hej Slimis och tack för ett bra inlägg!

  Tänkte mest kommentera och reflektera över att jag stöter på personer med likvärdig sjukdomshistorik hos i stort sett alla arbetsgivare och kunder jag hanterat genom åren.

  Jag tillhör din kategori med ytterst få sjukdagar inkl dessa tider. Men jag omges också av släkt och vänner som tillhör kategorin som tar varje chans de får att vara lediga - inkl grekdagar. De finns överallt och har väldigt lite med riktiga sjukdomar att göra och mer att göra med inställning.

  I min bekantskapskrets är det därför inget förvånande att de också röstar rött. Det går tyvärr hand-i-hand det där, gratis för någon betyder att någon annan får betala kalaset. Socialismens baksida gäller ju även på arbetsplatser.

  Skönt att du i alla fall blir någorlunda kompenserad och jobbar på målet att få loss din förlorade tid!

  P.s - inte illa att generera courtage för 4000:- under en och samma månad, hoppas det också gav lite välbehövlig avkastning :)!

  SvaraRadera
 11. Hej Frihetviautdelning.

  Som du skriver är vi alla olika och vissa är sjuka mer än andra. När det gäller jobb tror jag rätt inställning gör att man presterar bättre på jobbet över tid. Prioriterar man att jobba hårt under vissa perioder får man även ett bra resultat. Jag själv ser även mitt jobb som en plikt som är viktig att sköta över tid. Misstrivs jag på en arbetsplats säger jag ifrån mig den och går vidare. Att trivas är viktigt över tid. Kul att även du sköter sitt jobb bra. Jobbar man hårt och målmedvetet ger det tids nog ett bra resultat. Gällande min senaste tids kortsiktiga handel har det gett någon tusenlapp i lägre belåning. Men på sikt är det viktigaste att Hufvudstaden ger en bra avkastning. Ska iallafall bli spännande med kommande rapporter :-)

  Tack för din kommentar. Fortsatt lycka till med jobbet och ditt sparande.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
 12. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 13. Alla inom vården, ni gör ett grymt arbete!
  Hoppas ni får tillfälle att vila också.

  Sköt om dig!

  Pappa betalar? - Bloggen om privatekonomi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej PB?

   Tack för det. Det är bara att kämpa på!

   Sköt om dig du också.

   Mvh Slimis

   Radera