fredag 3 april 2020

H&M Q1 2020

Idag kom Hennes & Mauritz med sin första delårsrapport för detta år. Min första uppfattning av rapporten var att det såg lite bättre ut än jag tänkt. Framförallt överraskade H&M positivt gällande försäljningen mellan December-Februari. Bruttomarginalen var lite bättre. Onlineförsäljningen fortsätter att imponera men framförallt var vinsten väldigt bra trots att en stor del av butikerna i Kina vart stängda. Något annat positivt var att försäljningen i Kina hade börjat återhämta sig även om försäljningen där inte går för fullt än. Även varulagret hade fortsatt och minskat under detta kvartal.

Man kan säga att nästan allt gick i rätt riktning detta kvartal. Framöver jobbar H&M hårt för att strypa så mycket av sina kostnader pga krisen vi är inne i. H&M har sänkt sin capex-bedömning för helåret 2020. Från tidigare 8.5 miljarder till 5 miljarder kronor. H&M ska även omförhandla över 1000 hyreskontrakt i år och min förhoppning är att man kan få ner hyreskostnaderna en del nu när det är sämre tider.

H&M ska under 2020 öppna 165 nya butiker inklusive franchise samt stänga cirka 130 (tidigare 175)

Det tråkiga i rapporten


Som en följd av åtgärderna i coronapandemin föll H&M:s försäljning med 46 procent under mars månad, den första månaden i det andra kvartalet.

Per den 31 mars var 3 778 av 5 065 butiker stängda. Från mitten av mars och framåt har samtliga butiker varit stängda på flera av koncernens största marknader.

För varje dag som vi behöver hålla butiker stängda blir läget alltmer utmanande. Vi har därför infört en rad kraftfulla åtgärder bland annat rörande inköp, investeringar, hyror och bemanning. Alla delar av verksamheten omfattas och samtliga kostnader gås igenom.

Vi har tyvärr tvingats inleda ett genomförande av korttidsarbete på marknader som berörs av coronasituationen. Globalt sett kommer tiotusentals medarbetare inom samtliga delar av verksamheten att beröras, men ett exakt antal kan inte ges i dagsläget. Lokal lagstiftning har olika definitioner och villkor för tillfälliga permitteringar och korttidsarbete. Vi ser också över behovet av eventuella uppsägningar. För ledande befattningshavare införs temporära lönesänkningar om 20 procent", säger vd Helena Helmersson i en kommentar.

Rörelsekostnaderna exklusive avskrivningar i andra kvartalet 2020 bedöms utifrån
nuvarande information kunna reduceras med cirka 20-25 procent, dock är denna
bedömning behäftad med viss osäkerhet.

Andra kvartalet kommer att bli ett förlustkvartal då det kraftiga försäljningstappet inte kommer
att kunna balanseras av nerdragningarna i rörelsekostnaderna.

Som en följd av det plötsliga efterfrågebortfallet kopplat till coronasituationen kommer
varulagret tillfälligt att öka. Tack vare kraftiga åtgärder och snabba revideringar av varuinköpen
bedöms dock varulagernivån återigen normaliseras i takt med att efterfrågan återkommer.

Varulagret per den 31 mars 2020 uppgick till 40,1 miljarder kronor (40,6).I slutet av dagen kom detta pressmeddelande 

Klädkedjan H&M diskuterar en utökning av lånelöften från banker för att säkerställa likviditeten på kort sikt. Det framgår av ett uttalande.

På medellång och lång sikt kommer företaget att komplettera detta med ytterligare finansiering från kreditmarknaden.

Företagets IR-chef Nils Vinge uppgav i en telefonintervju med Bloomberg News att en nyemission inte heller kan uteslutas.

”Vi tittar för närvarande på allt men vill inte gå in på några detaljer. Men under denna extraordinära situation måste man vara öppen för allt och inte exkludera något”, sade Vinge.

H&M:s finansieringsbesked kommer sedan företaget upplevt en minskad försäljning på 46 procent i mars på grund av coronaviruset. Bolaget räknar med förlust under andra kvartalet.

H&M har idag lån på cirka 10,5 miljarder kronor som löper ut inom tolv månader eller längre bort i tiden.

Vill ni läsa hela H&Ms rapport kan ni göra det här:

Mina tankar gällande H&M nuvarande situation

H&M aktien har den senaste månaden tappat en stor del av sitt värde. Det är helt klart en tuff situation just nu då H&M inte vet hur länge man måste hålla sina butiker stängda. Något positivt i allt elände är att H&M finns på nätet så att kunder kan handla genom deras hemsida. Det borde kompensera lite av allt inkomstbortfall. Förhoppningsvis kan även H&M få ner sina hyreskostnader framöver samt börja öppna upp någon mer marknad om inte allt för lång tid. Förutom detta jobbar H&M just nu stenhårt med att kapa sina kostnader överallt. Hade det inte vart för detta Corona virus hade troligtvis H&M aktien stått i bortåt 250 kr nu. Det mesta hade börjat gått bättre för H&M. Nu är det istället mer osäkerhet med allt och H&M måste tänka i nya banor. Närmaste tiden för bolaget känns för stunden väldigt osäker. Jag önskar jag hade en spåkula och kunde se när detta Corona virus lugnar ner sig över hela världen och vilka följder det kommer ge för ekonomin. Men håller denna Corona pandemi på för länge tror jag samhället tids nog kommer öppnas upp ändå då de ekonomiska följderna blir för stora. 

Framöver är det bara hoppas att H&Ms kunder fortsätter vara lojala och handlar på deras hemsida i den utsträckning det går när butikerna är stängda. Jag tror på sikt att H&M klarar denna kris och går ut starkare tids nog. 

Förutom detta lyckades jag idag med en kortsiktig affär i H&M idag då jag sålde 800 aktier och köpte tillbaka dem 80 öre billigare. Nu i efterhand en klen tröst då aktien gick från 6-7 % plus till minus under dagen.

Förutom detta har jag idag beställt hem ett rejält klädpaket till barnen från H&M. Det var ett tag sedan familjen handlade hos H&M. Men vi handlar regelbundet från dem och då jag själv har bra med kläder blir det mest kläder till barnen.

Nu framöver håller jag tummarna att H&M kan gå igenom denna kris på bästa möjliga sätt. Tids nog hoppas jag bolaget lyckas växa och bli större än de är idag.

Uppdatering:

Idag 6 April är H&Ms aktie upp kraftigt. Jag väljer med det att åter minska mitt innehav för att få en mer rimlig belåning igen. De 800 aktier jag ökade på med innan rapporten har sålts för 121.20 kr per aktie. Skulle H&M åter gå ner under veckan är är det mycket möjligt att jag åter köper dessa aktier billigare. Annars är jag nöjd med nuvarande innehav i H&M. Min nya portfölj ser ni på höger sida av bloggen. 

Uppdatering 2:

Idag 8 April stiger H&M samtidigt som övriga börsen backar. Säljer av 1900 st H&M för 137.82 kr st. Köper sedan tillbaka dessa 1900 aktier för 136.98 kr st. Senare säljer jag åter av 1900 aktier för 137.82 kr st. Med det har min belåning kommit ner rejält nu. Skulle H&M aktien gå ner i närtid kan det hända att jag åter köper lite aktier. Annars är jag just nu nöjd med lite mindre belåning i portföljen. Kommer uppdatering om någon ny affär görs. 

Uppdatering 3:

Idag 9 April stiger H&M men sjunker sedan under förmiddagen. Med det har jag återköpt 1900 aktier för 137.20 kr st. Kommer uppdatering om någon ny affär görs. Nuvarande portfölj ser ni på höger sida av bloggen. 

Hur ser ni läsare på dagens rapport från H&M? 
2 kommentarer:

 1. Hej Slimis!
  Det är verkligen en osäker marknad. Galet svårt att sia om framtiden. Jag tror på H&M på lång sikt. Min känsla är att andra bolag i branschen får det än mer svettigt än H&M. Kanske H&M kan gå vinnande ur detta.

  Pappa betalar? - Bloggen om privatekonomi

  SvaraRadera
 2. Hej PB?

  Bara hoppas att virusets spridning försätter att minska som det indikerar de senaste dagarna. Desto snabbare H&M kan öppna upp sina butiker desto bättre. Min förhoppning är att H&M tids nog ska bli en bra investering igen :-)

  Tack för din kommentar.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera