tisdag 17 december 2019

Portföljen över 2.7 miljoner kr!

Idag passerade portföljen äntligen 2.7 miljoner kr. Det innebär att portföljen under årets hittills 350 dagar ökat med över 1 miljon kr i värde. Slår man ut det månadsvis har portföljen i snitt ökat med ca 85 000 kr per månad i år. Betydligt bättre än min grundlön som ligger på mellan 24-25000 kr brutto i månaden. Jag minns själv starten av detta år när mycket såg mörkt ut. Jag läste bland annat att Kavastu låg helt utanför börsen då alla hans parametrar visade nedgång. Även min portfölj hade tappat ca 200 000 kr från toppen 2018 till slutet av 2018. Men även om 2018s index visade ca 8 - % växte min portfölj med 250 000 kr även det året.Jag har alltid köpt mer vare sig börsen tappat i värde eller gått upp. När börsen tids nog vänder efter ett minus år är det kul. Vi som inte gav upp i början av året utan fortsatte spara våra pengar har fått bra utdelning i år. Hade jag legat likvid detta år hade jag inte ens nått över 2 miljoner kr i mitt sparande idag. För en bra avkastning krävs det ett visst risktagande. Men för egen del har jag alltid vart en försiktig investerare även om jag har i princip hela mitt sparande på börsen. Det är sällan jag gjort någon större förlust på börsen och det är tack vare att jag håller mig till större och tryggare bolag. Förhoppningsbolag utan utdelning kan vara kursraketer. Men alldeles för många av dessa är bolag blir inget annat än en förlust position i portföljen. I min portfölj ska det finnas bolag som visar vinst över tid. Även om vinsten kan svänga över tid. På så sätt utnyttjar jag ränta på ränta effekten på bästa sätt. Förutom detta har mitt intresse för swingtrading vuxit sig större över tid och det har passat min investeringsfilosofi bra. Jag anser själv att jag tar en rimlig risk och försöker med det att skapa en så bra avkastning som möjligt. Jag jämför mig med Stockholmsbörsens index inkl utdelningar. Den dagen jag presterar märkbart sämre än index är tanken att sälja hela min aktieportfölj och satsa helt på indexfonder. Men som det sett ut hittills har den extra avkastning jag fått gjort att portföljen växt betydligt snabbare än den skulle gjort i en gratis indexfond. Jag tycker även det är mer motiverande att spara mina pengar om jag kan få lite bättre avkastning på sikt. Skulle jag presterar sämre än index ser jag ingen anledning att lägga ner extra tid på börsen då det inte ger mig något extra utan bara kostar avkastning. Med det kommer det en ny uppdatering i början av nästa år. Jag kommer då sammanfatta mer exakt vilken avkastning jag haft under 2019 samt hur jag ser på kommande år. Till dess får ni ta del av senaste månadens courtagekostnader samt nuvarande portföljvärde.

   Med det kommer bloggen ta jul ledigt fram till början av nästa år. Jag kommer jobba mer än vanligt denna jul och med den lilla tid jag får över ska jag försöka spendera med min familj.

Med det vill jag önska alla läsare en god jul och gott nytt år. Ta hand om er :-) 

20 kommentarer:

 1. Svar
  1. Bara kämpa på så är du också här snart :-)

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 2. Det var en rejäl värdeökning - hatten av! Jag själv ligger efter index, men övergår inte (ännu) till enbart indexfonder.

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Egon.

   Bra kämpat. Jag tycker du har en sund investeringsfilosofi.

   Fortsatt lycka till och tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 3. Fantastiskt Slimis! Det har varit roligt att följa din resa så här långt! Jag började ju spara på allvar i januari, så min portfölj har också haft en härligt uppgång i år, och mitt intresse att lära mer ökar på samma sätt.

  God Jul och ett Gott Nytt År till dig! Förhoppningsvis ger mycket jobb också mycket pengar :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Louise.

   Kul att höra att du uppskattar bloggen :-) Jobbet nu i jul ger lite extra i Januari. Så man får trösta sig med det när man jobbat både jul, mellandagarna och nyår.

   God fortsättning på 2020 och tack för din kommentar :-)

   Mvh Slimis

   Radera
 4. Önskar dig och familjen God Jul & Gott Nytt År. Tack för i år. Lycka till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Christer.

   Tack för de fina orden. Önskar även dig en god fortsättning samt lycka till under 2020.

   Mvh Slimis

   Radera
 5. Wow! Det är nog den största uppgången jag sett hos någon bloggare någonsin. Stort grattis, bra kämpat. Du ska också ha beröm för din väldigt nischade portfölj, det är modigt. Hatten av!

  /K

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej K.

   Tack för de fina orden. Jag är nöjd med årets resultat även om man alltid vill prestera bättre. Vi får hoppas att 2020 också blir ett bra år :-)

   Fortsatt lycka till under 2020 och tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 6. Grattis till härliga 2.7 mkr! En väldigt bra uppgång i år på börsen. Jag ligger som du fullinvesterad hela tiden. Klart avkastningen kan bli både högre o lägre om man går in o ut från börsen men risken att tajma fel anser jag väldigt stor o denna gång erhölls bevis. Mot 2.8 mkr alltså Slimis!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kalkyl.

   Kul att det går bra även för dig :-) Bara vidare mot 2.8 miljoner nu :D

   Tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 7. Riktigt nice, Slimis! Snart 3 millar!
  Du kommer alltid vara en legend för mig med så få innehav "Jag köper bra bolag - just nu finns det ett" typ ;-)
  God jul!
  /Arbetsplanen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Arbetsplanen.

   Tack för dina fina ord. Legend :D Hoppas du haft en god jul :-)

   Önskar dig en god fortsättning.

   Mvh Slimis

   Radera
 8. Som Arbetsplanen skriver: 3 miljoner ligger ju "Just around the corner"!

  Grattis Slimis till dina 2,7 miljoner kronor, verkligen ett kvitto på ditt gedigna investerande - och en tidig julklapp!!!

  // Atlas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Atlas. Ja det är inte långt till 3 miljoner nu. Kanske kan det uppnås 2020? Den som lever får se :-) Hoppas du haft en bra jul!

   Tack för din kommentar och god fortsättning :-)

   Mvh Slimis

   Radera
 9. STORT GRATTIS!! Det är du så väl värd, så spännande och kul att följa din resa!!
  Fin courtagepeng du har genererat med :)
  GOD JUL & GOTT NYTT ÅR!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Dividend Guy.

   Tack för de fina orden. Det är din resa som är kul att följa :D Jag hoppas du haft en god jul och får ett trevlig nyår. God fortsättning och tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 10. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 11. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera