fredag 6 december 2019

Inköp Telenor

Idag slog jag till och köpte in 400 st Telenor aktier till portföljen. Köpet har gjorts till 163.19 NOK per aktie. Den norska kronan står i skrivande stund i 1.0381 i förhållande till den svenska kronan.

Telenor är ett bolag jag tidigare hade i portföljen. Men som jag tidigare såldes av med en liten vinst i förmån för någon annan investering. Sedan dess har aktien gått upp en del i pris men den senaste tiden har aktien åter blivit lite billigare igen. Telenor är mitt top pick inom telesektorn och jag ser bolaget som en stabil utdelare som även kan prestera ok i sämre tider. De senaste 3 månaderna har aktien tappat drygt 10 procent och samtidigt har norska kronan försvagats en del. Förutom detta har jag lite likvider samt räntefonder i portföljen sedan den senaste tidens swing trade i H&M. Tanken var att hålla lite kassa men jag kan erkänna att jag har svårt att sitta med kassa. Sen känns inte ränteplaceringar särskild attraktivt idag då räntan är så pass låg.

För er som inte vet har Telenor verksamheten koncentrerad till Norge och Sverige samt asiatiska marknader som Thailand, Malaysia, Bangladesh, Pakistan och Myanmar. Drygt 70 procent av intäkterna kommer från mobil kommunikation, alltså samtal, SMS och datatrafik som går via mobilnät samt intäkter från andra teleoperatörer som utnyttjar bolagets nät. Utöver det har Telenor mindre verksamhet både inom fast distribution (telefoni, internet och TV) samt distribution via satellit (TV). Det är även Telenor som äger Vimla som jag ringer med idag. 

Bolaget har de senaste åren haft en hög direktavkastning som man lyckats höja över tid. Samtidigt har kassan minskat en del de senaste åren och i dagsläget delar bolaget ut lite mer än hela vinsten. Min förhoppning är givetvis att bolaget kan öka sin vinst framöver samt att de kan behålla en hög utdelning framöver.

Då Norge höjt sin skatt på utdelningar till 25 % har jag valt att lägga dessa aktier på mitt vanliga aktie och fond konto istället för på mitt ISK. På så sätt kommer jag betala 30 % på min utdelningen framöver men har även möjlighet att dra av förlust på detta konto. Det ger mig även möjlighet att flytta mina andra aktier till en annan bank om jag inte skulle vara nöjd med Avanza i framtiden. Då Avanza tar en hög flyttavgift för utländska aktier känns det bra att inte ha dessa aktier på samma konto som mina svenska innehav. Med det har jag nu gjort ett undantag och investerat i utlandet igen. Jag undviker annars utländska innehav överlag då jag inte gillar växlingsavgifter samt tycker vi har bra bolag här i Sverige.

Efter dagen transaktion är portföljen åter lite belånad igen men inte lika mycket som tidigare. Troligtvis blir det att amortera ner lånet vid kommande lön. På sikt kan jag tänka mig utöka mitt innehav i Telenor något.

Uppdatering: Ångrade senare under dagen min investering. Detta då större delen av investeringen kom från lånade pengar. Alla 400 aktier såldes av för 165.05 kr st. Jag tog med det en liten snabb vinst. Det tar som sagt emot lite att investera pengar som inte är mina. Jag tycker fortsatt Telenor är ett bra bolag och kanske återkommer. Ska försöka hålla lite på kassan nu. Men kan inte lova ifall det dyker upp något nytt intressant. Kommer uppdatering om det blir någon ny investering iallafall.

Uppdatering: Idag 9/12 vänder Telenor ner och jag återköper 400 st aktier för 163.50 kr st. Dessa såldes sedan av för 164.25 kr st. Med det blev det åter en liten vinst. Med mitt pro courtage betalar jag 0.13 % i växlingsavgift men tyvärr äter detta upp mycket av avkastningen när man kör swing trading. Av den anledningen rekommenderar jag hellre swing trading i svenska aktier då det kräver mindre marginal för att göra en vinst. Jag får se om jag återkommer i Telenor. I så fall kommer det ytterligare uppdatering.

Uppdatering 2: Idag 10/12 är börsen ner på allmän oro och även Telenor aktien tappar. På det har även den norska kronan försvagats efter sämre statistik i Norge under morgonen. Med det har jag idag återköpt 500 Telenor aktier för 163.09 kr per st. Norska kronan står i 1.0373 i förhållande till svenska kronan. Med det är portföljen åter lite belånad.

Uppdatering 3: Idag 11/12 fortsatte telebolag överlag ner. Förutom detta stärktes även den svenska kronan på högre inflation än beräknat. Jag valde därför att åter öka på i Telenor. 600 aktier har köpts in för 162.12 kr st. Norska kronan står just nu i 1.0305 kr i förhållande till svenska kronan. Med det är jag nu maximalt belånad till 0 % ränta och kommer inte öka på något mer i närtid. Blir det någon ytterligare förändring i portföljen kommer uppdatering här på sidan.

Min nya portfölj ser ni på höger sida av bloggen.

Finns det någon läsare som äger Telenor? Hur ser ni på bolagets framtid? 


14 kommentarer:

 1. Jag äger Telenor. Min bedömning är att de förhoppningsvis kommer fortsätta med utdelningen, för mig är DA mest intressant. Men Telenor ingår som ett balanserat innehav, bland ca 90 andra innehav. Så det är inte någon överviktning på något sätt. Försöker minimera bolagsrisk på det viset.

  SvaraRadera
 2. Hej Northernlightsinvestment. Oj det var imponerande många innehav du äger. Man kan helt klart kalla det bra riskspridning. Hinner du att hålla koll på alla dina bolag? Vad är målet med ditt sparande?

  Tack för att du läser och kommenterar.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
 3. Merparten är bolag som inte kräver så mycket koll, de varierar naturligtvis kursmässigt över tid...men utdelningen trillar in oberoende av kursvariationer. Kursmässiga variationer bryr jag mig inte så mycket om. Men definitivt lägger jag mycket fritid på ekonomifrågor, det är ett stort intresse.

  Målet är att nyttja all min tid som jag själv önskar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ok då förstår jag. Fortsatt lycka till med ditt portfölj bygge :-)

   Mvh Slimis

   Radera
 4. Tja,

  Har ägt dom ganska länge ( mindre än 1% av portföljen ) och noterar att det har haft det tung period ganska länge, funderat flera ggr att öka så sent som idag när den började gå upp. Är detta vändningen eller stiger den pga av att allt annat oxså stiger. Var inte riktigt med gällande att lägga de på en vanligt VP konto istället för i en KF för de måste väl ända vara bäst? Kan absolut tänka mig öka en del på dessa nivåer tror att telekom är en bra business framöver med allt vad 5G etc innebär.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Unknown.

   Börsen var ju upp i fredags och Telenor med det. Idag svänger aktien men är lite ner. Svårt att säga hur aktien ska gå i det korta perspektivet. Men jag tycker Telenor känns som ett intressant bolag att äga på längre sikt. KF kan säkert vara en bra lösning. Jag har själv alltid använt ISK då jag främst håller mig till Sverige. Nackdelen med vanligt VP konto är givetvis den höga skatten om man lyckas få en bra avkastning. Jag håller koll på Telenor framöver och just nu är jag ute ur aktien efter att kört lite kortsiktig handel. Känns läget rätt kan det hända att jag går in i aktien igen. Jag är som sagt lite försiktig då kassan fortsatt inte är så stor. Med min courtage klass PRO bör jag handla för minst 50 000 kr för att få ett skäligt courtage.

   Tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 5. Hej!
  Förutom Vimla som de gjort riktigt bra så är jag inte förtjust i Telenor som bolag. Aktien har jag ingen åsikt om.

  Sedan Telenor köpte upp Bredbandsbolaget har det blivit sämre.
  Jag lämnar nu Telenor och deras bredband.

  Vimla däremot har vi nu 4 abonnemang hos.

  Pappa betalar? Bloggen om privatekonomi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej PB?

   Hade problem med Bredbandsbolaget för många år sedan även jag. Sa upp mitt abonnemanget men de fortsatte dra pengar via autogiro. Kom ihåg att det var struligt värre att få allt avslutat. Tror nog Vimla är det bästa Telenor lyckats med. Kanske denna modell kan vara något att starta upp i utlandet. Telenor har även lyckats ta över all telefoni från Telia både här i kommunen samt grannkommun. Min uppfattning är att de tar marknadsandelar genom att erbjuda bättre priser. Något som gynnar både Telenor samt deras kunder.

   Jag är som sagt intresserad av Telenor aktien i min långsiktiga portfölj. Men än så länge har det bara blivit lite swing trading i aktien då jag inte har så mycket likvider just nu. Vi får se hur det blir framöver om aktien kanske hamnar permanent i portföljen. Den som lever får se.

   Tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 6. Hej Två Månadslöner.

  Ja vi får hoppas på det :-)

  Tack för kommentar.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
 7. Hej Slimis,
  Har inte följt Telenor har därför ingen kommentar om bolaget, däremot tror jag att en teleoperatör har sin plats i en välfördelad portfölj. Valde själv Tele2 för ett antal år sedan, har fortfarande kvar dom och det har varit en trevlig resa.
  Enda affär jag gjort på senare tid är att öka något i SCA, en bra kassa finns således kvar om något intressant dyker upp.

  Önskar dig och de dina en riktigt God Jul och Gott nytt år om vi inte hörs mer innan dess. Hoppas att du kan vara ledig några dagar med familjen.
  Vänliga Hälsningar
  /Rille

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan Rille.

   Tele2 var inget dåligt val nu i efterhand :-) Gällande Telenor har jag ångrat att jag tidigare sålde av innehavet, även om det just då kändes rätt. Jag gillar framförallt Telenors affärsmodell. När det gäller privatkunder tar de marknadsandelar genom att erbjuda en bra tjänst till ett lägre pris. De har även bra teckning här i Sverige och det tror jag uppskattas av många kunder. Genom ett lägre pris får de lite sämre marginaler men desto fler kunder. Framöver tror jag datanvändning kommer gå upp och även om abonnemangen är billiga kan man troligtvis sälja mer data till kunderna i framtiden. Min uppfattning är att Telenor även är prisvärda för företag. Båda kommunerna jag jobbar åt har nyligen svikit Telia och har nu alla sina tjänster via Telenor. Även här tror jag Telenor konkurrerat ut Telia med ett lägre pris. Efter en lite sämre Q3 rapport har aktien nu gått ner lite i pris och jag väljer därför att ta in bolaget i portföljen igen. Jag tror precis som dig att en teleoperatör är en bra hörnsten i portföljen. Med det har jag även lite exponering till utlandet. Som du vet gillar även jag SCA och aktien har haft en fin utveckling i år. Du får gärna uppdatera läget när du tids nog ökar eller hittar något nytt intressant bolag till din portfölj :-)

   Gällande julen är jag tyvärr tvungen att jobba den enda tiden på året jag vill vara ledig. Nämligen Julafton kväll. Men jag hoppas det blir en engångsföreteelse. Annars jobbar jag ganska mycket över julen, men hinner att träffa mina nära och kära i mellandagarna.

   Jag önskar även dig med familj en fantastisk jul samt ett gott nytt år. Så får vi höras snart igen :-)

   Tack för din kommentar.

   Vänliga hälsningar
   /Slimis

   Radera
  2. Hej igen Slimis,
   Intressanta tankar om Telenor, att kommunerna du jobbar för har bytt leverantör kan ju vara något att lägga på minnet.
   Har ökat lite grann i SCA, dock inte så mycket mesta av kassan kvar.

   Trist att du måste jobba på julafton, det svider alltid. Kommer ihåg nyårsafton år 2000 vid tolvslaget, då satt jag på kontoret i stan och jobbade. Det glömmer jag aldrig, med en underbar fru och två döttrar på 3 och 5 år som undrade varför inte pappa var hemma.
   Huamej det var inte roligt, men sånt är livet.

   Ha det bäst!
   Med vänlig hälsning
   /Rille

   Radera
  3. Hej igen Rille.

   Gällande kommunerna tycker jag de borde gynna Telia då svenska staten äger en stor del av företaget. Men så är inte fallet i kommunerna här. Jag pratade med Investor relations på Telenor här om dagen och de sa att det var hård konkurrens på tjänster till större företag. Så Telenor lär ha erbjudit de bästa avtalet och på så sätt vunnit upphandlingen till kommunen där jag bor + grannkommunen. Det var även intressant att höra hur de fungerar med telefoni tjänster i Telenors andra länder. Det är bara i Sverige Telenor har ett upplägg likt Vimla men jag tror själv att Telenor kan ta efter denna affärsmodell i flera länder om de märker att det fungerar bra här i Sverige. Den 3:e Mars kommer Telenor ha en kapitalmarknadsdag och det ser jag fram emot att titta närmare på.

   Gällande Julafton har jag alltid jobbat 7-14. Folk behöver ju hjälp alla dagar på året så jag är van att jobba obekväma tider. Men just nu när barnen är små skulle jag vilja vara ledig på kvällen. Men troligtvis hinner jag hem en liten stund på eftermiddagen då jag jobbar i närheten. Måste vart tufft att jobba vid millennieskiftet när dina barn var så små. Jag gick ju själv fortsatt i skolan på den tiden och kommer än idag ihåg just det nyåret. Jobb är ibland ett nödvändigt ont, men sånt är livet som du skrev :-)

   Hoppas det dyker upp något nytt fint läge här framöver så du kan placera din kassa i något intressant. Du får uppdatera här på bloggen tids nog om du hittar på något :-)

   Ha det bäst du med och tack för din kommentar :-)

   Vänliga hälsningar
   /Slimis

   Radera