fredag 15 november 2019

Köpt och sålt aktier för 400 000 kr idag

Då var det Fredag och med det nya möjligheter på börsen. Förutom att jag har handlat lite aktier idag har jag även hunnit att jobba mellan 7-15. Det är tur man inte behöver rulla tummarna om dagarna.

Till och börja med kom SEB med information om penningtvätt. Då investerare skyr banker som sysslar med penningtvätt åkte aktien ner i källaren och med det passade jag på att köra en kortsiktig trade i aktien. Transaktionen ser ni längre ner på den infogade bilden. Om det är någon annan bank än Handelsbanken jag gillar bland storbankerna så är det just SEB. Banken har presterat bra den senaste tiden men har även vart högt värderad. Jag skulle som sagt kunna tänka mig vara långsiktig ägare i banken, men även om priset på aktien har kommit ner idag vågar jag inte ligga lång med lånade pengar. Det ska bli intressant att se vad Uppdrag Granskning kommer fram med i kommande avsnitt. Det ska även bli intressant att se mer gällande penningtvätten med Swedbank. En dag som denna är jag iallafall tacksam att jag valt Handelsbanken som mitt topp pick i sektorn. Det spelar som sagt ingen roll hur fina siffror en bank har om penningtvätt har förekommit. Penningtvätt förstör bankers rykten men på sikt kan det även innebära dryga böter. Jag äger som sagt en hel del bank genom Avanza Zero och tyvärr drabbas även jag av dessa penningtvätt skandaler. Det är bara hoppas bankerna lär sig en läxa en gång för alla och inte gör om samma misstag igen!

Förutom detta gjorde jag även en kortsiktig affär i H&M idag. Jag tycker personligen aktien sjunkit för mycket den senaste tiden. Men det finns som sagt större blankare inne i aktien och ser vi en bra kommande rapport lär det svida rejält för dem. Skulle H&M fortsätta ner nu framöver kan det mycket väl hända att jag åter ökar på mitt innehav mer. Annars är jag ganska nöjd med de 3500 aktier jag äger just nu.

 Hur ser ni läsare på dagens ras i SEB? Köpläge eller fallande kniv?

8 kommentarer:

 1. Ökade i SEB, köpt mig strax under 80:- gav jag i 2 olika omgångar.

  /staffan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Staffan.

   Håller tummarna att din investering blir bra på sikt. Idag är ju aktien upp iallafall :-)

   Tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 2. Hej!

  Återigen, stort grattis till alla dina framgångsrika "swings". Det ska bli intressant att se vad Uppdrag Granskning visar till veckan. SEB har ju varit tydliga med att ingen "omfattande" och "systematisk" penningtvätt har skett, så hoppas att de har koll :)

  Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Dividend Guy.

   Jo ibland gäller det att ha lite tur :-) Det blir helt klart intressant att se vad UG kommer med gällande SEB. Även om jag inte direkt äger SEB just nu hoppas jag ingen systematisk penningtvätt har skett. Då de flesta här i Sverige äger våra banker via våra pensionsfonder så gynnar det ingen av oss om våra banker får böter tids nog.

   Önskar dig en trevlig vecka och tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 3. Alla banker tvättar pengar i en
  viss utsträckning, vare sig dom
  har koll på det eller inte.

  Visst kan det här skada SEB men
  om det nu var något smaskigt så
  borde det väl ha kommit fram vid
  det här laget, folk kom ihåg vad
  som hände med Swedbank och blev
  skitskraja rent ut sagt.

  Och SEB har ju alltid framhållit
  att det inte går och försäkra sig
  från penningtvätt till hundra procent.

  Ge det ett par veckor så har nog kursen
  klättrat upp till 85-86 i alla fall.

  Är nog där den borde ligga just nu
  om det är ett par miljarder i böter
  på gång och sedan så tror jag nog att
  den gode Browder hade smällt in en stämning
  till USA's finansinspektion om det var något
  riktigt fuffens på gång.

  I så fall lär ju dagens ras knappast ha varit
  ett köpläge men som sagt jag tror knappast att
  Browder hade låtit SEB kasta första stenen om
  han hade suttit på något stort om dom.


  Risk/reward är bra här om man håller
  i sina aktier till utdelningen, man
  kan t.o.m. räkna in en sänkningen av
  utdelningen till 5 kr och ändå få en
  direktavkastning över 6% just nu.

  Och har man fel så får man väl bita
  i det sura äpplet som sagt men har
  dom kvar utdelningen så ligger man
  troligen runt 9% DA 2021 och 10% 2022.

  Så att hänger på hur pass lång ens
  sparhorisont är i det här fallet och
  om riksbanken drar upp till nollränta
  i december så får ju bankerna en extra
  boost utav det också.

  Och att alla emigrerar till SHB p.g.a.
  detta tror jag inte för så jäkla bra
  är dom inte, när kontanterna har gjort
  sitt så försvinner den sista anledningen
  till och ha handelsbanken i dagsläget.

  Mina två cent i ämnet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym.

   Precis som du skriver kan penningtvätt förekomma i alla banker men i vissa banker är risken betydligt lägre. Problemet är när en bank sett att det förekommit penningtvätt men inte agerat alternativt fortsatt i samma riktning och hoppas att ingen märker vad som händer inom banken. Danske Bank är väl den största förloraren bland bankerna men det har även kostat Swedbank och Nordea mycket pengar när penningtvätt uppdagats. Jag tror personligen att ett köp i SEB kan vara bra runt 80 kr om ingen systematisk penningtvätt har förekommit. Kommer det fram uppgifter att de missköts sig så mycket som Swedbank, borde däremot priset på aktien ner. Vill man ta det säkra före det osäkra är det nog bra att titta på vad UG kommit fram till och sen göra en bedömning gällande aktien. Men annars är jag imponerad av SEB de senaste åren och jag tror inte heller penningtvätt problemen är lika stora som i Swedbank och Danske Bank. Även om jag inte äger aktien i skrivande stund håller jag tummarna att UG inte kommer med något riktigt illa. Jag tycker det räcker med penningtvätt skandaler bland våra banker nu.

   Tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 4. Hej Slimis! Jag passade på att öka lite i SEB, jag ligger lång i några banker i tror att det på sikt är en bra affär trots att nischbanker kapar åt sig mer andelar. Vill storbankerna agera så får nischbankerna svårare och de verkar ha insett att det är tid nu. Swedbank har kommit med sin aktiellt sida och rätt bra courtagemodell. Shb jobbar väl för fullt också osv med förbättringar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kalkyl.

   Även jag tror på storbankerna på lite längre sikt och därför har jag framförallt köpt en hel del Handelsbanken, nu när banken stått i under 100 kr. Idag stiger SEB och på kort sikt var det bra att köpa i Fredags om man lyckades träffa botten. Vi får hoppas inte UG kommer med allt för dåliga nyheter gällande SEB. Tycker personligen vi sett tillräckligt av penningtvätt skandaler nu och framöver hoppas jag bankerna sköter sig bättre.

   Tack för din kommentar. Önskar dig en trevlig vecka.

   Mvh Slimis

   Radera