fredag 8 november 2019

Inte det lättaste att byta bank

Här i dagarna har jag tagit tag i att byta bank. Sedan flera år tillbaka har jag vart kund hos Handelsbanken. Från en början tyckte jag Handelsbanken var en riktigt bra och kundvänlig bank på orten där jag bor. Till en början körde jag tom aktiehandel genom Handelsbanken, även om courtage avgiften var väldigt hög för en småsparare som inte handlade med så stora belopp. Med tiden bytes iallafall chefen ut och en ny chef tillträdde på kontoret här. Jag var nöjd med Handelsbanken enda till den dagen jag fick fel information från kundtjänst som gjorde att jag åkte på en straff avgift på 100 kr. Jag hade handlat aktier och kontot blev övertrasserat med några kronor. Jag ringde då Handelsbanken och kundtjänst sa att det inte var någon fara att ligga minus de dagar som var kvar till lön. Men så helt plötsligt så hade jag fått denna straff avgift på 100 kr. Jag ringde och förklarade att jag hade fått information att jag inte skulle debiteras någon avgift. Eftersom kundtjänst inte kunde hjälpa till med detta ärende över telefon hänvisade de mig till de lokala Handelsbanken kontoret. Irriterande tog jag mig ner dit och när jag står utanför kontoret är det låst även om det är 10 min till de egentligen ska stänga för dagen. Personal ser mig där inne men ingen kommer och öppnar. Jag blir därför tvingad att åka hem igen och efter mycket klagomål ordnade Handelsbanken till slut till att jag fick tillbaka dessa 100 kr. Men som kund känner man sig ganska förnedrad att inte bli insläppt när kontoret egentligen ska ha öppet. Detta var anledningen att jag tidigare i mitt liv flyttade hela min tjänstepension samt aktieportfölj till ett annat ställe. Jag kanske överreagerar, men för just mig var det en god kundservice som gjorde att jag valde Handelsbanken från början. Efter detta skedde har jag inte satt min fot där. Värt och säga är att jag även mejlade denna chef om situationen men han mer eller mindre ignorerade min missnöjdhet.

I och med att Handelsbanken nu börjar ta betalt för deras baserbjudande har jag istället valt att flytta mina bankärenden till Länsförsäkringar. Jag har sen tidigare min bilförsäkring där samt en del tjänstepension. Det var helt ok att öppna den kostnadsfria tjänsten för att betala sina räkningar genom dem och jag har även fått bra hjälp med flytten och blivit väl omhändertagen som kund. När det gäller Handelsbanken var de inte alls intresserade att hjälpa mig flytta lönen till Länsförsäkringar utan hänvisade istället till den nya banken.

Vad behöver man då göra för att byta bank?

Till och börja med är det bra att anmäla till Försäkringskassan och Skatteverket vart du vill ha dina kommande utbetalningar. Detta gör du genom att logga in på deras hemsidor och ändrar kontouppgifter. Förutom detta behöver du ändra din Bankid till den nya banken du tänker använda. Detta gör du genom att använda din nya bankdosa från din nya bank och då installera detta bankid på din enhet där du tänkt använda det. I mitt fall kommer Handelsbankens Bankid sluta fungera så fort jag avslutar mitt konto där. Något jag kommer göra senaste nästa månad för att slippa den nya avgiften för baserbjudande. Står du utan bank id blir det svårt att legitimera dig digitalt så det är bättre att fixa detta innan du avslutar ditt konto. 

Förutom detta måste du ändra vart din arbetsgivare ska sätta in din lön. I mitt fall är det Swedbank som sköter utbetalningarna av lön och skickar dem vidare till min bank. Genom att gå in på Swedbank.se och söka efter "Anmäl konto till Swedbanks kontoregister" kan du ändra vart du vill ha dina utbetalningar. Även Nordea har en liknande tjänst om din arbetsgivare använder dem. Du kan alltså inte alltid bara ringa din arbetsgivare och be dem sätta in lönen på ett nytt konto.

Förutom detta är det bra att se till att autogiro samt e-fakturor kommer till den nya banken om du använder dig av dessa tjänster.

Har du bolån, sparande mm kan det nog vara mer krångligt att byta bank men eftersom jag inte har något sådant hos Handelsbanken slapp jag dessa bekymmer. Vill du ha det mer bekvämt eller är osäker på dina val kan det nog vara bra att boka en tid med din nya bank så hjälper de dig med din flytt.

Allt som allt är det som sagt lite jobb att flytta mellan två banker. Men för mig är det viktigt med ett bra bemötande och därför valde jag att göra denna flytt. Hade jag vart nöjd med Handelsbanken som kund hade jag inte brytt mig att byta bank. Jag tycker annars att Handelsbankens tjänst är bra för att betala räkningar mm.

Har ni bytt bank någon gång? Upplevde ni det som krångligt?

27 kommentarer:

 1. Hej Slimmis.
  8 årsedan bytte jag från Swedbank till Länsförsäkringar. Aldrig ångat det. Gick jätte smidigt. Man ska aldrig gifta sig med en bank! Är jätte nöjd med LF. Jag har varken lån ellernågot att jag är beroende av banken på det sättet. För mig är billigast bäst. Allt sköter jag själv digitalt. Sparande har jag på Avanza. Man ska vara så lite som möjligt beroende av bankerna. Lycka till.
  Mvh. Jacke77

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jacke.

   Precis som du skriver ska man vara försiktig att bli beroende av sin bank. Bank är bättre att äga, än att vara kund. Detta då så många är beroende av deras tjänster. Jag hoppas som sagt bli nöjd med LF. Kommer säkert någon uppföljning framöver vad jag tycker om banken.

   Tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 2. Jag försökte men upplevde mycket motstånd och är därför kvar hos Nordea. Det är nog dags att ta tag i det igen. Vad betalar du i månadsavgift hos Länsförsäkringar? Har du någon rabatt för att du har bilförsäkring hos dem?

  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Jag bytte till LF för några år sedan. Om man blir guldkund slipper man årsavgiften för bankkortet som är enda avgiften. Man får då 15% rabatt på sakförsäkringar. Förra året fick man då banken är kundägd även del av vinsten. För att bli guldkund måste man ha en boendeförsäkring och ett aktivt lönekonto samt antingen spara 500kr/mån (isk är ok) eller ha 200000kr i sparkapital. Jag är inte helt säker på hur det här med del av vinsten fungerar, om det är lika i hela Sverige eller om det skiljer sig mellan olika län. Jag är i alla fall väldigt nöjd med banken. Jag behövde inte ha någon kontakt med min gamla bank då LF ordnade allt, även flytt av bolån.

   Radera
  2. Hej KaffeOchKluring.

   Eftersom jag inte har deras bankkort är avgiften 0 kr. Bilförsäkringen har marknadens lägsta pris och min tjänstepension förvaltas med 0.2 % avgift där. Jag tror man kan få något bra erbjudande om man samlar alla affärer hos dem. I dagsläget är jag nöjd med de tjänster jag har hos dem.

   Mvh Slimis

   Radera
  3. Hej Investeringsundersköterskan.

   Kul att höra om din flytt. Att vara Guldkund verkar riktigt bra. Jag ska kolla närmare på denna tjänst framöver. Kul att de flesta verkar nöjda med denna bank.

   Önskar dig en trevlig dag.

   Mvh Slimis

   Radera
 3. Hej Slimis,
  Ojdå, det där låter ju inte bra!
  Är inte kundnöjdhet och att man är bra på just detta en av anledningarna till att du investerat i Handelsbanken? Det måste ju bli en ganska sur karamell att suga på när man inte själv är nöjd :-) Jag får hoppas att banken hanterar andra kunder bättre än dig.
  Är det dags att kliva av och investera i annat?

  Med vänlig hälsning
  /Rille

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan Rille.

   Det stämmer att det känns lite surt att jag själv inte är riktigt nöjd med banken. Jag tycker inte om när saker inte fungerar som det ska och jag gillar inte heller krångel. Det ska helt enkelt fungera på ett bra sätt. Men när det gäller min investering i Handelsbanken måste jag bortse från min egen erfarenhet av banken och se över ett bredare perspektiv. Banken har haft väldigt nöjda kunder överlag och detta gäller både företagskunder som privatkunder. De har heller inte hamnat i blåsväder med penningtvätt som både förstört ryktet samt kostat andra banker mycket pengar. Banken är välskött överlag och jag har stark tilltro till den nya Vd:n. De har även en väldigt bra och lättnavigerad internet tjänst och det uppskattar jag. Efter att ha varit kund hos både Swedbank, Nordea och Handelsbanken har iallafall Handelsbanken vart bättre på i princip alla punkter om jag jämför. Som vanlig bank kund passar Handelsbanken många kunder bra. För mig som handlar aktivt med aktier samt inte har något bolån är jag troligtvis inte deras drömkund.

   Jag kommer som sagt ge banken en chans nu framöver. Jag hoppas och tror att Handelsbanken kan överraska positivt framöver och är fortsatt köpare så länge aktien ligger under 100 kr. Skulle aktien tids nog bli övervärderad och jag finner något annat intressant alternativ kan det hända att jag säljer av lite. Men där är vi inte idag.

   Önskar dig en trevlig vecka :-)

   Mvh Slimis

   Radera
  2. Hej igen,
   Har bl.a sålt av hela mina innehav i SHB och H&M i veckan, då undrar du säkert varför :-)
   Har gjort en storstädning av portföljen låg lite minus i både SHB och H&M och passade på att vända dom. Jag bedriver ju min aktiehandel i bolagsform och får därför betala skatt, det här året har varit helt fantastiskt för mig och ville få ner vinsten/skatten en aning.
   Lyckades köpa tillbaka båda innehaven lite billigare än jag sålde dom för, så det blir finfint. Båda är ju för mig långsiktiga innehav, som det mesta jag har i portföljen. Kanske har vi handlat H&M av varann i veckan :-)

   Ha det gott och lycka till med swingarna!
   Med vänlig hälsning
   /Rille

   Radera
  3. Hej Rille.

   Kul att höra att dina affärer i Handelsbanken och H&M lyckades bra. Som du skriver är det viktig att få ner skatten om det går. En dag som denna får man vara glad att man valt SHB istället för SEB. Det visar sig nu i efterhand att det var bättre att betala lite mer för Handelsbanken som sköter sig bra istället för de billigare bankerna här i Sverige som misstänks för olika typer av penningtvätt.

   Håller tummarna att dina affärer går bra framöver. Här letas det nya investeringar varje dag och kommer nya uppdateringar när något sker.

   Önskar dig en trevlig helg.

   Mvh Slimis

   Radera
  4. Hej Slimis,
   Det glädjer mig att du lyckas så bra med dina swingar :-)
   Ja det är trevligt att vi båda av alla bankerna valde just Handelsbanken, men tittar man lite på historiken så tycker jag valet var ganska enkelt.
   Funderade faktiskt i morse på att köpa in lite mer om dom hade följt resten av bankerna nedåt, så blev emellertid inte fallet och därför blev det heller ingen affär. Sitter ju som du vet på rejäl kassa och försöker ha tålamod, men det är inte lätt :-)
   Skulle man titta på något annat i den sektorn så tycker jag nog att Nordea ser mest intressant ut till nuvarande värdering, men det är ganska vågat att gå in där dom kan ju komma i nästa uppdrag gransknings avsnitt ….
   Det enda jag har handlat på senaste tiden är SCA där jag fyllt på innehavet men börjar känna mig ganska nöjd där ca 10% av portföljen.
   Funderar också på att fylla på mitt Fortum innehav men där finns också stora risker med Uniper köpet, det har varit väldigt krångligt att hänga med i den härvan. Ska inte dra den problematiken här då blir inlägget långt :-)

   Har du förresten några tankar om Telia Company? Nu blir det ju ny ledning där med ny ordförande och VD, Jarnheimer och Skotska tjejjen vad hon nu hette. Båda verkar ju mycket kompetenta och har ju kört Tele2 i olika omgångar.
   Men det är nog en ordentlig oceanångare att vända och kommer att ta lång tid, ska nog köpa lite ändå så man hänger med.
   I övrigt är det idé torka och då brukar det vara bäst att ligga lågt.

   Ha en riktigt skön helg!
   /Rille

   Radera
  5. Hej Rille.

   Tack för de fina orden :-)

   Att ha en liten kassa behöver inte vara fel. För egen del tycker jag en investering ska kännas rätt. Annars känns det bättre att avvakta. Det kommer alltid nya köplägen tids nog i någon aktie. SCA har verkligen haft en fantastisk utveckling. När jag körde swingtrade i aktien när den stod i runt 75 kr och jag tycke aktien var lågt värderad då. När aktien nu står i över 100 kr tycker jag den är fullvärderad i det korta perspektivet. Kul att du vart med på uppgången. Fortum har jag tyvärr ingen koll på. Gällande Telia är det givetvis positivt med den nya kompetensen till bolaget. Jag är dock dåligt insatt i vad deras senaste förvärv av tv4 och vad det kommer ge för effekt framöver. Men jag har svårt att se att det räcker för att få fart på aktien ordentligt. Min syn gällande Telia står fortsatt fast vid att jag nöjer mig att äga bolaget via Avanza Zero. Var jag tvungen att ta in ett telebolag i portföljen skulle jag välja Norska Telenor som jag alltid gillat.

   Jag är säker på att det tids nog dyker upp något intressant case för dig. Då får du åter uppdatera här på bloggen :-)

   Önskar dig en trevlig vecka.

   Mvh Slimis

   Radera
 4. Välkommen till LF Slimis!!

  Jag bytte själv från Nordea för några år sedan. Av liknande anledningar som du från SHB.

  Tyvärr har väl alla banker vissa kontor som inte levererar som vi skulle önska. Även LF har vid något tillfälle (sen jag blev kund) haft personal som varit lite dryg men i övrigt är de en helt ok bank. Tror nog du blir nöjd.

  Med vänlig hälsning,

  Atlas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Atlas.

   Precis som du skriver kan inte alla kunder vara nöjda. Viktigast av allt är att stora massan är nöjd med den kundservice de får och där har Handelsbanken lyckats bra över tid. Det ska bli spännande att testa LF framöver. Men min tro är att jag blir nöjd över tid.

   Tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 5. Hej Slimis, jag bytte från storbank till Skandiabanken 2001 och hade inga problem vad jag kommer ihåg. Det finns ju inga kontor för Skandiabanken att irritera sig på och har inte saknat kontor att gå till. Och nöjd nu när jag ska ta lån, då får jag 1,09% tack vare jag har tjänstepension där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Nyttboende.

   1.09 % lät attraktivt när det gäller bolån. Kolla dock upp att du inte betalar alldeles för mycket i avgift på din tjänstepension. De bankerna förlorat på karusellen tar de ofta igen på gungorna.

   Önskar dig en trevlig dag.

   Mvh Slimis

   Radera
 6. Bytte från Handelsbanken till LF för flera år sedan, det bästa jag gjort. Värre stroppar än de på SHB får man leta efter. Vägrade snacka om räntor, betedde sig direkt spydigt när jag skulle sätta in lite dop-presentpengar och så vidare. LF har inga direkta nackdelar så vitt jag ser det. Får 20% på försäkringar.

  Grattis till att du kan flytta din tjänstepension. Detta är i princip omöjligt för mig, då företaget jag jobbar för har nåt avtal med MaxMathiessen. Hade ju velat ha allt hos Avanza, och tjänstepensionen är ju trots allt MINA pengar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Snålgrisen.

   Ja tror det är svårt att pruta hos Handelsbanken överlag. Vill man ha lägre ränta är det nog bara att flytta bolånen alternativt få ner det marginellt. De gillar väl inte kunder som inte vill betala det pris som de begär. Av den anledning tappar de nog en del kunder istället för att sänka sina marginaler.

   LF verkar bra överlag. Tråkigt med din tjänstepension. Vet att äldre försäkringar kan vara svårt att flytta.

   Önskar dig en trevlig dag.

   Mvh Slimis

   Radera
 7. Hej!
  Skönt med bytet, hoppas det blir bra!
  Jag bytte till Skandiabanken i somras men fullbordade aldrig riktigt bytet (hade kvar BankID via Swedbank). I övrigt gjorde jag som du, manuellt ändrade i Swedbanks kontoregister, Skatteverket, återbetalning av CSN, e-faktura och autogiro. Gjorde inget med Försäkringskassan, hade inte ens tänkt på det.
  Det som alltså saknades för ett komplett byte var att byta BankID till Skandia, men detta gjorde jag aldrig. Utvärderade Skandiabanken i 3 månader och tyckte Swedbank var smidigare och faktiskt värt 15 kr/mån för internetbanken - så jag bytte tillbaka.

  Jag har ej heller några lån i dagsläget. Antar att det är lite krångligare då med lån, samtidigt som bankerna vill ha kunder - så de flyttar nog gladeligen över en kund till sig om kunden nu vill gå "all-in" (ex. hänga på ett paketerbjudande med bankkort, ID-stöldskydd, internetbank, lönekonto, pension och hela köret). Tror det blir mer komplicerat när man vill gå in i en ny bank lite halvhjärtat, alltså bara använda deras tjänster för de är gratis och inte på något vis låta banken tjäna pengar på en.
  Tog väl 1-2 månader innan bytet var komplett för mig och jag kunde lita på att det fungerade!

  /Arbetsplanen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Arbetsplanen.

   Hoppas det blir bra jag med :-) Som du skriver kan det mycket väl vara värt att betala 15 kr för en tjänst som fungerar bra. Skandiabanken har jag tyvärr själv ingen erfarenhet av men den är säkert ok. När det gäller bankkunder överlag vill ju bankerna ha lönsamma kunder. Jag själv passar inte så bra in i den kategorin hos alla banker. Men i dagsläget tjänar LF på min bilförsäkrings samt min tjänstepension, så jag känner att jag inte snyltar med gratis banktjänst. I framtiden kan jag tänka mig testa deras aktiehandel.

   Tack för att du delar med dig dina erfarenheter :-)

   Mvh Slimis

   Radera
 8. Jag hade tidigare lf och har man inga bolån är de väldigt bra. När jag skaffade bolån så blev det problem hela tiden. Bytte till danske bank och kunde inte varit nöjdare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Andyman.

   Precis som du skriver fungerar olika banker olika bra till olika kunder. LF har jag främst sett som ett väldigt bra försäkringsbolag. När det gäller bolån kanske det inte alls är lika bra. Kul att höra någon som är nöjd med Danske Bank. Får man fråga vad som är bäst med just den banken? :-)

   Mvh Slimis

   Radera
 9. Först bytte jag från SEB till Danske Bank. Var inte speciellt nöjd och bytte efter ett par år till Handelsbanken. Har varit hyfsat nöjd, men flyttat allt sparande till Avanza, och bolånet ligger hos SBAB. Så egentligen är det ju bara lönekonto och internetbanken som är kvar! Ska fundera mer på vad den införda avgiften innebär för min del...

  Mvh Louise

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Louise.

   Ja det är vanligare än man tror att kunder använder flera banker idag. Förr i tiden var man ofta en bank trogen. Men tiderna förändras :-) Förövrigt verkar SBAB ha en hel del nöjda kunder. Gällande avgiften var det inte den som fick mig att byta bank utan denna kunde jag levt med. Men när jag inte vill sätta min fot på Handelsbankens kontor här kommer jag inte heller kunna ta något lån av dem i framtiden om jag behöver. Det passade helt enkelt bra att samla allt hos LF när jag redan har bilförsäkring och tjänstepension där.

   Önskar dig en trevlig dag :-)

   Mvh Slimis

   Radera
 10. Mycket värdefull information - Tack för att du delar Slimis! Vet du om det kostar något att flytta ett VP-konto från Handelsbanken? Funderar på att föra över mitt till Avanza, det kommer trots allt göra mig till PB-kund åtminstone ett kvartal tidigare än annars vilket ju ger några hundralappar i lägre courtage och ränta hos Avanza.

  Handelsbanken har alltid varit min bank men jag har en lokal bank med bättre erbjudanden för räntekonto och bolån samtidigt som Avanza är bättre för aktiedepån. Har behållit Handelsbanken i alla år just för att de har haft en br kundservice men deras ledning verkar göra allt för att försämra den. Idag har jag ett kontor i hela Göteborg där jag kan ta ut kontanter. Mitt stora mervärde som utlandssvensk är att ha ett konto där jag kan betala räkningar smidigt i Sverige och samtidigt smidigt kunna ta ut kontanter när jag är hemma i Sverige. Ska jag nu betala för den tjänsten kan jag lika gärna skaffa ett bankkort hos en annan bank. Eurocard/Mastercard/Revolut har jag redan.

  Tycker det är tråkigt och Handelsbanken är också ett stort innehav i portföljen så hoppas att ledningen vet vad det gör. Kanske är timingen bra när Nordea och Swedbank också är skamfilade vad vet jag?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Utlandsutdelaren.

   Jag tror det är gratis att flytta värdepapper. Men titta upp det för säkerhetskull. Det kan ju vara värt att samla alla dina innehav på 1 ställe. Dels kan du få bättre ränta genom Superlånet men blir även PB kund fortare.

   Gällande att vara kund hos Handelsbanken var det inte själva avgiften som avgjorde att jag flyttade till LF. Men då jag inte längre vill besöka deras kontor har jag inte heller möjlighet att ta ett lån i framtiden om jag skulle behöva det. Det passade bra med LF då jag har både bilförsäkring och tjänstepension där.

   Även jag hoppas Handelsbankens nya VD fattar bra framtida beslut för oss aktieägare. Kostnaderna måste komma ner. Samtidigt vill jag inte att deras service ska bli märkbart sämre då jag tror många kunder kan lämna av den anledningen. Speciellt äldre människor har lite större behov av personlig service. 25 kr i avgift blir det troligtvis lite gnäll för till en början. Men när i princip alla andra banker tar ut liknande avgifter så tjänar man inte nämnvärt på att flytta sina ärenden heller. Sen är folk överlag lata av sig och gillar inte förändringar. Så jag tror inte på någon massflykt pga en extra kostnad på 25 kr i månaden.

   Önskar dig en trevlig dag.

   Mvh Slimis

   Radera
 11. Efter snart 30 år som kund i Handelsbanken byter jag och går vidare. Dåligt bemötande och dålig service till gamla goda kunder är bakgrunden till att jag byter. Handelsbanken sköter inte längre sina bästa kunder, och är stroppiga. Tyvärr slutade min banktjänsteman som var kanon, och efter denne försvann har jag försökt prata med ett antal nya kontakter men det har inte inneburit någon bra kemi och resultatet blivit sämre villkor.

  SvaraRadera