tisdag 27 augusti 2019

Månadens inköp samt portföljens värde

Idag var det åter den 27:e och med det en ny lön in på kontot. Nu under sommaren har jag jobbat natt samt tagit något extra pass och med det har blev det lite extra lön denna månad. Efter skatten var betald fick jag ut 27000 kr netto. En helt klart bättre lön än en vanlig månad. På det har även min sambo jobbat heltid över sommaren och med det har vi haft 2 inkomster över sommaren. Även om vi både är låglönearbetare känns det som lyx att få in 2 löner. De senaste åren har vi levt mer eller mindre på 1 lön plus lite föräldrapenning. På det alla utgifter med 2 barn. Men det är inte de höga inkomsterna man blir rik av och även om vi inte haft så hög grundlön ihop över åren har vi lyckats leva sparsamt och lyckats spara undan pengar för ett framtida friare liv. Det gäller dock att hålla extra hårt i pengarna när man inte har så höga inkomster och barn. På det även sänka sina fasta utgifter för att kunna spara undan något över huvud taget. Med lite tur kanske vi kommer fortsätta ha 2 löner här under hösten. Det är min förhoppning iallafall. Med 2 löner har jag märkt att det är betydligt lättare att få upp sparkvoten. Denna månad kunde jag föra över 15000 kr till det långsiktiga sparande. Betydligt bättre än 10 000 kr som vart mitt mål under flera år. Med det hoppas jag iallafall att både jag och min sambo kan fortsätta jobba regelbundet under hösten och vintern fram till nästa sommar. I så fall är tanken att vara ledig någon vecka under sommaren. Något jag inte varit på 10 år. Annars brukar jag vara ledig 1 eller 2 veckor varje höst. Ja håller iallafall tummarna att det går bra på jobbfronten framöver.

Förutom detta förde jag som sagt över 15000 kr till det långsiktiga sparandet idag. Denna månad har jag investerat 5000 kr i Avanza Zero och 10 000 kr fick gå till avbetalning på min aktiebelåning. Jag har under året kört lite belåning från och till och just nu ligger jag som sagt belånad runt 9.4 % av portföljen. Vi får se hur börsen går nu framöver och jag kommer styra min belåning utifrån det. Skulle vi få en negativ börsutveckling framöver är tanken att lägga mer pengar på nya aktie/fond köp. Går börsen bättre framöver är tanken att sänka belåningen desto mer och med det kommer det bli mindre aktie/fond köp. I dagsläget ligger ca 63 % av belåningen till 0.99 % ränta och resterande ligger till 0 % ränta. Jag kommer som sagt vara försiktig att låna upp något mer på portföljen och kommer fortsätta jobba mot att all belåning ska ligga till 0 % ränta. Men just nu vill jag som sagt inte sälja av något av mina innehav.

Min nuvarande portfölj samt senaste månadens avkastning kan ni iallafall se här nedan.

I skrivande stund är portföljens värde drygt 2.2 miljoner efter aktiebelåningen är betalt. Det kan jämföras med 1.7 miljoner som portföljen var värd 1 januari 2019. Med det är portföljen upp 500 000 kr på drygt 8 månader och jag är nöjd med resultatet även om jag alltid strävar för ett bättre resultat. Jag tror med det att jag haft den bästa avkastningen någonsin detta år även om både 2016, 2017 och 2018 var riktigt bra också. Framöver kommer jag fortsätta förvalta portföljen för maximal avkastning till låg risk. Första målet är att åter komma upp i 2.3 miljoner som portföljen passerade tidigare under året innan börsen svängde ner igen. Men inom sin tid räknar jag med att portföljen även kommer passera 3 miljoner. Men jag skyndar som sagt långsamt så vi får se när detta mål uppnås.


Hur har era portföljer presterat i år? Har ni gjort någon investering nu vid lön?


Med det vill jag även önska bloggens läsare en trevlig vecka :-)

Mvh Slimis
8 kommentarer:

 1. Hallå Slimis! Sparandet från denna månadslön har satts in på Avanza collector sparkontot som är mitt buffertkonto. Bygger upp bufferten o låter belåningen ligga intakt, när sen jag känner för det eller när en eventuell sättning kommer kan den användas för att sänka belåningen. Har en köporder liggande så om kursen vill så blir det ett köp men troligtvis inte. Känns faktiskt skönt att bygga cashbuffert som omväxling! I övrigt har portföljen en del sänken tyvärr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kalkyl. Ja det kan vara skönt med en buffert. Man ska ju inte ska behöva oroa sig alldeles för mycket. Tråkigt att du har några sänken i portföljen. Men det har ju vart lite oroligt sedan 2018 och det går ju inte upp för jämnan. Är det nått innehav som du funderar på att göra dig av med? Eller kan det vara läge att öka i de innehav som backat?

   Tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 2. Hej
  En fråga från en novis. Varför har du flera rader med samma fond och aktier? Avanza zero t.e.x. står på flera rader. varför? Hos mig har en fond en rad...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Tbird.

   Förstår att du tycker det ser konstigt ut. Anledningen är att jag spridit ut mina innehav på flera olika konton och sökt kredit på fler konton. På så sätt kan jag utnyttja upp till 50000 i kredit till 0 % ränta på fler konton. Skulle jag haft alla aktier och fonder på samma konto innebär det en gratis kredit upp till 50000 kr. Tids nog kommer jag nu istället kunna ha en kredit upp till 200 000 kr till 0% ränta. Hoppas detta är ett ok svar annars får du återkomma.

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
  2. OK, förstår. Tack för svar. :-)

   Radera
  3. Tack själv att du läser och kommenterar bloggen :-)

   Radera
 3. Tjenare!

  Alltid skönt med lite mer lön. Här är det svårt att tjäna in mer än grundlönen, övertidsarbete har vi inte i detta uppdraget, och komptid som tas ut i lön ger typ 120 spänn i handen när skatter är dragna, så det har jag gett upp. En timme hemma med familjen på kvällen efter en hård arbetsdag värderar jag betydligt högre än 120 kr.

  Har inte gjort några direkta affärer, köpt en skvätt CoreCivic, USAs största fängelse-REIT. Politisk risk javisst, men de har ett utmärkt kassaflöde, delar ut endast 68% och har goda kreditmöjligheter. Enda risken är Trump. DA är ca 10%. Resten går in på kontot och trycker ner belåningen, som nu är låga 1,8%.

  Jag visste inte att det var möjligt att skapa flera konton och få 50" i kredit på varje. I början hade jag bara ett ISK, och då fick jag en mille i kredit på det. När jag därefter belånade även KF-kontot, blev det 500" i kredit på vardera. Intressant att detta inte gäller "gratiskrediten"...

  SvaraRadera
 4. Tjenare Snålgrisen.

  Kul att höra om dina senaste affärer. Du hittar alltid på bolag jag aldrig hört talas om :-) Det går utmärkt att skapa fler konton med gratis kredit. Det gäller bara att få dem godkända. Men jag vet som sagt inte om alla får samma möjlighet som mig. Men du kan ju titta upp det. Jag har dock fortsatt max 1 miljon i lånemöjlighet utspritt på alla konton jag har. Förstår att du värdesätter din fritid mer än 120 kr i timmen. Jag får någon krona mer i timmen när jag gör övertid och tycker det är bra men grundlönen är desto sämre.

  Tack för kommentar.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera