fredag 14 september 2018

Lite allmänna tankar kring Avanza och Nordea

Nu i dagarna håller jag åter på att flytta över mitt aktiesparande till Nordea. Som jag skrev om i mitt tidigare inlägg är det främst för att sänka mina courtageavgifter framöver. Men en annan fördel jag hört är att det går väldigt fort att få tillbaka utländsk källskatt från Nordea. Bloggkollegan Snålgrisen väntar tex på 13 000 kr som Avanza dröjer med att betala tillbaka. Hos Nordea tar det 6 veckor om jag förstår rätt? Nu finns det säkert andra investerare som har mer än 13 000 kr innestående i utländsk källskatt. Pengar som kunde gjort bättre på annat håll. Med tiden äter inflationen upp pengarna och att vänta flera år på dessa pengar känns onödigt. Istället för att vänta på källskatt som är ens egna pengar skulle dessa pengar kunnat återinvesterats i nya fonder/aktier alternativt vara en buffert/avbetalning på bolån. Jag tycker det borde vara en självklarhet att Avanza fixar tillbaka källskatten fortare till sina kunder. Avanza har ju trots allt 50 000 miljonärer som sina kunder och det finns säkert flera som vill ha tillbaka sina pengar inom rimlig tid.

Nu till lite kostnader vad det gäller att handla med aktier. Avanza lockar sina nya kunder med courtagefri handel upp till 80 000 kr. Betydligt bättre att vara kund där den första tiden än tex Nordea som tar 0.06 % i avgift. När du tids nog får ihop lite kapital (Över 80 000 kr) får du betala ordinarie courtagepriser. Dessa priser varierar men de flesta småsparare använder courtagenivån som kostar 0.25% i avgift. Köper du utländska aktier får du även betala 0.25% i växlingsavgift. Så fort du köper något i utlandet försvinner alltså 0.5 % av ditt kapital. Kan vara bra att vara medveten om när man är ny på aktiehandel. Detsamma gäller om du sedan får för dig att sälja ditt utländska innehav. Mer avgifter igen. Tids nog kanske du väljer att göra någon större affär hos Avanza och byter till en annan courtagenivå. Med det blir avgiften lägre i procent men även minimipriset på din aktieaffär blir högre. Efter ett tag kanske du glömmer att byta tillbaka till den courtagenivå som passar hos Avanza när du ska göra en mindre affär igen. Jag har själv lyckats med detta flera gånger under de år jag använt Avanza. Som ett exempel betalade jag 99 kr för en affär på 5000 kr. Samma affär hade kostat 3 kr hos Nordea. Då förstår man hur mycket pengar Avanza tjänat på sina kunders "glömska". När man glömmer att byta courtagenivå och betalar dyrt, känns det ungefär som när du glömt betala en faktura och får en påminnelse avgift på 60 kr. Man blir irriterad på sig själv men även på dessa "courtage klasser". Med tiden kanske du märker hur mycket pengar du lägger ut på aktiehandel. Med lite större affärer kan det snabbt bli tusenlappar du lägger ut i courtageavgifter. Jag vet det själv då jag under flera år kört arbitrage i Handelsbanken aktien och vissa dagar omsatt flera hundra tusen kronor. Med en lägre courtageavgift blir det mer pengar över till dig som kund. Jag tycker du ska se din courtageavgift precis som en fonds förvaltningsavgift. Genom att hålla nere kostnaderna blir det mer pengar över till dig och mindre till banken.

Om du precis som många andra lockats till Avanza men tids nog tröttnat på de olika "courtagenivåerna" eller de högre courtageavgifterna kan det bli riktigt dyrt om du vill flytta dina pengar.

Ett exempel: Du har byggt upp en riktigt fin utdelningsmaskin med aktier från diverse länder. Denna portfölj ger dig utdelning varje månad och du har en riktigt bra riskspridning. Idag har du 5 svenska investmentbolag, 10 amerikanska aktier men har även valt att köpa in 5 aktier utanför Norden, USA och Canada. Du har ju läst att riskspridning är bra. Genom att sprida riskerna har du lagt ner mycket pengar genom att köpa dessa aktier med en högre courtageavgift än du behövt men även betalat växlingsavgiften varje gång du handlat utländska aktier.

Nu har du precis som mig helt plötsligt gjort misstaget att inte byta "courtagenivå" vid flera tillfällen. Samt insett att det kostat dig onödiga pengar med dessa högre courtageavgift vid flera tillfällen. Det är lätt att bli irriterad för mindre. Du har insett att din portfölj inte längre är värd under 80 000 och nu får du betala vad det egentligen kostar.

Du får helt plötsligt för dig att flytta dina pengar. Du vill ju handla aktier till ett lågt courtage. Du ringer Nordea och de fixar hela flytten åt dig. Det går några dagar och plötsligt får du ett meddelande från Avanza där det står: Kostnad för överföring

Då helt plötsligt förstår du att du sitter fast hos Avanza om du inte betalar dyrt för att flytta över dina aktier. Betalar du inte 39 kr per svensk aktie, 150 kr per amerikansk aktie samt 450 kr per övrig aktie blir det ingen flytt.

I exemplet här ovan kostar flytten följande:

5 svenska innehav * 39 kr =195 kr

10 amerikanska innehav * 150 kr = 1500 kr

5 st övriga länder * 450 kr = 2250 kr

För att flytta din portfölj lär du hosta upp med 3945 kr i detta fall. Detta kan vara bra att vara medveten om detta innan du börjar spara på lång sikt. Enda sättet att komma undan denna flyttavgift är att endast äga svenska innehav. Om du bara äger svenska innehav och väljer att avsluta ditt ISK hos Avanza kan de ej ta ut någon avgift. Ett annat alternativ är att du säljer av dina utländska innehav. Men även det kan kosta mycket då du åter måste betala en växlingsavgiften när det gäller utländska aktier.

I slutändan är det alltid banken som tjänar på kunders okunskap gällande avgifter. Kolla därför alltid upp diverse avgifter hos olika banker innan du väljer att använda deras tjänster. Det kan annars bli en dyr erfarenhet tids nog. Obs detta inlägg är ej sponsrat av Avanza. Jag skriver bara mina egna tankar kring avgifter.


Har du betalat dyrt för att flytta din aktieportfölj?

18 kommentarer:

 1. Håller med dig Slimis. Avanza har väldigt lojala kunder och visst, man har en fin app och har gjort mycket för aktiehandel i Sverige. Dock ser man att det är just lojaliteten då man tycker bytet av courtageklasser är bra, hade det varit en storbank hade ingen direkt brytt sig.

  Jag har själv tagit emot min första utdelning från JnJ hos Nordea. Jag kommer att kolla när jag får tillbaka denna, tillsvidare får min KF hos Avanza vara öppen tills jag får min källskatt där.

  Förhoppningsvis vi bloggar göra att Avanza vässar sitt erbjudande till oss småsparare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Investmentbolagsinvesteraren.

   Tycker du gör helt rätt att fokusera på låga kostnader. Det kommer gynna dig rejält tids nog. Avanza har verkligen gjort ett bra arbete med deras sajt. Men de skulle tagit bort dessa courtageklasser för länge sen. Hade de gjort de hade jag kunnat tänkt mig stanna kvar trots lite högre avgift. När man räknar ränta på ränta på allt man sparar i avgifter blir det mycket pengar över en längre period. Hoppas din källskatt kommer inom rimlig tid. Skriv gärna igen hur lång tid det tog att få tillbaka den :-)

   Tack för kommentar.

   Med vänlig hälsning Slimis

   Radera
 2. Tja Slimis,

  Håller med dig i stort men för mig väger alla fördelar över stort i Avanza för att det ska vara värt det.

  Bytte inte du precis från Avanza till Nordea och sen tillbaka från Nordea till Avanza? och ska byta till Nordea nu igen? Ha en grym helg Slimis och mot 2 millar nu! :)

  Med vänlig hälsning Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Frihetsmaskinen.

   Jo det stämmer att jag åter ska testa Nordea igen :) Jag hoppas nu slippa tekniska problem med jämna mellanrum. Annars spelar det inte så stor roll att Nordeas plattform inte är lika fin som Avanzas. Jag kan fortsatt göra det affärer jag vill men till en lite lägre courtagekostnad. Blir nog en uppdatering tids nog hur tjänsten fungerar framöver :) Japp mot 2 miljoner nu! :)

   Tack för kommentar.

   Med vänlig hälsning Slimis

   Radera
 3. Dock behöver man ju inte flytta. Själv har jag 90% av mina aktier i Avanza men allt nysparande sker i Nordea....säljer jag något av innehaven hos Avanza så räknar jag alltid på om det lönar sig att flytta pengarna med tanke på dubbel beskattning av kapitalet plus courtaget kostnad. Men säger bara go Nordea! Kass plattform men idag betalar jag så mycket mindre i courtage.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym.

   Flyttar du din ISK från Avanza till Nordea får du inte beskatta flytten. Säljer du däremot dina innehav hos Avanza och flyttar in pengarna på en ny ISK hos Nordea blir du tvungen att skatta. Med det kan du flytta ditt kapital helt fritt förutom dessa flyttavgifter som finns. Har du bara svenska innehav hos Avanza kan du flytta dina innehav och samtidigt avsluta ditt ISK hos Avanza och på så sätt slippa flyttavgift. Flyttar du dina svenska innehav utan att avsluta ditt ISK hos Avanza kostar det max 399 kr. Framöver ser jag fram emot lägre avgifter men även att Nordea fortsätter förbättra sin tjänst för aktiehandel :)

   Tack för kommentar.

   Med vänlig hälsning Slimis

   Radera
 4. Jag gillar Avanza för att de har en smidig kundservice och är serviceminded även när man gnäller. Har mycket lågt förtroende för Nordea och tycker inte att den hundralappen om året i lägre courtage är värt det.

  Källskatten tror jag att Avanza fixar om ett par år men att de behöver hitta en teknisk lösning precis som de nu erbjuder smidigare byte av courtageklass och visar hela kostnaden för alla affärer vilket vi kunder efterfrågat. Den där hundralappen får man delvis tillbaka på att Avanza burkar ha bra courtagefria kampanjer (men fortfarande växelavgifter) några gånger om året på utländska aktier.

  Och att Avanza har en flyttavgift? Jo men tjena, tänk två steg framåt varför Nordea har sänkt sitt courtage? De vill konkurrera ut Avanza/Nordnet. Tror knappast att Nordea skulle ha lika låga avgifter om de inte hade konkurrens. Och tror att Nordea på sikt också kommer ta ut flyttavgifter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Utlandsutdelaren.

   Kul att du gillar Avanzas kundtjänst. Har själv bland annat känt mig låst hos Avanza när jag inte kunde byta courtageklass tidigare och tack vare det har jag förlorat en del pengar genom att använda fel courtage klass( Tror inte jag är ensam om detta fenomen) Nu kan man ju byta fritt efter 1 dag och det är ett plus i kanten men inte bra nog tycker jag. Hos Nordea behöver jag aldrig bry mig om dessa courtageklasser, det kostar alltid 0.06 % eller max 99 kr för en affär. För egen del handlar det om betydligt mer än 100 kr jag sparar i courtageavgifter varje år. Eftersom jag troligtvis kommer spara 20 år till kommer dessa avgifter ha stor betydelse för den totala avkastningen. Jag försöker överlag hålla nere mina kostnader i vardagen. Inte bara courtageavgifter utan även bilförsäkring, elavgifter, mobilabonnemang, fondavgifter samt annan konsumtion. Konkurrens är bra för oss kunder och jag jämför gärna. När det gäller flyttavgifter vet jag inte hur Nordea kommer göra i framtiden. Men så länge jag håller mig till svenska aktier kan jag alltid flytta fritt mellan banker och det känns bra.

   Tack för kommentar :-)

   Med vänlig hälsning Slimis

   Radera
 5. Hej Slimis!
  Avanza har gratis courtage upp till 50 000kr. Nordnet har upp till 80 000kr men bara i 6 månader.

  I övrigt så gillar jag Avanza och för mig funkar courtageklasser mini perfekt och med tanke på att Avanza har bästa hemsidan och får mig motiverad att fortsätta så är det värt de få kronor det blir per månad för mig.

  Kan dock förstå er som gör stora köp varje månad, där gör det skillnad.

  Mvh PB?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej PB.

   Tack för rättelse. Precis som du skriver gör det inte så stor skillnad i början av sparandet. Men med tiden växer portföljen och då ser man större skillnader när det gäller avgifter. Mer utdelningar ska återinvesteras men tids nog kan man även behöva justera sin portfölj av någon anledning. Sen gillar jag inte att vara låst hos en bank pga diverse flyttavgifter. Fördelen idag är att jag endast har svenska aktier och då går det lättare att flytta mellan bankerna. I övrigt har Avanza mycket bra med sin sida.

   Tack för kommentar.

   Med vänlig hälsning Slimis

   Radera
  2. Flyttavgifter känns inte så modernt.
   Hoppas du får en bättre upplevelse hos Nordea denna gången.
   Mvh PB?

   Radera
  3. Hej igen PB.

   Nej att låsa in sina kunder på olika sätt är inget jag ser positivt på. Titta på Vimla tex. Ingen bindningstid och ett bra pris. Hittar jag som kund något bättre är det bara flytta direkt utan kostnader. Men banker gör mycket för att låsa in sina kunder. Istället borde de erbjuda de bästa tjänsterna och på så sätt behålla sina kunder. Skulle Avanza gett mig den service jag vill ha skulle jag inte ens fundera på att byta. Men som det ser ut just nu får många betala ocker avgifter om de vill byta från Avanza just nu. Som sagt kanske inte något man tänkte på när man för länge sedan blev kund hos dem. Kommer uppdateringar hur Nordea fungerar sen :)

   Tack igen för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 6. Vad har Nordea för växlingsavgifter?

  SvaraRadera
 7. Hej Markus.

  Nordea tar precis som Avanza och Nordnet ut en växlingsavgift på 0.25 % vid köp av utländska aktier.

  Med vänlig hälsning Slimis

  SvaraRadera
 8. Bra inlägg! Jag har flyttat en pensions-historia från Movestic till Avanza och det kostade ett antal tusenlappar. Tråkigt men sant. Hur som helst är jag glad att jag flyttade dem så att jag lipper de där trögskallarna på Movestic.

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Aktiepappa.

   Oj det var dyrt att flytta. Men betalar man höga avgifter försvinner tyvärr alldeles för mycket avkastning och då kan en hög flyttavgift vara värd pengarna. Hoppas Avanza förvaltar pengarna bättre :-)

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 9. Ett annat alternativ är att du börjar med Nordea för dina nya insättningar och låter Avanza portföljen ligga kvar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Talandor.

   För mig passar det bättre att flytta min portfölj till Nordea. Just nu är det gratis då jag endast har svenska innehav. I framtiden kanske jag vill ha något utländskt innehav i portföljen och då kostar det skjortan att flytta mina innehav från Avanza. Nordea är sjyssta och har inga flyttavgifter. Jag har även nyligen fått reda på att de har betydligt lägre avgift på valutaväxling hos Nordea. Det kostar helt enkelt för mycket med aktiehandel hos Avanza och på det blir jag låst hos dem. Det är inte så jag vill ha det. Allt aktiesparande samt återinvesteringar av utdelningar kommer framöver ske hos Nordea.

   Tack för kommentar :-)

   Mvh Slimis

   Radera