tisdag 4 september 2018

Har gjort några förändringar i portföljen samt tagit in Lundbergföretagen igen

Idag köpte jag åter in Lundbergföretagen till portföljen. Nu i efterhand visade det sig rätt att sälja när Di ansåg att det var "köpläge". För några dagar sedan sålde jag 400 st Lundbergföretagen för 315 kr st. Pengarna investerades i 465 st ICAGruppen för 277.10 kr st. Idag sålde jag av 400 ICAGruppen för 274.80 kr st. In köptes 400 Lundbergföretagen för 302.60 kr st. Alla inköpspriser är exklusive courtage. Med det kunde jag köpa tillbaka Investmentbolaget lite billigare. Men jag valde även att sälja mina ICAGruppen med en mindre förlust. Efter försäljningen har jag fortsatt kvar 100 st ICAGruppen och det får räcka just nu. Jag kan tänka mig öka på lite framöver om priset känns rätt. Men just nu vill jag ha in Lundbergföretagen i portföljen igen. Investmentbolaget är inte billigt men jag behöver riskspridning i portföljen och tror fortsatt att Fredrik Lundberg kan förvalta mina pengar väl på sikt. Nackdelen som jag skrev tidigare är den låga direktavkastningen. Ett annat beslut jag tog häromdagen var att sälja av mina Wallenstam aktier. Jag har ägt Wallenstam från och till under en längre tid och har tidigare lyckats sålt aktien dyrt för att sedan köpa in den lite billigare igen. Av någon anledning har jag börjat fundera om vi kommer få en räntehöjning snart. Då fastighetsaktier överlag har gått väldigt stark ett längre tid valde jag därför att minska min exponering mot sektorn. 700 Wallestam har sålts för 91 kr st. Jag har gjort en rejäl vinst i Wallenstam och får tacka för den fina avkastningen. Jag kan mycket väl tänka mig ta in bolaget igen om aktien av någon anledning skulle gå ner lite i pris. I dagsläget känns värderingen lite ansträngd även om bolaget troligtvis förtjänar det. För Wallenstams pengar har jag köpt in ytterligare 300 Handelsbanken för 111 kr st. Jag tänker att om räntan någon gång går upp borde banker kunna gynnas genom att slippa minusräntan. Om eller när detta kommer hända visar sig i framtiden.

Jag har även valt att köpa in ytterligare 400 H&M aktier mellan 121-127 kr st. Just nu är det plågsamt att vara ägare i detta bolag. Senaste dagarna har flera analytiker sänkt bolaget och som grädde på moset kommer Carnegie med ett krisscenario att aktien kommer stå i 70 kr snart. Som jag gjort tidigare försöker jag öka när det gör som ondast. Samtidigt skulle man vilja sälja för att slippa plågan att portföljen tappar i värde. I detta läge tänker jag tillbaka när jag ägde Handelsbanken och låg 100 000 kr back. Även det sved rejält. Jag ökade på när det gjorde som ondast och det slutade så småningom med en vinst på 150 000 kr. Men just nu är det som sagt inte kul att vara ägare i H&M. Jag hoppas att nästa rapport kan visa något positivt. Ska man se något positivt med H&M är det väl att det gjorts en hel del insiderköp på dessa nivåer. Förutom Stefan Persson har Stina Bergfors köpt 8000 aktier och Madeleine Persson köpt 50 000 aktier. Jag följer även H&M på Instagram. På bara ett par månader har bolaget fått ca 1.5 miljoner fler följare. Med det tror jag fortsatt att H&M är populärt och kan fortsätta växa på i många år. På kort sikt oroar den starka dollarn samt strukturomvandlingen inom detaljhandeln. Med det väntar jag in rapporten som kommer snart.

Min nya portfölj ser ni på höger sida av bloggen.

Med det vill jag även önska alla läsare en trevlig vecka :-) 

10 kommentarer:

 1. Intressanta affärer. Det framgår inte riktigt varför du valde att inte behålla ICA utan sälja med förlust? Ett felköp helt enkelt?

  Får se vad som händer i H&M. Precis som med Clas Ohlsson väntar jag på minst en riktigt stark rapport som tyder på att man har lyckats vända nedgången med besked innan jag vågar mig in

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Snålgrisen.

   Jag sålde ju tidigare Lundbergföretagen då jag såg säljläge. För pengarna köptes ICAGruppen in. Idag såg jag ett bra tillfälle att gå in i Lundbergföretagen igen. Efter att Di hade haussat Lundbergföretagen har investmentbolaget åter sjunkit tillbaka lite i pris och nu finns viss substansrabatt igen. Då jag inte har en massa likvider liggande blev det Ica som fick säljas av just nu. Ica hade hållit sig ganska bra i kurs den senaste tiden och det var ingen större förlust att avyttra innehavet just nu. Det jag vill komma fram till är att jag gärna skulle haft kvar Ica men väljer just nu investmentbolaget framför ICA, mycket pga riskspridning. Med det tror jag fortsatt på Ica och jag ökar gärna på lite framöver när jag har pengar över.

   Vad det gäller H&M och Clas Ohlson har de sina utmaningar framöver och jag förstår att många inte vågar sig in i bolagen. Många ligger redan minus rejält och det är jobbigt att förlora pengar. En investering innebär alltid en risk och risken finns ju att man inte får tillbaka sina pengar. Men jag tror fortsatt att H&M på sikt kommer bli en helt ok investering igen. Troligtvis är aktiens pris högre om man lyckas vända nedgången med besked. Då kommer precis som du skriver fler våga sig in i aktien igen. Med det håller jag tummarna för bolaget framöver och hoppas givetvis på en mer positiv rapport redan nu i September.

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Hej Smilis, intressant läsning. Jag har bara H&M av de företag du nämner. Jag tror du på sikt har gjort bra köp där mellan 121 och 127, men var och en får göra en egen bedömning, H&M rasar ju friskt. För mig och många andra var detta nära ett drömföretag med tillväxt och höga marginaler. Nu är det sågat jämsmed fotknölarna och svårvärderat, P/E -range har blivit betydligt lägre. Marginalerna krymper. Jag hoppas att bl.a. e-handeln kommer att öka och leda till fortsatt tillväxt i framtiden, men även andra varumärken och regioner. Marginalerna krymper med ökad e-handel, men troligen märks det mest i denna fas när e-handeln etablerar sig på olika marknader. Jag köpte lite tidigt men har ett ok gav på drygt 135. Det ska lösa sig. Lycka till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Stockbroken.

   Även jag har ägt bolaget från och till sedan slutet av 2012 och mycket har ändrats sedan dess. Framförallt omställningen från butiker till mer e-handel. I och med att marginalerna har blivit sämre har jag svårt att se vart den långsiktiga vinsten kommer ligga. Det är ju även svårt att säga om dollarn kommer fortsätta hålla sig stark den närmaste tiden. Detta är ju negativt för oss ägare. Men som anonym här under skriver räknar jag iallafall med en vinst på minst 8 kr i år. Något lägre än KJPs prognos. En utdelningssänkning nästa år skulle inte vara hela värden om bolaget på sikt presterar bättre igen. Även mina investeringar sträcker sig på lång sikt och betydligt längre än 3 år, dvs jag har tiden på min sida. Lycka till även du och tack för kommentar :-)

   Mvh Slimis

   Radera
 4. Jag har helt tröttnat på Startup investeraren KJP... Fine med investeringar i BudBee osv som kanske man kan ha nytta av i HMs fall men fondroboten Lysa??

  KJP har inte tid att ägna dagarna åt att leta investeringar privat. Jag hade räknat med 100% fokus på HM fixa lönsamheten och återvända till lönsam tillväxt men icke. Tror på en till skitrapport..

  Dock.. Jag kommer aldrig att köpa HM för mer än P/E 15 och troligen inte många andra heller. Lyckas medarbetarna under KJP (För KJP fixar ingenting) bromsa lönsamhetsfallet och man bottnar på 8kr Vinst per aktie i år så känns 120kr som en ok värdering.

  Så min gissning
  2018 8kr/aktie i vinst, kurs 120kr
  2019 9kr/aktie i vinst, kurs 135kr
  2020 9,5kr/aktie i vinst, kurs 142,5kr

  Om vi räknar på kurstillväxt per år ger detta vid inköp på 120kr ca 9%/år fram till 2020. Lägg på eventuella utdelningar på detta så har vi ett helt ok köp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym.

   Även jag håller med om att KJP bör fokusera på H&M till 100%. Nu vet jag ju inte hur mycket av hans tid andra investeringar tar men jag räknar med att han satsar 100 % att få H&M mer lönsamt framöver. Hans familj har ju trots allt en större förmögenhet placerat i bolaget. Långsiktiga vinsten är svår att säga. Ett dollarfall hade vart välkommet för H&Ms del. På sikt hoppas jag att H&M lyckas vända den trista utvecklingen och med det tjäna mer pengar än idag. Jag tror fortsatt att H&M är duktiga inom mode till ett bra pris men just nu är det även mycket annat som tynger. Framförallt omställningen till mer e-handel och just nu en stark dollar som tynger. Jag behåller mitt innehav och väntar på bättre tider.

   Tack för kommentar :-)

   Mvh Slimis

   Radera
 5. Hej Anonym, Dina estimat ser rimliga ut. P/E 15 också OK. Sen vad folk och institutioner kommer betala i framtiden vågar jag inte gissa med tanke på vad de tidigare har betalat. Mina köp är mest tänkt för lång sikt vilket är betydligt längre än tre år. Men Smilis får svara för vilken horisont hen har.

  SvaraRadera
 6. Min subjektiva åsikt som inte på något sätt är representativ för att förespå vart modevindarna blåser är att H&M har skärpt sig och fått ett mer allmängiltigt mode som fler kan använda senaste tiden. Tidigare tycker jag de har varit för pretto och nischade med konstiga färger och designer som kanske är hippa men inte särskilt mainstream. Vad vet jag, som sagt ingen bra indikator på mode men jag tolkar det i alla fall som att det finns en medvetenhet om att de behöver se över sin kläddesign och har gjort det.

  Ah Wallenstam äntligen på väg ned igen. Den är löjligt övervärderad samtidigt som jag har lovat att investera den lilla nettointäkten från min andrahandsuthyrning i just Wallenstam varje månad. De gör mycket rätt i Göteborg just nu men YOC under 2% är en absolut smärtgräns för mig trots stabil kassa, goda hyresintäkter och god och förutsägbar utdelningstillväxt. Kanske köper en näve till imorgon ändå nu när vi är under 90 kronor igen.

  Just Wallenstam förstår jag dock inte varför du säljer på grund av räntan? De satsar ju på att bygga om BR till HR vilka borde stå sig bra i ett högre ränteklimat där folk får svårare att ha råd att köpa BR? Hyresintäkter är tråkigt men ack så förutsägbart om fastighetsägaren har en solid kalkyl för investeringen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Utlandsutdelaren.

   Jag hoppas att H&Ms kommande kollektioner säljer på bättre än tidigare. Något jag saknar från förr är mer samarbeten med kända personer. Ett exempel är samarbetet med David Beckham 2016 som jag tyckte var bra, dock kan jag tänka mig att liknande samarbeten kostar därefter. Just nu har ju H&M ett samarbete med Jimmy Durmaz och det gillar jag. Gällande deras senaste kollektion H&M Studio 2018 tycker jag en del kläder ser riktigt bra ut. Men jag är precis som dig ingen expert då jag själv inte handlar senaste modet utan håller med till mer neutrala kläder.

   Gällande Wallenstam har företaget verkligen imponerat de senaste åren. Det som skiljer från förr till idag är att många BR görs om till HR istället. Detta då det blivit svårare att sälja bostadsrätter dyrt. Det är ju stor efterfrågan på hyresrätter men vad jag förstår är det mer lönsamt om man lyckas sälja bostadsrätter dyrt istället för att omvandla dessa till hyresrätter. Det ger en viss stabilitet i hyresrätter men man måste även binda mer kapital i dessa fastigheter. En annan orsak till försäljningen är framförallt den högre värderingen/lägre direktavkastningen. Men även att jag är nöjd med min avkastning gällande min investering i Wallenstam. När jag investerade i Wallenstam tyckte jag aktien var ok värderad. Nu tycker jag värderingen ser ansträngd ut, speciellt om vi skulle få lite högre räntor framöver. Jag är ju ingen expert men i mina ögon tycker jag att fastighetsaktier överlag är lite högt värderade idag. Men det beror ju mycket på hur räntan utvecklas framöver. Blir räntan högre blir lånefinansieringen högre för fastighetsbolagen. Håller sig räntan fortsatt låg gynnas fastigheter. Jag har ju fortsatt kvar mina andra fastighetsbolag och känner att det räcker just nu. Skulle Wallenstam kännas lite mer attraktivt värderad i framtiden är det inte omöjligt att jag tar in bolaget igen.

   Tack för kommentar :-)

   Mvh Slimis

   Radera