tisdag 11 september 2018

Köpt och sålt aktier för drygt 700 000 kr de 2 senaste dagarna

Den senaste tiden har jag funderat lite på mitt största innehav Handelsbanken. Genom åren har banken gett mig en imponerande avkastning. De senaste året har banken presterat desto sämre. Jag sålde ju av 6000 aktier 2017.  Under 2018 återköpte jag en stor del av dessa aktier billigare. Som lägst var aktien ner under 100 kr i sommar och jag köpte då på mig 3000 aktier mellan 94-98 kr st. Efter det tog aktien ett rejält skutt och var upp i 112 kr. Min tro har vart att bankerna ska få ett visst stöd genom att minusräntan tids nog försvinner. Men istället för att aktien fortsatt upp har den nu presterat sämre igen. På ett sätt känner jag lite oro till banker överlag. Det kommer fonder som är i princip gratis, samma gäller kreditkort och courtagekostnaden håller på att försvinna. Nu på senare tid har även nya nisch aktörer pressat bolåneräntan och frågan är om inte flera kommer jämföra bolåneräntan om det blir sämre tider. Tanken har slagit mig varför man betalar dyrt hos storbankerna idag då det finns flera aktörer med betydligt lägre bolåneräntor. Jag tror dock många är bekväma av sig och därför inte bryr sig om att pruta kostnader. Banker har även just nu rekordstora marginaler på bolån och frågan är hur länge det kan hålla i sig. Sen finns ju alltid risken att kreditförluster ökar i sämre tider. Jag tog iallafall beslutet att åter minska ner min exponering mot Handelsbanken. Igår sålde jag av 2750 aktier för 107.95 kr st. Med det tog jag hem en vinst på drygt 10 % eller strax under 30 000 kr om man jämför vad aktierna kostade i somras. Idag valde jag även att sälja 2250 Handelsbanken A för 107.05 kr st. In köptes 2250 Handelsbanken B för 106.63 kr st. Med det lyckades jag äntligen med en arbitrage affär i Handelsbanken igen. Vinsten blev nästan 700 kr på denna affär. Med det är jag åter lycklig Handelsbanken B ägare men äger även en mindre pott Handelsbanken A. Lite av pengarna från försäljningen har redan investerats i Avanza Zero men resterande ligger jag just nu likvid med. Jag har inte riktigt bestämt mig vart dessa pengar ska placeras men tanken är att åter öka min riskspridning igen. Skulle vi se Handelsbanken under 100 kr igen finns dock risken att jag investerar mer här igen. Med det vill jag tacka Handelsbanken för den kortsiktigt goda avkastningen.

Nordea Investor

Jag har även tagit beslutet att åter flytta mina sparpengar till Nordea igen. Kvar hos Avanza blir 200 aktier i Handelsbanken A samt 200 H&M men även mina indexfonder. Resterande portfölj flyttas över till Nordea de närmaste dagarna. Tyvärr äter en hög courtagekostnad upp alldeles för mycket av min avkastning över tid. Även om Avanzas plattform är bättre än Nordea tycker jag inte priset är värt att betala. Nu har ju äntligen Avanza ordnat så att man kan byta courtage klass 1 gång om dagen och det är givetvis ett plus i kanten. Detta skulle gjorts för länge sen. Men bättre sent än aldrig. Men främsta anledningen till flytten är Nordeas låga courtagekostnad på 0.06 % samt att slippa byta Avanzas olika courtage klasser hela tiden. Då jag ofta sparar 10 000 kr i månaden blir kostnaden för ett aktieköp 6 kr hos Nordea istället för 25 kr hos Avanza. Men även alla framtida återinvesteringar samt förändringar i portföljen blir billigare hos Nordea i framtiden. Med tanke på att jag är förhållandevis ung än kommer det sparas mycket pengar de kommande 20-30 åren. Min tro är även att Nordea Investor blivit mer stabilt den senaste tiden. Detta enligt Markus på deras kundtjänst. Med det ger jag åter Nordea en chans igen och tackar åter Avanza för den korta tid vi hjälptes åt.

Min nya portfölj ser ni på höger sida av bloggen.


Använder du Nordea Investor? Vad tycker du om deras tjänst?    

8 kommentarer:

 1. Näsvis fråga, men lyckades du logga in på Nordea idag? Känns lagom hightech att Nordens största bank aldrig lyckas få sitt nät att fungera.

  Btw, tack för en läsvärd blogg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Man With no name.

   Har gått bra logga in de senaste dagarna men jag hade en del problem från och till förut. Vi får hoppas det fungerar bättre nu framöver :-)

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 2. Tack för arbitragetipset! Hoppas jag har möjlighet att göra en swap innan läget försvinner också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Utlandsutdelaren.

   Hoppas att även du får till en swap! :)

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 3. Har inte tagit steget över till Nordea. Risken är väl att de helt plötsligt får för sig att höja courtagekostnaden?

  Främsta anledningen att jag hade velat byta är källskatten. I nuläget ligger jag ute med ca 13000 kr som avanza ska betala tillbaka i framtiden nån gång. Det är pengar jag gärna hade satt i arbete direkt. Har mailat Avanza om detta men har tyvärr inte fått något vettigt svar mer än "vi tackar för synpunkten"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Snålgrisen.

   Tyvärr är det väldigt dyrt att flytta ISK om man har utländska innehav. Varje innehav kostar 39 kr att flytta har jag för mig. Själv har jag bara svenska innehav. Då kan jag avsluta mitt ISK hos Avanza och på så sätt slippa flyttavgifter. Förstår att det är surt att ligga ute med dina pengar. Hoppas Avanza ordnar till problemet på sikt. Tack för kommentar. Mvh Slimis

   Radera
 4. Nordea Investor är en bit efter Avanza men det har blivit bättre, har man tålamod blir det bättre. Och på sikt lönar sig det genom lägre courtage och snabbare återbetalning av källskatten.

  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med om fördelarna. Bara hoppas deras sida fungerar felfritt framöver :-)

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera