torsdag 4 maj 2017

Inköp H&M

Idag var det dags igen. Surdegen i portföljen är just nu H&M och aktien fortsätter ner. Jag skulle egentligen inte investera mer i bolaget men jag har svårt att låta bli på dessa nivåer. 100 aktier till köptes in för 213.50 kr per styck. Pengarna togs från min reservkassa. I och med detta köp har jag endast 378 000 kr kvar i likvider. Jag äger nu 1600 aktier i bolaget och ser fram emot utdelning om ett par veckor.

Samma dag som H&M lämnar utdelning gör även Kinnevik det. Kinnevik ökade jag med 3 aktier då jag hade lite pengar över från H&M köpet.

De kom även in totalt 510 kr på kontot från Wallenstam idag.

Dessa pengar sitter fint nu när H&M har bromsat in portföljens utveckling. Frågan är hur lågt H&Ms aktiekurs ska gå innan vi får en vändning? Aktien är i skrivande stund ner ca 42% sen toppen och även om aktien var övervärderad just då tycker jag inte aktien förtjänar att ligga så lågt i pris som den gör just nu. Men visst har H&M haft det tungt den sista tiden.
Det skulle kännas bra om dollarn kunde fortsätta försvagas så att H&Ms marginaler blir lite bättre. Dollarn är dock ner från drygt 9.40 till 8.82 kr så med lite tur kan kronan fortsätta att stärkas mot dollarn. Men framförallt får man hoppas att H&Ms marginaler och försäljning blir bättre framöver.
Den som lever får se.

Bloggen framöver

Jag har tyvärr inte hunnit med min blogg så mycket på sistone. Jag jobbar just nu Fredag kvällar samt hela Lördagar + Söndagar. Måndag till Torsdag är jag pappa ledig. Att ha ett barn till i familjen tar en hel del tid men det är roligt. Dock innebär det lite lägre inkomster en period framöver.
Vi försöker dock hålla nere våra kostnader trots en lägre inkomst. Fördelen med att vara hemma mer är att det går åt mindre diesel och bilen slits mindre då jag inte är på jobb som förut. Det finns även mer tid att planera matinköp och hinna med lite annat som man inte hinner med när man jobbar mycket.

Annonsintäkter

Det har även blivit en del annonsintäkter under bloggen tid. I skrivande stund har jag fått in drygt 800 kr på att uppdatera bloggen med jämna mellan rum. Jag har inte fått ut några pengar än men tror de betalas ut runt den 25:e den månad man når över 700 kr i totala annonsintäkter? Vad jag förstår ska man även skatta 30% på denna inkomst? Hursomhelst är det otroligt kul med en till passiv inkomst. Dock skulle det krävas rejält med läsare om man skulle kunna försörja sig på bloggen. Kan dock tänka mig att en del av de större bloggarna drar in en hel del på annonsintäkter.  Min andra passiva inkomst är ett styrelseuppdrag i föreningen som inbringar 1000 kr per år. Sen är det ju givetvis aktieutdelningar samt ränteintäkter som kommer in som passiv inkomst. Jag jobbar dock på nya idéer om passiva inkomster då jag gillar dessa.


Har du koll på hur annonsintäkter beskattas och när pengar delas ut? Eller något bra tips på flera passiva inkomster du vill dela med dig?


15 kommentarer:

 1. Hej, gillar din blogg men tycker annonserna drar ner helhetsbetyget en hel del.

  Själv hoppas jag på inlägg med mer otippade affärer ifrån din sida och mer info om Nordea som handelsplatsform.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym. Precis som du skriver så drar all reklam ner innehållet till viss del. Jag väljer dock endast adsense annonser och väljer bort spel m.fl. annonstyper. Annonsintäkterna ger inte mycket men jag tycker det är kul med lite guldkant i tillvaron. Jag ska försöka skriva ihop ett inlägg om Nordea Investor vs Avanza och Nordnet. Tack för tips. Jag hoppas även på lite bra aktieaffärer här framöver.

   Tack för att du läser bloggen.

   Med vänlig hälsning Slimis

   Radera
  2. Vi skrev ett inlägg om Avanza vs Nordnet. Kolla gärna det när du gör din jämförelse med Nordea http://aktiepappa.blogspot.se/2016/12/avanza-vs-nordnet.html?m=0

   Radera
  3. Bra jämförelse läste den tidigare :) Men i jämförelse med Nordea Investor är tyvärr både Avanza och Nordnet dyra. Det gäller dock inte första tiden då Avanza och Nordnet har gratis handel.
   Tack för kommentar :-)

   Mvh Slimis

   Radera
 2. För skatter på annonsintäkter misstänker jag att man ska läsa på om hobbyverksamhet och sponsring. Det finns sidor hos skatteverket om det. Min misstanke är att de beskattas som tjänst så att skatten kommer bero på vad din lön är.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Daniel. Tack för tips. Ska titta närmare på vad som gäller.

   Med vänlig hälsning Slimis

   Radera
  2. Den där gamla myten om hobbyinkomster lever kvar... Förr fanns det ett fribelopp som man fivk tjäna utan att skatta. Det finns inte längre.

   Mitt råd är att samla på fig kvitton på kostnader för bloggen. Internetabonnemang mm och när skatteverket vill beskatta dig redovisar du det hela som en hobbyverksamhet med intäkter och kostnader som gått med förlust. Vågar inte lova att det håller men så har jag tänkt göra iaf.

   Radera
  3. Intressant tanke. Är dator och internet en kostnad som man kan koppla direkt till bloggen eller inte? Det skulle vara intressant att veta. Om det är så, så behövs det rätt mycket annonsintäkter för att hamna på plus.

   Radera
 3. Som ni skriver går det säkert att dra av en del kostnader man har för att driva bloggen. Skulle vara intressant att höra från någon som gjort det, alternativt ta reda på vilka utgifter som är okej att koppla direkt till bloggen. Som Daniel skriver krävs det ganska mycket annonsintäkter för att hamna på plus om man ser sin internet anslutning som en kostnad för bloggen. Jag tänker söka vidare efter svar på denna fråga. Tack för era kommentarer.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
 4. Hej!

  Var det lika mycket jobb med barn som du trodde eller kom det som en chock.

  Är också sjukligt sugen på att investera mer i H&M men mina investeringsregler säger tyvärr nej.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej KTM.
   Att ha två barn är lite kämpigare än att bara ha ett barn. Det är framförallt jobbigt att man blir lite mer låst samt att man inte alltid får sova om nätterna. Men det är underbart med barn och troligtvis kommer vi att skaffa ett tredje barn så småningom. Att bli förälder kan vara otroligt jobbigt men även otroligt roligt. Det blev stor omställning den dagen jag blev förälder men efter ett tag går det på rutin.

   Funderar du själv på att skaffa barn eller är du redan förälder?

   Angående investeringsregler är vi alla olika. Jag gick ju själv in med ca 600 000 kr i Handelsbankens aktie i bloggens start. Det var då 80% av portföljen men jag var tyckte chansen för en bra avkastning övervägde så jag valde att investera ordentligt i Handelsbanken. Sedan gick aktien upp 39% på några månader innan jag sålde av största delen av innehavet. Även år 2014 låg jag tungt investerat i H&M innan jag sålde av mina 1490 aktier för 294.60 kr styck.

   Nu har jag investerat rejält i H&M igen. Ca 47% av aktiva portföljen ligger nu i H&M. Jag kommer investera i annat framöver och på så sätt kommer min portfölj andel i H&M att sjunka. Jag satsar rejält när jag ser en bra risk/reward i en aktie alternativt i en indexinvestering. Dessa tillfällen kommer ofta när marknaden är skeptisk till börsen/bolaget. T.ex. vid Brexit, oljan gick ner rejält, just nu är det i H&M och tidigare har jag gjort investeringar i diverse bolag som marknaden vart skeptisk till på kort sikt( SSAB, Statoil, Volvo, Sandvik, AstraZeneca, NovoNordisk mm. Mina bästa investeringarna har jag gjort vid dessa tillfällen. Jag håller mig dock borta från företag jag anser ha skräpstatus. Dessa bolag vill jag inte nämna här men det är bolag som är billiga just för att de med största sannolikhet kommer ge usel avkastning till oss aktieägare. Jag tror att en investering i H&M idag kommer ge bra avkastning de närmaste åren. Men jag tycker att alla som investerar i aktier ska ha vissa investeringsregler samt försöka följa dem någorlunda. Aktier är alltid en risk och själv rekommenderar jag att i första hand att amortera och skaffa sig en buffert. Man ska även själv besluta vilken investering man ska göra och inte följa någon duktigt bloggare som investerar i bolaget. Se bara alla som förlorade pengar i aktien Vardia. Är man ny på aktie marknaden räcker ett månadssparande i indexfonder långt. När man har vart med ett tag kan man välja lite mer enskilda aktier/investmentbolag. Att läsa lite böcker om börsen och ekonomi är inte heller fel. Bara några tankar allmänt om sparande... :)

   Tack för kommentar.

   Med vänlig hälsning Slimis

   Radera
 5. Sambon har börjat handla barnkläder hej vilt. Vet inte om man ska ta det som ett tecken eller inte.

  Alltså för mig känns det lite både ock. Visst hade det känts som eländigt att inte få något barn under sitt livs långa cykel men samtidigt ska man nog inte skaffa barn bara därför. Något är galet i alla fall :D

  Det där du skrev om att inte följa alla stämmer ju helt klart. Är däremot lite svårt att sitta kvar på sin stora stek H&M när alla pratar negativt om bolaget. Å andra sidan är det ju under perioder som dessa man kan göra de finaste klippen också :)

  SvaraRadera
 6. Det är just när börsen eller ett bolag går dåligt som folk blir nervösa. Det är då viktigt att komma ihåg varför du investerat i bolaget samt utvärdera om något dramatiskt skett som gör att bolaget kommer gå mycket sämre i framtiden. Både vid Brexit och finanskrisen sålde många bort sina aktier då de var nervösa. EFNs expert rådde att sälja och köpa tillbaka billigare. Jag köpte den dagen för 11000 kr. Idag står börsen 30% högre. Banker älskar volatilitet på börsen. Folk både köper och säljer mer då och de tjänar pengar på courtaget. Många som är nya på börsen köper och säljer alldeles för mycket. Det leder till sämre avkastning och mera pengar till banken. Tålamod lönar sig ofta när det kommer till aktieinvesteringar. Det är ju ränta på räntan effekten som bygger upp kapitalet. Har själv sålt på botten vid ett tillfälle förut och lärt mig av det. Förlorade inga pengar men idag hade jag haft en fantastisk avkastning om jag behållit innehavet. Det var McDonalds aktier för 300 000 kr. Sålde för dygt 90 dollar aktien efter en köttskandal i bolaget. Sen dess har dollarn förstärkts och jag skulle i dagsläget haft en avkastning på över 50% sen dess om jag skulle behållit bolaget. Det är lätt att vara efterklok. Angående barn känner du nog om det känns rätt den dagen du är redo om du då vill ha barn :)

  Mvh

  SvaraRadera
 7. Det är alltid intressant att höra lite om hur det är att ha barn. Jag känner mig ibland rätt mogen och stadgad jämfört med många av mina jämnåriga vänner, men när jag funderar på över hur det är att ha barn känner jag mig som en kortsiktig, oansvarig tonåring igen. Jag vågar knappt tänka på hur mycket tid det måste ta, och hur lite sömn och flexibilitet i schemat man får. Och ändå vill jag nog ha åtminstone ett barn någon gång i framtiden!

  Angående H&M sjunker de naturligtvis som en sten även i min portfölj, men jag har bestämt mig för att ge dem åtminstone 2017 ut. Man ska aldrig drabbas av panik när det handlar om aktier.

  SvaraRadera
 8. När jag var lite yngre var jag inte alls redo för barn. Men när jag fyllde 30 tänkte jag att det var dags innan man blir för gammal :-) Jag tycker dock inte man ska ha bråttom med barn. Det är viktigt att man har en bra relation till sin partner och inte skaffar barn bara för att. Jag tycker det ser ljust ut för H&M aktien just nu. Dollarn fortsätter att försvagas och med det blir H&Ms marginaler bättre. Dock är det fortfarande tufft för hela klädindustrin just nu. Mina H&M aktier är inte till salu i dagsläget. Vi hoppas att H&M vänder detta nu i år :-)

  Med vänlig hälsning Slimis

  SvaraRadera