onsdag 24 maj 2017

Från 970 000 kr till 1.4 miljoner på 9 månader

Det är nu ca 9 månader sedan jag startade denna blogg.

En hel del har hunnit hända under denna tid. Bloggen har vuxit enormt och jag har haft många trevliga diskussioner med många andra duktiga ekonomi bloggare.

När jag startade bloggen var portföljen värd ca 850 000 kr och såg ut så här.

Handelsbanken A6000
Hennes & Mauritz 500
Com Hem Holding 210  
Telia Company 400
Telenor 100  
XACT OMXSB Utd   40  
Kinnevik B   15  

Jag hade även ca 120 000 kr placerade hos AMF i en blandfond som jag under bloggen tid sålde av och istället investerade i indexfonder hos Avanza. Med det kan man säga att jag hade totalt 970 000 kr i början av bloggen.

Avkastningen sedans bloggens start har varit fantastisk. Från bloggens start hade Handelsbanken en fantastisk utveckling. Jag låg med över 80% av mitt kapital i denna aktie och den gick upp runt 39% innan jag valde att sälja av en stor del av mitt innehav. Pengarna placerades istället i Fastighetsaktier, Axfood, Novo Nordisk, AstraZeneca, lite H&M samt i Spiltan Räntefond. Jag har även hunnit köpa tillbaka lite Handelsbanken men som det ser ut i dagsläget var det rätt beslut att minska i Handelsbanken och investera pengarna i annat som har gett mer avkastning. Jag kan idag köpa tillbaka en hel del av mina Handelsbanken aktier billigare än jag sålde för om jag vill. Hennes & Mauritz är den enda aktien i portföljen som inte gått så bra som jag hoppats på. Även om jag tappat en del avkastning i H&M aktien har portföljen gått bra. Förra året över kastade min portföljen runt 10% mot index. Detta mest tack vare att jag investerat rejält Handelsbanken. I år är jag inte helt säker vilken avkastning jag fått. Nordea Investor har i jämförelse med Avanza inte lika bra översikt hur placeringarna utvecklar sig. Kanske är det jag som är lite oteknisk och inte förstått hur man ser avkastningen hos dem. Jag tycker dock att avkastningen vart bra i år också. Min förhoppning är att H&M fortsätter att stärkas framöver. Jag har ju nästan 50% av min portfölj i H&M just nu. Utvecklingen i denna aktie kommer styra portföljens avkastning mycket framöver. Jag vet att man ska sprida sina risker. Men jag ser mig själv som en defensiv investerare som satsar på bolag jag gillar samt ser rimligt värderade ut. Givetvis tror jag att det är rätt beslut att lägga mina pengar i de aktier jag ser bästa potential i till en lägre risk. Min investering i H&M ser jag positivt på framöver. Med tanke på att dollarn fortsätter försvagas samt euron har förstärks förbättras H&Ms marginaler. Givetvis hoppas jag på fortsatt dollarförsvagning samt att euron stärks då det gynnar min portfölj. Min förhoppning är att H&M aktien kommer uppvärderas rejält i år.

Hur har då kapitalet utvecklat sig på under bloggens 9 månader?

Jag har under bloggens tid sparat pengar varje månad. Investerat, köpt och sålt  aktier. Senaste tiden har lite  pengar från räntesparande används till att öka i H&M.


I dagsläget är kapitalet fördelat enligt följande:

Aktieportföljen: 756 636 kr
Indexfonder: 273 008 kr
Räntesparande: 375 000

Totalt: 1 404 644 kr 

 I och med detta når jag en ny milstolpe i sparandet. Känns toppen att gå förbi 1.4 miljoner i sparande även om depån kan visa mindre redan om några dagar. I snitt har mitt sparande kapital ökat med drygt 47 700 kr i månaden under 9 månader. En helt ok avkastning då jag satt in betydligt mindre till portföljen.

Aktier jag tror på framöver.

I dagsläget ser jag fortsatt positivt på fastighetssektorn. Dock har värderingarna gått upp en del på sistone. Räntorna håller sig låga och fastigheter är ett bra skydd mot inflation. Banksektorn ser jag fortsatt som relativt svag inom den närmaste tiden. Det var precis den bedömningen jag gjorde när mina Handelsbanken aktier såldes av tidigare i år. Jag har dock inget emot att öka lite i Handelsbanken om aktien fortsätter ner. Verkstad håller jag mig helt borta ifrån. Fortsätter dollarn försvagas blir marginalerna sämre för exportbolagen.Vi är även inne i en högkonjunktur samt höga värderingar och då tycker iallafall jag att det är ett dåligt köpläge. Verkstad är något jag kan tänka mig köpa in vid nästa lågkonjunktur.  Kinnevik och Telenor tycker jag båda är köpvärda till dags pris. Även H&M men eftersom min exponering mot aktien är tillräcklig avvaktar jag i dagsläget. Axfood är även det ett stabilt bolag men tyvärr har aktien handlas upp en del sedan jag investerade i bolaget.

Lön

På Fredag får jag lön igen och jag funderar redan nu hur jag ska investera mina pengar. Ska jag välja att investera lite mindre och stärka upp kassan eller ska mera gå till aktie köp? Givetvis kommer aktier ge mer avkastning på längre sikt men samtidigt gillar jag inte att köpa in mina aktier till ett för högt pris.

Kommande mål

Mitt mål blir nu på kort sikt att komma upp över 1.5 miljon i kapital. På medellång sikt är målet att nå över 2 miljoner. Att ha flera delmål är alltid bra. 


Hur ser dina mål ut nu framöver? Har du någon plan för att lyckas?


  

10 kommentarer:

 1. Wow Bra jobbat!!

  /Aktieflickvännen

  SvaraRadera
 2. Gratulerar till fantastisk utveckling av portföljen, jag lyfter på hatten och önskar fortsatt framgång :-)
  Modigt av dig att köpa in 6000 SHB till 80% av portföljen!! Det hade jag aldrig vågat.

  Med vänlig hälsning
  /Rille

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Rille. Tack för de fina orden. Kan medge nu i efterhand att det var lite vågat. Men det är ju ofta risken man får betalt för. Bara hoppas på att portföljen fortsätter växa som den ska.

   Ha en fin dag :-)

   Mvh Slimis

   Radera
 3. Grattis! Snyggt jobbat!

  Ökning med över 50 procent på ett halvår är verkligen inte illa!

  Jag har gått från noll till över 400 000 kronor i aktieportföljen sedan den startade vid midsommar förra året. Men det beror också på höga insättningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Utlandsutdelaren. Tack för de fina orden. Din portfölj växer också så det knakar. Tycker du har många fina ideer i de bolag du följer. Precis som du skriver gäller det att sätta av en stor del av lönen för att snöbollen ska rulla fortare. Vi får hoppas på fortsatt fin avkastning framöver för oss båda framöver.

   Mvh Slimis

   Radera
 4. Grattis Slimis! Mitt mål är att så fort som möjligt nå 1,5 miljoner och 60k i utdelningar per år.

  Med vänlig hälsning / frihetsmaskinen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Frihetsmaskinen.
   Tack! :) Våra portföljer växer på. Mot 1.5 miljon nu ;)

   Mvh Slimis

   Radera
 5. Otroligt, vilken utveckling! Grattis!

  SvaraRadera