tisdag 25 april 2017

Vill tacka bloggaren Gottodix som hjälpte mig med mitt pensionssparande.

Som jag skrivit om tidigare i min blogg började jag pensionsspara redan i slutet av 2007. Jag sparade 1000 kr i månaden i AMFs traditionella försäkring. Detta gjordes systematiskt tills avdragsrätten för pensionssparande försvann i slutet av 2014. Men i September 2016 valde jag att flytta min pensionsförsäkring till Avanza.

Vad var det som fick mig att flytta från min trygga AMF försäkring till Avanza?

Jag funderade om det verkligen var värt att betala runt 0.57% i förvaltningsavgift per år för en blandfond.

Jag valde därför att fråga Gottodix  som driver bloggen Molekylär ekonomi.

Efter en diskussion med honom valde jag att byta ut min långsiktiga sparande i AMF traditionell försäkring mot ett antal indexfonder. Gottodix fick mig att förstå avgifternas betydelse samt att man inte ska spara i räntor över så lång tid som över 20 år. Indexfonderna jag valde efter flytten har gått riktigt bra och är upp nästan 18 000 kr sedan September 2016. Dessa pengar kan jag som sagt inte röra i dagsläget. De ska fortsätta att växa i minst 22 år till eftersom en pensionsförsäkring inte går att ta ut innan 55 års ålder, så jag hoppas jag lever så länge. Genom att ha sänkt mina avgifter kommer det bli mer pengar över om drygt 20 år.

Mitt nuvarande sparande genom indexfonder har en förvaltningsavgift strax under 0.1% per år.

Har du ett dyrt pensionssparande du funderar på hur du ska göra med? Kanske t.o.m hos AMF?

Läs gärna min gamla konversation med Gottodix angående ett långsiktigt fondsparande. Han är otroligt kunnig inom allt som har med ekonomi att göra. Jag ser han även som ett placeringsproffs när det gäller aktier.

http://gottodix.blogspot.se/2016/07/pensionsfragan-ska-jag-salja-min.html

Här nedan är utvecklingen i min privata pensionsförsäkring.


Har du själv en pensionsförsäkring? Hur placerar du den på lång sikt?

8 kommentarer:

 1. Snyggt fixat. Jag är mitt i att styra upp detta också, har från och med 2011 fram tills tidigare i år haft ett pensionsspar via mitt företag. Efter att ha kollat skillnaderna på vad avgifterna gör med sparandet på så lång tid känns det väldigt bra att ha detta under kontroll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra gjort där Fribiljetten :-) Du har gjort något som alla borde göra dvs se över sitt pensionssparande. I slutändan kommer du antagligen få ut mer pengar till pension. Eftersom pensionen kommer bli sämre i framtiden är det än viktigare att se över sin egen pension.

   Med vänlig hälsning Slimis

   Radera
 2. Hej undrar hur man gör för att flytta pensionförsäkringen till avanza så som du har det ? Vart kan man ser var man har sin pensionsförsäkring ? Jag tror jag har min i Fora men där kan jag inte välja avanza som bank vad kan jag göra?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Alex. Du kan gå in på Minpension.se och se över ditt pensionssparande. Det jag visar här över är ett privat pensionssparande(IPS) Har du ett privat pensionssparande är det bara att kontakta Avanza så förklarar de om du kan, samt hur du gör för att samla ditt sparande hos dem.

   Med vänlig hälsning Slimis

   Radera
 3. Men varför ska man behöva har ett privat sparande och sen binda pengarna tills man är 55år när man kan ha de på ett isk och göra samma sak fast man kan ta ut de när man vill ? Man kan ju då har det som privat pension ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej igen Alex. Dessa pengar sparade jag i Amfs traditionella försäkring mellan 2007-2014. Idag är det inte längre värt att spara i en pensionsförsäkring då just ISK kontot finns. Men hursomhelst så är pengarna låsta tills 55 års ålder. Så det gäller att få så bra avkastning som möjligt fram till dess :-)

   Mvh

   Radera
 4. Men lägger du pengar varje månad på detta eller har du slutat eftersom det nu finns isk ? Ser att du har mer än 100k ju och det är synd att man ej kan ta ut xD. Jag ska nog inte spara i ett sånt här pensionförsäkring utan öppnar ett isk och köper de fonder som du har istället :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nejdå det är slut sparat i denna pensionsförsäkring :) Fördelen med att vänta drygt 20 år är att pengarna förhoppningsvis hinner växa rejält :) Idag tycker jag att ISK är bästa sparformen och har det till alla mina andra fonder samt aktier. Tack för kommentar :)

   Mvh Slimis

   Radera