måndag 10 april 2017

Inköp Handelsbanken

Idag köptes 240 aktier i Handelsbanken B in till portföljen. Inköpet gjordes för 120 kr styck och köpet finansierades genom en försäljning av 100st Ica Gruppen för 292.20 kr styck. Egentligen tycker jag att Ica är ett bra bolag att äga. Men tror att Handelsbanken kan ge mer avkastning här framöver.

Jag är även ganska exponerad mot livsmedel genom mitt innehav i Axfood som jag tänkt behålla.

Jag köpte in mina Ica aktier för runt 275 kr styck i december 2016. På drygt 4 månader har jag fått 17 kr i värdeökning + 10.50 kr i utdelning per aktie. En total vinst på ca 2800 kr. Jag tackar nu för denna fina avkastning från Ica. I och med köpet blir Handelsbanken mitt näst största innehav efter H&M. Axfood kvalar in på en 3:e plats. Skulle Handelsbanken backa nu framöver är tanken att fortsätta öka mitt innehav.

Vad tycker du om Icagruppen? Är det ett bättre innehav än Axfood långsiktigt?

10 kommentarer:

 1. Grattis, du menar 17kr + utdelning? Själv behåller jag mina Ica, de känns som i en bra trend och ser ingen direkt anledning att sälja av. Har som dig iofs en mycket större del Axfood.

  Haha, hur kommer det sig att du tänkt om när det gäller Handelsbanken? Har för mig du sålde de sista på de här nivåerna runt 125 innan xdatum?

  Själv sålde jag av ett gäng Creades idag efter enligt mig ganska omotiverad kurs på 20% över substansvärdet. Gjorde en snabb vinst på 16-17% men hatar egentligen att sälja av bolag jag vill äga långsiktigt.

  Mvh / Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
 2. Oj såg att jag skrivit fel :) Är ordnat nu ;) Ska jag vara ärlig tänkte jag till en gång till. Handelsbanken har en bra historik och det finns bra att tjäna på arbitrage möjligheten i aktien. Jag vill dock inte äga lika stort innehav som tidigare. Ica valde jag mer för att öka i Handelsbanken. Som sagt tror jag även att IcaGruppen kommer gå bra framöver. Härligt att du tog hem en fin vinst. Vem vet kanske kan du köpa tillbaka billigare så småningom? :) Håller med att det tar emot att sälja ibland. Men ibland är det bättre att investera i det man tror mer på.
  Tack för kommentar :)

  Med vänlig hälsning Slimis

  SvaraRadera
 3. Axfood handlas till överlägset bättre YOC och minst likvärdiga tillväxtmöjligheter. Ganska enkelt val tycker jag. ICA är OK men oftast på tok för högt värderad. Först nedåt 260 kronor kan man börja tala om god värdering.

  Du går alltså tillbaka till att öka i SHB igen. :) Jag gjorde en arbitrage swap igår och fick några gratiskronor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyckte Ica kändes helt ok värderat mellan 270-280 kr :) Men att betala runt 300 kr i dagslägen känns lite i överkant. Vi får väll se framöver om det var en dålig ide att sälja bolaget. Japp nu ska det göras pengar i Handelsbanken ;) Härligt att du fick till ett byte. Hoppas själv att kunna göra några gratiskronor framöver.

   Med vänlig hälsning Slimis

   Radera
 4. Hade jag fått välja hade det blivit Axfood. Dock när jag handlar föredrar jag ICA för deras mycket trevligare btuiker, lite renare, snyggare och inte så "luffigt" som många Willys-hemköp butiker har det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt klart att Ica har fina affärer. Jag handlar på båda affärerna men tycker mycket är dyrt överlag på Ica. Dock kan de ha riktigt bra kampanjer ibland. Får se framöver om jag gör rätt att behålla Axfood framför Ica.
   Tack för kommentar.

   Med vänlig hälsning Slimis

   Radera
 5. Axfood verkar ha högre pe, sjuk utdelningsandel jämfört med Ica, mycket lägre pb, mycket lägre marknadsandel, mycket mindre engagerade ägare, osv, osv. Data enligt 4-traders.

  Vad gör Axfood billigare eller att föredra?

  SvaraRadera
 6. Hej Anonym. Min uppfattning är att Axfood har en minst lika engagerad ägare genom att Ax:son Johnson familj äger 50% av bolaget. Utdelningsandelen är högre i Axfood men samtidigt delar Axfood ut mer av vinsten till sina ägare än Ica gör. Ica har en högre marknadsandel. Av den anledningen ser jag större chans för Axfood att ta marknadsandelar här i Sverige. Det jag gillade med Ica var att de även hade tillväxt i utlandet, apoteksverksamhet, bank och försäkring mm. Men i slutändan så väljer jag Axfood före Ica då jag tror Axfood kommer utvecklas bättre framöver. Jag tycker dock båda bolagen passar bra i en långsiktig utdelningsportfölj. Vilket av bolagen föredrar du och varför?

  Med vänlig hälsning Slimis

  SvaraRadera
 7. Har båda sen länge. Har alltid tyckt Axfood ser dyrare ut dock.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har du rätt i. Båda är fina bolag att äga på sikt :-)

   Mvh

   Radera