onsdag 5 april 2017

Förändringar i portföljen

Idag kom Lundbergsföretagen med sitt nya substansvärde. I dagsläget ligger substansvärdet på 563 kr per aktie. Det är betydligt lägre än priset på aktien. Jag köpte in aktien dyrt och sålde den dyrare idag. 150 aktier köptes in för ca 3 veckor sedan för runt 582 kr styck. Idag såldes dessa för 596 kr styck. Total vinst på försäljningen ca 2000 kr.

Bolaget är fint. Men när man kan köpa de enskilda innehaven en bra bit billigare på börsen väljer jag att sälja investmentbolaget och öka i andra innehav. Jag är köpare i Lundbergs aktie när substansvärdet och aktiens pris närmar sig igen.

Vad har jag då köpt?

 144  Hufvudstaden för 132.20 kr styck
  90  Castellum för 118.10 kr styck
  50 Kinnevik B för 240.50 kr styck
  20 Telenor 140.1 kr styck
200 H&M 221.30 kr styckI och med detta köp har jag nu äntligen köpt tillbaka alla mina H&M aktier jag ägde 2014. Som jag skrivit om tidigare ägde jag då 1490 aktier som såldes av för 294.60 kr styck. Dessa pengar finansierade boendet vi har idag. Jag är i dagsläget osäker vad jag köpt tillbaka mina aktier för. Då jag bytt bank ett par gånger har inköpspriset försvunnit. Men jag gissar på att mitt gav ligger runt 235 kr aktien nu. Är givetvis tacksam att fått köpa tillbaka dessa aktier billigare än jag sålde för. Men framöver är det viktigt att H&M får tillbaka bättre marginaler och att försäljningen ökar. Jag håller tummarna för H&M. Jag har även ökat på i Castellum och Hufvudstaden som jag gärna vill äga mer av i framtiden. Även ett inköp i Kinnevik har gjorts. Kinnevik är ett spännande bolag jag tror på långsiktigt. Sist men inte minst ökar jag på lite i Telenor. Min nya portfölj hittar ni på höger sida av bloggen.


Vad tycker du om Lundbergsföretagen? Är aktien värd en rejäl premie i dagsläget?


7 kommentarer:

 1. Bra att göra vinster i enskilda affärer givetvis. MEN, har du räknat på alla transaktionskostnader (courtage) samt alternativkostnader (Det kan ju hända att du hade tjänat mer på att behålla Lundbergföretagen de kommande 5 åren)???

  SvaraRadera
 2. Jag förstår precis hur du tänker med Lundberg där. Det känns som om investmentbolagen gått extremt starkt det senaste. Frågan är om det är en tillfällig trend att de handlas med premie eller om det är bestående. Framtiden lär visa oss.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Aktiepappa. Lundbergsföretagen har gått riktigt bra. Men när i princip alla bolag går att köpa enskilt på börsen till ett lägre pris tycker jag det lockar mer att köpa de bolag man vill ha. Man ska dock inte underskatta Fredrik Lundbergs kompetens. En annan fördel med Investmentbolag är att man inte behöver engagera sig. Det kan ju vara värt att betala lite extra för :-)
   Lundbergsföretagen fortsätter troligtvis vara dyr.
   Tack för kommentar.

   Med vänlig hälsning Slimis

   Radera
 3. Hej Anonym. Precis som dig vet jag inte hur Lundbergsföretagen kommer utvecklas de 5 kommande åren. Men helt klart har Lundbergsföretagen en imponerande historik. Det händer att jag köper och säljer med snabba vinster. Det är dock inte min långsiktiga strategi. Jag äger förutom min portfölj en del indexfonder. Dessa växer år ut och år in utan att jag gör något. Målet med min aktiva portfölj är att avkasta mer än index. Skulle jag börja prestera märkbart sämre är tanken att helt gå över till indexfonder. Förra året lyckades jag dock överprestera index med råge. Detta år har börjat lite sämre då H&M har vart ett sänke i portföljen. När det gäller transaktionskostnader ser jag till att minimera dessa. Jag använder i dagsläget Nordea Investor och har 0.06% courtage kostnad.
  Tack för kommentar :-)

  Med vänlig hälsning Slimis

  SvaraRadera
 4. Hej! Lundbergs är mitt största innehav köpte de innan ISK tiden så de ligger på depå, blir ganska stor skatt om jag säljer.
  Har också större förtroende för Mr Lundberg som investerare än mig själv ;)
  Allt kan köpas via börsen heller, fastighetsbolaget Lundbergs är ju onoterat , utgör väl ca 17% av substansen. Inte riktigt hufvudstadskvalite på det bolaget, men inte så lång därifrån.
  Mvh JFG

  SvaraRadera
 5. Hej JFG. Fint största innehav du har :-) Förstår att det tar emot att sälja om man måste skatta bort massor av vinsten. Hade själv innehavet i en ISK och det är bra när man säljer med vinst. Det är just fastighetsbolaget Lundberg man inte kan köpa separat. Jag gillar dock Hufvudstaden och har investerat lite där. Hoppas bolaget fortsätter prestera bra för dig. Är inte omöjligt att jag köper in mig i bolaget i framtiden om substanspremien minskar eller försvinner.

  Med vänlig hälsning Slimis

  Med vänlig hälsning Slimis

  SvaraRadera