tisdag 11 april 2017

Kreditkort

Det finns ett stort antal kreditkort som ges ut av banker, samt företag som livsmedelsbutiker, klädbutiker, flygbolag mm. Att skaffa ett kreditkort kanske låter som en dålig ide, men det är det inte.
Kreditkort är en alldeles utmärkt produkt för den som vet hur man utnyttjar kreditkortet.

Vad är då ett kreditkort?

Kreditkortet är som namnet antyder ett kort du kan betala med. Men summan du betalar dras inte direkt från ditt bank konto. Det dras istället från din kreditbalans dvs ett tillfälligt lån. Inköpen du har gjort på ditt kort samlas på en faktura som du i regel betalar i slutet av månaden.
Utgivaren ger dig alltså en kredit. Givetvis vill den som ger ut krediten ha betalt för att låna ut pengar. Men utgivaren tar i regel inte betalt av den som har kortet. Istället debiterar kortutgivaren handlarna som du betalar med ditt kreditkort till. När du betalar med ett kreditkort tar utgivaren av kreditkortet en högre avgift från handlaren än om du betalar med ett vanligt bankkort som är kopplat till ett bank konto. Utgivare av kort vill därför hellre att du har ett kreditkort då detta genererar högre avgifter och därmed intäkter för utgivaren. De som då får betala för kreditkorten är istället handlarna, vilka i sin tur för över kostnaderna på konsumenterna. Handlaren kan inte sätta olika priser beroende hur man väljer att betala. På så sätt blir det samma pris oavsett om man betalar med kreditkort eller betalkort. Följderna blir indirekt att de som betalar med betalkort får betala för dem som har kreditkort. Detta genom att handlaren höjer priserna för att kompensera de högre avgifterna som kreditkortet tvingar handlaren att betala.
De som ger ut kreditkort vill locka så många som möjligt att byta från betalkort till kreditkort. Då kan de ta ut en högre avgift av handlarna. Som lockbete erbjuds bonuspoäng och gratiskrediter.
Bonuspoängen kan ges i olika former. Men bonusen är i regel baserad på hur mycket du spenderar på ditt kort. Varje krona blir någon typ av bonus som sedan kan spenderas på bensin, flygresor, inredning eller vad den som givit ut kortet vill premiera. Det finns idag ett flertal kort som ger 1% tillbaka av det du spenderar. Oftast kan du handla överallt och få dessa bonuspoäng. Spenderar du
 10 000 kr i månaden innebär det en återbäring på 1200 kr på årsbasis. Inte dåligt betalt för att byta ut sitt betalkort mot ett kreditkort!
Den andra fördelen är att du inte behöver betala direkt. Du betalar istället i slutet av månaden. I praktiken innebär det en räntefri kredit. Utgivaren räknar dock med att en hel del av de som har kreditkort inte ska betala  sina kreditkortsräkningar i tid och utnyttja mer än gratiskrediten. Räntan är  hög om du inte betalar i slutet av månaden. Har du svårt för sparande kan det vara bra att sätta en låg kreditgräns på kortet. Detta säkerställer att du inte gör av med mer pengar än du har råd med.
Skaffa gärna ett kreditkort, men utnyttja inte mer än gratiskrediten. Gratis är bra och kan du dessutom få 1% tillbaka på allt du handlar är det definitivt ett vinnande koncept!

Vill du veta mer om vilka kort jag tycker är bäst föreslår jag att ni läser mitt gamla inlägg:

http://slimis20.blogspot.se/2016/09/basta-kreditkorten-och-tips-pa-ett.html


Vad tycker du själv om de olika kreditkorten som finns idag?

7 kommentarer:

 1. Snålgrisarna har varit inne på att skaffa ett kreditkort t.ex. OKQ8 för att få den där procenten återbäring, men då vi handlar för kanske 5000 kr i månaden i dagligvaruhandeln så kände vi att det inte var värt det med att ha ytterligare ett kort. Där möttes sparivern och praktikern, och praktikern gick vinnande ur den striden... tills nästa gång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma här, hade Okq8 innan men sen så sänkte de på återbäringen till någon halv procent. Med tanke på att vi inte köper något förutom mat så var det inte värt det längre. Har för mig att Shell och preem har 1% i återbäring. Är man en big spender så är det ju värt att ha kreditkort.

   Radera
  2. Hej Snålgrisen. Angående OKQ8 så har de sänkt sin återbäringsränta. Just av den anledningen bytte jag själv till Preem och Shell Mastercard. De har båda 1% återbäring. 5000 kr i månaden ger 50 kr tillbaka varje månad. Kanske inte är så mycket på en månad men i längden blir det en hel del. För vår familj med två barn blir det i alla fall en hel del återbäring varje år :-)

   Med vänlig hälsning Slimis

   Radera
  3. Hej Anonym. Som du skriver så blir det mer återbäring ju mer du spenderar. Jag tycker dock ett kort med återbäring är bra även om man inte konsumerar så mycket. Dels är det igen årsavgift, ingår en del försäkringar med kortet samt att det blir någon krona tillbaka var tredje månad. På en livstid blir 1% tillbaka på allt du handlar en hel del pengar :-)

   Med vänlig hälsning Slimis

   Radera
 2. Hej Slimis! Hur tänker du om behov av att ibland ta ut pengar samt att handla eller ta ut pengar utomlands? Både Preem och Shell tar ju betalt för detta. Risken är väl ganska stor att de avgifterna blir större än betalkortets årsavgift på 200-300 kr?
  /F

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym. Mitt nya favorit kreditkort är Komplett Mastercard då kortet ger mellan 1-4 % återbäring beroende vart du handlar. De har betydligt generösare villkor än Preem och Shell Mastercard och därför rekommenderar jag det kortet i första hand. Kortet är avgiftsfritt och det är gratis att ta ut kontanter i utlandet. Däremot tar de ut en ränta på de pengar du tar ut i utlandet. Tyvärr har kortet en valutaväxlingsavgift på 1.75 % så kanske inte det bästa kortet om man är ofta på semester. Men ett perfekt kort att använda till allt här hemma i Sverige. Genom länken här under kan du läsa mer om kortet samt skaffa det. Genom länken får jag en ersättning och jag har valt att skänka 200 kr till Cancerfonden för varje person som skaffar kortet via min blogg.

   Ha en bra dag. Mvh Slimis

   Affiliate länk här nedan:

   https://www.komplettbank.se/?utm_source=adtraction&utm_medium=affiliate&utm_campaign=adtraction&&utm_term=Slimis+Investeringsblogg&cn=at_gd&cv=CE454DEC888C39A719386FCA78921B8822B2923A&cma=45&at_gd=CE454DEC888C39A719386FCA78921B8822B2923A

   Radera